Post ASBGY6PCcMTHIkl5bE by anthropoid@101010.pl
 (DIR) More posts by anthropoid@101010.pl
 (DIR) Post #ASBBhW9Zl0mnzc7Suu by anthropoid@101010.pl
       2023-01-30T20:14:32Z

0 likes, 2 repeats

Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego @kuba_ został zawieszony?#FREEKUBA_

(DIR) Post #ASBC5GQ7u6f69DBT4y by Mateusz@101010.pl
       2023-01-30T20:18:49Z

0 likes, 0 repeats

@anthropoid Obstawiam homofobiczny mem i tłumaczenie że nie jest homofobem bo jego chrzestny jest gejem...A i coś było że przez dotyk się zaraził

(DIR) Post #ASBCM2Cxzw5KzZ1dxI by anthropoid@101010.pl
       2023-01-30T20:21:51Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz Ten z Grunwaldem?

(DIR) Post #ASBCWFIACvMMSzKERE by Mateusz@101010.pl
       2023-01-30T20:23:42Z

0 likes, 0 repeats

@anthropoid tak

(DIR) Post #ASBCfc0B8rC3VSNZZI by anthropoid@101010.pl
       2023-01-30T20:25:24Z

0 likes, 1 repeats

@Mateusz Nie uważam, aby jego post był homofoniczny, a jeżeli opowiada głupoty, to są to tylko jego opinie. Z opiniami się dyskutuje a nie za nie banuje.

(DIR) Post #ASBD0MLwWGin3MS728 by Mateusz@101010.pl
       2023-01-30T20:29:08Z

0 likes, 0 repeats

@anthropoid Jakoś ciężko mi się z tym zgodzić.

(DIR) Post #ASBD1USlqrmAUoBYOW by rdarmila@101010.pl
       2023-01-30T20:29:21Z

1 likes, 0 repeats

@anthropoid @Mateusz Kurczę, to ja nawet nic nie zdążyłem zobaczyć.@xaphanpl czy nie można byłoby w takich wypadkach dawać ostrzeżenia czy coś? Nawet na ćwierkaczu dają szansę usunięcia obraźliwego ćwierka...

(DIR) Post #ASBDiKjbthOWmAUVO4 by Mateusz@101010.pl
       2023-01-30T20:37:05Z

1 likes, 0 repeats

@rdarmila @anthropoid @xaphanpl A ja się mogę przyznać że zgłosiłem wpisy, jako obrażające innych, co prawda nie oczekiwałem od razu bana na całe konto, ale uważam że sam fakt że coś jest żartem nie sprawia że można pisać wszystko

(DIR) Post #ASBECyD1hGHFtJrJNw by kuba@freespeechextremist.com
       2023-01-30T20:42:38.870538Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz @anthropoid to było jako ciekawostka ;) a zarażenie było w cudzysłowiu i z `;)`. rozumiem, że nie wszyscy łapią tak dobrze sarkazm jak ja, ale bez przesady...

(DIR) Post #ASBEGe9MDaoepxtbJw by kuba@freespeechextremist.com
       2023-01-30T20:43:18.736425Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz @anthropoid OMG, ale wtopa.CUDZYSŁOWIE

(DIR) Post #ASBEZACvldnPTUOfGy by Mateusz@101010.pl
       2023-01-30T20:46:38Z

0 likes, 0 repeats

@kubaSkoro tylko ja uważam że to było nie na miejscu, to może da się to jakoś cofnąć @anthropoid

(DIR) Post #ASBEisrr5kEIakAqdk by anthropoid@101010.pl
       2023-01-30T20:48:23Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz No i co z tego, że kogoś obrażają? Co to w ogóle oznacza kogoś "obrazić". Zachowanie może być to społecznie naganne, ale nie jest to powodem do zakładania komuś kłódki na usta. @rdarmila @xaphanpl

(DIR) Post #ASBEwy2KfcKcg2n2fo by xaphanpl@101010.pl
       2023-01-30T20:50:56Z

0 likes, 1 repeats

@rdarmila Od wczoraj były wycinane posty. Dziś wieczorem poszedł ban.I każdy zbanowany ma możliwość się odwołania i Pan skorzystał z tej opcji. Niestety skorzystał z niej tak że nie widzę opcji powrotu.@anthropoid @Mateusz

(DIR) Post #ASBF3cAkMLritRtZzM by kuba@freespeechextremist.com
       2023-01-30T20:52:09.726280Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz @anthropoid na pewno nie tylko Ty tak uważasz. zostawmy jak jest. serio się chciałem na pleromę przenieść, ale lenistwo uniemożliwiało.

