Post ASi0GnUfcVoHocT2Mi by wikiyu@101010.pl
(DIR) More posts by wikiyu@101010.pl
(DIR) Post #ASi0GnUfcVoHocT2Mi by wikiyu@101010.pl
2023-02-15T08:30:03Z
0 likes, 0 repeats
Ciekawostka: ubuntu desktop 22.10 64bit RaspberryPi po uruchomieniu próbuje samo z siebie się aktualizować. JEŚLI nie damy mu sieci zaś to aplikacja "Software Updater" się wywali na akcji pod tytułem "wyłącz automatyczne aktualizacje" bo... nie ma sieci. circa dobę próbuję już zrobić na Rpi4b/4GB desktopa "do netu" ale niestety moja konfiguracja sprzęt+potrzeby chyba nie jest przewidziana przez developerów. RPI + monitor po hdmi + klawiatura i myszka + internet po wifi Doszedłem już do pytań o sens życia, o sens zmian w oprogramowaniu między wersjami systemu i braku dokumentacji w temacie, dlaczego ja to robię na rpi a nie na czymś na x86_64 jak cywilizowany człowiek oraz czy naprawdę potrzebuję tego... Ogólnie przygód mam co nie miara... restartujące się interfejsy sieciowe, psucie tychże przez aktualizacje, odkrycie że na RPIOS jest tylko wersja ESR firefoxa w repo, że aktualizacja bios w laptopie może dać mu w typieC wsparcie dla DisplayPort (Dell) i wiele innych ciekawych historii nadających się na pijacką pogawędkę w barze, a nie kulturalną dyskusję w sieci. I jestem szczęśliwy. Bo robię to na RPI "z boku" od wszelkich potrzebnych mi komputerów :DI wiem, że na bank 99% problemów jest między klawiaturą, a krzesłem, oraz że te problemy podpisują się w internecie @wikiyu ale cóż... mam zabawę chociaż
(DIR) Post #ASi0GoL8TRmGRL0w8u by wikiyu@101010.pl
2023-02-15T12:14:20Z
0 likes, 0 repeats
No dobra... pierwszy OS który WSTAŁ poprawnie po instalacji i aktualizacji to Manjaro z Plazmą. Żeby było zabawniej to ta "ciężka Plazma" działa lepiej niż default konfiguracja ubuntu desktop oraz niż domyślny raspbery pi os... nim oczywiście się wysypały na aktualizacjach automagicznych. Także może jednak będę miał tego mini desktopa na rpi zamiast ciężkiego lapka.
(DIR) Post #ASi0Goqga90y1Bm8Js by wikiyu@101010.pl
2023-02-15T13:58:53Z
0 likes, 0 repeats
To jest moment w którym należy zacytować Panią Katarzynę Nosowską "Ja pass". Manjaro z Plazmą owszem wstało, ale jest tak piekielnie wolne, że gdy piszę te słowa, to wyświetlają się mniej-więcej o 15-17 znaków wstecz względem tego gdzie jestem na klawiaturze. Słabo. Przy jednej otwartej zakładce w Firefoxie, żadnej innej aplikacji odpalonej w tle... by to tak wolno pracowało. Playback youtube nie będę wspominał jak działa. Bo w 480p jest rozjazd kliknięcie...3sek...playbackaudio...2sek...video... i co kawałek małe spięcia... Także na dniach malinka zacznie się kurzyć. do GUI się nie nada. Nie dla mnie. do odpalania jakichś narzędzi CLI "na już" mam WSLa jak coś ma chodzić 24/7 to wrzucę na VPSa i tak... zwłaszcza jak przeniosłem do sieci wszystko z tej maliny... co mógłbym z niej zrobić? Nawet nie mam pomysłu. Zabawne jak na 4 rdzeniowy komputerek z 4gb ramu i SSDekiem że nie mam nawet pomysłu co z nim mógłbym zrobić. Do wszelkich czujników etc używam raczej ESP32/8266/... także naprawdę nie widzę póki co zastosowania. Dam mu odpocząć. A jak znów mnie weźmie na lekkiego i nie pożerającego dużo prądu odtwarzacza internetu... to pewnie zainwestuję w coś na x86_64 co zwyczajnie będzie działać out of the box na każdym linuksie bez kombinowania dobę nad problemami z siecią itp...
(DIR) Post #ASi0GpGZ1viNJRsnei by wikiyu@101010.pl
2023-02-15T09:53:10Z
0 likes, 0 repeats
zaczynam kochać to RPI@Desktop -> wersja desktopowa ubuntu... po wyłączeniu ipv6, potrafi się zaktualizować! Teraz co prawda po włączeniu malinki... dostaję czarny ekran, muszę przez alt+Fx przechodzić na konsolę gdzie jest gui, na dodatek w niedopasowanej rozdzielczości, a i się automatycznie przestał logować do użytkownika... ale za to się potrafi aktualizować i instalować soft... boże... dobrze że mam trochę czasu i chęci.
(DIR) Post #ASi0GpQqPhwDpKh0gC by betrzy@101010.pl
2023-02-15T16:11:53Z
0 likes, 0 repeats
@wikiyu Czemu nie zainstalujesz czystego Archa z np. MATE / XFCE? Powinno śmigać
(DIR) Post #ASi2IV5fDKrjE4i7Sy by wikiyu@101010.pl
2023-02-15T16:34:36Z
0 likes, 0 repeats
@betrzy szczerze to... Po dobie walki z tym by dwie najbardziej promowane przez rpi foundation dystrybucje... Zechcialy dzialac w jakikolwiek sposob prawidlowo... Nie mam ochoty na jakakolwiek rozkmine. Sprobowalem manjaro tylko dlatego że było łatwe w instalacji(było w tym instalatorze od rpi). Po tych cyrkach zwyczajnje mam dosc. A z tego co widze w docsach instalka archa na rpi... to nie jest 5 minut i ... Może za miesiąc przejdzie mi wkurzenie to spróbuję znowu z czymś innym
(DIR) Post #ASi3eBPDBL7YV3kzD6 by betrzy@101010.pl
2023-02-15T16:49:45Z
0 likes, 0 repeats
@wikiyu Czysty Arch zajmuje trochę czasu, ale jest to spowodowane tym, że system ma być bardziej skrojony na miarę do sprzętu, na jakim ma śmigać. Nigdy nie miałem Raspberry, instalacja systemu na tym urządzeniu różni się od instalacji na normalnym PC?
(DIR) Post #ASi5RJa5frjy01pxjs by wikiyu@101010.pl
2023-02-15T17:09:51Z
0 likes, 0 repeats
@betrzy przede wszystkim to arm a nie x86_64, nietypowo mamy tez bootloader zamiast biosu wywolujacego gruba i jest jeszcze parę dziwactw.