Post AXLYUKLLTHF8PP63c0 by kosarzycki@mastodon.social
(DIR) More posts by kosarzycki@mastodon.social
(DIR) Post #AXLYUKLLTHF8PP63c0 by kosarzycki@mastodon.social
2023-07-04T09:18:19Z
1 likes, 2 repeats
Moje pierwsze podejście do Mastodona to była porażka. Ale teraz mam wrażenie jest lepiej.Nie wiem, czy to nie jest spamowanie, ale to konto sobie zostawię do pisania głupot o niczym.Kosmos EN - @outerspace24 Kosmos PL - @pulskosmosu
(DIR) Post #AXLYrxSmBsfGOgqB5U by wariat@mastodon.social
2023-07-04T09:39:46Z
0 likes, 1 repeats
@kosarzycki W pierwszym podejściu zasubskrybowałeś 30 osób w większości nowych zapewne, nie ma się co dziwić, że nie wyszło… Jak się chce mieć pusty strumyk i wrażenie, że nikogo tu nie ma to się właśnie tak robi. ;-)@outerspace24 @pulskosmosu
(DIR) Post #AXLZAPWYbDQwdhPLo8 by rdrozd@101010.pl
2023-07-04T09:45:05Z
0 likes, 0 repeats
@kosarzycki To jest dobre podejście - konto prywatne o wszystkim i niczym i konta tematyczne.
(DIR) Post #AXNFVviQUvTFnFraKm by kosarzycki@mastodon.social
2023-07-04T09:42:40Z
0 likes, 0 repeats
@wariat no tu masz rację. Jakby nie patrzeć, Ty byłeś jedyną osobą tutaj, którą kojarzyłem XD
(DIR) Post #AXNFVwJeGXFFehHJLs by wariat@mastodon.social
2023-07-04T10:37:48Z
0 likes, 0 repeats
@kosarzycki U mnie wygląda to tak, że obserwuję konta świadomie (nie z łapanki wszystko jak leci), raz na jakiś czas sprzątam (kasuję nieaktywnych obserwowanych **oraz obserwujących**) i nie ma możliwości, żebym nadążył za strumykiem i przeczytał wszystko.W najciekawszych (potencjalnie) momentach sytuację ratują podbicia innych które dają tootkom drugą szansę.Jednocześnie zanim mnie nie zbanowali za linkowanie do fedi na TT miałem wrażenie miasta duchów (i botów).
(DIR) Post #AXNFVx4nRExW0vKxqC by kosarzycki@mastodon.social
2023-07-04T12:05:43Z
0 likes, 1 repeats
@wariat to z pewnością ma sens. ale wychodząc ze standardowych SM tutaj zastosowałem tę samą taktykę co tam. Tu polubić, tam polubić, wleci jakiś followback, ktoś z tych obserwujących polajkuje, algo złapie i może zacznie pokazywać innym ludziom. Przyzwyczajony byłem, że jak ludzie nie lajkują to nie istniejesz. Widzę jednak, że tutaj jest inaczej, bardziej honest. To ma sporo sensu.Swoją drogą to tutaj przy kilkunastu obserwujących mam 10 razy więcej interakcji niż na TT przy 2000. xD
(DIR) Post #AXNFVxlKt4zE8rEw9A by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-07-05T05:14:16Z
0 likes, 0 repeats
@kosarzycki @wariat pewnie już wiesz, ale na Fedi nie ma algo i polubienia nie wpływają na to, co Ci się wyświetla
(DIR) Post #AXNFcyg3ssEl0T7Moq by wariat@mastodon.social
2023-07-04T13:21:32Z
0 likes, 0 repeats
@kosarzycki Tak trochę trzeba sobie dobrać śledzonych, pośledzić tagi i coś porobić żeby działało.Ale jak już działa to działa bo się nagle okazuje, że generalnie są tu ludzie, nie boty i crawlery.Na TT jest ten licznik wyświetleń i po nim trochę widać że większość wyświetleń robią chyba jakieś boty. Bo pełno jest postów z tysiącami wyświetleń i 20 komentarzami pod spodem. IMO mało wiarygodne.Z drugiej strony chwilowo jest tu większy ruch niż zwykle bo wiadomo, nowi macają ;-)
