Post AWiCm9ScQ254s2XEOW by miklo@soc.citizen4.eu
 (DIR) More posts by miklo@soc.citizen4.eu
 (DIR) Post #AVonkP2VunNtNbMEeO by mason@f-t.net.pl
       2023-05-19T15:02:24Z

0 likes, 2 repeats

Przepraszam, że bez wcześniejszego googlania, ale i tak pytałbym o doświadczenia Wasze, więc: czy jest jakieś oprogramowanie fediverse, które da się łatwo zainstalować na przeciętnym hostingu (czyli oparte na MySQL i php?Najchętniej przywitałbym Mastodona, ale on ma wymagania większe.#FediPomoc #Fediverse #Mastodon

(DIR) Post #AVorlMgEZXMcAVeOye by SceNtriC@101010.pl
       2023-05-19T17:15:53Z

0 likes, 0 repeats

@mason Zobacz kbin, ale nie wiem, czy tam nie ma Postgresa. @ernest

(DIR) Post #AVoryowin86Hb9mLSq by ernest@karab.in
       2023-05-19T17:18:18+00:00

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC tak, kbin to postgres. Z tego co wiem pixelfed można odpalić na mysql/posrgres/litedb - ale to do weryfikacji.@mason

(DIR) Post #AVos3WY0clplz4SjU8 by SceNtriC@101010.pl
       2023-05-19T17:19:09Z

1 likes, 0 repeats

@ernest Tylko, że generalnie odpalanie Pixelfeda to podobno droga przez mękę i @wikiyu coś na ten temat może powiedzieć. @mason

(DIR) Post #AVos4KfAIRGdPkC9a4 by ernest@karab.in
       2023-05-19T17:19:18+00:00

0 likes, 0 repeats

@mason @SceNtriC może Friendica?

(DIR) Post #AVosh3vUSNxSnfIarw by szkodnix@mk.szkod.ovh
       2023-05-19T17:26:14.351Z

0 likes, 0 repeats

@mason@f-t.net.pl Coś było takiego, ale muszę znaleźć...

(DIR) Post #AVotfl7ez0bM96vwm0 by szkodnix@mk.szkod.ovh
       2023-05-19T17:37:15.174Z

0 likes, 0 repeats

@mason@f-t.net.pl Chyba tego już nie znajdę 😕Swoją drogą założenie własnej instancji dla jednej osoby to nie jest duży koszt - najtańszy koszt to 20 zł miesięcznie, plus 9 zł rocznie na domenę. Jak wolisz coś łatwiejszego do tworzenia serwera to YunoHost i jechane.Może warto nad tym pomyśleć? Albo darmowy serwer od Oracle albo Pleroma na jakimś mikrusie. Opcji jest sporo 😉

(DIR) Post #AVoySxcbhRlMux7qBE by wikiyu@thoughts.tf
       2023-05-19T18:21:58.953Z

0 likes, 0 repeats

@SceNtriC@101010.pl @ernest@karab.in @mason@f-t.net.pl dlaczego? Prawde mówiąc wole postgresa niz MySQL/maria Po prostu pixelfed byl pisany pod mysql i trzeba było poprawiać zgodnosc po autorze ktory pisal że zgodne z postgresem a cos jednak nie trybiło

(DIR) Post #AVoySyMgw6ctDsge0m by SceNtriC@101010.pl
       2023-05-19T18:30:59Z

0 likes, 0 repeats

@wikiyu Myślałem o tym, że ogólnie Pixelfeda trudno postawić, bo dokumentacja się nie zgadza i prawdopodobnie nie był to system przeznaczony do tworzenia masowych instancji. Ale może coś źle zrozumiałem albo to ktoś inny narzekał. @mason @ernest

(DIR) Post #AVoz9QplTnlpgEX1k0 by mason@f-t.net.pl
       2023-05-19T18:38:39Z

0 likes, 0 repeats

Ja szukam na MySQL, bo mam VPS zarządzany, w ktorym mam ograniczone możliwości i nie ma szans na Pgre, a nie chcę już się bawić w samodzielne zarządzanie, bo to za duża odpowiedzialność.Mastodon i idea Fediverse mi się spodobały, więc szukam sposobu jak mieć kontrolę, ale bez odpowiedzialności ;D@SceNtriC @wikiyu @ernest

