Post AVkl3Hs9i2Sw9tzCeu by 8petros@petroskowo.pl
 (DIR) More posts by 8petros@petroskowo.pl
 (DIR) Post #AVk38Wu6r0UEF7acMa by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T09:29:45Z

0 likes, 1 repeats

🤔 💡 ⛈️ Myślałem, myślałem i wymyśliłem. I mi smutno. Prawie od samego początku coś mi nie pasowało w tych mediach społecznościowych. Ale teraz dotarł do mnie myśl, która jest podsumowaniem tych długich rozważań: Korzystanie z mediów społecznościowych w celach prywatnych ma sens tylko wtedy, gdy rozmawiamy się z ludźmi, z którymi spotykamy się w rzeczywistości. Chodzi zarówno o tych ludzi, których już znamy z rzeczywistości i kontynuujemy znajomość przez media społecznościowe, jak i o tych, z którymi jeszcze nigdy się nie spotkaliśmy, ale zamierzamy się spotkać. Oraz oczywiście o tych, z którymi spotykamy się od czasu do czasu, a komunikację na mediach społecznościowych przeplatamy z kontaktami w rzeczywistości. Kontakt z osobami, które znamy wyłącznie z internetu (i z którymi nie zamierzamy się nigdy poznać w rzeczywistości), nie jest pożywny dla naszego życia. To imitacja. Substytut. Udawanie.😢 Długo tego nie rozumiałem. Długo nie chciałem tego zrozumieć. Teraz trudno mi się z tym pogodzić. ...Relacja z człowiekiem, z których choć raz nie spotkaliśmy się twarzą w twarz, nie istnieje. To imitacja. Substytut. Samooszukiwanie się. #Fediwersum #Fedi #Mastodon #Facebook #Twitter #Instagram #TikTok #mediaSpołecznościowe #socialMedia #soszjale #psychika #psychologia #psychoanaliza

(DIR) Post #AVk3bsmEbrbETju1lg by bartosz@social.yeswas.pl
       2023-05-17T09:35:00Z

1 likes, 0 repeats

@chlopmarcin Napisałbym jakiś komentarz, ale pewnie nigdy się nie spotkamy, więc czy to ma w ogóle sens? 🤷‍♂️

(DIR) Post #AVk41qmEfUEZnyHlIG by szescstopni@qoto.org
       2023-05-17T09:39:46Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin Ja zakładam, że mam szansę spotkać się z większością osób, z którymi tu rozmawiam. Dlatego jestem miły i uprzejmy :)

(DIR) Post #AVk4JEzHuJCfocgPIm by mija@101010.pl
       2023-05-17T09:42:53Z

1 likes, 0 repeats

@chlopmarcin I tak, i nie. Nie są to bliskie relacje, ale trochę wnoszą do życia. Każdemu inaczej 😉

(DIR) Post #AVk5UUEXfAaWEvkD1k by 8petros@petroskowo.pl
       2023-05-17T09:55:40Z

0 likes, 0 repeats

Wytrzymaj jeszcze chwilę. Mój artykuł w drodze. Może nawet dzisiaj...

(DIR) Post #AVk62H7YvCojPxaiVU by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-05-17T10:02:14Z

1 likes, 0 repeats

@chlopmarcin trafiłeś w sedno kolego, dlatego kilka razy resetowałem moje konto FB, które spuchło do kilkuset znajomych, żeby od 8 lat mieć konto z 15-20 znajomymi, a i tak core moich znajomych "codziennych" nie korzysta z tego gówna. Osobiście widzę zerowe korzyści z korzystania np. mastodona w formie takiej jak mam obecnie, że na prywatnym profilu obserwuje mnie kilka osób z którymi nic mnie nie łączy i szczerze nie bardzo interesuje mnie co prywatnie robią. Okej to ciekawi ludzie, ale jesteśmy dorośli, każdy ma swoje życie. Natomiast idea "small gardens" czyli serwerów prywatnych wydzielonych dla znajomych i znajomych znajomych - do czego dążę z dadalo.pl ma jak najbardziej sens. Jest tylko jeden podstawowy problem. Mastodon jako taki nie posiada grup, co np. wyklucza tworzenie zamkniętej grupy znajomych i kręgów... kolejna sprawa. Mastodon i w ogóle fediversum nie posiada zaawansowanych opcji prywatności np. zablokowanie postów poza serwer (glitch mastodon i hometown to ma)... oraz wielu poziomów prywatności (ale to można grupami załatwić, których nie ma) ...Jeszcze raz masz 100% racji. To wszystko pieprzony fejk. Oczywiście na poziomie powiedzmy takim zawodowym obserwowanie niektórych ludzi i rozwiązań (informatyka, geek, brandzlowanie się do sprzętów) ma oczywiście swój sens bo lepiej tutaj niż TT, ale jeśli nie jesteś twórcą treści np. jak ICD, to nie widzę sensu publikować publicznie.Mój przyjaciel, który jest poważną osobą i siedział tutaj 3 miesiące powiedział mi na koniec, żebym pierdolnął się w łeb z mastodonem i jak będzie chciał to napisze mi maila albo po prostu się ze mną spotka.