(DIR) Post #AXNFczRZ2GEbNnLIrQ by kosarzycki@mastodon.social
2023-07-04T13:27:37Z
0 likes, 0 repeats
@wariat wiesz, to wszystko kwestia jakichś odczuć. Moje konto na TT istnieje od 2015 r. i jest bo jest. Bardziej korzystam z TT jako źródła newsów, bo np. o chińskim sektorze kosmicznym - a rozwija się jak porypany - nie przeczytasz nigdzie, bo Chińczycy mają w nosie informowanie o czymkolwiek i wrzucają zdjęcia 320x320px na weibo i wystarczy. Gdyby nie twitterowicze śledzący tamte media, info nie byłoby nigdzie. Natomiast jak wrzucałem tam linki do artykułów, to jak za shadowbanem - 2 lajki. :)
(DIR) Post #AXNFd0HJvpdPyJYdX6 by wariat@mastodon.social
2023-07-04T14:10:32Z
0 likes, 1 repeats
@kosarzycki Tak, każde miejsce ma swoje zalety i także dlatego szkoda, że pan Melon tak popsuł tamto.Z drugiej strony gdyby gdzieś na końcu ludzie doszli do tego, że tu jest miejsce gdzie się rozmawia z internetami, a tam czy siam dociera do bardziej niszowych treści też ładnie.Przekonuje mnie idea którą promuje @kuba (mnie się tak kojarzy), żeby publikować rzeczy u siebie, a linkami spamować wszędzie i tu u zbuntowanych ;-) i w korpo socialach, bo nie ma jednego miejsca gdzie są wszyscy.
(DIR) Post #AXNFdycJau4z6nqFaS by kuba@toot.kuba-orlik.name
2023-07-05T05:15:45Z
0 likes, 1 repeats
@wariat @kosarzycki Zgadza się 😇https://www.internet-czas-dzialac.pl/odcinek-36-publikuj-u-siebie-rozpowszechniaj-wszedzie/
(DIR) Post #AXNFlNf0shy2o5dO1A by kosarzycki@mastodon.social
2023-07-04T14:14:46Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @kuba tak, to się wydaje najbardziej optymalnym rozwiązaniem. Są tacy tutaj, których w korpoSM już nigdy nie zobaczysz, ale i tam są tacy, którzy tu nigdy nie przejdą. Choć słyszałem, że są ultrasi tutaj, którzy nie tolerują tych, którzy jeszcze coś publikują na TT ;)
(DIR) Post #AXNFlOrSPvW2WySq3M by wariat@mastodon.social
2023-07-04T14:19:34Z
0 likes, 0 repeats
@kosarzycki Ludźmi którzy mówią Ci co masz robić na swoim komputerze można spokojnie ignorować. Nawet nie tych ludzi, ale te wątki przynajmniej. ;-)Jedyne co jest niefajne to jeśli ktoś zapnie tu automaga postującego linki czy crossposty z innego miejsca i nie będzie przychodził pogadać pod spodem, jeśli ktoś się odezwie.To zachowanie nielubiane i nie przysparza sławy, a czasem pewnie generuje złe emocje.Przy czym można to zrozumieć.@kuba
(DIR) Post #AXNFlR9btPDzdqyMcq by bobiko@101010.pl
2023-07-04T14:20:47Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @kosarzycki @kuba juz obrażać... od ultrasów :)) ... jest też druga strona: nie rozumie o co chodzi z tym mastodonem / fediversum
(DIR) Post #AXNFlRo1T9YDfBsdcG by kosarzycki@mastodon.social
2023-07-04T14:25:48Z
0 likes, 0 repeats
@bobiko @wariat @kuba a to akurat prawda. Ale wynika to z tego, że ostatnie 10 lat wszystkie socjale były fool-proof. Wpisz imię, nazwisko, nick, mail, hasło, witaj u nas. Tutaj jest wyższy próg wejścia, który skutecznie zniechęca. To tak jak z OSami. Kiedyś każdy wiedział jak sformatować dysk, postawić win95 na dosie, dorzucić sterowniki etc. Dzisiaj: przyłóż palec pięć razy, zeskanuj oko, gotowe. Co w środku? To niewaaaażne, nie interesuj się, korzystaj.
