Post AVkibKIctPFhfXuIoi by raika@kolektiva.social
(DIR) More posts by raika@kolektiva.social
(DIR) Post #AVfdzid6TJUtCFNc80 by jaczad@101010.pl
2023-05-15T06:29:11Z
0 likes, 5 repeats
Przeczytałem w wiadomościach, że Jarosław Kaczyński obiecuje zwiększenie zasiłku z 500 na 800 złotych na dziecko. A wiecie, ile wynosi zasiłek pielęgnacyjny dla osób ze znacznym stopniem niepełnosprawności? Wynosi 215,84 złotych i jest taki sam od listopada 2019 roku. Zasiłek ma teoretycznie finansować konieczność opieki lub leczenia. Na ile wystarczy?
(DIR) Post #AVfeW3jpWhDJviwnTc by mija@101010.pl
2023-05-15T06:35:03Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad Trudno to skomentować bez użycia niecenzuralnych słów.
(DIR) Post #AVfgMTT7CqySkBgcJk by Mateusz@101010.pl
2023-05-15T06:55:43Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad osobami ze znacznym stopniem niepełnosprawności wyborów nie wygrają...Niestety, wyścig czas start
(DIR) Post #AVfhLBRUqEBMV9sTMu by usigna@pol.social
2023-05-15T07:06:40Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad czytałam na profilach (Twitter) rodziców dzieci z niepełnosprawnością, że od następnego roku też zmienią się zasady przyznawania świadczenia opiekuńczego i wiele osób go może stracić. Czyli może się okazać, że 800 plus po części zostanie sfinansowane z pieniędzy, które "normalnie" by szły na osoby z niepełnosprawnością i ich rodziny.
(DIR) Post #AVfhmMVfnjike3n6Jc by xmsz@101010.pl
2023-05-15T07:11:35Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad i te 800zl dostaja wszyscy po równo. Bez żadnego kryterium dochodowego czy tez sytuacji właśnie typu niepełnosprawność w rodzinie. Dramat
(DIR) Post #AVfi4GwfEGqybCxKUa by trojkat@101010.pl
2023-05-15T07:14:50Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad takich ludzi jest zbyt mało, żeby stanowili wartościową grupę wyborców :-/
(DIR) Post #AVfjoia8uO7baW8Hui by jaczad@101010.pl
2023-05-15T07:34:26Z
0 likes, 0 repeats
To może chociaż przegrają przez osoby niepełnosprawne i ich rodziny...@Mateusz
(DIR) Post #AVfjvGLeHNlY38TRgm by jaczad@101010.pl
2023-05-15T07:35:37Z
0 likes, 0 repeats
Nie wiem nic o tym. Jednak nie byłby to pierwszy przypadek. Z Funduszu Solidarnościowego sfinansowali kolejne emerytury.@usigna
(DIR) Post #AVfjvawXhvA3vLtByK by emill1984@101010.pl
2023-05-15T07:35:41Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad juz byla jedna afera, a nawet protest w sejmie, przegrali przez to wybory? no nie bardzo ;)@Mateusz
(DIR) Post #AVfk7QRkYkeyqP7xse by jaczad@101010.pl
2023-05-15T07:37:49Z
0 likes, 0 repeats
Nie przegrali, ale wygrali mniej:) Stąd konieczność dogadywania się z Konfederacją, Ziobrą, a wreszcie z bielanowcami. Zobaczymy.@emill1984 @Mateusz
(DIR) Post #AVfkVgYqIXz3lw0rk8 by emill1984@101010.pl
2023-05-15T07:42:13Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad ujme to tak - chcialbym podzielac Twoje nadzieje, niestety obawiam sie, ze na tym etapie jedyny sposob zeby przegrali wybory to gdyby z jakiegos powodu musieli zamknac "500+"@Mateusz