(DIR) Post #ASBFAGtJseK4uzuzfE by Mateusz@101010.pl
       2023-01-30T20:53:21Z

0 likes, 0 repeats

@anthropoid Hm, czyli mówisz że jeśli będę publicznie wyrażał opinie że jesteś gorszym człowiekiem, ze względu na orientację to wszystko jest ok?@rdarmila @xaphanpl

(DIR) Post #ASBFOOIl7ra7xHYAIS by smigol@rigcz.club
       2023-01-30T20:55:53Z

0 likes, 1 repeats

@Mateusz wy wszyscy jesteście gorszymi ludźmi, ja jestem najlepszy i powinienem być dyktatorem. Byłbym lepszy od Stalina.@anthropoid @rdarmila @xaphanpl

(DIR) Post #ASBFR6XnbVR1kZsY40 by smigol@rigcz.club
       2023-01-30T20:56:23Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz a ludzi twierdzących, że jestem doktorem z Francji czy innej Zduńskiej to bym karał@anthropoid @rdarmila @xaphanpl

(DIR) Post #ASBFePuKvEfBZNlhEO by anthropoid@101010.pl
       2023-01-30T20:58:47Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz Tak, uważam, że masz prawo do takiej opinii. Inaczej byłoby gdybyś mnie np. zwolnił z pracy, czy pobił, albo namawiał innych do takich czynów. @rdarmila @xaphanpl

(DIR) Post #ASBFjEOn8g5hK8JE4e by kuba@freespeechextremist.com
       2023-01-30T20:59:40.997544Z

0 likes, 0 repeats

@xaphanpl @rdarmila @anthropoid @Mateusz ooooo, jestem bardzo ciekawy jakie moje posty od wczoraj były wycinane i za co. wiem, że się nie dowiem, ale mnie to kurewsko ciekawi, bo ni huhu nie wiem za co.a moje odwołanie wyglądało tak:'nie powiem, że nie wiem za co, ale serio? ban? xDDD'rzeczywiście, przegiąłem. za takie coś to nie dziwota, że nie mam opcji powrotu, z której i tak bym nie skorzystał xD

(DIR) Post #ASBG3YNcYjpB5NS5BI by czerwiec@101010.pl
       2023-01-30T21:03:20Z

1 likes, 0 repeats

@anthropoid @Mateusz Przez takie właśnie działania moderacji młodzi kompozytorzy unikają wyrazistych melodii i chowają się za pojęciem "tekstury" dźwięku. Wstyd

(DIR) Post #ASBGHQyCuE5S9tBRbc by Mateusz@101010.pl
       2023-01-30T21:05:50Z

0 likes, 0 repeats

@anthropoidCzyli... Jak kiedyś, na ulicy zobaczę że kto wyzywa jakiegoś człowieka, z kontekstu będzie wiadomo że jedyne czym zawinił to jego orientacja, to najlepiej nie reagować dopóki nie będą go bić? @rdarmila @xaphanpl

(DIR) Post #ASBGLilIhLocUtBtQ0 by anthropoid@101010.pl
       2023-01-30T21:06:37Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz Przecież nikt ci nie zabrania reagować? @rdarmila @xaphanpl

(DIR) Post #ASBGUKPoaTvFatFH4C by Mateusz@101010.pl
       2023-01-30T21:08:10Z

0 likes, 0 repeats

@anthropoid Dobra, jestem za głupi na tę rozmowę. @rdarmila @xaphanpl

(DIR) Post #ASBGUYNqeafSuqQtwe by rdarmila@101010.pl
       2023-01-30T21:08:12Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz @anthropoid @xaphanpl W realu nie działa opcja Wycisz.

(DIR) Post #ASBGWYeSd1dQKH9v3Q by julianna@101010.pl
       2023-01-30T21:08:35Z

0 likes, 1 repeats

@czerwiec homofonia. ładne. @anthropoid @Mateusz

(DIR) Post #ASBGY6PCcMTHIkl5bE by anthropoid@101010.pl
       2023-01-30T21:08:52Z

0 likes, 0 repeats

@rdarmila @Mateusz @xaphanpl Poza tym, ja cały czas nie wiem, dlaczego jego wpisy były "homofobiczne". Czy  powinienem się teraz trząść?

