Post AVRIcS1ajxT5DhAZnM by wikiyu@calckey.pl
(DIR) More posts by wikiyu@calckey.pl
(DIR) Post #AVRHaODHq8jKrk5pZY by Mateusz@101010.pl
2023-05-08T08:12:09Z
0 likes, 2 repeats
Tak że ten, jeśli chodzi o podsumowanie wczorajszej ankiety to wynik niby zgodny z oczekiwaniami - większość nakłada pastę w objętości ziarenka grochu, chociaż 38% na całą długość główki jest wynikiem wyższym niż się spodziewałem.Z drugiej strony, każda reklama pasty pokazywała ładnie ułożoną porcję pasty na całą długość...Generalnie, chyba na każdej tubce znajduje się informacja o tym ile pasty powinniśmy użyć i jeszcze nie spotkałem się z tym aby była to informacja inna niż "ziarenko grochu", z drugiej strony, dużo zależy od składu... nie mogę, więc twierdzić że to jedyne słuszne rozwiązanie.Lecimy dalej, chyba ostatnie pytanie z zakresu.Jakiej pasty używacie?
(DIR) Post #AVRIcS1ajxT5DhAZnM by wikiyu@calckey.pl
2023-05-08T08:13:44.613Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz@101010.pl innej: dla kobiet w ciąży dlaczego? Bo zasada że mąż/ojciec dojada/dokańcza itp sprawdza się u nas w domu bardzo dobrze.
(DIR) Post #AVRIcSrhcD9TpJYC1I by Mateusz@101010.pl
2023-05-08T08:23:43Z
0 likes, 0 repeats
@wikiyu O, ciekawe... na szybko znalazłem białą perłę zawiera fluor ale 500 ppm (raczej mało)
(DIR) Post #AVRIyCGlzwZOj8djbk by m0iga@101010.pl
2023-05-08T08:27:40Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz Używam obu z i bez, w zależności od okoliczności.Dentyści aktualnie zalecają aby nie płukać zębów po myciu pastą z fluorem, żeby tenże mógł dłużej oddziaływać na szkliwo.
(DIR) Post #AVRLYt0ykWmBdGsIhU by hacknorris@101010.pl
2023-05-08T08:56:41Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz kawowa eko vegańska bez fluoru. ha ha ha...
(DIR) Post #AVRO0IkbN7rTB5PmYS by Mateusz@101010.pl
2023-05-08T09:24:04Z
0 likes, 0 repeats
@hacknorris kawowa? to smak czy składnik? :D bo brzmi dosyć absurdalnie biorąc pod uwagę że kawa chyba nie wpływa zbyt dobrze na biel zębów
(DIR) Post #AVRQf4PvlfUkVMJWfg by dentist@social.yeswas.pl
2023-05-08T09:53:49Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz reklama ma na celu sprzedanie większej ilości pasty, tak jak większe otwory w butelkach szamponów i żelów żeby się więcej wylało. A na tubce musi być prawdziwa informacja, no bo musi być. I faktycznienie ilość pasty zależy od ilości fluoru, ale ziarnko grochu jest optymalne jeśli ilość fluoru jest odpowiednia do masy ciała. Choć ja u mniejszych dzieci zalecam ziarenko pieprzu/ryżu, ale wyższe stężenie fluoru.