(DIR) Post #AVfky6UVU5SuIjXHc0 by jaczad@101010.pl
2023-05-15T07:47:20Z
0 likes, 0 repeats
Osobiście nie znam nikogo, kto dla 500+ głosowałby na PiS. Natomiast w sobotę jechałem samochodem z zupełnie obcym mi ziomkiem w wieku poprodukcyjnym. Usłyszałem, że te ulice w Warszawie to przez Trzaskowskiego, bo wszystko idzie na kolorowych. Nawet Ewa nie wytrzymała i powiedziała, że nasza rodzina jest kolorowa. Potem się dowiedziałem, że rządzą nami Niemcy, bo jego dziadek bronił Modlina. Nie pamiętam co jeszcze, bo włączyłem filtr mentalny. Każdy może mieć dowolne poglądy, ale ja pozostawiam sobie prawo do olewania tych poglądów. Ten ziomek na pewno nie dostaje 500+, bo jest już dziadkiem. A jednak zagłosuje na PiS. Ja dostaję na dwoje dzieci, a nie mam najmniejszego zamiaru na PiS głosować. Także tego...@emill1984 @Mateusz
(DIR) Post #AVflJv2yiINFBA3u2y by Mateusz@101010.pl
2023-05-15T07:51:16Z
0 likes, 0 repeats
@emill1984 @jaczad ich elektorat to ciemna masa stanowiąca większość. Nie ważne są konsekwencje działania...W dyskusji z ich wyznawca zazwyczaj usłyszysz:- to nie pobieraj 500+- tamci też kradli- teraz mam lepiej (pomijając fakt że na tym polega rozwój, również ich)- a czaskowski...
(DIR) Post #AVflPhGqqWBkBrJ2NE by emill1984@101010.pl
2023-05-15T07:52:20Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad gdyby chodzilo tylko o zgodnosc takich skrajnych, glupich pogladow to kolejne wcielenia partii Korwina od dawna mialyby wiekszosc w sejmie, a przy 500+ ludzie dostaja konkretne, materialne srodki do reki (a teraz beda ich mieli jeszcze wiecej, o ile ten plan wypali...), poza tym jak myslisz, czemu zadna partia nie mowi o zniesieniu tego programu, wrecz przeciwnie, kazda podkresla, ze to zostanie 🤷♂️ @Mateusz
(DIR) Post #AVflo8moCCwCTguS1I by wikiyu@thoughts.tf
2023-05-15T07:51:05.967Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad@101010.pl To ja tylko przypomnę: stawianie ludzi naprzeciw siebie nie pomoże ani jednym, ani drugim. Zwiększy niesnaski itp. Mamy w tej chwili wg strony GUS około siedem milionów osób w wieku od 0 do 18 lat - czyli uprawnionych do wsparcia w ramach programu 500+ daje to dużą grupę wyborców - ich rodziców, opiekunów itd. Jeśli będziemy stawiać "im się nie należy bo powinno się dawać grupie X" to zamiast wsparcia grupy X, będziemy stawiać barierę pomiędzy rodzicami, a tą grupą. Zamiast tego powinniśmy mówić "zasiłek pielęgnacyjny również powinien być rewaloryzowany", "zasiłek pielęgnacyjny powinien być taki jak program 500+" itp Dołączajmy jedną grupę do drugiej na zasadach równości, a nie stawiania ich w opozycji do siebie. Nikt nie chce by mu zabrano by dać komuś innemu. No i pamiętajmy o tym, że ludzie żyją marzeniami i wiarą. Jeśli powiemy "500+ tylko dla osób zarabiających do poziomu 1mln/rok" to nawet ci którzy się na to nie łapią powiedzą "hola hola, a jak nagle mi się poszczęści to mi zabiorą! O nie!" Dlatego tak wielu broni najbogatszych, chce płaskich podatków i innych rzeczy które pozwalają najbogatszym stawać się jeszcze bogatszymi kosztem tych którzy ich bronią...
