Post ASdeomBrzra1zmdCE4 by xpil@fosstodon.org
 (DIR) More posts by xpil@fosstodon.org
 (DIR) Post #ASdahiOVJTHgNUuzNw by rdarmila@101010.pl
       2023-02-13T13:06:36Z

1 likes, 0 repeats

Jak poznać, czy jesteś fanatykiem?Churchill ponoć powiedział: fantayk to ktoś, kto nie zmieni zdania i nie zmieni tematu.Jeżeli więc recenzujesz film, grę lub książkę nie mającej żadnego związku z polityką i masz przemożną chęć, by przy okazji wspomnieć nielubianą ideologię, polityka itd - to jesteś fanatykiem.

(DIR) Post #ASdbZVyHiWVJUEJ9fc by btd@bifrost.berzerk.pl
       2023-02-13T13:16:18Z

0 likes, 0 repeats

@rdarmila problem w tym że bardzo często związki są ignorowane bo tak wygodnie a zawracanie uwagi na nie zwykle jest nazywane fanatyzmem

(DIR) Post #ASdc6XvxRRWp84yDNQ by rdarmila@101010.pl
       2023-02-13T13:22:18Z

0 likes, 0 repeats

@btd Jestem na to coraz bardziej wyczulony, bo mam po dziurki w nosie tego, że walka plemion i ideologii wciska się we wszystko.Mam teścia, który obojętnie jaki temat zaczniemy, nawróci jakoś do polityki. Nie dbam już, czy on ma rację, czy nie. Po prostu z nim nie rozmawiam i unikam, jak tylko mogę.Tego jest po prostu za dużo.

(DIR) Post #ASdcwamI72Dt0aGYpU by rcz@101010.pl
       2023-02-13T13:31:42Z

0 likes, 0 repeats

@rdarmila To „wspomnieć” to chyba mocny eufemizm.

(DIR) Post #ASddHpTMfmccfGXXfs by rdarmila@101010.pl
       2023-02-13T13:35:33Z

0 likes, 0 repeats

@rcz Zdecydowanie. Wspomnieć, to wspomnieć. Mam na myśli coś w rodzaju, przesadzając nieco na potrzeby zilustrowania zjawiska, że np. "jak komuś się nie podoba ta książka, to pewnie jest debilem głosującym na partię X, bo głosujący na partię X są źli, niemoralni i głupi".

(DIR) Post #ASdeomBrzra1zmdCE4 by xpil@fosstodon.org
       2023-02-13T13:52:41Z

0 likes, 0 repeats

@rdarmila Nie zliczę ilu ludzi musiałem wyeliminować ze swojego życia, bo o czym by się z nimi nie zaczęło gadać, wracali do polityki jak jakiś kwajegomać bumerang. I to, kurdę, bumerang z kolcami i ostrymi krawędziami.Na szczęście system działa w obie strony. Okazuje się, że są ludzie, którzy na deklarację o mojej kompletnej apolityczności natychmiast mnie blokują, ku obopólnej korzyści.

(DIR) Post #ASdew7aOqYYSNcbi88 by rdarmila@101010.pl
       2023-02-13T13:54:01Z

0 likes, 0 repeats

@xpil Bumerang z kolcami i ostrymi krawędziami, jakie piękne :D Piszesz jakąś prozę? Bo chętnie bym to sformułowanie ukradł :D

(DIR) Post #ASdf1zX7hSDT8rsEYi by xpil@fosstodon.org
       2023-02-13T13:55:03Z

0 likes, 0 repeats

@rdarmila Pisywałem, ale już dawno nic. Tu można poczytać jakieś moje starocie: https://xpil.eu/k/fikcja/

(DIR) Post #ASdgcyZ6MVISoAzyAi by AubreyDeLosDestinos@101010.pl
       2023-02-13T14:12:58Z

0 likes, 0 repeats

@rdarmila, to jak mój dawny przyjaciel.

(DIR) Post #ASfMO2XLhfaM11hPhQ by podryban@mastodon.online
       2023-02-14T09:35:35Z

0 likes, 0 repeats

@rdarmila czyli... nie da się rozpocząć dyskusji na ten temat bez bycia fanatykiem? :O Jeżeli ktoś zrecenzuje książkę o smokach, ale zwróci uwagę na rasizm autora, który widać w tekście, jest się fanatykiem?

(DIR) Post #ASfNgEV83k5KHwtqWe by rdarmila@101010.pl
       2023-02-14T09:50:05Z

0 likes, 0 repeats

@podryban Nie, to zupełnie inny przypadek. Jeżeli w tekście jest rasizm i dyskutujesz o rasizmie - to zupełnie co innego, niż gdy  obojętnie o czym by nie była książka, ktoś doczepi do tego swój ulubiony temat.Czyli coś w rodzaju "przeczytałem powieść o życiu seksualnym pszczół. Bardzo fajna. Lewaki nic z niej nie zrozumieją, bo są głupie". albo "Przeczytałem powieść o kaloryferach. Prawaki lepiej niech jej nie czytają, bo są głupie". Albo "przeczytałem powieść o życiu seksualnym pszczół. Katolicy lepiej niech nie czytają, bo dostaną zawału, gdy się dowiedzą o rozpuście, jaka panuje w ulach". Ciężko czasami wyznaczyć granice, ale można wskazać ludzi, którzy bez wątpienia tę granicę przekroczyli.

(DIR) Post #ASfNubXPCqK3n1okHA by antygon@mastodon.online
       2023-02-14T09:52:40Z

0 likes, 0 repeats

@rdarmila @podryban Zgadzam się z Radomirem. Fanatyzm to spektrum. nie ma jasnej granicy i trudno powiedzie jak ktoś ją przekroczył.Natomiast ostatnio całkiem łatwo określić czy ktoś już przekroczył Rubikon. Szczególnie jeśli stoi pod Koloseum.