Post AXDwOCBpiS851FZqc4 by norshgaath@kafeneio.social
 (DIR) More posts by norshgaath@kafeneio.social
 (DIR) Post #AXDwH4Zzc2pHOBTtuC by norshgaath@kafeneio.social
       2023-06-30T17:13:40Z

0 likes, 0 repeats

Λοιπον προχωρα σιγα σιγα (ρυθμος χελωνας) η εκμαθηση εκ των θεμελιων των βασικων αρχων του λινουξ.Τωρα μπαινω στο νοημα οτι τα παντα στο λινουξ μπορουν να ρυθμιστουν μεσω αρχειων κειμενου και οτι υπαρχουν οι βασικοι text editors, nano και gedit αλλα οι περισσοτεροι προτιμουν emacs και vim.Ειχα βρει ενα ωραιο παιχνιδακι για vim και εκλεινα προς αυτο για χρηση και εκμαθηση του εναντι του emacs. Με ανησυχει ομως που και το linux foundation προτεινει και θα εμβαθυνει στη χρηση vim. Γνωμες;

(DIR) Post #AXDwH5IevyYTciNZWi by getimiskon@fedi.getimiskon.xyz
       2023-06-30T17:26:18.196052Z

0 likes, 0 repeats

@norshgaath επειδή προσωπικά χρησιμοποιώ τόσο το GNU Emacs όσο και το Vim σε καθημερινή βάση, εξαρτάται από το πως θα χρησιμοποιήσεις τον editor σου και από το αν θέλεις κάτι με πολλές λειτουργίες ή κάτι πιο απλό.Προσωπικά χρησιμοποιώ το Emacs ως το κύριο text editor για να γράψω κείμενα (π.χ. για την προσωπική μου ιστοσελίδα) καθώς και για κώδικα. Ενώ το Vim το χρησιμοποιώ για πιο απλή χρήση, π.χ. για πιο μικρές αλλαγές σε αρχεία, π.χ. επεξεργασία config files, και το χρησιμοποιώ αρκετά σε servers.Και οι δύο editors είναι δυνατοί και έχουν αρκετές δυνατότητες παραμετροποίησης και plugins, εξαρτάται από το πως προτιμάς να δουλεύεις και ποιες λειτουργίες χρειάζεσαι.

(DIR) Post #AXDwMkhGRtnLSfag6q by blu256@udongein.xyz
       2023-06-30T17:19:15.537429Z

1 likes, 0 repeats

@norshgaath Ειναι κυρίως θέμα προτίμησης, αν και το vim έχει το θετικό ότι συνήθως συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις διανομές Linux και τα *BSD (είτε αυτό είτε κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα όπως vi, neovim, κλπ.)Αλλα ξαναλεω, ειναι θέμα προτίμησης. Υπαρχουν και άλλοι αξιόλογοι επεξεργαστές κειμένου (π.χ. dte, micro) αλλα και αξιόλογοι γραφικοί επεξεργαστές. Οπότε καλό είναι κανεις να δοκιμάσει κάποια προγράμματα έτσι ώστε να σχηματίσει αποψη, με βάση τις ανάγκες χρήσης αλλα και το αν βολεύει το κάθε πρόγραμμα.

(DIR) Post #AXDwOCBpiS851FZqc4 by norshgaath@kafeneio.social
       2023-06-30T17:25:56Z

1 likes, 0 repeats

@blu256 Ισχυει! εχω συνηθισει γραφικου περιβαλλοντος επεξεργαστες κειμενου και μεχρι τωρα οτι κωδικα εγραφα τον εγραφα ειτε σε διαφορα IDE (vsc, jupyter notebooks)  ειτε με sublime/οτι text editor ειχε το συστημα.Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι δεν θα συνεχισω σε τερματικο, εκτος και αν με καραβολεψει (κατι δυσκολο καθως ειμαι οπτικος τυπος) ομως θα ηθελα να παρω μια γευση απο γραφη κειμενου στο cli.Απλα επειδη ειμαι επιφυλακτικος με το linux institute και βλεπω οτι προτεινει vim, λεω βρε λες;

(DIR) Post #AXDx4XfMG4TXmyZzZg by blu256@udongein.xyz
       2023-06-30T17:32:30.457140Z

1 likes, 0 repeats

@norshgaath Ο,τι μαθαίνεις μπορεί να σου φανεί χρησιμο. Τώρα όσον αφορα επεξεργασία κειμένου στο CLI, μπορεί να φανεί χρησιμο π.χ. σε συνδυασμό με το SSH για διαχείριση μιας απομακρυσμένης μηχανής που δεν έχει X server. Αλλα κι εδώ μπορείς να ξεμπερδεψεις με εναν γραφικό επεξεργαστη αν καταλαβαίνει το πρωτοκολλο SFTP...Για μένα προσωπικά το κύριο πλεονέκτημα είναι η ταχύτητα. Ένας επεξεργαστής στο τερματικό ανοίγει αμέσως και κατευθείαν, χωρίς καν να χρειαζεται να δημιουργήσει νεο παράθυρο, οποτε δεν χάνεις χρονο με το παράθυρο, και γενικά (φαίνεται να) δουλεύει λίγο πιο γρήγορα. Βολεύει πολύ για μικροαλλαγές στα config files. Απο την αλλη, όταν γραφω κωδικα, συνήθως με βολεύει ένας γραφικός επεξεργαστής με tabs, split views και sessions.

(DIR) Post #AXDx4ZiybaYgAmHuUa by blu256@udongein.xyz
       2023-06-30T17:33:13.151495Z

0 likes, 0 repeats

@norshgaath * κατευθείαν στο παράθυρο του τερματικού

(DIR) Post #AXDx52iymenA7BVp1U by blu256@udongein.xyz
       2023-06-30T17:34:41.985176Z

1 likes, 0 repeats

@getimiskon @norshgaath επίσης και οι δυο editors έχουν και γραφικό mode

(DIR) Post #AXDxHbXDBbFNYGzvKi by getimiskon@fedi.getimiskon.xyz
       2023-06-30T17:37:37.347083Z

0 likes, 0 repeats

@blu256 ο Emacs έχει καλύτερο γραφικό mode (χρησιμοποιώ την εκδοχή με το GTK3, επειδή το GTK2 δεν το έχουν στα repos). Χώρια το customization, που έχω φάει αρκετό χρόνο να το φτιάχνω :blobcatgoogly:@norshgaath

(DIR) Post #AXDxhnXNBQKQJ3Yz3I by blu256@udongein.xyz
       2023-06-30T17:41:06.447344Z

2 likes, 0 repeats

@getimiskon @norshgaath Customization is a journey that never ever ends.

(DIR) Post #AXDxhoEcacvITBnWSm by getimiskon@fedi.getimiskon.xyz
       2023-06-30T17:42:20.803496Z

0 likes, 0 repeats

@blu256 για νέο μου το λες; :blobcatblep:@norshgaath

(DIR) Post #AXDyjxuzeqsf2HD19c by blu256@udongein.xyz
       2023-06-30T17:44:50.600063Z

1 likes, 0 repeats

@getimiskon @norshgaath όχι, εσύ λογικά το ξέρεις. το λεω για να ξέρουν οι χρήστες των windows το τι χάνουν 😉

(DIR) Post #AXDyjz8r6nYypYhbOq by blu256@udongein.xyz
       2023-06-30T17:45:54.066617Z

2 likes, 0 repeats

@getimiskon @norshgaath Fixed:"Customization is a journey that never ever ends on Linux and other FOSS systems."