(DIR) Post #AVflo9My1lrSHppKNc by jaczad@101010.pl
2023-05-15T07:56:44Z
0 likes, 0 repeats
Ależ ja nie stawiam nikogo w kontrze. Uważam program 500+ za dobry i do tego prawidłowo wdrożony. Bezwarunkowe świadczenie na dzieci, to powinno być już od dawna. Ja jedynie pokazuję, że na dzieci ogromne pieniądze się znajdują, a na dzieci z niepełnosprawnościami już nie. Przyznam, że na początku tego programu byłem sceptyczny. Jednak potem usłyszałem od wielu ludzi z dziećmi, że dla nich to finansowy oddech. Mogą wziąć kredyt na kupno większego mieszkania, pojechać z dziećmi nad morze. Ja akurat odkładam i chcę mieć trochę grosiwa na rozruch w samodzielnym życiu.@wikiyu
(DIR) Post #AVfm4DXMIfylqULgrA by jaczad@101010.pl
2023-05-15T07:59:39Z
0 likes, 0 repeats
To nieprawda. To nie jest żadna masa, tylko ludzie o innych poglądach, a do tego okłamywani w mediach publicznych. Owszem - są tradycjonalistami i nie podoba im się postęp. Tak po cichu powiem, że i mi nie zawsze się podoba:) Na przykład bardzo postępowa eutanazja i aborcja to dla mnie za dużo. A pogardliwego tonu nie warto stosować, bo z takimi ludźmi można przecież rozmawiać.@Mateusz @emill1984
(DIR) Post #AVfmDIOHckFDVNQtNI by jaczad@101010.pl
2023-05-15T08:01:17Z
0 likes, 0 repeats
No i dobrze. To przecież dobry program.@emill1984 @Mateusz
(DIR) Post #AVfmGBIoQzE8OFFYCO by rcz@101010.pl
2023-05-15T08:01:49Z
0 likes, 0 repeats
@wikiyu Ja nie odebrałem uwagi Jacka jako stawianie naprzeciw, raczej jako zestawienie i gorzkie memento.Chorujemy na klientelizm. Pozwalamy sobie myśleć, że waloryzacja to coś co „PiS da”, co trzeba wybłagać u rządzących — a to 800+, a to rzekomą „czternastą emeryturę”.Waloryzacja świadczeń w systemach opieki społecznej powinna być oczywistym technicznym zabiegiem — tak oczywistym, że jej brak powinien być traktowany jako naruszenie Art. 2 Konstytucji. Inaczej nie mamy systemów, tylko łaskę pańską.@jaczad
(DIR) Post #AVfnNjUxnD3sQc68nI by Mateusz@101010.pl
2023-05-15T08:14:23Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad @emill1984 Hm... Moje doświadczenia pokazują że nie da się z takimi ludźmi rozmawiać, nie chcą słuchać, nie rozumieją zależności
(DIR) Post #AVfo5RfHSVY5rNle7M by Mateusz@101010.pl
2023-05-15T08:22:17Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad @emill1984 500+ to dobry program? W jakim celu powstał i w jakim stopniu udało się go zrealizować?
(DIR) Post #AVfqicUnK7VOeZfcrg by jaczad@101010.pl
2023-05-15T08:51:46Z
0 likes, 0 repeats
Zmniejszył ubóstwo w rodzinach z dziećmi. Nie wpłynął na wzrost dzietności, bo nie mógł wpłynąć. Kobiety nie rodzą dla 500+. Natomiast dla tych, którzy już mają dzieci, dał możliwość realizowania działań, na które nie było ich wcześniej stać. Oceniam go też pozytywnie pod względem sposobu wdrożenia. Zasiłek jest na wszystkie dzieci, chociaż na początku były limity dochodowe. To jest podejście skandynawskie, a nie liberalny interwencjonizm.@Mateusz @emill1984
(DIR) Post #AVfraLaIPo7zqErYOm by Mateusz@101010.pl
2023-05-15T09:01:29Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad @emill1984 Ok, no to może się mylę, ale jeśli nie to program został wprowadzony aby zwiększyć dzietność w polskich rodzinach, pod tym względem jest to projekt nieudany. Zwiększanie świadczenia teraz trochę mija się z celem. A jeśli ktoś będzie to tłumaczył inflacja to dla mnie jest to gaszenie pożaru benzyną...Jeśli mówimy o wyciąganiu z ubóstwa, to średnio przekonuje rozwiązanie gdzie ktoś mi zabiera a potem oddaje i przekonuje mnie jak to dobrze mi zrobił. Ale mnie na szczęście ubóstwo nie dotyka bez względu na to świadczenie. W moim przypadku dużo lepiej sprawdziłaby się ulga zamiast świadczenie, może dla osób żyjących w ubóstwie taki program jest potrzebny, ale jestem raczej fanem dawania wędki a nie ryby
(DIR) Post #AVfyMtFFAY0DrXXuYy by Deykun@karab.in
2023-05-15T10:17:28+00:00
0 likes, 0 repeats
Czyli może się okazać, że 800 plus po części zostanie sfinansowane z pieniędzy, które "normalnie" by szły na osoby z niepełnosprawnością i ich rodziny.To zdanie brzmi poważnie tylko jak ktoś nie rozumie rzędów wielkości.