(DIR) Post #AVuuqHN8w26etOqKNU by parpok@misskey.parpok.lomza.pl
       2023-05-19T19:37:35.878Z

0 likes, 0 repeats

@mason@f-t.net.pl jak stawiałem #Misskey to było łatwo. Był skrypt w bashu który wystarczyło wkleić i po chwili była instacja dostępnaMisskey jednak to Node.js i PostgreSQL i Redis więc nie wiem czy się zaliczy. Poza tym Misskey jest bardziej pod Azję robione więc nie wiadomo czy się może tobie podobać, każdy poleci #calckey. Mi się Calckey nie podoba, owszem jest trochę bardziej doszlifowany i ma pare przydatnych funkcji jak wsparcie dla API Mastodona ale wole ten bardziej "moe" vibe na Misskey

(DIR) Post #AVuuqIdUEkm2oNUtUW by mason@f-t.net.pl
       2023-05-22T11:28:59Z

0 likes, 0 repeats

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Mam o czym myśleć. Frendica jest ciekawym tropem. Wstępnie mnie trochę odstrasza (ale to uczucie irracjonalne).W pierwszej kolejności chyba zajmę się rozważaniem odnośnie Pixelfeda (że można go postawić na MySQL, nie wiedziałem). Wydaje mi się to niezłą opcją, ale... tu objawia się pewna przeszkoda. Na Pixelfed.social mam konto, które służy mi jednokierunkowo - do pokazywania zdjęć. Korzystając z hashtagów i publikując na tym serwerze - mogę być odkrywany przez przypadkowe osoby, którym się spodobają moje pojedyncze zdjęcia. W przypadku założenia własnego serwera, nie chcąc, żeby to była forma strony www - muszę się bardziej aktywować i udzielać :) W przeciwnym przypadku równie dobrze mogę pozostać przy Wordpressie i pluginie ActivityPub: @A.Mason@parpok @szkodnix @wikiyu @SceNtriC @ernest

(DIR) Post #AVuuqJHBr8X6nW4bNQ by wikiyu@thoughts.tf
       2023-05-22T11:38:12.262Z

0 likes, 1 repeats

@mason@f-t.net.pl @A@f-t.net.pl @parpok@misskey.parpok.lomza.pl @szkodnix@mk.szkod.ovh @SceNtriC@101010.pl @ernest@karab.in Dokładnie tak. Jednoosobowe instancje w fediversum NIE mają sensu jeśli zaczynasz od nich. Jak będziesz miał pulę obserwujących na dowolnym serwerze z którego możesz ich przenieść potem na swój to zaczyna mieć to ręce i nogi. Inaczej twoje wpisy/zdjęcia/whatever nigdy nie trafią na żadną inną instancję i nie pojawią się ani w /global ani nigdzie indziej. W teorii rozwiązaniem są relay/przekaźniki jednak to jest broń obosieczna bo one też ściągają wiadomości do twojej instancji solidnie zapychając ci pamięć i dysk danymi :D Jeśli chcesz coś stawiać to moim zdaniem najpierw na innej/innych instancjach wyrób sobie grono śledzących, a potem przenieś dopiero do siebie (można z wielu kont migrować do jednego) Oraz zastanów się nad tym co chcesz serwować i tu polecam teksty na blogu @to3k@blog.tomaszdunia.pl o darmowym VPSie w oracle, o stawianiu yunohost i w nim stawianiu instancji wszelakich. Na początek pewnie się nada idealnie.

