Post AW0QYp3f7cSETiFagS by Wojtyr@mastodon.online
 (DIR) More posts by Wojtyr@mastodon.online
 (DIR) Post #AW0NXKKjZPjr2FpZq4 by rdrozd@101010.pl
       2023-05-25T06:33:43Z

1 likes, 4 repeats

Dokładnie 50 lat temu wyszła "Tubular Bells" Mike'a Oldfielda. Jedna z najważniejszych płyt w historii rocka, która o dziwo nie zestarzała się i nie znudziła mimo tego, że sam Oldfield najpierw trzykrotnie nagrywał kolejne płyty oparte na podobnym założeniu (Hergest Ridge, Ommadawn i Incantations), a w międzyczasie zabrał się za kolejne odsłony dzwonów: Orchestral TB, TB2, TB3, TB2003. TB4 już nie nagrał, choć planował i powstało tylko demo. Ja zacząłem serię od Tubular Bells 2. Najpierw odsłuchana w radiu gdzieś w nocy, z szeroko otwartymi ustami. Piracka kaseta kupiona pod Pałacem Kultury towarzyszyła mi wszędzie, miałem ją jako jedną z niewielu podczas wakacyjnych wyjazdów. Wkurzałem się na trzy gwiazdki od tylkorockowych redaktorów. Ostatnie lata to kolejne odkrycia. "Tubular Bells 2003" (czyli zmiksowany oryginał) w wersji 5.1 przygotowanej przez samego Oldfielda. Miał z nią na pewno sporo zabawy, jest może trochę przesadzona, ale te instrumenty latające wokół głowy warto choć raz przeżyć. No i z zupełnie innej beczki - poznanie "In C" Terry'ego Rileya pokazało mi jak dużo Oldfield zawdzięczał XX-wiecznemu minimalizmowi i że dobra muzyka nie zna granic gatunkowych.

(DIR) Post #AW0QYp3f7cSETiFagS by Wojtyr@mastodon.online
       2023-05-25T07:07:35Z

0 likes, 0 repeats

@rdrozd I to będzie dobry soundtrack do dzisiejszej pracy! Dzięki! :)

(DIR) Post #AW0RqSqyW6NYmKIBTU by warsawreceiver@mastodon.pl
       2023-05-25T07:21:59Z

0 likes, 0 repeats

@rdrozd Jedynka z tym niesamowitym zakończeniem. Surowość instrumentów. Dwójka genialna przez swój klimat. Reszty nie trawię.🙂

(DIR) Post #AW0VObLLl24wolT9dY by szczurtorebkowy@ohai.social
       2023-05-25T07:40:47Z

1 likes, 0 repeats

@warsawreceiver @rdrozd Przez Was odpaliłam Five Miles Out, którego nie słuchałam od lat 😃