(DIR) Post #AVfzRPRZUqGwq11zKi by Deykun@karab.in
2023-05-15T10:29:30+00:00
0 likes, 0 repeats
Bez żadnego kryterium dochodowego czy **tez sytuacji właśnie typu niepełnosprawność w rodzinie.No bez, jeśli w rodzinie jest ktoś z niepełnosprawnością ma prawo do 500+ i do renty/zasiłków obok wynikających z tej niepełnosprawności, łączenie niepełnosprawności z 500+ nie ma specjalnie sensu wystarczy zwiększyć budżety w istniejących systemach obok od rent i zasiłków.@xmsz@jaczad
(DIR) Post #AVg1clKeej7RokKxea by jaczad@101010.pl
2023-05-15T10:53:58Z
0 likes, 0 repeats
Owszem - taki był chyba zamysł. Jednak na pewno nie wymyślił tego żaden demograf:) Wiele lat liberalizmu wytworzyło w ludziach obawę, że dziecko jest ryzykiem socjalnym. Nie dość, że matka idzie na urlop macierzyński, a potem często na wychowawczy, to dziecko kosztuje. Alternatywą jest spokojna bezdzietność. Dlatego chodzi o zapewnienie poczucia bezpieczeństwa, a nie o same pieniądze. Jest to zatem pewien zestaw czynników: możliwość zachowania miejsca pracy, bezpieczeństwo finansowe, usługi społeczne dla dzieci (żłobki, przedszkola itp.) Jest też ogólne poczucie bezpieczeństwa, a temu nie służy ciągłe wynajdowanie wrogów i wprowadzanie atmosfery zagrożenia.Ja zresztą jestem sceptyczny wobec działań pronatalistycznych, tak samo jak antynatalistycznych. Nie umiem wykrzesać w sobię lęku, że będzie nas coraz mniej - Polaków. Natomiast ważne jest dla mnie, żeby w Polsce ludzie nie głodowali, mieli opiekę zdrowotną, dostęp do oświaty i kultury oraz poczucia zaufania do państwa. Tu wciąż są poważne deficyty.@Mateusz @emill1984
(DIR) Post #AVg1wKH2y1ybgoyhw8 by kayo77@pol.social
2023-05-15T10:57:30Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad @Mateusz @emill1984 Córka mojego szwagra powiedziała śmiejąc się prosto w oczy mojej żonie z 25 letnim stażem pracy - "Po co mam pracować jak mi dookoła dają za darmo?" 2x500+, dodatek z gminy do mieszkania, dodatek z OPS bo samotna matka, dodatek za samotne wychowywanie dzieci i za spacerowanie po mieście dostaje 3k PLN a mieszka za darmo. I mieszka z nieślubnym który też pracuje i zarabia, jednak nie są oficjalnie małżeństwem. Tak się patologię tworzy w majestacie Państwa.
