Post AWoUk7yHwtBVnQIBqC by ferda@mastodonczech.cz
(DIR) More posts by ferda@mastodonczech.cz
(DIR) Post #AWoUk5ZOsS5WLedHlo by baadvo@mastodonczech.cz
2023-06-18T09:11:54Z
0 likes, 0 repeats
Důchodyhttps://www.youtube.com/watch?v=jf63ajrTivcK videu bych ještě doplnil, že pro mou generaci (ročník 92) to znamená, že aktuálně musí platit stávající důchody ale zároveň si musí (v ideálním případě) po vlastní ose spořit na důchod. Takže jde o mezigenerační nespravedlivost v tom smyslu, že platí důchody 2x oproti generaci našich prarodičů a možná i rodičů.
(DIR) Post #AWoUk6LbzCeWlBBmuu by meuge@mastodonczech.cz
2023-06-18T09:17:43Z
0 likes, 0 repeats
@baadvo neda se nic, popravde mne docela sokuje kazdy kdo tohle - byt okrajove - v sobe neresi.Pritom staci, tim nechci cechy skatulkovat, ale nejit napriklad jednou/dvakrat za tyden do hospody s utratou 500-1000,- 🤷♂️
(DIR) Post #AWoUk78X3JmhCu4rAW by baadvo@mastodonczech.cz
2023-06-18T09:37:43Z
0 likes, 0 repeats
@meuge Souhlas.Navíc mě zaráží pohled nemálo lidí, kteří si myslí, že stačí zvolit vládu, která nám důchody zachová. Je pro mě nepochopitelné jak mohou tak totálně nevnímat kontext. Nedochází jim, že i kdyby byla sebegeniálnější vláda tak prostě nezmění populační křivku. A kdo z politiků říká, že to jde, tak je (dle mého) populista.Jestli to budoucí vlády nebudou dobře komunikovat, tak si zakládáme na velký průser. Dopadne to tak, že ti zodpovědní budou zase dotovat ostatní.
(DIR) Post #AWoUk7yHwtBVnQIBqC by ferda@mastodonczech.cz
2023-06-18T10:06:44Z
0 likes, 0 repeats
@baadvo @meuge Mate pravdu, ale (omlouvám se) myslím, že důchody nejsou jediným problémem, který "hoří" 🔥 a nikdo ho vlastně efektivně neřeší a ani vlastně nechce řešit.Pro mne jako experimentálního fyzika je to oteplování, které do pár let (určitě ne desítek) zneobyvatelní velkou část planety a zbytku planety ztíží obyvatelnost, na kterou jsme zvyklí. Fyzikální proces lze zastavit jen jiným fyzikálním procesem, přirovnal bych to k volnému pádu z 1 km, teď máme možná posledních 100 m 🤷♂️.
(DIR) Post #AWoUk8hJFVCI33M90y by baadvo@mastodonczech.cz
2023-06-18T10:36:31Z
0 likes, 0 repeats
@ferda @meuge jasný. Problémů je víc. Jen je tu příliš málo znaků abych všechny v jednom příspěvků obsáhl.A nemusíme zůstat jenom u oteplování. Je tu problém zvyšování hustoty zalidnění a zároveň jednoduché cestování na velké vzdálenosti společně s velkochovy. U zvířat je spoustu chorob u kterých je velmi malá pravděpodobnost mutace a přenosu na člověka. Jenže my tou pomyslnou kostkou pravděpodobstí házíme čím dál víc. Takže může docela dobře vzniknout pandemie. Oh Wait...
(DIR) Post #AWoUkBTaux0cfNxjYO by baadvo@mastodonczech.cz
2023-06-18T10:37:14Z
0 likes, 0 repeats
@ferda @meuge Já jsem pracoval ve vodárenství. Tam jsou taky zásadní problémy o kterých se nemluví.
(DIR) Post #AWoUkKoqBKLrdsyKQ4 by schmaker@schmaker.eu
2023-06-18T10:46:05Z
0 likes, 0 repeats
@baadvo Co se pandemie týče, tak Covid byl krásnej zdviženej prst - včasný varování chcete-li. Ano, umřely desítky tisíc lidí, ale "naštěstí" se jednalo o starší generaci.Pro představu, jakej to mohl bejt průser, se stačí zamyslet nad tím, jaký by to bylo, kdyby namísto starších lidí měl virus fatální následky spíš na dětech...