(DIR) Post #AVk7UkmGLx8xSSlvAe by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T10:18:36Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin Fajnie, że to napisałeś! Dzięki!

(DIR) Post #AVk7dIJtWjMtnxZkXI by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T10:20:08Z

0 likes, 0 repeats

@8petros Nie zamierzam nigdzie iść (przynajmniej na razie). Chętnie przeczytam Twój artykuł. A może nawet kiedyś się spotkamy!? 🙃

(DIR) Post #AVk7y1WPB3trmsJNwG by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T10:23:54Z

0 likes, 0 repeats

@mija A jak byś nazwała korespondowanie z czatem ze sztucznej inteligencji? Takie czatowanie też by pewnie wnosiło coś do życia. Ale relacją bym tego nie nazwał.

(DIR) Post #AVk856ekUAQ7jsakOO by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T10:25:10Z

0 likes, 0 repeats

@bartosz Potwierdzam: ma to sens!

(DIR) Post #AVk8gGNjHznqcILgjw by dadalo_admin@dadalo.pl
       2023-05-17T10:31:52Z

1 likes, 1 repeats

@chlopmarcin myślę, że po prostu trzeba robić swoje, nie nastawiać się jak co poniektórzy na pompę, że będzie zalew nowych ludzi i w ogóle jakieś złote czasy. Dla mnie wielkim sukcesem byłoby przejście 5-10 znajomych z reala, których mógłbym obserwować jak wklejają fotkę że motocykl remontują, są w górach, co czytają... to jest mój plan na kolejne 2-3 miesiące.

(DIR) Post #AVk8gVUJ7oyfT2XeZk by ernest@karab.in
       2023-05-17T10:31:55+00:00

0 likes, 0 repeats

Mastodon jako taki nie posiada grup, co np. wyklucza tworzenie zamkniętej grupy znajomych i kręgów...@dadalo_admin Może Matrix nadawałby się do tego lepiej? Fediverse jest jednak publicznym protokołem i nigdy nie pewności co z informacją robią inne serwery.Dlatego ja widzę fediverse bardziej jako małe społeczności tematyczne, coś na zasadzie subredditów, stąd kbin. Wtedy w teorii można wynieść z tego jakąś wartość, poszerzać horyzonty, poznawać różne perspektywy i punkty widzenia. To jest fajne. Małe instancje mogą działać na zasadzie takiego grono.net, co też jest ciekawe.@chlopmarcin

(DIR) Post #AVk9tt8cbaq8XILKgi by LukaszD@pol.social
       2023-05-17T10:45:20Z

1 likes, 1 repeats

@chlopmarcin @mija każda relacja wnosi coś dla danej osoby. Czat z AI może pomóc komuś, kto ma trudności w nawiązywaniu kontaktów z ludźmi. Na dłuższy dystans chyba nie ale na taki rozpęd i nabrania pewności siebie w konwersacji z żywymi ludźmi.Kontakt z osobami z internetu, które raczej nie spotkasz na żywo. Też ma dobre aspekty terapeutyczne i nie można ich odstawiać na boczny tor. Ludzie potrzebują kontaktu z drugim człowiekiem, czy to jest ekstrawertyk, czy introwertyk. Zwykłe przywitanie się i ktoś jak na nie odpowie, już endorfiny wpływają na pozytywny i radosny stan mózgu. A szczególnie u osób w depresji.

(DIR) Post #AVkASQ1Cra3MMIL8sK by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T10:51:48Z

0 likes, 0 repeats

@LukaszD W depresji - tak. W różnych innych dużych trudnościach psychicznych - tak. Wyobrażam sobie, że to może mieć sens w takich szczególnych sytuacjach. Ale: wyjątkowo, w konkretnym celu i przez określony czas. Pisałem z punktu widzenia osoby, która chce i jest w stanie utrzymywać satysfakcjonujące i rozwijające relacje z ludźmi w rzeczywistości. @mija

(DIR) Post #AVkAkgtwpcSJvseqMS by mija@101010.pl
       2023-05-17T10:55:06Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin Nie można tego porównać. Tutaj po drugiej stronie medium jest człowiek z calym bogactwem wrażliwości, emocji, człowiek, który myśli, ma przekonania. Jest ktoś, kogo mogę niechcący urazić lub dodać trochę radości. Wiem o nim tyle, ile zechciał przekazać. Maszynie brak tego wszystkiego. Może służyć jakąś wiedzą, którą i tak trzeba zweryfikować, ale na tym kończy się obecnie jej rola.