(DIR) Post #AVg2G4guc5wh9UUeBc by kayo77@pol.social
2023-05-15T11:01:03Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad cytując klasyka (w zasadzie klasyczkę): "na waciki"
(DIR) Post #AVg3E4tcyoTZAB3KTI by jaczad@101010.pl
2023-05-15T11:11:55Z
0 likes, 1 repeats
No ja sobie akurat zdaję sprawę z rzędów wielkości. System wsparcia osób niepełnosprawnych to znacząco więcej, niż tylko zasiłek pielęgnacyjny. To renty socjalne, rodzinne, z tytułu niezdolności do pracy lub pełnienia służby, dofinansowania do turnusów rehabilitacyjnych, warsztatów terapii zajęciowej, wynagrodzeń, programów finansujących zakup sprzędu rehabilitacyjnego, medycznego, ułatwiającego komunikowanie się, dodatkowa subwencja oświatowa, subwencja dla uczelni wyższych i na pewno o czymś zapomniałem. To jest skala zupełnie porównywalna, a z której można zabrać, nie łamiąc wcale prawa. Ponownie przypomnę historię Funduszu Solidarnościowego, który miał być przeznaczony na osoby niepełnosprawne, a sfinansował dodatkowe emerytury. Nie chcę się za bardzo bawić cyferkami, ale sam budżet PFRON to prawie 6 miliardów złotych. Z kolei świadczenia z ZUS (renty, dodatki itp) to ponad 60 miliardów złotych. Jak można zakombinować? Można w marcu zrobić waloryzację o 16%, a nie o 18%, co daje jakieś 1,3 miliarda złotych. Naprawdę jest z czego skrobać.@Deykun @usigna
(DIR) Post #AVg6E1ueN8cjlxCRBw by usigna@pol.social
2023-05-15T11:13:21Z
0 likes, 0 repeats
@Deykun myślę, że przed skomentowaniem wypada dokładnie przeczytać to, co się komentuje. Napisałam o świadczeniu opiekuńczym, a nie zasiłku pielęgnacyjnym. Świadczenie opiekuńcze nie wynosi 215,84 zł.
(DIR) Post #AVg6E2Ww4nFTgh70ro by Deykun@karab.in
2023-05-15T11:45:28+00:00
0 likes, 0 repeats
@usignaNadal żadne z tych świadczeń nie jest likwidowane mamy tylko gdybanie, że "wiele osób go może stracić".
(DIR) Post #AVg6Su6DhjiNsphhEO by usigna@pol.social
2023-05-15T11:46:52Z
0 likes, 0 repeats
@Deykun skąd masz tę informację?
(DIR) Post #AVg6SuoB4IsQ5AGnkO by Deykun@karab.in
2023-05-15T11:48:12+00:00
0 likes, 0 repeats
@usignaTo ty tak twierdzisz wyżej, ciężar dowodu spoczywa na tobie.
(DIR) Post #AVg7ptFd7kzPrpd6v2 by usigna@pol.social
2023-05-15T12:03:33Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad do tej pory świadczenie opiekuńcze działało tak, że jeżeli ktoś spełniał wymagania prawne, to mógł je otrzymać. Od następnego roku będzie zmiana, że otrzymanie go będzie zależało od woli "przeszkolonego" urzędnika. Już teraz sprawy o brak przyznania świadczenia często kończą się w sądzie, ale były często do wygrania. Nowa zmiana w prawie spowoduje, że nawet sąd może już nie pomóc.
(DIR) Post #AVgAUHOYya2kEyC9qa by usigna@pol.social
2023-05-15T11:49:42Z
0 likes, 0 repeats
@Deykun Nie, bo to Ty twierdzisz, że żadne świadczenie nie jest likwidowane.
(DIR) Post #AVgAUI3KX0eYHPGiOG by Deykun@karab.in
2023-05-15T12:33:16+00:00
0 likes, 0 repeats
@usignaO tak zaraz ci wrzucę linka do artykułu, z tytułem, że świadczenia nie są likwidowane/ograniczane pod twoim komentarzem w którym twierdzisz, że są ograniczane i będzie gorzej i budżet z tych świadczeń pewnie pójdzie na pokrycie 800+.