(DIR) Post #AWiCm9ScQ254s2XEOW by miklo@soc.citizen4.eu
       2023-06-14T23:10:09Z

0 likes, 0 repeats

@wikiyu @to3k @SceNtriC @ernest @szkodnix @mason @parpok To przecież nie ma znaczenia czy ktoś będzie "wyrabiać sobie" sledzących na dużej instancji czy na swojej jednoosobowej. Ludzie nie śledzą innych chętniej z powodu wielkości instancji tylko raczej z powodu jakości treści. Czy na dużej czy na małej - na swoim koncie trzeba wykazywac jakąs aktywnośc: pisać ( choćby brać udział w obcych wątkach), podbijać, bo mało kto będzie obserwować puste konto. A z drugiej strony samo pisanie bez wchodzenia w interakcje też na większym serwerze niczego nie gwarantuje bo to będzie liczenie na czytelników/obserwatorów którzy "złapią" nas na lokalnej osi czasu przez przypadek. Reasumując - wychodząc od pustego nowego konta i wykazując taką samą aktywność, nie ma znaczenia czy będziemy na wielkiej instancji czy na swojej własnej. Na własnej instancji jest tylko taki zupełnie krótki początkowy moment FOMO , bo jest totalnie pusto, ale zaobserwowanie dosłownie kilku pierwszych osób już wypełnia oś czasu i pokazują się kolejne wpisy osób , których nie znamy ale weszły w interakcje z tymi których obserwujemy.

(DIR) Post #AWiCmAPorvR5peEVfc by mason@f-t.net.pl
       2023-06-14T23:44:47Z

0 likes, 0 repeats

@miklo - mam wrażenie, że nie zauważyłeś, że Wiktor odpowiadał na ten mój wpis: https://f-t.net.pl/@mason/110412099727612302@SceNtriC @ernest @szkodnix @to3k @parpok @wikiyu

(DIR) Post #AWiCmB60L5BDwTyCQK by miklo@soc.citizen4.eu
       2023-06-15T07:42:20Z

0 likes, 0 repeats

@masonZauważyłem. Faktycznie można by te zastrzeżenia do jednoosobowych instancji odnieść do takich projektów gdzie się raczej tylko publikuje (pixelfed, wordpress) i magicznie się obserwatorzy nie znajdą, ale jak sie bliżej przyjrzeć to też nie ma znaczenia bo nie znam nikogo kto na fediverse ma tylko takie konto a nie ma drugiego na serwerze z którego się prowadzi interakcje w obie strony. Prawie zawsze takie konto typu np wordpres jest przez autora promowane/szerowane z mastodona czy czegoś podobnego.@SceNtriC @ernest @szkodnix @to3k @parpok @wikiyu

(DIR) Post #AWiCmBkPupVRxosTPk by wikiyu@thoughts.tf
       2023-06-15T09:28:07.291Z

2 likes, 0 repeats

@miklo@soc.citizen4.eu @mason@f-t.net.pl @SceNtriC@101010.pl @ernest@karab.in @szkodnix@mk.szkod.ovh @to3k@blog.tomaszdunia.pl @parpok@misskey.parpok.lomza.pl Nie mieszajmy różnych systemów walutowych ;-)Rozpoczęcie na pustej instancji vs rozpoczęcie na polSoc, 10tkach, infosecExch...  etc czyli na instancjach w ramach których jesteś w stanie ogarnąć bańkę wokół siebie BARDZO ułatwi ci rozpoczęcie działania. Bo nawet gdy piszesz o "nawiązać interakcje" to zapominasz chyba o tym, że na pustej instancji... nie masz nic w /global dopóki samemu nie dodasz przekaźników i sam nie zaczniesz śledzić ludzi. A nie masz nikogo w śledzonych bo to nowa instancja i ty jesteś nowy. O to mi chodzi właśnie w temacie rozpoczynania od własnego hostingu jako błędu/trudnego rozwiązania. Pomijam już kwestię projektów "one direction" jak właśnie WordPress bo tu trochę... nie mam jeszcze wyrobionego zdania jak to powinno działać. Zwyczajnie jestem fanem rozwiązania One PersonOne HandleI istnienie podbijanych sztucznych kont "do zdjęć", "do muzyki", "do filmów", "do blogowania" mnie trochę zastanawia bo rozdrabnia nasz byt. Z drugiej strony porządkuje feed śledzącym.