(DIR) Post #ASBGalJZUP0Ul4OQEK by Mateusz@101010.pl
       2023-01-30T21:09:20Z

0 likes, 0 repeats

@rdarmila Wydaje się że opcja "to nie moja sprawa, nie będę się mieszał" działa podobnie@anthropoid @xaphanpl

(DIR) Post #ASBHbkgzO91P4WNlNg by rdarmila@101010.pl
       2023-01-30T21:20:43Z

1 likes, 1 repeats

@Mateusz @anthropoid @xaphanpl Może źle się wyraziłem. W realu nie masz takiej opcji, że pach i facet, który na _Ciebie_ krzyczy, nagle dla Ciebie znika - przestajesz go widzieć, słyszeć, możesz przez niego przejść itd.Ja nie mówię tutaj przy tym, czy obrażać można, czy nie - nie widziałem tego mema yada yada itd. Natomiast wskazuję, że Twoja analogia nie działa z uwagi na nieporównywalność opcji dostępnych w sieci oraz w "realu".Oczywiście, można kontrargumentować, że jak się coś zobaczy, to się nie odzobaczy. Ponadto sam całe lata mówiłem, że "iii na mnie te internetowe wrzaski nie działają", dopóki na FB nie naskoczyła na mnie równocześnie cała banda postępowych "przyjaciół"  z Ameryki. No i zadziałały w końcu te wrzaski. W pewnej chwili cały się aż trzęsłem.Wiem też, że moja sytuacja jest inna niż członka "mniejszości". Mnie pobito w życiu tylko kilka razy, i to nie dlatego, ze byłem gejem, prawakiem, lewakiem czy ateistą, tylko ot tak, bez powodu - bolało chyba tak samo, ale rozumiem, że stanowię jednak mniej oczywisty cel dla wszelkich ćwoków i w kolejce do bicia stoję znacznie dalej niż osoby o innej orientacji lub innym kolorze skóry.Więc chociaż widziałem memów i tekstów obraźliwych wobec mnie lub moich przyjaciół całe mnóstwo, rozumiem, że moje odczucia nie są porównywalne do uczuć geja trafiającego na obraźliwy mem, bo też nie każdy gej musi to zlewać tak jak Przemek.Ha. W sumie w trakcie pisania sam sobie wrzucam argumenty, kontrargumenty i sam już nie wiem, dokąd zmierzam tą wypowiedzią. Zakończmy więc tylko powrotem do tego, że nie można porównywać mema w sieci tego do krzyczenia na jakiegoś człowieka w realu.Dobra, @kuba testuje pleromę na innej instancji, @xaphanpl jak rozumiem tamtej instancji nie blokuje. Dość mam stresu w prawdziwym życiu (jutro szefu fszyzdkich szefów będzie nam opowiadał, jakie nowe genialne zmiany dla nas planuje), więc mykam.

(DIR) Post #ASBu8exRWjk36JCH7w by nomadbynature@101010.pl
       2023-01-31T04:32:27Z

0 likes, 0 repeats

@anthropoid kurczaczek, ja też niczego nie widziałam, albo nie wydało mi się kontrowersyjne...nie wiem, w każdym razie #FREEKUBA_

(DIR) Post #ASC16XB4BMTC4RVEno by Mateusz@101010.pl
       2023-01-31T05:50:31Z

0 likes, 0 repeats

@anthropoid @xaphanpl  U mnie w domu mówiło się że czasem warto przespać się z problemami, a ja mam/miałem problem, że jako jedyny w tej dyskusji rozumiem bana. No i się wyspałem, patrzę na to ze świeżym umysłem. Przypomniała mi się kampania olx (na zdjęciu) gdzie promowali hasło: w internecie możesz być kim chcesz, chyba, że jesteś chamem to wtedy bądź kimś innym.Sam tutaj pozwalam sobie na więcej niż na poza fedi, nawet się zastanawiam czy nie można mi zarzucić hipokryzji.No ale do brzegu, wyglada na to że @kuba dostał bana nie tylko za wpis, który zgłosiłem, było tego więcej? I sam napisałeś że wiesz za co... Możemy uznać że to wszystko było żarty, mogę przyznać że mam kija w dupie, że nie łapię sarkazmu. To wszystko prawda, ale jeśli ja tak to odebrałem to z pewnością nie byłem jedyny. Treści mogły obrazić i sorry, ale definiowanie co to jest "obrażanie" chyba jest zbędne. Jeśli mówimy o wolności to zawsze jej granicą jest dobro drugiego człowieka.@rdarmila faktycznie, wyciszanie zrozumiałem nieco inaczej, bardziej odniosłem do swojej sytuacji, tylko uważam, że jeśli ktoś będzie wyśmiewał kogoś za to że jest innej orientacji, płci, wyznania, koloru skóry itp to nie ważne czy jesteśmy w internecie czy w realu, warto uświadomić kogoś że przekracza granice, to też działo się w komentarzach, ale dyskusję sprowadzała się do "nie jestem homofobem ale..." Widzę że na fedi jest sporo osób, które uważają się za nieobrażalne, to super, tylko to nie znaczy, że automatycznie po każdym to musi spływać.A w zasadzie wszystko to po to, może głównie dla siebie, żeby przyznać, że mam odmienne zdanie i nie widzę w nim jakiegoś dużego błędu. Ale też nie dyskutuje z tym czy należało dać ostrzeżenie, bana czy jeszcze coś innego

