Post AXOdnUZAljMSrVOzAG by krzyzakov@mastodon.social
(DIR) More posts by krzyzakov@mastodon.social
(DIR) Post #AXOdAZxWmi54IHErcO by chlopmarcin@101010.pl
2023-07-05T21:14:04Z
0 likes, 1 repeats
Taki mnie dylemat naszedł: kiedy jest najlepszy czas, żeby powiedzieć dzieciom, że pomiędzy ich narodzinami żona poroniła trzy razy i gdyby nie to, to mieliby jeszcze trójkę rodzeństwa? Kiedy? - czyli:- w jakim wieku?- w jakich okolicznościach?- czy jest coś ważniejszego od tego "kiedy?"?Tylko poważne odpowiedzi, proszę. Nie muszą być mądre. Bo w takich sprawach chyba nie ma mądrych. #życie #dzieci #wychowanie #dyskusja
(DIR) Post #AXOdnUZAljMSrVOzAG by krzyzakov@mastodon.social
2023-07-05T21:21:05Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin Jak będą dorosłe, albo wcale. Właściwie po co?
(DIR) Post #AXOdtXbGP0qu0aGRzE by krzyzakov@mastodon.social
2023-07-05T21:22:10Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin Gdyby nie to, to pewnie by ich nie było…
(DIR) Post #AXOehm1V3G7hDiUNDE by kosmoski@101010.pl
2023-07-05T21:31:16Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin to chyba bardzo indywidualna kwestia już i tez w dużej mierze zależy od tego jak to wyglada w Waszej rodzinie. Np u moich znajomych była sytuacja, że już krótko przed terminem dziecko zmarło i to dziecko zostało pochowane na cmentarzu i ma grób, wiec pozostałe dzieci już od małego żyły ze świadomością że tam leży ich brat. To było nota bene ze 20 lat temu. Ale znowu w Waszej sytuacji, tak jak ją opisujesz nie starałbym się chyba szukać jakiegoś złotego terminu tylko czekał aż z biegiem czasu to samo wyjdzie naturalnie. Pewnie tez każde z Waszych dzieci będzie dorastać mentalnie w innym tempie wiec i te rozmowy będą wyglądać inaczej
(DIR) Post #AXOfHA4BePuPvOcV0K by skrybatv@101010.pl
2023-07-05T21:37:40Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin mi mama nigdy o tym nie powiedziała. Dowiedziałem się przypadkiem. Moim zdaniem lepiej tego tematu nie poruszać, skoro to i tak nic nie zmieni, a wywoła tylko smutek.
(DIR) Post #AXOibO0Npw5GoDB0DY by sznowicki@101010.pl
2023-07-05T22:14:56Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin jak uznasz za stosowne i wyjdzie w jakiejś normalnej rozmowie np. o rodzeństwie. Mnie mama powiedziała że poroniła przez to że ją zaraziłem czymś tam z przedszkola jak miałem 16 lat i byłem w szoku bo faktycznie przypomniałem se że jak miałem 5 lat to mama miała brzuch a potem nie miała ale wtedy nie skumałem co i jak. W tym wypadku to się wzięło z tego że potem jakoś o tym nie rozmawiało się i uznali że przecież wiem bo to nie tajemnica no ale mimo wszystko nie wiedziałem. To zależy od rodzica. My synowi wszystko mówimy jak było, w prostszy sposób ale wszystko. Jak temat się sam nawinie to nie widzę powodu żeby czegoś unikać. Dzieci są mądrzejsze niż nam się wydaje. Do tego nie mają tego całego bagażu norm i wartości przez co nie oceniają. A jak coś nie jest sacrum od małego to potem w dorosłym życiu też traktują ludzkie rzeczy jako normalne, np goliznę.
(DIR) Post #AXPENNQiNN0FVHr9u4 by mgorny@pol.social
2023-07-06T04:10:54Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin, zgadzam się z przedmówcami, ale z drugiej strony też nie wiem, czy chciałyby czegoś takiego przypadkiem dowiedzieć się z mediów społecznościowych. I nie chcę tu być złośliwy.