(DIR) Post #AXNFlSMlNzL9Ow8NlY by wariat@mastodon.social
2023-07-04T14:33:06Z
0 likes, 1 repeats
@kosarzycki No… tylko teraz czy ten próg to wada czy zaleta patrząc na to tak jak piszesz.W końcu od dawna mówi się, że przed podłączeniem internetu użytkownik powinien zaliczać jakiś egzamin… ;-)@bobiko @kuba
(DIR) Post #AXNIEMWSOJwbaFZz1s by arek@mastodon.internet-czas-dzialac.pl
2023-07-05T05:44:42Z
0 likes, 2 repeats
Co do zbierania niusów mogę polecić stary nudny RSS https://www.internet-czas-dzialac.pl/odcinek-23-rss@kuba @wariat @kosarzycki
(DIR) Post #AXNLNrRF7ErLw7MTDc by panoptykon@eupolicy.social
2023-07-05T06:20:01Z
0 likes, 0 repeats
@kuba @wariat @kosarzycki tylko to się nie nazywa "spamować", a docierać do odbiorców i odbiorczyń na tych kanałach, na których oni są ;-P
(DIR) Post #AXNMtshQ3yHz4GlCCW by kosarzycki@mastodon.social
2023-07-05T06:24:48Z
0 likes, 1 repeats
@panoptykon @kuba @wariat człowiek wstaje o 8:00 rano jak zwierzę, a tu kilkanaście powiadomień, bo wciąż trwa dyskusja we wczorajszym wątku. What is this place? :D zapomniałem, że kiedyś taki internet istniał :D
(DIR) Post #AXNS6xfZOXsa1Ax3om by wariat@mastodon.social
2023-07-05T07:35:23Z
0 likes, 0 repeats
@kuba Wolę podejście, że on jest tylko sę nim ludzie. Jeśli tootek im się spodoba to go podbiją i on się rozejdzie po ich bańkach.No i są tagi, umiejętnie zastosowane też zwiększają zasięg.I tak to znów wymaga, żeby trochę umieć to robić i pewnie podnosi poprzeczkę, ale gdzieś na końcu i na zimno to jest samo gęste i przecież właśnie tak chcieliśmy zawsze patrzeć na SM, media obywatelskie, nazwij jak chcesz. Wysokiej jakości treść tworzona przez normalsów z ominięciem wydawców.@kosarzycki
(DIR) Post #AXNaUaQcFvhAWIjWqm by wonziu@ioc.exchange
2023-07-05T07:55:44Z
0 likes, 0 repeats
@kosarzycki @wariat tzn. mastodont jest obecnie ciężki w odbiorze, bo faktycznie nie ma tu wiele ludzi ;] Mamy taką patową sytuację - potrzeba więcej ludzi, ale nie ma treści, a nie ma treści, bo nie dla kogo pisać 😛Czemu nie sprzyja brak "algorytmu", który robił tej sztuczny tłok na wallu.IMHO realnie jest to obecnie nudne miejsce dla czystego konsumenta treści i mącicieli, którzy egzystują, by wbijać szpile w dyskusjach. Z drugiej strony dla wartościowych komentatorów również.Na razie więc, dlatego, że podoba mi się idea takich socjalek i do twittera nie wrócę (z przyczyn już nawet czysto praktycznych, bo przestał mi działać ;] ), skupiam się na generowaniu treści z nadzieją, że może z n-tą migracją ktoś tu również zostanie na stałe.