(DIR) Post #AVkAv8zLG9nhwGAIjY by LukaszD@pol.social
       2023-05-17T10:56:57Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin nie każdy chce kontaktu oko w oko z różnych powodów. Trzeba korzystać z momentu, w którym możesz nawiązać fajną relację z kimś wartościowym :) @mija

(DIR) Post #AVkAykTAMX9z3KplgG by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T10:57:38Z

0 likes, 0 repeats

@mija Po drugiej stronie jest człowiek... albo nie jest. Skąd możesz wiedzieć, że nie jestem sztuczną inteligencją? I skąd ja mogę wiedzieć, że Ty nie jesteś sztuczną inteligencją?...Człowiek człowiekowi zgotował ten los.

(DIR) Post #AVkB9zUgqFWYptuKK8 by mija@101010.pl
       2023-05-17T10:59:40Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin @LukaszD Real to priorytet, ale nie ma sprzeczności pomiedzy realem a internetem. To tylko inne strony rzeczywistości.

(DIR) Post #AVkBBHvjmWh6IxB3aa by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T10:59:54Z

0 likes, 0 repeats

@LukaszD Rozumiem, tak też może być. Ja pisałem z punktu widzenia osoby, która chce i jest w stanie utrzymywać satysfakcjonujące i rozwijające relacje z ludźmi w rzeczywistości.  @mija

(DIR) Post #AVkBFiNtMs1NVcSPVw by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T11:00:42Z

0 likes, 0 repeats

@mija Jest sprzeczność. Poświęcanie czasu i energii, które można byłoby poświęcić na to albo na tamto. @LukaszD

(DIR) Post #AVkBHKhAPkrEcMFDRQ by mija@101010.pl
       2023-05-17T11:01:00Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin Wiem, bo inne są reakcje.

(DIR) Post #AVkBZ4sBynHGl5rYLQ by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T11:04:10Z

0 likes, 0 repeats

@mija No to jesteś sprytniejsza, bardziej empatyczna, wnikliwa od sztucznej inteligencji. Ja o sobie nie mam pewności w tej sprawie. #SztucznaInteligencja #SI #AI

(DIR) Post #AVkC1gsCI1MSipVbe4 by didleth@mastodon.social
       2023-05-17T11:09:22Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin nie zgodzę się. Relacje nie są zerojedynkowe - poza ludźmi których kochasz/lubisz i tymi, których nienawidzisz, jest też masa szarości - w realu czy nie. I wchodząc w relacje z kimś z internetu czy penklubu nie wiesz, czy i na jakim poziomie dana relacja przetrwa, analogicznie wsiadając do autobusu na np. imprezę integracyjną z pracy nie wiesz, czy z osobą, z którą dzielisz pokój, jeszcze się kiedykolwiek zobaczysz. Relacje są po prostu bardziej wielowymiarowe. /1

(DIR) Post #AVkCVs1ROzTFzJDuJU by mija@101010.pl
       2023-05-17T11:14:49Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin @LukaszD Nie ma sprzeczności. Wybieramy to, co w danym dniu czy chwili jest wg. nas właściwe i możliwe.

(DIR) Post #AVkCgUQhSWeE0C6N2O by mija@101010.pl
       2023-05-17T11:16:45Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin Tak, je­stem dość wrażliwą osobą i potrafię "czuć "😉

(DIR) Post #AVkCggtV7GoeezfXay by didleth@mastodon.social
       2023-05-17T11:14:04Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin w internecie masz opcję wejść do swojej bańki. Może się z kimś na żywo spotkasz, może nie - ale możecie się wzajemnie wymieniać radami, doświadczeniami, udzielać sobie wsparcia - to cenne. W przypadku takiej mowy nienawiści - lepsza obca osoba z internetu, która wesprze, niż stojąca obok w realu, która nie zareaguje. I dochodzi kwestia postaci, które się w jakiś sposób ceni czy podziwia. Które są inspirujące. Jeśli żyją współcześnie - dasz im like'a w socialmediach. I to jest ok /2

(DIR) Post #AVkCghWUmI0YbvugNM by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T11:16:47Z

0 likes, 0 repeats

@didleth [Dałem lajka]

(DIR) Post #AVkClgYzm0bt5ASXfk by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T11:17:41Z

0 likes, 0 repeats

@mija Ja też. Ale inteligencji mi nie starcza w szrankach ze sztuczną inteligencją.

