Post ATO4e9JXtc2kpjEDHk by dreiwert@chaos.social
(DIR) More posts by dreiwert@chaos.social
(DIR) Post #ATKIdsHlpUjukJJzJQ by chlopmarcin@101010.pl
2023-03-06T03:36:47Z
0 likes, 0 repeats
💡 Martwi mnie obawia użytkowników #Fediwersum przed reklamą, marketingiem i treściami komercyjnymi na Fedi. Wiele razy słyszałem "nie chcemy żeby to przylazło tutaj z Facebooka". Hm... Przeglądałem ostatnio stronę znajomego budowlańca - niestety ma stronę tylko na FB - i zastanowiłem się, co musi się stać, żeby chciał się reklamować w Fediwersum.No i przypomniałem sobie te wszystkie "nie chcemy żeby to przylazło tutaj z Facebooka".- Franz, dlaczego? 🔫 #komercjaNaFedi #reklama #marketing #treściKomercyjne #reklamaNaFedi #marketingNaFedi #fedi #fb #Facebook #bezFecebooka #zamiastFB #zamiastFacebooka
(DIR) Post #ATKSIJ5EVxfF1poNSS by Mateusz@101010.pl
2023-03-06T05:24:57Z
0 likes, 1 repeats
@chlopmarcin myślę że granica będzie ciężka do sprecyzowania.Jeśli on jest budowlańcem i przyjdzie tutaj, będzie pokazywał swoje realizację, pokazywał jakieś oryginalne rozwiązania, ale najważniejsze, wchodził w interakcje z innymi to pewnie będzie ok.Jeśli przyjdzie i każdy jego wpis będzie nachalnym naklanianiem do korzystania z jego usług to prędzej czy później użytkownicy sami się odetną, blokując go
(DIR) Post #ATKZSiTheTkSMcATPk by ssamulczyk@mstdn.social
2023-03-06T06:45:15Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz @chlopmarcin A ja uważam, ze granica jest bardzo prosta do zdefiniowania. Przyjdzie znaleźć społeczność, wymieniać się doświadczeniami, pochwalić robota, a PRZY OKAZJI zrobi sobie tym reklamę. Jeśli będzie walił zwykle ogłoszenie cyklicznie to nikt z nim nie wejdzie w interakcje i nawet nie będzie go widział…🤷🏻♂️ #Fediversum to nie jest blok reklamowy i jak ktoś tu jest tylko po to to się zdziwi…😂
(DIR) Post #ATKaYAzBBjnWBH3f5E by Mateusz@101010.pl
2023-03-06T06:57:28Z
0 likes, 0 repeats
@ssamulczyk @chlopmarcin z grubsza mówimy to samo, a o to czy granica to cienka czy gruba kreska nie jest aż tak istotne
(DIR) Post #ATKauZgm1VOVAQ84jg by ssamulczyk@mstdn.social
2023-03-06T07:01:31Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz @chlopmarcin Zdecydowanie!😀 A tak na serio, ja tam nie pamietam kiedy i czy w ogóle kiedykolwiek sprzedała mi coś reklama w internecie, zwłaszcza na SM. Te reklamy i ich skuteczność to jakiś mit, który powoli upada. Niektórzy reklamodawcy się z SM wycofują i widać, ze Musk i Zukiergerg już szukają innych źródeł finansowania.
(DIR) Post #ATKuTcHMHdw6SrfFFQ by chlopmarcin@101010.pl
2023-03-06T10:40:43Z
0 likes, 0 repeats
@Mateusz Widzę to troszkę inaczej. Moje podstawowe założenia są takie: 1. Jak mi się nie podoba, co ktoś publikuje, to go po prostu nie obserwuję. A w skrajnych przypadkach blokuję lub wyciszam.2. Każdy może sobie publikować, co chce - również nachalne reklamy, o ile punkt pierwszy jest spełniony.I teraz odnoszę się bezpośrednio do tego, co napisałeś: nie potrzebuję, żeby ktoś wchodził w interakcje wykraczające poza jego działalność zawodową, komercyjną, zarobkową. Nie potrzebuję, żeby pokazywał oryginalne rozwiązania. Ani w ogóle nie mam żadnych oczekiwań w stosunku do komercyjnych treści, które publikuje. Jak mi nie pasuje, to: zobacz punkt 1. W przypadku szczególnie negatywnych aspektów funkcjonowania danego przedsiębiorcy (np. dezinformacja, nieprawdziwe informacje, spam, nadużycia różnego typu itd.) zastosowanie mogą mieć możliwości wynikające z moderowania między instancjami: skarga do administratora, przez różne pośrednie formy moderowania na poziomie administratorów, aż do całkowitego zablokowania instancji, z której pisze przedsiębiorca. Nachalne nakłanianie do korzystania z usług przedsiębiorcy chyba nikomu nie szkodzi - o ile spełnione byłyby ww. warunki. @ssamulczyk
(DIR) Post #ATKvFnrSWYdWHoWkiW by wikiyu@sprawy.eu
2023-03-06T10:49:26Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin @Mateusz @ssamulczyk Tu chyba rozbijamy się o różnice w postrzeganiu świata przez różne osoby. Ostatnio coraz modniejsze jest nie Twoje podejście (Jak mi nie pasuje to zablokuję i gotowe) tylko podejście żądaniowe (Jak mi nie pasuje to nie powinno to wogóle istnieć) I nie mówię tu bezpośrednio o was powyżej, tylko o całej fediversowej dyskusji. Dla mnie oczywistym jest blokowanie/wyciszanie osób których treści mi nie pasują. Niezależnie od strony politycznej etc. Treści nielegalne zaś powinny być banowane wewnątrz instancji. I to by wystarczyło chyba ;-) Tak samo dla mnie banowanie instancji powinno być dopiero na etapie "szerzy tam się nielegalna treść, admini/modzi nic z tym nie robią". Bo jeśli ktos pisze rzeczy które mi się nie podobają, ALE są legalne to jednak blokowałbym osoby, a nie serwery. Mogę się jednak mylić bo mam dość idealistyczne podejście i wiem że dla mnie czy zostanę zbanowany jako osoba czy jako instancja to jest to dokładnie to samo ;-) Ale ja chociaż nie pociągnę swoim banem innych na dno.