(DIR) Post #AXNaUb5NoMIyYjo5OS by wariat@mastodon.social
2023-07-05T08:10:19Z
0 likes, 0 repeats
@wonziu No… tylko, że IMO nie.Od miesięcy nie nadążam za moim strumykiem bo treści jest więcej niż jestem w stanie przeczytać.Tak, Ci od wbijania szpil mają tu przegwizdane także dlatego, że mamy fajny zestaw narzędzi.Ktoś spoko nagle ma wzmożenie albo inny włam na konto… wyciszę go na 24h i po robocie. Czas minie, system sam mi człowieka przywróci, ale burza zdąży się rozejść.Mecz w piłkę kopaną generuje kakofonię? Ukryję posty z tagiem POLMEX czy co tam.Jestem u siebie!@kosarzycki
(DIR) Post #AXNaUbnLAvT0l4NBuS by teodozjusz@mastodon.social
2023-07-05T08:21:12Z
0 likes, 1 repeats
@wariat @wonziu @kosarzycki Od siebie dodam jeszcze, że w znajdowaniu kont do obserwowania na #mastodon bardzo pomaga zasubskrybowanie kilku hashtagów. Bardzo szybko rozwiązało to problem pustego walla, a na kompie w widoku zaawansowanym umożliwie tematyczne sortowanie treści
(DIR) Post #AXNb9Ob39PK5hJ4aMi by wariat@mastodon.social
2023-07-05T07:50:55Z
0 likes, 2 repeats
@kosarzycki Wyłapuj tych co się odzywają i ich obserwuj. To są ludzie którzy mówią i oni zrobią Ci zawartość strony głównej.Jak się później okaże, że mówią bardzo dużo o czymś co Cię nie rusza odpiąć zawsze możesz. Ale nie odbijesz się za miesiąc z wrażeniem, że tu #nikogo I jeszcze #FediTipsPL ustaw sobie język wpisów na Polski.1. umożliwi to tłumaczenie twoich tootków niewiernym ;-)2. wyskoczysz tym którzy filtrują „duże osie” po języku@panoptykon @kuba
(DIR) Post #AXNkNYiNEBDAihKKo4 by Artures_1979@101010.pl
2023-07-05T08:24:56Z
0 likes, 0 repeats
@teodozjusz @wariat @wonziu @kosarzycki A jak zasubskrybować hashtag?
(DIR) Post #AXNkNZZC3nSjMW2W8W by m0bi13@pol.social
2023-07-05T10:12:00Z
0 likes, 1 repeats
@Artures_1979 O tym jak zasubskrybować hashtag i kilku innych przydatnych "sztuczkach" przeczytasz w krótkim poradniczku na moim blogasku tutaj:"Algorytm MastodonaJak zrobić sobie ciekawy tajmlajn i poznać nowe osoby."https://zb3.org/m0bi13/algorytm-mastodonaPolecam tez inne wpisy z blogaska #m0biOFedi tutaj:https://zb3.org/m0bi13/#FediPomoc #FediTipsPL 🇵🇱 @teodozjusz @wariat @wonziu @kosarzycki
(DIR) Post #AXNl3cuG28LTsmwePY by improbite@mastodon.social
2023-07-05T08:25:04Z
0 likes, 0 repeats
@teodozjusz polecisz jakieś dobre # do obserwacji? Bo u mnie nibby nie pusto, ale nie ma co tu podawać i komentować. Biorę wszystko! @wariat @wonziu @kosarzycki
(DIR) Post #AXNl3doceZQqhbJfGa by 74@101010.pl
2023-07-05T11:07:43Z
0 likes, 0 repeats
@improbite @teodozjusz @wariat @wonziu @kosarzycki podam jeszcze inne bardziej aktywne hasztagi:muzykaMetalPanySłowaNaOpakmotoryzacjaF1PLserialkino
(DIR) Post #AXNv5RwkkerM0pcWIa by kosarzycki@mastodon.social