(DIR) Post #AVkCy3It3GSl5Jp0YC by LukaszD@pol.social
       2023-05-17T11:19:53Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin z ludźmi też jest różnie z inteligencją i czy od razu poddajesz się jak, ktoś jest mądrzejszy od Ciebie? Jeśli masz się uczyć od kogoś to tylko do mądrzejszych :)@mija

(DIR) Post #AVkDEXaGEpcBd9oJWK by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T11:22:54Z

0 likes, 0 repeats

@LukaszD Po pierwsze, nie o mądrości mówię lecz o inteligencji. To dwie różne sprawy. Po drugie, tak - w realu bym się poddał (tzn. przerwałbym kontakt), jeśli miałbym trudność w rozpoznaniu, czy rozmawiam z człowiekiem, czy z maszyną/SI. @mija

(DIR) Post #AVkDEjLoUNBk7p8wfQ by mija@101010.pl
       2023-05-17T11:22:56Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin Inteligencja jest przereklamowana, uwierz. Na szczęście człowiek jest czymś wiecej niż inteligentną maszyną.

(DIR) Post #AVkDbQ0WZbAqnF0JKC by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T11:27:02Z

0 likes, 0 repeats

@dadalo_admin Co do grup, to można sięgnąć dalej niż #Mastodon. Na przykład w Friendice są #grupy. Nie znam tego dokładnie, nie powiem, czy dobrze działają, ale są. Do celów, o których piszesz pewnie bardziej pasowałaby #Friendica niż Mastodon. #Fediwersum #FriendicaPL #MastondPL

(DIR) Post #AVkEDKikg2sfOvloWW by LukaszD@pol.social
       2023-05-17T11:33:53Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin to racja inteligencje niby badają i im wyższa każdy myśli, że jest przez to mądrzejszy, a mądrość nie idzie w parze z inteligencją.Co do rozpoznawania w realu na dziś jeszcze masz szansę rozpoznać dodatkowym narządem wzroku. Ale mając zamknięte oczy, można mieć z tym już problem z rozpoznaniem, czy to żywa osoba, czy też nie.@mija

(DIR) Post #AVkFY5rLE7VBLQFcm0 by mija@101010.pl
       2023-05-17T11:48:51Z

0 likes, 0 repeats

@LukaszD @chlopmarcin Na zakończenie dodam, że gdy mogę, wybieram bezpośrednie relacje, jednak nie dyskredytuję innych wyborów. Nie mam prawa oceniać co jest dobre dla kogoś innego. Może dlatego włączyłam się do rozmowy. W obronie wolności wyboru. Pozdrawiam.

(DIR) Post #AVkFhvqNJrBFB4USxM by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T11:50:37Z

0 likes, 0 repeats

@mija 🤗  @LukaszD

(DIR) Post #AVkJSZCjbpxaR4sTiq by 74@101010.pl
       2023-05-17T12:32:40Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin @dadalo_admin Kibicujmy projektowi Bonfire: bonfirenetworks.org, bo przebije Friendikę swoją elastycznością.choć uważam, że #Fediwersum to nie będzie meta... (i mam coś tu do powiedzenia, ale później)

(DIR) Post #AVkNhM5f36JjvJsOES by m0iga@101010.pl
       2023-05-17T13:20:10Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin Dwoje ludzi, których poznałem na Blipie (pamięta ktoś jeszcze Blipa?) zostało moimi przyjaciółmi i miałem z nimi kontakt przez dłuuugie lata. Jednej z nich nigdy nie spotkałem osobiście, drugą po ośmiu (chyba) latach. Nie wydaje mi się, żeby setki godzin sędzonych razem nic nie wniosły do mojego życia. Relacja z SM przeniosła się do bardziej prywatnego medium, ale nie zmienia to faktu, ze zaczęła się i przez jakiś czas trwała w SM.

(DIR) Post #AVkNvMKuvmGsjzgpWK by m0iga@101010.pl
       2023-05-17T13:22:41Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin @mija Wiem stąd, że nie ma sztucznej inteligencji, a to co jest nazywane AI, to zwykłe uczenie maszynowe, które koło inteligencji nawet nie stało i nie jest w stanie wytrzymać dłuższej komunikacji , tak, aby nie zostało rozpoznane przez osobę z przeciętnym IQ.