(DIR) Post #AVgJkpVIpNP4FPJWvQ by bluszcz@pol.social
2023-05-15T14:17:04Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad co jeśli dziecko będzie niepełnosprawne? 115,84? To zachęca do seksu w rodzinie
(DIR) Post #AVh5pP1NVq13MQYzOi by wloczykij@101010.pl
2023-05-15T23:15:47Z
0 likes, 0 repeats
@xmszŻeby tylko tępy naród nie dał się kupić tymi obietnicami, bo zamiast drugiej Japonii, będziemy mieć drugą Grecję.@jaczad #wybory2023 #wybory #PiS #obietnicewyborcze #grecja #socjal #500plus
(DIR) Post #AVh7iP7CxqsZX954am by wloczykij@101010.pl
2023-05-15T23:36:56Z
0 likes, 0 repeats
@jaczadJa akurat uważam, że 500+ tworzy patologię i zniechęca ludzi do pracy. Jak ktoś ma iść do pracy, skoro za chlanie piwa i płodzenie następnego pokolenia patologii dostaje czasami średnia krajową, a skrajne przypadki nawet więcej.Według mnie, to powinno być zaorane i te środki przeznaczone na budowę nowych szkół, przedszkoli, żłobków i placów zabaw, a także na powrót pielęgniarek (z jakimiś podstawami psychologii, żeby móc wykryć początki przemocy domowej, czy też depresji) do szkół i darmowe obiady w szkołach. Według mnie, to więcej pożytku by przyniosło, niż dawanie łapówki patologii.@wikiyu
(DIR) Post #AVho1nYIWqKetsgMIS by jaczad@101010.pl
2023-05-16T07:31:03Z
0 likes, 0 repeats
Uprzejmie informuję, że słyszę tylko "bzzzzzz patologia bzzzz alkohol bzzzz płodzą". Ja w tym tonie dyskutować nie będę. Żegnam Pana.@wloczykij @wikiyu
(DIR) Post #AVho8qWHtTNk8C6QKm by jaczad@101010.pl
2023-05-16T07:32:19Z
0 likes, 0 repeats
Nie bardzo rozumiem pytania i kontekstu. Przeredaguj je jakoś.@bluszcz
(DIR) Post #AVhrmuuLIYgZBb9Xjk by wloczykij@101010.pl
2023-05-16T08:13:10Z
0 likes, 0 repeats
@jaczadTo w takim razie, proszę mi powiedzieć, jak można nazwać osobę, dla której jedyną rozrywką jest alkohol, i płodzenie dzieci, wiedząc, że niema się pracy i niema się za co utrzymać i wychować dzieci? Zdajesz sobie sprawę jak dzieci z takiej rodziny są traktowane w szkole?Zdaję sobie sprawę, że zdarzają się przypadki losowe i człowiek np umiera i rodzina traci większość środków do życia, wtedy takiej rodzinie powinno się pomóc, ale nie w sytuacji, kiedy ktoś swoje życie z automatu uzależnia od pomocy państwa.Ja naprawdę nie jestem przeciwnikiem socjalu, ale socjal powinien być tymczasowy, dopóki rodzina nie stanie na własnych nogach, a nie, że przeżycie jest zależne od państwa. Są oczywiście sytuację skrajne, że osoba nie jest w stanie samodzielnie funkcjonować, albo ktoś musi się np opiekować osobą niepełnosprawną, ale większość osób jest sobie w stanie samemu pomóc, po krótkiej pomocy od innych.Kilka miesięcy temu rozmawiałem z osobą religijną, która spokojnie by sobie poradziła bez pomocy państwa. Dyskutowaliśmy na temat inflacji i ogólnie gospodarki i socjalu, ale jak usłyszałem tekst, że państwo ma obowiązek dawania jej kasy, to zakończyłem ta dyskusję, bo z takimi argumentami nie wygra się dyskusji.Ludzie nie rozumieją, że te pieniądze nie daje święty Mikołaj, tyko podatnicy. Żeby dać komuś X, to państwo musi ukraść obywatelowi X+Y, żeby opłacić tym Y, polityków i urzędników.@wikiyu
(DIR) Post #AVhwCi4Y2g64ivTsrg by bluszcz@pol.social
2023-05-16T09:02:38Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad sorry, 1015,84PLN. 800+215,84
(DIR) Post #AVkgLnNSoVqhJMdVnU by wikiyu@thoughts.tf
2023-05-16T08:38:44.595Z
0 likes, 0 repeats