2023-07-04T14:37:18Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @bobiko @kuba to trochę miecz obosieczny. Z jednej strony szansa na to, że trafię tu na płaskoziemców, specjalistów od chłopskiego rozumu, prostej logiki i wszelakich negacjonistów nauki, których na Facebooku mam tysiące jest niska. Z drugiej strony, może się okazać, że tych, którzy zdaliby egzamin na dostęp do netu jest 437. I co wtedy? Do kogo pisać? :D
(DIR) Post #AXNv5ShtvMZcN3gAmu by wariat@mastodon.social
2023-07-04T14:48:40Z
0 likes, 1 repeats
@kosarzycki 437 osób z którymi można na poziomie pogadać na różne tematy to IMO nie jest coś co powinno się ignorować. ;-)My się tu serio nie nudzimy. Raz hałas jest większy raz mniejszy, ale od dawna nie zdarzają się momenty, że strumyk się zatrzyma i nie ma czego czytać, choć oczywiście często są to pierdoły jakieś. No ej… jesteśmy w internetach. xD@bobiko @kuba
(DIR) Post #AXRrRsZwOXj75dZLBA by wonziu@ioc.exchange
2023-07-05T08:27:22Z
0 likes, 0 repeats
@improbite @teodozjusz @wariat @kosarzycki tak, tagi to mus. U mnie to #giereczkowo i #gamedev - z chęcią bym dołączył coś naukowego oraz techowego. Zwlaszcza po padzie reddita ;]
(DIR) Post #AXRrRtDzzbll5sJKcK by improbite@mastodon.social
2023-07-05T08:40:07Z
0 likes, 0 repeats
@wonziu O dzięki za sugestie # Dzięki tobie odkryłem takiego człowieka jak tutaj wspomniany @kosarzycki i na pewno będę miał na oku jego teksty o kosmosie, bo ostatnio się tym tematem powoli fascynuję. Co do # tech i nauki - chęnie też bym sobie jakieś podpiął, ale chwilowo chyba w takowych się nic nie dzieje, by robić od razu subskrypcję. @teodozjusz @wariat
(DIR) Post #AXRrRu32vobPeCC6BU by emill1984@101010.pl
2023-07-05T08:41:46Z
0 likes, 0 repeats
@improbite moze dobrym pomyslem byloby tez zalozenie konta na fediversowej alternatywie dla reddita czyli kbin / lemmy - tam jest sporo takich tresci (polecam instancje kbin.social albo karab.in)@wonziu @kosarzycki @teodozjusz @wariat
(DIR) Post #AXRrRummBnBLw1acSm by wariat@mastodon.social
2023-07-05T08:57:05Z
0 likes, 0 repeats
@emill1984 Można też jak rozumiem po prostu zasubskrybować magazyn nie wychodząc z mastodona. Ale przyznaję się, wciąż nie znalazłem czasu, żeby to dokładnie pomacać.Ale co do zasady oczywiście:https://karab.in/m/naukahttps://kbin.social/m/sciencehttps://kbin.social/m/tech@improbite @wonziu @kosarzycki @teodozjusz
(DIR) Post #AXRrRva3Eab6OqdyGe by teodozjusz@mastodon.social
2023-07-05T10:35:39Z
0 likes, 0 repeats
@wariat @emill1984 @improbite @wonziu @kosarzycki Szczerze mówiąc, wygodniej jest założyć oddzielne konto na którejś instancji Lemmy'ego i tam przeglądać jego zasoby. Mastodon nie jest do tego zbyt wygodny z uwagi inną strukturę i fakt, że na Lemmym nowe wątki powstają stosunkowo rzadko i w Mastodonowym feedzie szybko zostaną przykryte postami z Mastodona
(DIR) Post #AXRrRwE6pedkP5Nxho by madargon@is-a.cat
2023-07-07T08:50:51Z
0 likes, 0 repeats
@teodozjusz @wariat @emill1984 @improbite @wonziu @kosarzycki A, to dlatego mam wrażenie, że nie widzę wątków z Lemmy/kbin... :ablobcatheadphonesfast: Już się obawiałam, że coś nie tak z federacją.