(DIR) Post #ASC3jicrkd3EmNJnE0 by Mateusz@101010.pl
       2023-01-31T06:20:00Z

1 likes, 0 repeats

@anthropoid @xaphanpl @kuba @rdarmila A jeszcze chciałem dodać że @smigol przepisał mi lek, więc niedługo powinno być ze mną lepiej 🦙

(DIR) Post #ASCGPUkSw6VtLrYlpA by m0iga@101010.pl
       2023-01-31T08:42:00Z

1 likes, 0 repeats

@Mateusz @rdarmila @kuba @xaphanpl @anthropoid Nie jestem homofobem ale... Sorry każdy ma prawo być homofobemm, katolikofobem czy innym fobem, ale nie te fobie zostawia dla siebie. Sam uważam, ze naturalnym jest związek pomiędzy samcem i samicą, ale jak ktoś uważa inaczej, to co mi do tego?Epatowanie takimi rzeczami pokazuje jak bardzo malutka jest taka osoba i musi się dowartościować kosztem innych.

(DIR) Post #ASCHMX99fAyDsJGARU by Mateusz@101010.pl
       2023-01-31T08:52:40Z

0 likes, 0 repeats

@m0iga Myślę że wszystko sprowadza się do tego jak rozumiemy wolnośćDla jednych to będzie możliwość wypowiadania wszystkiego, łącznie z obrażaniem innych, dla innych (w tym mnie) granicą jest naruszanie dobra (dobrego imienia, godności itp) czyli np obrażanie.@rdarmila @kuba @xaphanpl @anthropoid

(DIR) Post #ASCI7PaxYbuE44cPEe by m0iga@101010.pl
       2023-01-31T09:01:09Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz @anthropoid @xaphanpl @kuba @rdarmila No iw eź tu żyj w świecie, gdzie każdy definiuje sobie wszystko jak chce. Moją definicją wolności jest Jezusowe powiedzenie: Róbie innym to, co byście chcieli od nich otrzymać. Chyba nie ma nic lepszego. Możesz czuć i myśleć wszystko, ale swoje przekonania i myśli wyrażaj w sposób akceptowalny dla innych, albo zatrzymaj dla siebie, o ile nie chciałbyś żeby inni potraktowali cię tak samo.

(DIR) Post #ASCIR6rUutdDkwkM1w by lost_soul@101010.pl
       2023-01-31T09:04:43Z

0 likes, 0 repeats

@Mateusz @m0iga @rdarmila @kuba @xaphanpl @anthropoid Wtrące się lekko w dyskusje, ale moim zdaniem, ludzie zapominają, że z wielką mocą, łączy się też wielka odpowiedzialność. Mamy wolność słowa, ale to oznacza także, że jesteś gotowy ponieść za nie odpowiedzialność i konsekwencje, jeżeli Twoje idee są w danej społeczności nieakceptowalne. Z drugiej strony, polskie prawo także wyciąga odpowiedzialność za wypowiedziane słowa (zniesławienie, znieważenie itd.).

(DIR) Post #ASCJ9pYw59S58OOBaS by m0iga@101010.pl
       2023-01-31T09:12:48Z

1 likes, 0 repeats

@lost_soul @anthropoid @xaphanpl @kuba @rdarmila @Mateusz "jeżeli Twoje idee są w danej społeczności nieakceptowalne."Idee sprzeczne z nauką koscioła były nieakceptowalne w danej społeczności, więc ludzie płonęli na stosach. Idee, że murzyni są takimi samymi ludźmi i mają takie same prawa, były nieakceptowane w woielu społecznościach, za co wielu Afrykanów i Eurropejczyków zginęło. Idee, ze Żydzi/ Słowianie/ Cyganie/ homoseksualiści, Świadkowie Jehowy i wiele innych grup są ludźmi takimi jak "aryjczycy" były społecznie nieakceptowalne, za co zginęły miliony.Jak widać, społeczeństwo nie zawsze ma rację i autorytarne założenie, że ma, prowadzi do takich rzeczy. Sprawa jest nierozwiązywalna.

(DIR) Post #ASCKd4xK1rFVECJ2UC by kuba@freespeechextremist.com
       2023-01-31T09:29:18.469632Z

2 likes, 1 repeats

@Mateusz 'wiem za co' - rozumiem z jakiej przyczyny (bo nie była nigdzie wymieniona); co nie znaczy, że zgadzam się, a już na pewno nie z wysokością kary, szczególnie, że czyn nie był recydywą.@anthropoid @xaphanpl @rdarmila

(DIR) Post #ASCR7NgPZ7PripEEaG by xmsz@101010.pl
       2023-01-31T10:42:00Z

0 likes, 0 repeats

@kuba @Mateusz Dura Lex sed Lex ;D