@wloczykij@101010.pl @jaczad@101010.pl Drogi Włóczykiju - Zdajesz sobie sprawę że problem nie leży po stronie istnienia programów socjalnych tylko po stronie niedofinansowania systemu pomocy społecznej? Pracownik MOPS zarabiający w okolicach najniższej krajowej ma głęboko w poważaniu weryfikację wniosków, rodzin, itd skoro sam walczy o egzystencję, a jak komuś odmówi to skończy jak te dwie Panie z Makowa pod Skierniewicami. Nikt nie będzie rozdzierał szat za budżet państwa który przez jego przełożonych jest rozkradany na lewo i prawo. Jeśli Premier daje przykład kupując obligacje "antyinflacyjne" tuż przed ogłoszeniem że inflacja będzie dużo wyższa i chroni swoje miliony... to czemu pracownik za najniższą krajową ma pilnować czy jakiemuś człowiekowi da na piwo czy nie? Usunięcie programów socjalnych lub nawet zwiększenie w ustawie wymagań... nic nie zmieni. Osoby wykorzystujące ten system dokładnie przeczytają ustawę i tak wypełnią wniosek by się zgadzało. A jak Pani Bożenka przyjdzie na kontrolę to dowie się że widziała tak jak jest w papierach albo skończy na Powązkach. I ona nie jest funkcjonariuszem publicznym (jak zaraz kierowcy autobusów), a nawet jak się poskarży policji to przyjdzie dzielnicowy który zna i tak ten dom i wie że jego dziecko chodzi z ich dziećmy do jednej szkoły... i tak dalej. Uleczyć trzeba system państwowy w tym kraju, głowę, a płetwami można zająć się później. Pisałem wcześniej gdzieś że jest w kraju bodajże 5mln dzieci w wieku "pięćsetplusowym" -> to daje 2,5mld złotych roczne. Na media publiczne w 2022 wydaliśmy 2,8mld złotych, na KPRM zaplanowano w 2023 1,5mld zł (ze 128mln w 2015) a to są chyba najbardziej widoczne bezsensowne wydatki budżetu Państwa...
(DIR) Post #AVkgLpTZ0nutorVPaC by wloczykij@101010.pl
2023-05-17T16:49:08Z
0 likes, 0 repeats
@wikiyuJa Cię doskonale rozumiem i zdaję sobie sprawę, że problem z politykami jest ogromny, ale osobiście, to wydaje mi się, że szanse na zmianę mentalności polityków w najbliższym czasie są niewielkie. Jakieś większe Zmiany w polityce, to wydaje mi się, że mogą nastąpić dopiero za 30-40 lat, jak wszyscy którzy choć trochę pamiętają #PRL pójdą do piachu. Niestety, ale PRL bardzo się odbił na mentalności Polaków i ciężko to będzie zmienić bez jakiś radykalnych kroków. Tak jak napisałem, prędzej czas zmieni, niż jakieś zmiany wprowadzane przez obywateli. Mentalność obecnych 50-latków(i starszych) i 20-latków jest jak porównywanie nieba i ziemi. Dwudziestoletni dorośli mają bardziej podejście kapitalistyczne, a starsi bardziej socjalistyczne.Co do wydatków państwa, to zdaje sobie sprawę, że wydatki na polityków są ogromne, ale obecnie trzeba oszczędzać gdzie się da, żebyśmy nie skończyli jak Grecja, a politycy koniecznie chcą zrobić powtórkę Grecji.Co do tego, że pani z budżetówki obawia się o zdrowie, czy życie.Jak państwo przestanie dawać kasę do łapy, tylko przeznaczy je na coś, co się wszystkim przyda, wtedy tego problemu nie będzie.Jak ludzie będą wiedzieć, że mają gdzie wysłać dzieci, nie wydając majątku na przedszkole prywatne, że dzieci są pod dobrą opieką, to sami będą chcieli zakładać rodziny i rodzic dzieci, bez konieczności dawania im kasy. Ważna jest też kwestia normalności przy zatrudnieniu, ale w tej kwestii, wydaje mi się, że są jakieś postępy wymuszone przez unię europejską.@jaczad
(DIR) Post #AVkh0Mu29PGr4gDXEW by raika@kolektiva.social
2023-05-17T16:56:25Z
0 likes, 0 repeats
@jaczad @emill1984 @Mateusz dogadywanie sie z konfederacją? powodzonka
(DIR) Post #AVkhEX2vEc4aaV81z6 by raika@kolektiva.social
2023-05-17T16:59:02Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz @jaczad @emill1984 powstał w celu zwiększenia dzietności - co się nie udalo, bo nie mialo prawa się udaćale wyśmienicie wspiera inną funkcję - wspieranie rodzin z dziećmi. jedynymi skurwysynstwem jakim tu tylko widze jest to, że ten program dotyczy wszystkich dzieci, nawet tych bogaczy
(DIR) Post #AVkhdTIeIhG8CyNQ8W by rato@pol.social
2023-05-17T17:03:32Z
0 likes, 0 repeats
@raika Nie wspiera, bo wiele osób z dużymi rodzinami które klepią biedę nie podpadaja pod kryteria przydziału pieniędzy. Doskonale natomiast wspiera dysfunkcyjne rodziny.