(DIR) Post #AVkO9F9KRraoVNtEUi by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-17T13:25:11Z

0 likes, 0 repeats

@m0iga Ja niestety nie potrafię rozpoznać. Skąd wziąłeś tę informację o przeciętnym IQ? @mija

(DIR) Post #AVkOqdjqu19vDdfNtA by m0iga@101010.pl
       2023-05-17T13:33:02Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcinZ głowy. moje iq mieści się w granicach przeciętnego, a żaden bot nie wytrzymał dłużej niż kilkanaście zdan na czacie. @mija

(DIR) Post #AVkRpvBKrZW8tJs21Q by SceNtriC@101010.pl
       2023-05-17T14:06:31Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin Relacja może nie (choć nie do końca bym się zgodził), ale jeśli komuś zależy tylko na mile spędzonym czasie lub wymianie informacji - moim zdaniem jak najbardziej w społecznościówkach to znajdzie. Problem w tym, że znajdzie też wiele gorszych rzeczy.

(DIR) Post #AVkhiK2m8qPWwuGUgS by mahtan@101010.pl
       2023-05-17T17:04:25Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin Rzeczywistość każdego dnia przynosi wieści, które potwierdzają Twoje myślenie oraz to jakim G jest facebook..https://ithardware.pl/aktualnosci/facebook_w_wyniku_bledu_automatycznie_wysylal_zaproszenia_do_znajomych-27264.htmlCzy na pewno błąd, czy może przemyślana sztuczka tych od inżynierii społecznej (ok, może za daleko idę ;)

(DIR) Post #AVkl3Hs9i2Sw9tzCeu by 8petros@petroskowo.pl
       2023-05-17T17:41:28Z

0 likes, 0 repeats

Walczę z tekstem, który mi niemiłosiernie puchnie w "ogólną teorię wszystkiego". A Wy tymczasem wrzucacie kolejne inspiracje i asocjacje, co nie pomaga. lol

(DIR) Post #AVktuKwPpVRKeomlsG by 8petros@petroskowo.pl
       2023-05-17T19:20:37Z

0 likes, 0 repeats

Prywatność i kontrola dostępu z zewnątrz zależą od platformy. To że Mastodon (zaprojektowany jako twitter-killer) jest najpopularniejszy, nie znaczy, że jest tożsamy z "wogóle fediversum". Platformy takie jak friendica czy hubzilla (nie znam mastodona i jego odpowiedników, bo mam alergię na microblogging), mają spoko rozwiązane regulowanie dostępu. Trzeba też zrezygnować z koncepcji jednego profilu - udział w społeczności jest tak naprawdę możliwy tylko poprzez konto/profil na jej instancji. Dlatego wskazane jest używanie wieloprofilowego (i wieloplatformowego) klienta, który pozwala mi na interakcje w różnych społecznościach jako różne persony - i nikt nie musi wiedzieć, że to są akurat _moje_ różne aspekty. Wiem, że to idzie pod włos różnych nawyków, ale tu jest inna dynamika i jak widać oczekiwania i nawyki z korpomediów są tu po prostu kontrproduktywne.

(DIR) Post #AVkuo8UNJWsiFoHEXI by ernest@karab.in
       2023-05-17T19:31:08+00:00

0 likes, 0 repeats

Prywatność i kontrola dostępu z zewnątrz zależą od platformy.@8petros Tu też trzeba wziąć poprawkę na to, że jest to złudne, zawsze admin instancji ma dostęp do tych "prywatnych" treści, i w dodatku zakładając, że te treści nie federują się i nie wychodzą na zewnątrz, bo wtedy już w ogóle nie ma o czym mówić.@chlopmarcin @dadalo_admin

(DIR) Post #AVkw6cX4S40abBuqWW by 8petros@petroskowo.pl
       2023-05-17T19:44:39Z

1 likes, 0 repeats

Absolutnie. Stąd punkty 2 i 5 w moim outline.

(DIR) Post #AVwGMppWeKz9DvRZJ2 by Dasza_z_poddasza@mastodon.social
       2023-05-23T06:54:32Z

1 likes, 0 repeats

@chlopmarcin niektórzy jedynie przez internet mogą poznać osoby o podobnych zainteresowaniach. jeśli wystarczy im tylko taka forma kontaktu to uważam, że nie ma w tym nic złego

(DIR) Post #AVwKwt2Cc2H1P5oraK by chlopmarcin@101010.pl
       2023-05-23T07:45:53Z

0 likes, 0 repeats

@Dasza_z_poddasza Moim zdaniem, nie ma w tym nic moralnie złego. Natomiast zauważyłem, że relacje wyłącznie internetowe to jedynie namiastka relacji. Oczywiście może to komuś wystarczać. Nie kwestionuję tego. Różne mogą być powody. Natomiast mnie taka imitacja relacji nie wystarcza. I co więcej: obawiałbym się o siebie, jeśli by mi wystarczała.

