Post AV2Ixcp8vWUnqIRfge by PawelK@fosstodon.org
(DIR) More posts by PawelK@fosstodon.org
(DIR) Post #AUxSB0voXBhqAlE1Lc by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-04-23T22:49:26Z
0 likes, 0 repeats
Skisnę zaraz. Elon zaoferował milion dogecoinów za dowód kopalni szmaragdów, które rzekomo nie istniały, więc jego ojciec [sic!] postanowił zainkasować nagrodę.>"What Elon is saying is that there was no formal mine. It was a rock formation protruding from the ground in the middle of nowhere," Errol told the tabloid, noting that he kept his involvement with the operation "under the table.">"There was no mining company. There are no signed agreements or financial statements," he explained. "No one owned anything. The deal was done on a handshake with the Italian man at a time when Zambia was a free for all."https://futurism.com/elon-musk-dad-emerald-mine#ElonMusk
(DIR) Post #AUxvFj0FW5qMgetkY4 by rato@pol.social
2023-04-24T04:15:16Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos the clownest of clowns.
(DIR) Post #AUy7hddKH1UHajFioS by olgamatna@kolektiva.social
2023-04-24T06:34:46Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Ten „dzielny bobas” Internetu od kogoś się nauczył tej „uczciwości”.
(DIR) Post #AUyA79TxCI3vW6A8Ce by rdarmila@101010.pl
2023-04-24T07:01:47Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Czyli Errol powtarza to, co mówił wcześniej - że ot poznał jakiegoś faceta na lotnisku i że dostawał diamenty w ramach ustnej umowy. Kiedyś jakiś dziennikarz oszacował jego zyski na jakieś 400 tys $ w ciągu 5 do 10 lat - czyli dwa miliony złotych ŁĄCZNIE.Wierzyć facetowi, który ma reputację blagiera... No można. https://savingjournalism.substack.com/p/i-talked-to-elon-musk-about-journalismZobacz co Errol Musk pisał wcześniej:https://www.facebook.com/errol.musk/posts/10218340000911015 "Initially this trade was fairly good, but it collapsed in 1989 when Russia began producing perfect lab-emeralds at one tenth the price. Income from this source consequently abruptly died."[...]"Neither was it beneficial to Elon’s success in the USA, starting in about 1999. "
(DIR) Post #AUyGz6BeGSBYevhueu by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-04-24T08:18:45Z
0 likes, 0 repeats
@rdarmila, pośredni lub bezpośredni wpływ na jego karierę to pewnie bardziej złożony temat (dorastanie w bogactwie ma swoje zalety), ale on podważał samo istnienie kopalni (lub „kopalni”) szmaragdów.
(DIR) Post #AUyYAgGEBJ6qwjxR3Y by rdarmila@101010.pl
2023-04-24T11:31:21Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Dla ścisłości, podważał istnienie kopalni _posiadanej_ ("Elon Musk never owned an emerald mine") - i pytanie, czy kopalnia, w której ojciec miał rzekomo jakieś tam udziały, pod to podpada (czy ja posiadam Orlen jak kupię jego dwie akcje?). Elon ponoć ma aspergera, więc podejrzewam, że dla niego takie rozróżnienie jest istotne. Jedynym dowodem są słowa jego ojca (syn też raz to potwierdził, ale mógł przecież tylko powtarzać historyjkę ojca), którego historia jest naprawdę przednia - że sprzedał jakiemuś gościowi samolot i pach, połowę kwoty na gębę dał na udziały w kopalni.aale w sumie, co mnie to obchodzi. Przynajmniej nie ma już ploty, że ta kopalnia była w RPA. Muszę przestać pisać "akszuali.." kiedy ktoś coś pisze o jakimś facecie, który mnie ani ziębi, ani chłodzi :D
(DIR) Post #AUykmV7NG0psqFcJUm by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-04-24T13:52:39Z
0 likes, 0 repeats
@rdarmila, odnosiłem wrażenie, że mit kopalni był obalany przez Muska, ponieważ uderza to w jego mit self-made mana — co to za bohater, co miał dość funduszy na start? Innymi słowy: kopalnia istniała i szmaragdy istniały i kasa z nich istniała, i próbując to obalić, Elon po raz kolejny wsadził kijaszek w szprychy rowerka, na którym jedzie.