(DIR) Post #AVkhixQBjjJP4oWF5k by raika@kolektiva.social
2023-05-17T17:04:32Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz @jaczad @emill1984 argument z akapitu drugiego mialby sens gdyby dana osoba wplacala tak duze podatki, ze po odcięciu innych celów budżetowych, okolo 8 stów by trafiało na utrzymywanie tego programu (z podatków tej osoby, dla jasności). no ale w w przypadku większości osob tak to nie wygląda, więc argument nie ma racji bytu
(DIR) Post #AVkhp47VkAZDadhB68 by rato@pol.social
2023-05-17T17:05:35Z
0 likes, 0 repeats
@wloczykij Każdy naród daje się kupić obietnicami. A 500+ to doskonałe narzędzie.
(DIR) Post #AVkibKIctPFhfXuIoi by raika@kolektiva.social
2023-05-17T17:14:16Z
0 likes, 0 repeats
@rato ja osobiście nigdy o takich przypadkach nie słyszałam, rozwiniesz?
(DIR) Post #AVkjp6r7lwJhz0BBpo by Mateusz@101010.pl
2023-05-17T17:28:04Z
0 likes, 0 repeats
@raika Obyś miała rację, dla mnie konfederacja jest zlepkiem dziwnych ludzi, a wyborcy rzadko sprawdzają kto don której frakcji należy @jaczad @emill1984
(DIR) Post #AVkkLZCztPJBBTt4GO by raika@kolektiva.social
2023-05-17T17:33:55Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz @jaczad @emill1984 serio myślisz że którykolwiek z nich byłby chetny podpisać się za socjalem?
(DIR) Post #AVkknyre6DB8rVRtbs by Mateusz@101010.pl
2023-05-17T17:39:04Z
0 likes, 0 repeats
@raika tyle mam wiary w takich ludzi ;)@jaczad @emill1984
(DIR) Post #AVkkqjLIGVuBagcyQK by Mateusz@101010.pl
2023-05-17T17:39:35Z
0 likes, 0 repeats
@raika Albo inaczej, nie będę zaskoczony jeśli się tak stanie@jaczad @emill1984
(DIR) Post #AVkqLxlLCXGX3tWVDE by raika@kolektiva.social
2023-05-17T18:41:13Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz @jaczad @emill1984 w sensie jesli będą, czy jesli nie będą?
(DIR) Post #AVksp0lnIapGh9iLp2 by Mateusz@101010.pl
2023-05-17T19:08:53Z
0 likes, 0 repeats
@raikaW sensie jeśli PiS + Konfederacja = wielka miłość To nie będę zdziwiony @jaczad @emill1984
(DIR) Post #AVkt1TYk5OglSWYLIW by rato@pol.social
2023-05-17T19:11:05Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz Dla wielu Konfiarzy PiS to komuniści, których chcieliby rozstrzelać i powiesić. Albo w odwrotnej kolejności. Ale to tylko zdania... dość krwiożerczych i radykalnych wyborców.
(DIR) Post #AVkuu3HHbNTRpTySa8 by raika@kolektiva.social
2023-05-17T19:32:09Z
0 likes, 0 repeats
@rato @Mateusz zalezy jacy. dla kuców tak, dla narolkow jux nie