Post AWkZsGOgEEdvNoUoTY by ondrejsevcik@hachyderm.io
 (DIR) More posts by ondrejsevcik@hachyderm.io
 (DIR) Post #AWkWglK17q9FxP8gfw by mig@mastodon.1984.cz
       2023-06-16T12:52:59Z

2 likes, 1 repeats

#skola Čím dál víc se mi potvrzuje, že nadaní žáci se naučí víc mimo školu (a sami). Nevím jestli má vůbec smysl, snažit se jim cokoli cpát do hlav (tedy postupy, které sice umím, ale které už jsou třeba passé) nebo jim radši nechat volnost.Řešením není ani dávat jim víc nebo složitějších úkolů. Dnes je vývoj technologií tak rychlý, že jim kolikrát můžu leda popřát hodně úspěchů a těšit se z toho, že je těší to co dělají (a že mi ukážou technologii, na jejíž pochopení nemám čas).Učitel je dnes tak spíš psycholog nebo ten kdo snad trochu lépe poradí než chatGPT. Nebo má kontakty a dovede něco dohodit.

(DIR) Post #AWkX5ZuMhN4lnVyQrI by LukeAlmighty@gameliberty.club
       2023-06-16T12:57:28Z

0 likes, 0 repeats

@mig I nadání studenti potřebují kontext. S programováním jsem začal asi třikrát, a potřeboval jsem učitele, aby mě nasměroval k polím, třídám a abstrakci, jelikož tyto koncepty prostě bez kontextu nezapadnou do správného místa.Ale ano, rozdíl je, že po hodině kontextu, nadaný stident může strávit dny probíráním toho jednoho předmětu, který potřebuje.

(DIR) Post #AWkXIkDNgp8jWn98mu by LukeAlmighty@gameliberty.club
       2023-06-16T12:59:43Z

0 likes, 0 repeats

@mig Důležité však je, že jedno, co studuje, každý žák musí projít 80 procenty odpadu, aby se dostal k (v lepším případě) 20 procentům předmětů, které potřebuje.A doufej, že není na propadnutí z žádného z nich, jelikož jinak nebude mít ani čas na to se těm důležitým předmětům věnovat.

(DIR) Post #AWkXab4SQQlINgU94K by schmaker@schmaker.eu
       2023-06-16T13:00:08Z

0 likes, 0 repeats

IMHO žijeme v době, kde učitel by měl bejt spíš průvodce za poznáním, než nalejvač znalostí (to je potřeba snad jen u matematiky a Češtiny). Znalosti a jejich aplikace se mění tak rychle, že ani neni reálný, aby to učitel byl schopnej obsáhnout

(DIR) Post #AWkXpnEdTuciS2UZiS by mig@mastodon.1984.cz
       2023-06-16T13:05:50Z

1 likes, 0 repeats

@LukeAlmighty právě, těm nadaným stačí jen "hint" a pak už jedou sami.. obvykle se taky sami zeptají až když potřebují.. to je role učitele; urychlit to prvotní tápání, ale pak už netlačit na pilu.. to je jako když jsem se učil na prkně.. furt jsem padal, pak jsem si zaplatil hodinu instruktorky a zbytek už šel sám.. stačila hodina.. hlavně mi taky ukázala, co nedělat..

(DIR) Post #AWkZAqqxKBinhx1No0 by mig@mastodon.1984.cz
       2023-06-16T13:20:50Z

0 likes, 0 repeats

@schmaker u nekterych predmetu to ma snad jeste smysl, ackoli hodne pochybuju o smyslu uceni se seznamu autor-dila.. to trenuje leda kratkodobou pamet (to me naucil gympl; o prestavce nacpat do hlavy A4 a pak to vyblit na papir a zapomenout).. ze vsech tech seznamu mam v hlave prd.. roky bezkontextoveho uceni.. Dnes by snad mela smysl vyuka pozornosti a dloubodobeho zapamatovani si.. protoze to je neco, co pocitace uspesne nici..

(DIR) Post #AWkZsGOgEEdvNoUoTY by ondrejsevcik@hachyderm.io
       2023-06-16T13:28:39Z

1 likes, 0 repeats

@mig 100%. Soucasny system vzdelavani je prevazne mrhani casem.Urcite by to chtelo se priblizit k Finskemu systemu kde maji daleko vice volnosti ve vyuce.https://youtu.be/_e-xziXbbmw

(DIR) Post #AWkagV9pcidzdoVRIm by schmaker@schmaker.eu
       2023-06-16T13:36:11Z

0 likes, 0 repeats

IMHO nejefektivnější pro člověka, kterej se má něco naučit, je "dát mu to do ruky". Tady máš cíl a způsob, jak se k němu dostaneš i kvalita výsledku je jen na tobě (případně vás jako týmu).Když ten projekt začne a dotáhne, tak si z toho něco odnese - často i věci, který by se jinak nenaučil a třeba ani učitel je nezná

(DIR) Post #AWkb5wrHllQenFxuTY by g@propulse.club
       2023-06-16T13:42:20Z

2 likes, 0 repeats

@mig @LukeAlmighty hodina "instruktorky"? Jo, to zní skutečně jako dobrý dvojsmysl 🤣

(DIR) Post #AWkcm6S4akUYfBpxlw by LukeAlmighty@gameliberty.club
       2023-06-16T14:01:06Z

1 likes, 0 repeats

@mig Ale něco na tom bude.Sestře jsem ukázal Blender na 2 hodiny, měsíc nic, a pak ji najednou vidím, jak vytváří nádherné video plné technik, které jsem nikdy neviděl.

(DIR) Post #AWkd8sBvmGZ76190e8 by Mac_CZ@mastodon.macsnet.cz
       2023-06-16T14:05:18Z

2 likes, 0 repeats

@g @mig @LukeAlmighty Ještě na prkně. 😂