(DIR) Post #AUym3rMjtSVKiee3Vo by rdarmila@101010.pl
2023-04-24T14:07:00Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Zaraz, ale(1) jeżeli wierzyć Errolowi (bo tylko on mówił o kopalni, a więc albo się wierzy w to co mówi, albo nie ma dowodów na istnienie kopalni) to kasa z owej kopalni skończyła się koło 88 lub 89 roku, gdy siedemnastoletni Elon uciekł z RPA (2) Elon skończył studia ze stoma tysiącami długu. (3) Różnice co do kasy otrzymanej na start od ojca to jest czy dostał 2 tysiące, czy cztery tysiące dolarów (kanadyjskich). (4) ojciec owszem później zainwestował 30 tysięcy mniej więcej w pierwszą firmę Elona i jego brata, ale już dużo potem, kiedy firma już stała na nogach - niedługo zanim została sprzedana za dużą kasę.Nie wiem też, dlaczego posiadanie funduszy na start obala mit self-made mana. Setki tysięcy ludzi miało tyle funduszy, co Elon - jakoś niewielu z nich założyło tyle biznesów, co on.Pisanie, że "Elon miał fundusze na pierwszy biznes z kopalni" to już nie jest nawet naciąganie faktów, tylko konfabulacja.
(DIR) Post #AUywP4LDqS14aKgh1c by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-04-24T16:02:53Z
0 likes, 0 repeats
@rdarmila, aktywne wpływy skończyły się w 1989, ale co, wydali wszystko i musieli zarabiać od zera nowe? A może użyli tych pieniędzy, żeby zrobić więcej pieniędzy? Bo jeżeli to drugie, to fakt, że im Ruscy położyli biznes, nie jest żadnym punktem odcięcia.Posiadanie funduszy na start daje o wiele łatwiejszy start. A to nie jest nic. Ja np. w wieku lat 17 nie miałem funduszy na przeprowadzkę do Kanady.Co do tych biznesów, to PayPal kupił, Teslę kupił — będzie tego mniej niż chciałby, żebyśmy wierzyli.Nie twierdzę, że miał kasę na pierwszą firmę ze szmaragdów, ale gdyby nie one, to nie wiadomo, gdzie by był dzisiaj. To jest część jego historii.Ale. Po prostu rozbawiło mnie, że ojciec mu psikusa zrobił.
(DIR) Post #AUyxSvrfP313PKGkxU by rdarmila@101010.pl
2023-04-24T16:14:46Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Kłócić się o melona nie będę, więc ten... Ale tak myślę, że ludzie się tak czepiają tych szmaragdów, bo więcej robią na wyobraźnię, niż gdyby powiedzieć np "jego ojciec miał warsztat samochodowy i miał z tego dochodu trzydzieści tysięcy miesięcznie", bo to o takich kwotach jest mowa.
(DIR) Post #AUyyJnYB2v9ky8MTgG by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-04-24T16:24:20Z
0 likes, 0 repeats
@rdarmila, po części też jest pewnie tak, że skoro on zaprzecza, że temat miał w ogóle miejsce, to tym większe nim zainteresowanie. I cykl newsowy się kręci. Jak bym był redaktorem naczelnym od technologicznych plotek, to bym miał ludzi non-stop na temacie, bo dobrze kręci tą karuzelą śmiechu.
(DIR) Post #AUyyaPDYlcfkQSdYXo by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-04-24T16:27:20Z
0 likes, 0 repeats
@rdarmila, bardziej i tak rozbawiło mnie jego własne zachowanie wobec drila i jak się zblaźnił.
(DIR) Post #AUyypUTVVFzP4gHziC by rdarmila@101010.pl
2023-04-24T16:30:05Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos wobec czego? Nie jestem w temacie, przybliż?
(DIR) Post #AUyyzDoGJpsqHfdaHQ by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-04-24T16:31:49Z
0 likes, 0 repeats
@rdarmila, tutaj wątek: https://chirp.enworld.org/@Abstruse/110244825197456496
(DIR) Post #AUyz3K2Z5yFMlaHaq0 by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
2023-04-24T16:32:35Z
0 likes, 0 repeats
@rdarmila, a tu o drilu: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dril
(DIR) Post #AUyzl20TVOoFZs9Bp2 by rdarmila@101010.pl
2023-04-24T16:40:28Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Pfff. Jestem w szoku! Czyli Musk osobiście, ręcznie nadał status bluptaszka jakiemuś kontu, po czym osobiście, nie wyręczając się żadnym pracownikiem ćwierkacza (nie wiem czemu, przecież pracownicy ćwierkacza co do jednego kochają Muska i chcą mu robić jak najlepiej i nie mają własnych opinii), wciąż nadawał ten status jakiemuś kontu, zapewne siedząc po nocach i płacząc, że jakieś konto pierdzi mu prosto w twarz... Faktycznie nanomanagement! Pff.
(DIR) Post #AV2Ixcp8vWUnqIRfge by PawelK@fosstodon.org
2023-04-26T06:59:46Z
0 likes, 0 repeats
@AubreyDeLosDestinos Jego autka na baterie to taki sam szwindel.