Post AUjQCI6dFHe7bfKMEq by MaladictusSgrAStar@mastodon.coffee
 (DIR) More posts by MaladictusSgrAStar@mastodon.coffee
 (DIR) Post #AUiR5IbatcFRvN4zho by rdrozd@101010.pl
       2023-04-16T16:56:34Z

0 likes, 2 repeats

Marzenie. A to tylko za naszą południową granicą."Pociągi i autobusy są ze sobą zgrane. Wymyśliliśmy kiedyś z żoną, że pojedziemy do miejscowości Hrušovany nad Jevišovkou. Tam mieszka około 3 tys. osób. Nie da się do niej dojechać bezpośrednio pociągiem. Ten jedzie tylko do sąsiedniej miejscowości, a dalej trzeba się przesiąść na autobus. Na dworcu w Znojmie poszedłem do kasy i powiedziałem, że chce pojechać od razu do tej docelowej miejscowości. Pani w kasie powiedziała, że nie ma problemu i sprzedała mi bilet przesiadkowy. On nie był nawet do tej miejscowości. Był po prostu na całe strefy, ważny dwie godziny. Obejmował pociąg, którym jechaliśmy 20 minut. Kiedy wysiedliśmy na stacji kolejowej – niespecjalnie wielkiej – uderzyły mnie wyświetlacze, na których było bardzo dużo różnych rzeczy. Zdziwiłem się, bo wiedziałem, że pociągi tam aż tak często nie jeżdżą. Okazało się, że wyświetlano całą komunikację. Nie tylko pociągi, ale też autobusy, które kursowały do stacji. Wyszedłem z peronów, a przed nimi były dwa stanowiska autobusowe, na które natychmiast podjechał jeden autobus, który zawiózł nas kolejne pięć kilometrów. Dojechaliśmy na jednym bilecie, a autobus był zgrany z pociągiem. W drugą stronę było tak samo. Ktoś o tym pomyślał."https://smoglab.pl/tego-mozemy-zazdroscic-czechom-mozna-na-prowincji-wygodnie-zyc-bez-samochodu/

(DIR) Post #AUiRZce4x5IalUhWaW by ihor@mastodon.pl
       2023-04-16T17:02:02Z

0 likes, 0 repeats

@rdrozd i tak od razu przesiadka? Biedny naród, nie znają uroków 5 godzin spędzonych w pustej poczekalni

(DIR) Post #AUiTjG9PdoAHns52Aq by 74@101010.pl
       2023-04-16T17:26:13Z

0 likes, 0 repeats

@rdrozd rzucam hasztagami #kolej #Czechy

(DIR) Post #AUiUPaFVJ4AkId6wyG by PawelK@noagendasocial.com
       2023-04-16T17:33:52Z

0 likes, 0 repeats

@74 @rdrozd ----If they ain't supabusy @pony is a huge fan of Czech rail, and resides there, so just maybe....If You provide him an unchecked crossing into Kralovec, he could be willing to chit-chat on the trip maybe.---Neni, Poni, kamo?

(DIR) Post #AUjQCI6dFHe7bfKMEq by MaladictusSgrAStar@mastodon.coffee
       2023-04-17T04:21:20Z

0 likes, 0 repeats

@rdrozd kilka lat temu zorganizowaliśmy sobie z rodziną wczasy na Morawach (okolice Mikulova). Przed wyjazdem dowiedziałem się, że między Valticami a Znojmem jeździ autobusowa komunikacja zastępcza. Wiemy, co to oznacza w PL ;) A tam – punktualnie, według rozkładu. Jak oni to robią – pytam z zazdrością :) #kolej #czechy