(DIR) Post #AVwNt0DyErbMPHAC0m by Dasza_z_poddasza@mastodon.social
       2023-05-23T08:18:47Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin jest nas dwoje, bo ja też nie wyobrażam sobie tylko takiej formy kontaktu. może nie jestem jakoś wybitnie towarzyska, ale lubię czasami wyskoczyć ze znajomymi za miasto albo iść potańczyć do klubu. i nie wiem na przykład, jak można wspólnie oglądać film na dwóch różnych ekranach 😉

(DIR) Post #AYCO3wYPizTb3MSOFU by gamerposter@pol.social
       2023-07-29T21:20:20Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin co jeśli irl ktoś nie ma znajomych WOGÓLE i nawet rodzina nie lubi człowieka?i nie ma jak się mieć znajomych? (bo chyba raczej w busie nie będę się jakiegoś randomka pytać czy chciałby być przyjacielem...)

(DIR) Post #AYCOefjpD0Ydc8J9f6 by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-29T21:27:00Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter Nawiązywanie relacji w świecie niewirtualnym bywa trudne, z wielu powodów; czasem w wyniku zewnętrznych okoliczności, a czasami z powodu trudności w nawiązywaniu i utrzymywaniu relacji międzyludzkich. A nawet osoby, które łatwo nawiązują relacje, często mają trudności z ich podtrzymywaniem i pogłębianiem relacji z innymi. To nie wyścig. Każdy tworzy swoją własną sieć relacji międzyludzkich. Nawiązanie rozmowy w busie z przypadkową osobą nie jest złym pomysłem. Przyjaźni z tego pewnie nie będzie (choć kto wie?!), ale pomiędzy całkowitą samotnością a przyjaźnią jest całe spektrum różnych typów relacji. Czasem powierzchowne relacje potrafią przekształcić się w głębsze.

(DIR) Post #AYCOq1DZgh45PydL8K by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-29T21:29:03Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter Samotność jest już teraz ogromnym problemem ludzkości i obawiam się, że będzie jeszcze większym. Dlatego nauka nawiązywania i utrzymywania relacji międzyludzkich to dobra inwestycja.

(DIR) Post #AYCOwycHl3vLNQVezI by gamerposter@pol.social
       2023-07-29T21:30:17Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin mam pytanie - mam do wyboru tylko parę typów osób z którymi mogę mieć relacje:- grupa nastolatków w moim wieku (paląca wszystko co się da - od papierosów, przez zioło na gumach kończąc, pijąca i słuchająca najbardziej nadziany klęciem RAP?)- rodzina z którą już aż nie mogę bo z nimi codziennie przebywam a jest ciężej bo są to tylko dwie osoby- sąsiedzi (w większości babcie z którymi nie mam póki co żadnych relacji oprócz mówienia dzieńdobry na klatce schodowej)- randomki z autobusu/sklepu (ale to znowu bycie nachalnym)- itp...

(DIR) Post #AYCP4zNwmelO4scj8i by gamerposter@pol.social
       2023-07-29T21:31:45Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin jakoś mi nie idzie nawet online...@funtoomen może potwierdzić...

(DIR) Post #AYCP5Kpf2oPSaukeki by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-29T21:31:49Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter To masz sytuację jak prawie każdy człowiek na tej planecie.

(DIR) Post #AYCP6Cesv5sLX87oS8 by gamerposter@pol.social
       2023-07-29T21:31:58Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin taaaa

(DIR) Post #AYCPPjT3A0xon6txdQ by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-29T21:35:30Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter Ja kiedyś wpadłem na pomysł, żeby zapisać się do lokalnego klubu seniora (chociaż wiekiem bardzo ostaję, hehe), bo doszedłem do wniosku, że właśnie tam najłatwiej trafić na ludzi, którzy też chcą kogoś poznać. Pomysłu nie zrealizowałem. Ale chyba właśnie w jego wyniku zmieniłem stosunek do sąsiadek i sąsiadów seniorów; teraz często ich zagaduję i okazuje się, że z tego często wynika dużo dobrego.

(DIR) Post #AYCPV6eaNn3Q9JrNLc by gamerposter@pol.social
       2023-07-29T21:36:28Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin ja mam 18 lat - i tutaj problem...albo (za przeproszeniem) gówniarze, albo same babcie...

(DIR) Post #AYCPbZu2Y0gQbNAsbo by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-29T21:37:39Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter Nie martw się - kiedyś się zestarzejesz. Cierpliwości! 😜

(DIR) Post #AYCPcwZPkxgrC1B6lE by gamerposter@pol.social
       2023-07-29T21:37:53Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin nie mam ochoty co jeszcze gorsza...