(DIR) Post #ATKvtEhkeeeCpjn1XM by Mateusz@101010.pl
2023-03-06T10:56:35Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin Zgoda, z tym blokowaniem pisałem swoje indywidualne "plany", Już tego doświadczyłem gdzie okazało się że paru znajomych pozakładało prywatne konta na SoMe, przez to ich śledziłem a oni zaczęli codziennie reklamować swoje usługi, w taki nachalny mało ciekawy sposób, więc ja sobie ich zablokowałem, bo mogłem ;)Jeśli ktoś będzie robił na Fedi podobnie, i wszystkie jego wpisy będą reklamą to jest duża szansa że go sobie zablokuje, bo lubię wchodzić na globalną i tam tego nie potrzebuję@ssamulczyk
(DIR) Post #ATLZ7xYyZ6a2E4hFfk by chlopmarcin@101010.pl
2023-03-06T18:16:14Z
0 likes, 1 repeats
@wikiyu Myślę, że warto zachęcać ludzi do samodzielnego myślenia, samodzielnego decydowania i do akceptacji odmiennych poglądów. W przeciwnym razie będziemy ze sobą walczyć jak neandertalczycy. Walki plemienne mają swoje zalety, ale myślę, żebyśmy jako społeczeństwo zrobili jakiś krok w rozwoju. @Mateusz @ssamulczyk
(DIR) Post #ATO4e9JXtc2kpjEDHk by dreiwert@chaos.social
2023-03-07T23:18:48Z
0 likes, 0 repeats
@chlopmarcin Co jeśli #fediwers nigdy nie miał być pozbawiony handlu, ale demokratyzacji mediów społęcznościowych (w tym ich komponentu komercyjnego)?Jeśli jakakolwiek instancja robi rzeczy w niewłaściwy sposób, nadal istnieje riziko, że zontanie zablokowana. Więc nie ma powodu obawiać się ludzi, którzy chcą używać fediwers dla biznesu, prawda?
(DIR) Post #ATO6kRujr3bIAKkylU by dreiwert@chaos.social
2023-03-07T23:42:21Z
0 likes, 1 repeats
@chlopmarcin Moim zdaniem, złą czeczą w #bigtech mediach społęcznościowych nie jest to, że zawierają reklamy i handel. Złą rzeczą jest traktowanie użytkowników jak towar, wydobywanie ich zachowania, manipulacja tym, co widzą. Demokratyzacja oparta na fediwers prawdopodobnie może temu zapobiec, ponieważ ludzie nie chcą pozostać na instancji, która zaczyna się od tych rzeczy i mają wiele innych instancji do wyboru.
(DIR) Post #ATP2f8hjdwtETtqZoe by chlopmarcin@101010.pl
2023-03-08T10:31:19Z
0 likes, 0 repeats
@dreiwert Fajnie, że trochę oswajamy komercję na #Fedi. Ciekawe, czy fakt, że łatwo można wyłączyć/wyciszyć/zablokować firmy i ich reklamy, sprawi, że komercja (cywilizowana) zostanie zaakceptowana w #Fediwersum.
(DIR) Post #ATP38TlsOe1KDUm4JM by PawelK@noagendasocial.com
2023-03-08T10:36:38Z
0 likes, 0 repeats
@dreiwert @chlopmarcin Słyszałeś kiedyś o programach "artichoke" lub "mk-ultra"?Facebook po to dokładnie powstał i po nic innego.