(DIR) Post #AXPIO2ApI7nzgVzf3Q by Mateusz@101010.pl
2023-07-06T04:55:54Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin Hm... Nie ma na to odpowiedzi.Jeden wilk we mnie podpowiada: nie mów wcaleDrugi wilk podpowiada: jak dziecko będzie dorosłe, będzie planować swoją rodzinę... Może wtedy? Ale po to żeby wiedziało, że poronienia stosunkowo często się zdarzają. Ja sobie z tego nie zdawałem sprawy dopóki nas to nie spotkało
(DIR) Post #AXStNzOXVMoK8bT81w by chlopmarcin@101010.pl
2023-07-07T22:34:36Z
0 likes, 0 repeats
@kosmoski Takie rzeczy chyba same naturalnie nie wychodzą. Starsze pokolenia w mojej rodzinie załatwiały to tak, że mówiły różne trudne rzeczy dopiero na łożu śmierci. Z punktu widzenia odbiorcy jest to słaba sprawa - bo realnie nie da się nic z tym zrobić, tj. przegadać, dopytać, lepiej zrozumieć. Oczywiście lepsze to niż zabieranie tajemnic do grobu (bo wtedy kolejne pokolenia już kompletnie są pozbawione historii swoich przodków - a ta historia jest konieczna, aby zintegrować ją we własną tożsamość).
(DIR) Post #AXStXBsiRtdJTFyHCa by chlopmarcin@101010.pl
2023-07-07T22:36:17Z
0 likes, 0 repeats
@skrybatv Takie informacje o tyle jednak coś zmieniają, że pozwalają człowiekowi lepiej zrozumieć historię wcześniejszych pokoleń, a więc lepiej zbudować swoją tożsamość. Smutek też może być konstruktywnym elementem tożsamości. Nie warto go unikać.
(DIR) Post #AXSuAahA7sylisM2ro by chlopmarcin@101010.pl
2023-07-07T22:43:24Z
0 likes, 0 repeats
@sznowicki Podoba mi się to podejście. Nie jest łatwe, bo czasem trudno w prosty sposób powiedzieć o bardzo trudnych rzeczach. Ale podoba mi się zasada, żeby niczego nie ukrywać - co najwyżej podać w uproszczonej formie (do czasu, gdy dziecko dorośnie i będzie prosiło o wersję pełną).
(DIR) Post #AXSuK7LI77e7aBfQKO by chlopmarcin@101010.pl
2023-07-07T22:45:07Z
0 likes, 0 repeats
@mgorny Czy myślisz, że jakieś (jakiekolwiek) dzieci są w Fediwersum? Przecież tutaj prawie nikogo nie ma. A już na pewno nie znajomi z realu. 😜
(DIR) Post #AXSuWqUo3n4F6BBfCS by sznowicki@101010.pl
2023-07-07T22:47:24Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin o dziwo z naszych doświadczeń często jest tak że te trudne rzeczy są tylko trudne dla rodziców. Np. „chce mieć brata”. Odpowiedz: nie bo mama źle zniosła twoje narodziny i uznaliśmy że to nam wystarczy. Dorosły by jakoś polemizował a dziecko odpowiada po prostu „Aha” i przyjmuje to tak jak jest. Pewnie jak będzie duży to zacznie mieć jakiś do tego stosunek ale na razie to jest stan że jak tata mówi to to tak jest.
(DIR) Post #AXSuhigTRcsa3XpUxc by chlopmarcin@101010.pl
2023-07-07T22:49:23Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz No właśnie! Warto żeby dziecko wiedziało, że takie rzeczy naprawdę się dzieją i że da się przejść przez taką tragedię w sposób nie nieszczący (niezależnie od tego, że jest to tragedia, że jest ogromny smutek, że jest ogromna strata). Warto żeby młody człowiek traktował to jako element prawdziwego życia.
(DIR) Post #AXTRHTC7i06ayTixk0 by mgorny@pol.social
2023-07-08T04:54:19Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin, Internet nigdy nie zapomina!Swoją drogą, reali nie zamknęli parę lat temu?