(DIR) Post #AVRQyGgOOBjw31ATXk by hacknorris@101010.pl
2023-05-08T09:57:18Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz i jedno i drugie
(DIR) Post #AVRVpO3y50OK6MmPhI by Mateusz@101010.pl
2023-05-08T10:51:44Z
0 likes, 0 repeats
@dentist Właśnie temat zacząłem drążyć, szukając pasty po pojawieniu sie pierwszych ząbków... no i tutaj był duży misz masz, inne źródła podawały właśnie 1000, w międzyczasie kupiliśmy pastę zawierając 500Ale ostatecznie odniosłem wrażenie że te 1000 jest właściwe, ale za to mała ilość takiej pasty.Jeśli chodzi o pastę dla dorosłego... kiedyś przeczytałem że dorosły nie musi mieć fluoru w paście, bo i tak go nie przyjmuje, ówczesna stomatolog powiedziała że jak najbardziej powinienem używać pasty bez fluoru. Aktualnie jestem na etapie, gdzie trafiłem na jakieś badania, które wskazywały że próchnica występuje rzadziej u osób, które stosują pastę zawierającą 1500 jednostek fluoru (tutaj tej ilości nie jestem pewien), ale też ciekawostka że powyżej 1700 jednostek, statystyki są już gorsze
(DIR) Post #AVRbKKxq9OuhErUVTU by dentist@social.yeswas.pl
2023-05-08T11:53:20Z
0 likes, 1 repeats
@Mateusz wszystko się zgadza. Dorośli nie potrzebują fluoru endogennie, czyli nie kuszą go połykać, bo zęby im się już nie kształtują i fluor nie będzie wbudowany w strukturę zęba podczas jego powstawania. U dzieci w większości krajów też nie zaleca się fluoru podawać doustnie, bo bardzo łatwo jest przesadzić. Ale są kraje gdzie np mleko zawiera fluor (chyba np Norwegia, ale mogę zmyślać). Dorośli i dzieci stosują fluor egzogennie (po to jest np zabieg lakierowania zębów w gabinecie, a czasami w przedszkolach i szkołach). Fluor ma wtedy podmienić wapń wypłukany z zębów przez kwasy. Powstaje wtedy w szkliwie związek fluoroapatyt, który jest stabilny przy mniejszym pH. Najnowsze badania wykazały, że w paście skutecznie działa u dzieci, które połykają jeszcze pastę 1000ppm i jeśli dziecko zje dziennie dwa ziarenka ryżu takiej pasty to nie wywoła to fluorozy ( czyli zatrucia fluorem) a skutecznie zwalcza próchnicę. Dorośli i dzieci, które nie połykają pasty mogą stosować 1500. Za duża ilość fluoru też może powodować osłabienie zębów, ale raczej tylko jeśli się fluor regularnie połyka. Fluoroza ma kilka stopni przebiegu, w zależności od ilości przyjętego fluoru. W pierwszej kolejności fluor zaburza tworzenie się kości i zębów i powoduje na zębach białe, potem brązowe plamy. Przy większym zatruciu szkliwo może się w ogóle nie wykształcić, a nawet może się zmienić kształt zębów. Ale dotyczy to tylko rozwijających się w momencie zatrucia zębów, one takie uszkodzone potem się wyrzynają, czyli takie sytuacje zdarzają się tylko u małych dzieci. Przy dużej ilości fluoru może nastąpić ostre zatrucie, takie „klasyczne”, bóle brzucha, wymioty, uszkodzenie wątroby i smierć. Ale dla dziecka o wadze 15kg to musiałaby być ilość około jednej tubki pasty 1500 zjedzonej na raz. Dla dorosłego mężczyzny kilka tubek. Dużo informacji tu napisałem, mam nadzieję, że nie strasznie chaotycznie. A to pewnie nie wszystko co możnaby powiedzieć o fluorze.
(DIR) Post #AVRxTyUSlDYrQOkbgm by dentist@social.yeswas.pl
2023-05-08T11:54:16Z
0 likes, 1 repeats
@MateuszTo na koniec ciekawostka, w Polsce jest tylko jedno miasto, które ma zalecenie aby nie używać produktów z fluorem, ponieważ woda z wodociągów zawiera go wystarczająco dużo (naturalnie, ze źródła, w Polsce nie dodaje się fluoru do wody pitnej). I tutaj już nie zabłysnę, ponieważ jest to albo Włocławek, albo Inowrocław, a nie pamietam, bo ten fakt usłyszałem na studiach kilkanaście lat temu.