Post AW1feWCrojSCDegpyS by Hogata@pol.social
(DIR) More posts by Hogata@pol.social
(DIR) Post #AW1faIZ8ajamkr5vJQ by aemstuz@lewacki.space
2023-05-23T20:00:54Z
0 likes, 0 repeats
Właśnie dlatego uważam, że edukacja jest ważniejsza, niż napadanie na furgonetki szerzące dezinformację ⬇️https://nitter.net/aemstuz94/status/1661097802464632840#m
(DIR) Post #AW1faJbIkAuvxr7AK8 by Hogata@pol.social
2023-05-23T20:04:26Z
0 likes, 0 repeats
@aemstuz To edukujSfinansuj na przykład ciężarówki o przeciwnym przekazie niż tamte, droga wolna.Łatwo powiedzieć, po prostu zrób
(DIR) Post #AW1faKPdj1BQTyfMmm by aemstuz@lewacki.space
2023-05-23T20:09:36Z
1 likes, 0 repeats
@Hogata Akurat sądzę, że ciężarówki są widowiskowe, ale nie wiem, czy rzeczywiście trafiają z przekazem tak szeroko, jak się niektórym wydaje.
(DIR) Post #AW1feSmWYDbDb5LFzs by Hogata@pol.social
2023-05-23T20:11:01Z
0 likes, 0 repeats
@aemstuz Nie chodzi o trafianie i zasięg, chodzi o to że są niedopuszczalne
(DIR) Post #AW1feTdhMW8MG0Disa by aemstuz@lewacki.space
2023-05-23T20:16:49Z
0 likes, 0 repeats
@Hogata Pozwól, że konsekwentnie pozostanę moralnym konsekwencjonalistą, nie absolutystą 🙂
(DIR) Post #AW1feUISuwkAIRIHQG by Hogata@pol.social
2023-05-23T20:18:38Z
0 likes, 0 repeats
@aemstuz Bądź kim chcesz, nic mi do tego :)Objaśniam swój punkt widzenia. Jestem całym sercem z Margot
(DIR) Post #AW1feUoiz0Y1uUO2hk by aemstuz@lewacki.space
2023-05-23T20:19:45Z
0 likes, 0 repeats
@Hogata A ja ją potępiam, ale rozumiem.
(DIR) Post #AW1feVUYTU0a0DxRuC by olgamatna@kolektiva.social
2023-05-24T06:26:01Z
0 likes, 0 repeats
@aemstuzJesteś gejem, a potępiasz osobę, która w desperacji walczy również w obronie Ciebie i Twego bezpieczeństwa. Taka furgonetka w każdej chwili może podjechać także pod Twój dom, by swym obrzydliwym przekazem podsycać nienawiść również przeciw Tobie. Też wtedy będziesz bronić swoich prześladowców? @Hogata Czy to co wypisuje @aemstuz można uznać za przejawy syndromu sztokholmskiego?
(DIR) Post #AW1feWCrojSCDegpyS by Hogata@pol.social
2023-05-24T06:39:17Z
0 likes, 0 repeats
@olgamatna @aemstuz Nie chciałabym tu stawiać żadnych diagnoz. Wolę odwołać się do koła przywilejów. Bycie białym cis mężczyzną w Polsce, niezależnie od orientacji jest wieelkim przywilejem w stosunku do osób trans, czy kobiet. Dla nas np ciąża jest śmiertelnym niebezpieczeństwem, przestajemy się liczyć jako osoba, tracimy podstawowe prawa np do życia. Osoby trans są w jeszcze gorszej sytuacji. Więc sorry, KOPANIE KURWA W CIĘŻARÓWKĘ SPONSOROWANA PRZEZ FUNDAMENTALISTYCZNYCH ZJEBÓW TO I TAK DELIKATNA FORMA SPRZECIWU. Ulice powinny płonąć, a tu gówno, zastanawiamy się co jest kulturalne.Siedzimy po prostu w różnych światach
(DIR) Post #AW1feWlbjZF7xOwa7k by aemstuz@lewacki.space
2023-05-25T16:24:51Z
0 likes, 0 repeats
@Hogata @olgamatna Ta furgonetka akurat, o ile pamiętam, głosiła hasła homofobiczne, skierowane przeciwko gejom. Widzę więc to tak, że dołączanie do tego praw kobiet jest tu nie na temat.