(DIR) Post #AYCQOGlwSn2hSVbXd2 by gamerposter@pol.social
       2023-07-29T21:41:20Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin bo jestem w takim momencie że - wkoło mnie ci "normalni" ludzie w szkole to gówniarze, w domu i koło to babcie, z jednej grupki wsparcia mnie kiedyś wywalili a do drugiej się "zestarzałam" (bo było dla dzieci 18- )

(DIR) Post #AYCQOHdTFlrQ8WeI40 by gamerposter@pol.social
       2023-07-29T21:42:15Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin i jeszcze lepiej bo nikt wkoło mnie nie podziela moich zainteresowań które i tak kończą się na komputerze (programowanie, grafika, itp)...

(DIR) Post #AYCQOIK0hbt8GSYGMy by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-29T21:46:25Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter W relacjach międzyludzkich nie musi chodzić o wspólne zainteresowania. Oczywiście to pomaga. Ale jeszcze ważniejsze jest schowanie na chwilę swojego ego do kieszeni i... zainteresowanie się drugim człowiekiem. Nawet jeśli mówi o szydełkowaniu, to za tym szydełkowaniem stoi cały wszechświat. Czym bardziej interesuję się drugim człowiekiem, tym bardziej jest on interesujący.

(DIR) Post #AYCQON0hGqPUo0YPSa by gamerposter@pol.social
       2023-07-29T21:44:00Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin także się tu poćwierka i tyle...

(DIR) Post #AYCQWSQuza4PwPfvO4 by gamerposter@pol.social
       2023-07-29T21:47:55Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin wiem no ale są jeszcze inne (bardziej osobiste) powody do nierobienia tego - nie mam ochoty na chłopaka (wiem co chłopaki chcą), a jakbym gadała z babą to bym na lezbę wyszła...

(DIR) Post #AYCQtD2aO3zwrY8urA by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-29T21:52:02Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter Hehehe. Oczywiście są ludzie, którzy patrzą na innych przede wszystkim w kontekście dobierania się w pary romantyczne. Ale ogromna większość relacji wcale nie na tym polega. Ludzie, rozmawiając, mogą wymieniać się (psychicznymi) głaskami. O to najczęściej ludziom chodzi - żeby być pogłaskanym (psychicznie). To bardzo miłe i daje poczucie satysfakcji. Aby uzyskać (i rozdawać) głaski, nie trzeba od razu iść ścieżką relacji romantycznych.

(DIR) Post #AYCQxglrnBo6ECSUOO by gamerposter@pol.social
       2023-07-29T21:52:50Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin wiem no ale jak się ma jedyną opcję na randoma w busie to akurat wyboru nie ma aż takiego...

(DIR) Post #AYCRDbuVdEB7mp5pOS by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-29T21:55:43Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter Akurat w busie to sytuacja jest dość trudna. Fizyczna bliskość bywa dla niektórych trudna do zniesienia. A dla innych jest sugestią bliskości - i mogą się stawać nachalni. Dlatego inne codzienne sytuacje życiowe mogą być bardziej komfortowe niż zagadywanie kogoś akurat w busie.

(DIR) Post #AYCRHgWUQMIFFania0 by gamerposter@pol.social
       2023-07-29T21:56:27Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin no właśnie nie ma...albo babcie, albo gówniarze, albo random w busie/sklepie/na ulicy/gdziekolwiek

(DIR) Post #AYCRXPJm9yS2WVLpcu by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-29T21:59:18Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter To brzmi, jak gdyby sytuacja była bez wyjścia. Trochę mi to zgrzyta z moim wyobrażeniem świata.Nie jest łatwo - to na pewno. Ale pomiędzy "trudno" a "niemożliwe" na szczęście jest dużo miejsca.

(DIR) Post #AYDJCQLkWW1dAPiYLo by gamerposter@pol.social
       2023-07-30T08:00:34Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin szczęścia nie mam...

(DIR) Post #AYDcby6a3bn2E4W5Ym by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-30T11:38:06Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter To jest przekonanie. Uogólnienie. Niektóre przekonania się sprawdzają, a niektóre nie.

(DIR) Post #AYDeyOI9Zn2HinkVwO by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-30T12:04:33Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter Przekonania często służą nam do tego, aby oprzeć się na dotychczasowych doświadczniach i niczego nie zmieniać.

(DIR) Post #AYDeyrH5ooQ1buTZoW by gamerposter@pol.social
       2023-07-30T12:04:37Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin raz miałam na wpół farta ale w autobusie. bo kontrola weszła i chyba z 15 minut żartowałam o tym...i w ten sam dzień się inny na disqordzie odezwał i przez parę dni myślałam że to był stalker...raz w życiu mi się zdarzyło...

