Post ATAU5Fc9gCe6beFyD2 by kalisz79@mastodon.lol
(DIR) More posts by kalisz79@mastodon.lol
(DIR) Post #AT92BHXASpVEQG3F4a by SceNtriC@101010.pl
2023-02-28T17:10:32Z
0 likes, 0 repeats
Ostatnio odczuwam pewną przyjemność ze słuchania odmiany black metalu, którą wcześniej omijam. Objawia się ona w takich zespołach jak Panzerfaust lub naszym rodzimym Kriegsmaschine.Jest to coś, co chyba nie ma oficjalnej nazwy, ale nazwałbym to, hmm... Może militarnym black metalem? Chodzi mi o zespoły, które grają dość długie kompozycje, bardzo ciężkie, nie w każdym momencie tak szybkie, do jakiego BM nas przyzwyczaił, ale za to z dość nieregularną perkusją i atmosferą przytłoczenia. Często dotyczą tematu wojny, aczkolwiek nie chcę nazywać tego "wojennym" nurtem, bo zaraz odezwą się fani war metalu, który jest jeszcze czymś innym.Specjaliści od gatunku - ma to jakąś nazwę lub jest więcej tego typu kapel? Pewnie wkrótce mi się to znudzi, ale warto wiedzieć.#Metal #MetalPany #muzyka #BlackMetal
(DIR) Post #AT9I8uk5pW66QIzRCq by kalisz79@mastodon.lol
2023-02-28T20:09:22Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC weź mnie pingnij jutro to Ci napiszę troszkę :)
(DIR) Post #ATAU5Fc9gCe6beFyD2 by kalisz79@mastodon.lol
2023-03-01T09:57:53Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC Z "wojennych" BM ocierających się o DM to na pewno klasyka - Blasphemy ;) Ładnie w tym nurcie siedzi (nowy) Witchmaster, do starego jakoś nie mogłem się przekonać, ale sprawdź "Kaźń". Ogólnie z tym nurtem jest jednak taki problem, że on się często mizia z różnymi suprematystami ;( Marduk w XXI w. się też ociera o "wojenne" granie. Bardziej blackowo, mniej wycyzelowane studyjnie, ale zbliżony vibe - Voidhanger, ew. Totenmesse. Exercises in Mgła odrobione? Jeszcze z odpowiednim (...)
(DIR) Post #ATAU5KlCXzqwZ9WlVI by kalisz79@mastodon.lol
2023-03-01T09:57:54Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC poziomem brutalności, choć z innej bajki trochę - Cultes des Ghoules. Ciekawa jest też scena quebeckiego BM "wyzwoleńczego" - Forteresse i in., też wojna, ale inna ;)
(DIR) Post #ATAwqfS2EaUx43vBg0 by SceNtriC@101010.pl
2023-03-01T15:20:12Z
0 likes, 0 repeats
@kalisz79 Dzięki, uprzedziłeś pingnięcie :)Odpowiem po kolei:- Blasphemy, Witchmaster, Voidhanger, Totenmesse, Cultes des Ghoules, Forteresse - dopisane do rzeczy do odsłuchania- wiem, że Marduk obraca się w wojennych klimatach i bardzo ich lubię, ale to nie jest właśnie ten nurt, którym teraz się zaciekawiłem - to "klasyczny" black metal.- Mgła przerobiona i uwielbiana cała, wzdłuż i wszerz- dzisiaj ponownie odsłuchałem Deathspell Omega, ponieważ ktoś rzucił taką propozycję po wczorajszym poście. Kiedyś już ich słuchałem, ale niespecjalnie mi podpasowali, a teraz... też jest tak sobie. Ale faktycznie, było to dość bliskie temu, o czym wczoraj pisałemDzięki :)
(DIR) Post #ATB1WVjl8o8SuqQ5AG by kalisz79@pol.social
2023-03-01T16:12:33Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC super, to będę wdzięczny za sygnał, czy coś z tych rekomendacji Ci podeszło (nie wszystkie są stricte "wojenne" w sensie muzycznym tak rozumianym jak np. Kriegsmaschine ale trochę szedłem kluczem subiektywnych skojarzeń klimatu, najwyżej poznasz fajne bm które po prostu mi się skojarzyły :D). Aha i oznacz pls to konto bo @kalisz79@mastodon.lol już sobie wygasa ;)
(DIR) Post #ATFTq7hKJkNwb3Jowq by SceNtriC@101010.pl
2023-03-03T19:48:43Z
0 likes, 0 repeats
@kalisz79@pol.social @kalisz79@mastodon.lol Przesłuchałem. Moje wrażenia:a) Blasphemy - w momencie, kiedy ich włączyłem, przypomniało mi się, że ich słuchałem, gdy poznawałem ten nurt War Metal, w którym obracają się np. Revenge czy Archgoat. I te dwa pozostałe zespoły do mnie bardziej przemówiły, a Blasphemy wydaje mi się zbyt surowy.b) Witchmaster, Voidhanger - przesłuchałem "Kaźń" i na pewno przyjrzę się bliżej temu zespołowi, bo bardzo mi się spodobali. To samo z Voidhangerem - świetnie się przy tym pracowało. To bardzo odbiega od zespołów, od których wyszliśmy, ale może to i lepiej, bo taka muzyka bardziej mi sie podoba :)c) Totenmese - to chyba było najbliżej źródłowych zespołów, czyli Panzerfausta i Kriegsmaschine. To taki chyba awangardowy black metal, choć na pewno nie aż tak jak Gruzja czy Luty. Nawet niezłe.d) Cultes des Ghoules - a to mi nie przypadło do gustu. Mam wrażenie, że to taki black metal dla koneserów, specjalnie skromnie nagrany, który opowiada "historie z krypty". Przyznam szczerze, że płytę Henbane już przewijałem.e) Forteresse - mało oryginalne, ale przyjemne w odsłuchu. Odpowiednie tempo, gitary i możliwe, że też przyjrzę się bliżej.Dzięki jeszcze raz :)
(DIR) Post #ATFa9NNCrNyCRMTHRQ by kalisz79@pol.social
2023-03-03T20:59:24Z
0 likes, 0 repeats
@SceNtriC również dzięki. Ciekawie było przeczytać Twoje opinie o nich! :) Jako ciekawostkę/bonus polecam to co dziś udostępniłem z CW o uczuciach religijnych. ;)