(DIR) Post #AW1feXQ1JJZLyjqr7A by Hogata@pol.social
2023-05-25T16:53:41Z
0 likes, 0 repeats
@aemstuz @olgamatna Jasne, Margot też zachowuje się nie na temat, niewystarczająco kurwa dostojnie.Powinna klęknąć i ucałować Jarosława w pierścień i poprosić o zaprzestanie transfobicznych żartów
(DIR) Post #AW1feXzTBVvRkgRAMy by jeder@miau.jeder.pl
2023-05-25T18:29:53.553Z
0 likes, 0 repeats
@aemstuz@lewacki.space edukacja jest super jak nie masz na ulicach jebanych maszyn nienawiści, a tak to se można ją o kant dupy rozbić i tylko rozpierdalać faszystów@Hogata@pol.social @olgamatna@kolektiva.social
(DIR) Post #AW1feYcSqX7LhcgJ9M by aemstuz@lewacki.space
2023-05-25T19:53:36Z
1 likes, 0 repeats
@jeder @olgamatna @Hogata Nie jestem przekonany, że te furgonetki mają aż taki wpływ na zdanie Polek i Polaków na temat osób LGBT+Te furgonetki jeżdżą już od pewnego czasu. Tymczasem z badań (CBOS) wynika, że powoli, ale systematycznie, Polki i Polacy mają coraz lepsze zdanie o gejach i lesbijkach. Korelacja jest więc ujemna – czyli albo furgonetki nie trafiają ze swoim przekazem, albo jednocześnie inny, pozytywny przekaz trafia mocniej.(jednocześnie nie przypominam sobie, żeby CBOS pytał o osoby transpłciowe, biseksualne, czy aseksualne, ale to już inny temat)
(DIR) Post #AW1iGZF3BFx4Xrywka by olgamatna@kolektiva.social
2023-05-25T18:58:52Z
0 likes, 0 repeats
@jeder Zwłaszcza, że pogromobusy (określenie wprowadzone do dyskursu publicznego przez @slwstr) zazwyczaj mają obstawę „pał”, a obywatelskie zatrzymania poprzez blokadę przejazdu przez przejeżdżające obok samochody, też nie na wiele się zdały. Nawet wyrok sądu w bodajże w Gdańsku, na mocy którego jakiś konkretny pojazd tego typu miał całkowity zakaz jazdy, niewiele znaczył, bo i... tak jeździł, gdyż „pały” nie kwapiły się w egzekwowaniu tego wyroku, gdyż te wozy często parkowały przy, jakoś mnie to nie dziwi, plebaniach.Wyłomy w tym „niedasiźmie” to:– w 2020 bezradny wobec „niemocy” organów państwa kolektyw Stop Bzdurom dokonał dośc skutecznego zatrzymania obywatelskiego takiego pogromobusa;– w 2021 lub 2022 jedna z tych furgonetek którejś nocy spłonęła na parkingu, z tego co czytałam, powodu pożaru nie ustalono.@aemstuz @Hogata A strzał do osoby uczestniczącej w marszu równości, co z tego że „tylko” z wiatrówki, jest sygnałem, że pogromowe słowa z tych prokremlowskich szczekaczek zaczynają stawać się ciałem.
(DIR) Post #AW1iGZvEePhCehidVI by aemstuz@lewacki.space
2023-05-25T20:03:18Z
0 likes, 0 repeats
@olgamatna @jeder @slwstr @Hogata A jak było dawniej? Na przełomie lat 80/90 w Łodzi działał sobie seryjny morderca gejów. Jeśli od morderstw przeszliśmy do nieskutecznego strzelania z wiatrówki, albo pobić, to jednak jest to pewien, bardzo mozolny i niezadowalający, ale jednak postęp.Myślę, że my tu naprawdę nie doceniamy ogromu zmian, jakie już zaszły w podejściu do postrzegania osób LGBT+ w Polsce na przestrzeni lat. I to jest właśnie to, co przełamuje "niedasizm".Za objaw "niedasizmu" uważam przekonanie, że tylko agresją można sobie wywalczyć równe prawa.
(DIR) Post #AW1iGaaMBWaaiExTbE by jeder@miau.jeder.pl
2023-05-25T20:06:25.452Z
0 likes, 0 repeats
@aemstuz@lewacki.space @olgamatna@kolektiva.social @slwstr@birb.stream @Hogata@pol.social a ja za niedasizm uważam respectability politics oraz tone policing jaki ty tu próbujesz szerzyć
(DIR) Post #AW1iGb9o3iwgUBXmr2 by aemstuz@lewacki.space
2023-05-25T20:23:51Z
1 likes, 0 repeats
@jeder @olgamatna @Hogata Nawet nie znałem tych terminów.Po lekturze na Wikipedii, trochę nie rozumiem tego respectability politics. Homo/bi/transseksualność to po prostu cecha opisująca orientację, bądź tożsamość płciową. Jest oczywiste, że nie każdy będzie wyznawał te same wartości. Wśród osób LGBT+ istnieją osoby o różnych poglądach i temperamentach.To w żaden sposób nie zmienia faktu, że pewne działania są w pewnych okolicznościach korzystniejsze, a inne mniej. Gdybyśmy byli, powiedzmy, zamknięci w obozach koncentracyjnych, to agresja byłaby na miejscu. Ale nie takie są okoliczności.Co do tone policing – nic tutaj takiego nie widzę. Konsekwentnie staram się odnosić do treści i nie wypominam nikomu, emocji. To by zresztą była hipokryzja – bo te wydarzenia mnie samego bardzo wystraszyły i zagniewały. Rzecz w tym, że nauczyłem się powściągać odruchową reakcję i wyrażać emocje w inny, przemyślany sposób. Uważam takie podejście za ogólnie bardziej życiowe i racjonalne.