Post AUVrXYmPIExd02J8L2 by krzynisko@101010.pl
(DIR) More posts by krzynisko@101010.pl
(DIR) Post #AUVnqLTEbKhHPJ2eyO by SceNtriC@101010.pl
2023-04-10T14:40:20Z
0 likes, 0 repeats
Z okazji Wielkanocy może napiszę sobie o mniej popularnym podgatunku metalu, a mianowicie czymś, co się nazywa unblack metalem. Tak, jest tam "un". Inspiracją było znalezienie (zupełnym przypadkiem) filmu na kanale chrześcijańskim o tym zjawisku (link poniżej) - zaciekawiło mnie, kliknąłem, a potem posłuchałem trochę na Spotify.Ten nurt różni się od black metalu właściwie tylko tym, że tematyka nie wiąże się ani z ateizmem, ani tym bardziej satanizmem, ale chrześcijaństwem. Z muzycznego punktu widzenia nie ma to żadnego znaczenia - nadal są szybkie tempa, wrzaskliwy wokal, growl i niczego nie da się zrozumieć. Także jeśli rasowemu blackmetalowcowi, który je koty i hoduje nietoperze, dacie do posłuchania jakiś zespół unblackowy, to możliwe, że nie "wyczuje" różnicy.Warto też zaznaczyć, że unblack metal to nie to samo, co white metal. To drugie to ogólna nazwa dla metalu związanego z chrześcijaństwem, ale także innych nurtów, jak choćby heavy metal. Swego czasu słyszałem taki polski zespół jak Pneuma i było to nawet ciekawe. Z kolei unblack metal to inaczej "christian black metal" i tutaj już nie ma zmiłuj.Niestety, żaden zespół na dobre nie wpadł mi w ucho. Najbardziej chyba Crimson Moonlight, który idzie trochę nawet w death metal i słucha się tego dobrze, jest odpowiednio dynamicznie. Z innych zespołów przesłuchałem też Eigibbor, Frost Like Ashes, Christageddon oraz Hortor, ale o ile są to podobno tuzy w tym obszarze, o tyle mnie nie porwały. Ot, takie coś sobie brzdąkało w tle.Tym niemniej to dość ciekawy temat, więc postanowiłem napisać toot na ten temat.Link do filmu: https://yewtu.be/watch?v=vzVU5c1yFZMKawałek Crimson Moonlight pt. "The Suffering": https://yewtu.be/watch?v=TMaMtJ6MSOY@muzykametalowa #Metal #muzyka #BlackMetal #UnBlackMetal #MetalPany
(DIR) Post #AUVrXYmPIExd02J8L2 by krzynisko@101010.pl
2023-04-10T15:21:46Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC @muzykametalowa Jak się poczyta o egzorcyzmach, które kościół organizuje i porówna do zabaw niby metalowych satanistów, to oni są jak dziecinne igraszki, przy tym, co wyczynia religijna sekta.
(DIR) Post #AUVyODYxVVR0GlVfG4 by SceNtriC@101010.pl
2023-04-10T16:38:30Z
0 likes, 0 repeats
@krzynisko @krzynisko W ogóle tego tematu nie chciałem dotykać. Inna sprawa, że satanizm u metali IMHO jest często bardzo na pokaz, już pomijając to, że wiele zespołów w ogóle tego nie tyka w swojej stylistyce. A takich faktycznie satanistów jest jakiś promil.