Post ATu45oPiDWp9LLUsi0 by melano@kolektiva.social
 (DIR) More posts by melano@kolektiva.social
 (DIR) Post #ATsyQs7WpxjG2OgtNY by zenia@mas.to
       2023-03-22T20:44:33Z

0 likes, 1 repeats

Trwa próba nielegalnej eksmisji na ul. Wałowej w Warszawie. Dziś popołudniu do mieszkania wtargnęli bandyci, którzy do tej pory nie chcą opuścić lokalu i próbują zastraszyć lokatorkę i zmusić ją do opuszczenia lokalu. Policja wzywana wielokrotnie chroni bandytów i odmawia interwencji, mimo oczywistej przemocy wobec osób pomagających lokatorce na miejscu. Film ze zdarzeń, które miały miejsce przed chwilą. #KOPL

(DIR) Post #ATsyQswDnUHKZcPNOS by Mateusz@101010.pl
       2023-03-22T21:05:15Z

0 likes, 0 repeats

@zenia jakim cudem policja nic nie może zrobić? Na jakiej zasadzie ta Pani jest w lokalu że to tak wygląda

(DIR) Post #ATtwOPVIFz53xHStXM by 8petros@petroskowo.pl
       2023-03-23T08:16:10Z

0 likes, 0 repeats

Ja bym raczej spytał, na jakiej zasadzie są tam ludzie, którzy ją próbują wyrzucić.

(DIR) Post #ATtyTpmmAUmkp7M9nU by Mateusz@101010.pl
       2023-03-23T08:40:30Z

0 likes, 0 repeats

@8petros Tak, pisząc to pytanie, wiedziałem jak to brzmi. Nie chcę podważać tutaj praw tej Pani. Problem wygląda na złożony, a my nie wiemy wszystkiego.Ok, w tym momencie znalazłem nitkę na TT, według komentarzy zmienił się właściciel lokalu i chce pozbyć się lokatora, który ma jakąś umowę, nie zalega z opłatami itpNadal brakuje mi informacji czy umowa zakładała możliwość wcześniejszego wypowiedzenia najmu, itpChociaż w tym wszystkim uważam że nawet jeśli nowy właściciel ma prawo do wyrzucenia aktualnej lokatorki, to powinno to być realizowane w inny sposób@zenia

(DIR) Post #ATu45oPiDWp9LLUsi0 by melano@kolektiva.social
       2023-03-23T08:18:03Z

0 likes, 0 repeats

@zenia czy traktowanie gazem pieprzowym/ obrona siłowa jest w takich sytuacjach dobrą opcją, czy zbyt wielkie ryzyko, że policja stanie po stronie bandytów?

(DIR) Post #ATu45p8NXSYLZsOYKW by MysliZakuteWSlowa@kolektiva.social
       2023-03-23T08:25:00Z

0 likes, 0 repeats

@melano @zenia w sytuacji tego typu, gdy napastnicy mają jedyny klucz do mieszkania a nie wiedomo jaki sprzęt mają ukryty po kieszeniach/ w torbach podróżnych i ludzie z jakim sprzętem są gotowi do nich dołączyć w każdej chwili, takie działanie jest bardzo ryzykowne, jeśli uda się doprowadzić do tego, żeby pały zrobiły swoją robotę to jest to dużo skuteczniejsze.

(DIR) Post #ATu4auBApamKCZWUim by 8petros@petroskowo.pl
       2023-03-23T09:48:33Z

0 likes, 0 repeats

To mi bardzo pasuje do tekstu, który dzisiaj wrzuciłem - o kapitalizmie i jego ewolucji. "Mieszkalnicznicy" w swojej najbardziej widocznej masie są takimi nanoraubritterami, kontynuującymi tradycję paleokapitalizmu. Tam to jest bardzo kompletnie i jasno opisane - polecam. A tu mamy przykład wspomnianej tam "rebelii baronów" a'la Ayn Rand.Neoliberalizm jest o tyle ucywilizowany, że niekiedy bierze pod uwagę zasady współżycia społecznego, podporządkowując się procedurom i standardom społecznym.Patrząc na Twój opis sytuacji, wygląda na to, że nowy landlord (używam świadomie na określenie właściciela-rentiera) albo nie ma narzędzi prawnych, albo nie chce ich użyć.

(DIR) Post #AU0a5bgQm9LOSMTX04 by ozaga@todon.eu
       2023-03-22T21:21:06Z

0 likes, 0 repeats

@zenia powodzenia tam 😓😓😓

(DIR) Post #AU0a5cdHFMPpOs0Wiu by pfm@edolas.world
       2023-03-26T13:10:04.159423Z

0 likes, 0 repeats

@ozaga @zenia Jak potoczyła się dalej ta historia?

(DIR) Post #AU10wExyZ6Ai9nRLZQ by ozaga@todon.eu
       2023-03-26T13:56:45Z

1 likes, 0 repeats

@pfm @zenia z tego co wiem to rano bandyci opuścili mieszkanie. Policja umywala ręce dopóki nie bylo interwencji poselskiej ADB

(DIR) Post #AU10wKw4N6DCfcauQq by ozaga@todon.eu
       2023-03-26T13:58:27Z

0 likes, 0 repeats

@pfm @zenia tu jest opis zdarzenia: https://lokatorzy.info.pl/dzikie-eksmisje-pozostaja-bezkarne/

(DIR) Post #AU11B9xFTsD0xPDKMK by pfm@edolas.world
       2023-03-26T18:13:37.744165Z

0 likes, 0 repeats

@ozaga Dzięki wielkie!