(DIR) Post #AYDeze9K6UJpC0DZ0S by gamerposter@pol.social
       2023-07-30T12:04:47Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin wiem

(DIR) Post #AYDfEeGDyKQdsibCsa by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-30T12:07:29Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter A znasz to: https://invidious.baczek.me/watch?v=IUd21RZyEfk ? Dla mnie był to przydatny odcinek. #przekonania #OZmierzchu #podcast #audycja

(DIR) Post #AYDfvR135jejFuu33Q by gamerposter@pol.social
       2023-07-30T12:15:12Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin coś jakoś nie lubię formatu wideo... może kiedyś zobaczę...

(DIR) Post #AYDgAesroS1GbuKqMS by chlopmarcin@101010.pl
       2023-07-30T12:17:58Z

0 likes, 0 repeats

@gamerposter To nie jest wideo.

(DIR) Post #AYDhsDzDHL1JsudpQW by gamerposter@pol.social
       2023-07-30T12:36:59Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin toż widzę youtube

(DIR) Post #AaCPuJntSn5kIHkHDs by chlopmarcin@101010.pl
       2023-09-27T17:25:13Z

0 likes, 0 repeats

Argument za spotkaniami osobistymi (a nie tylko w sieci) - ze świata nauki: https://invidious.baczek.me/ZM7dSq_lkl4?t=4593 Dr Katarzyna Waszyńska: 👭 "Dlaczego fizyczna bliskość jest też ważna: w sieciowych kontaktach nie mamy szeregu czynników, które mamy w relacjach - kontaktu wzrokowego, bliskości fizycznej, wspierania się, przytulenia się, wsparcia fizycznego - posiedzenia, dotknięcia osoby". Podczas spotkania fizycznego, twarzą w twarz, wydzielają się też całkiem inne hormony niż podczas spotkania w sieci. #psychika #psychologia #SWPS

(DIR) Post #AaCPxwLec1C4hrGOwa by chlopmarcin@101010.pl
       2023-09-27T17:25:53Z

0 likes, 0 repeats

Argument za spotkaniami osobistymi (a nie tylko w sieci) - ze świata nauki: https://invidious.baczek.me/ZM7dSq_lkl4?t=4593 Dr Katarzyna Waszyńska: 👭 "Dlaczego fizyczna bliskość jest też ważna: w sieciowych kontaktach nie mamy szeregu czynników, które mamy w relacjach - kontaktu wzrokowego, bliskości fizycznej, wspierania się, przytulenia się, wsparcia fizycznego - posiedzenia, dotknięcia osoby". Podczas spotkania fizycznego, twarzą w twarz, wydzielają się też całkiem inne hormony niż podczas spotkania w sieci. #psychika #psychologia #SWPS

(DIR) Post #AddTwG7Ld7SNXFIoPg by jamoteusz@mastodon.pl
       2024-01-08T12:23:53Z

0 likes, 0 repeats

PISZESZ: "Kontakt z osobami, które znamy wyłącznie z internetu (i z którymi nie zamierzamy się nigdy poznać w rzeczywistości), nie jest pożywny dla naszego życia. To imitacja. Substytut. Udawanie." Nie zgodzę się. Jak czytasz kogoś [prasa], kto ma coś do powiedzenia i komentujesz z zaangażowaniem, to budujecie treść wspólnie. Kiedyś mózgi tego świata prowadziły przyjaźnie listowe latami i to działało. teraz tego za dużo, aby móc poświęcić czasz na każdego. Im więcej, tym płycej. Idziemy na ilość

(DIR) Post #AddVl0hsmo16Sk9goa by chlopmarcin@101010.pl
       2024-01-08T12:44:17Z

0 likes, 0 repeats

@jamoteusz Nie pisuję komentarzy pod artykułami prasowymi - właśnie dlatego, że nie czuję, że budowałoby to jakąś wspólnotę z autorem (który prawdopodobnie nigdy nie przeczytałby mojego komentarza, nie mówiąc już o odpowiedzi).

(DIR) Post #AddWPI6LX6G7zhnz7I by jamoteusz@mastodon.pl
       2024-01-08T12:51:33Z

0 likes, 0 repeats

@chlopmarcin No własnie, poruszyłeś coś co umkneło wcześniej. Tworzenie wspólnoty. W internetowych kontaktach. Wszystko jest nastawione na to, że tworzymy nieznany byt. "Napisalem na Fejsbooku" = nie wiadomo, do kogo napisałem, odpowiedzieli heheszkami, 1000 polubień i dalej odpijasz piłkę do tenisa o ścianę.Ale znam ludzi, ktorzy czytają opinie pod FAKTEM - bo ich zdaniem to realna opinia ludu.Ludzie chcą mieć komfort bycia znanym [chociaż w sieci] i pozostania nienapadanym w realu. Paradox.