(DIR) Post #AXRrRwuIIoNsVv7eSW by wariat@mastodon.social
2023-07-07T09:19:04Z
0 likes, 0 repeats
@madargon W przypadku kbin IMO coś **jest** nie tak. Albo ja serio wciąż źle rozumiem jak to ma działać.Jeśli na szmerze jest wolnyinternet: https://szmer.info/c/wolnyinternet to on działa i posty i komentarze wchodzą: @wolnyinternet A https://karab.in/m/nauka cisza: @nauka To samo np https://kbin.social/m/fediverse - @fediverse @ernest jest tak jak ma być czy jeszcze nie, ale kiedyś będzie, będzie?@teodozjusz @emill1984 @improbite @wonziu @kosarzycki
(DIR) Post #AXRrRxaTly80ckrLDE by ernest@karab.in
2023-07-07T10:38:02+00:00
0 likes, 0 repeats
@wariathttps://pol.social/@eee/110672357826726679 - utworzyłem testowy post z otagowanym magazynym, od razu pojawił się na karabinie https://karab.in/m/nauka/p/238225/at-nauka-at-karab-in-testNa stronie głównej pojawiają się posty z lemmiego / friendica oznaczone jako artykuł / link. Posty z Mastodona wpadają do sekcji mikrobloga.@outerspace24 @pulskosmosu @kosarzycki @wonziu @teodozjusz @improbite @emill1984 @madargon @wolnyinternet @nauka @fediverse
(DIR) Post #AXRtT6s8w9WHcPnVSq by wariat@mastodon.social
2023-07-07T10:48:38Z
0 likes, 0 repeats
@ernest Tak, dobrze — w tę stronę już uściśliliśmy kilka dni temu ;-).Ale co powinno pojawiać się w śledzonym z zewnątrz @nauka lub innych podobnych. Bo mam kilkanaście takich (i na karab.in i na kbin.social) i **wszystkie** są puste!Jeśli tak ma być to spoko, jeśli nie ale jest in progress też spoko. Ale może jest tak, że ja nie widzę bo moja instancja coś nie teges? @outerspace24 @pulskosmosu @kosarzycki @wonziu @teodozjusz @improbite @emill1984 @madargon @wolnyinternet @fediverse
(DIR) Post #AXRtT7v12xParc9Ja4 by kalisz79@pol.social
2023-07-07T10:52:47Z
0 likes, 0 repeats
@wariat o właśnie, podepnę się, bo też mi jakoś nie wyskakują karabinowe rzeczy w feedzie na mastodonie, choć obserwuję; ze szmeru wskakiwały elegancko, jak jeszcze obserwowałem. @ernest @nauka @outerspace24 @pulskosmosu @kosarzycki @wonziu @teodozjusz @improbite @emill1984 @madargon @wolnyinternet @fediverse
(DIR) Post #AXRtT8hE9hybH8hojA by ernest@karab.in
2023-07-07T11:00:48+00:00
0 likes, 0 repeats
@kalisz79 @wariat Fakt, to właśnie to ograniczenie o którym wspominałem wcześniej. Posty lemmiego są dodatkowo podbijane przez grupę - dlatego wpadają do magazynów Mastodona. Kbin aktualnie lepiej propaguje to na Friendica/*Key. Za dużo się działo żebym tam dłubał. Ale teraz gdy już infrastruktura jest przygotowana, federacja będzie poprawiona zaraz po usprawnieniach w narzędziach moderacyjnych.
(DIR) Post #AXRtsVWePhAJJqr584 by wariat@mastodon.social
2023-07-07T11:02:47Z
1 likes, 0 repeats
@ernest Ok, czyli jest tak jak zostało zaprojektowane, będzie inaczej trzeba poczekać. Spoko! :) @outerspace24 @pulskosmosu @kosarzycki @wonziu @teodozjusz @improbite @emill1984 @madargon @wolnyinternet @fediverse @kalisz79
(DIR) Post #AYd4qqxvJYlUsciZHM by grymasTysiaclecia@101010.pl
2023-07-05T05:46:30Z
0 likes, 1 repeats
@arek Ostatnio odkrywam, że większość "nowoczesnych" rozwiązań robi nam tylko wodę z mózgu, a stare i sprawdzone są po prostu najlepsze. Brak algorytmów, RSSy, maile, proste komunikatory - rzeczy, które po prostu działają i nie potrzebują usprawnień na siłę. @kuba @wariat @kosarzycki