Post ARKeysD54m85drGSYa by mig@mastodon.1984.cz
(DIR) More posts by mig@mastodon.1984.cz
(DIR) Post #AR0RyrPEsZzeDpzWgi by mig@mastodon.1984.cz
2022-12-26T18:03:00Z
0 likes, 0 repeats
Máte někdo zkušenosti s #IPFS na mobilu? Myslím k peer-to-peer sdílení souborů. Zkoušel jsem IPFS Lite, ale nějak mi nepublikuje obsah. Pak jsem v termuxu rozjel plnohodnotný ipfs, což sice funguje, ale není to pro BFU.Proč se tím vůbec zabývám? Velkým blokem pro BFU je totiž registrace. Viz otázka "který mastodon server?" S peer-to-peer by jakékoli registrace odpadly. Aplikace by byla "sama sobě serverem", podobně funguje eDonkey, ale jen na desktopu.(Chápu, že na mobilu může P2P způsobit rychlé vycucání baterie, protože udržovat spojení s 200 peery na pozadí je nákladné, ale to je stav _zatím_. Zanedlouho budou mobily tak výkonné a spojení do netu tak rychlé, že nebude problém, aby mobily zastaly funkci plnohodnotných serverů.)Pořád si myslím, že P2P je správná cesta. Je potřeba zrušit ten pohled "klient-server", tu nutnost být někde registrován, být v závislosti na někom/něčem.(Samozřejmě z technického hlediska je nějaký server nutný, aspoň pro proražení NATu a vzájemné nalezení se, ale to může dělat nějaká obecná vrstva, například IPFS/IP2/Tor/Lokinet/...)A jelikož ta obecná vrstva již funguje, ačkoli ne pro BFU, tak sním o tom, že by nad ní šlo postavit většinu aplikací od filesharingu přes messengery po videochaty. Je to prakticky proveditelné. Problém však je, že to kupodivu inspiruje jen hrstku vývojářů. Proč? Nastane v roce 2023 peer-to-peer hype? :-)
(DIR) Post #AR1fB7zIY3ENgbzuTo by mig@mastodon.1984.cz
2022-12-27T08:05:36Z
1 likes, 1 repeats
... ještě poznámka: nevýhoda i výhoda P2P může spočívat v tom, že data jsou uložena v jednom zařízení. Člověk ale občas používá více zařízení a chtěl by mít například stejný messenger na mobilu i na PC, a aby v nich byly zprávy synchronizovány.I toto lze řešit, právě třeba díky decentralizovanému úložišti jako IPFS. Zprávy i profilová data mohou být uložena decentralizovaně a jediné co je potřeba, aby všechny aplikace používaly stejný klíč (tj. adresu) a měly přístup k těm datům. To není problém a ni z hlediska BFU, máme QR kódy, nakonec stejný postup provázání aplikací používá i WhatsApp/web.A pak je samozřejmě nutné být online na obou zařízeních aspoň v době synchronizace.Nebo messenger Briar jde na to trochu jinak. Vývojáři plánují cosi jako "vlastní server", který by si člověk nainstaloval na zařízení, které je neustále online a ostatní aplikace by se s ním synchronizovaly. Taky možnost. Ovšem Briar cílí na nejvyšší úroveň bezpečnosti, proto staví nad Torem a z principu výměny dat, která je možná i přes WiFi nebo Bluetooth, nepoužívá decentralizované úložiště. Tam jde o to, aby zprávy nebyly nikde jinde než právě v těch koncových zařízeních.Jenže ne všechny aplikace cílí na takovou ultrabezpečnou komunikaci. Třeba věci, které člověk píše na mastodon, jsou v podstatě veřejné, a tudíž nárok na zabezpečení je nižší (snad aby nešel profil ukrást). Mastodon by klidně mohl být peer-to-peer s daty uloženými na IPFS.
(DIR) Post #AR1fuivU3gvxHQxHWK by LukeAlmighty@gameliberty.club
2022-12-27T08:13:50Z
0 likes, 0 repeats
@mig Donedávna platilo o Mastodonu "security by obscurity", jelikož nikdo ani nevěděl, že existuje. To je to, co mě nejvíce štve na moderním stavu Twitteru.
(DIR) Post #AR1hFTjrotOMDFyxH6 by mig@mastodon.1984.cz
2022-12-27T08:28:48Z
1 likes, 0 repeats
@LukeAlmighty tenhle obscurity stav trvá (možná naštěstí :-)) totiž kdyby se na ulici udělala anketa "co vám říká fediverse?", jsem si jistej, jak by dopadla..je taky jasné, že čím větší je o věc zájem, tím víc bude pokusů o průnik.. v případě P2P by se v podstatě nic nestalo, kdežto u centralizovaných "twitterů" hrozí únik spousty zajímavých informací (jestli je to s těmi 5,4 miliony userů pravda)..nebo kdyby unikly zprávy co má uložen na serverech whatsapp a bylo k tomu hezké prohledávátko, které by je propojilo s telefonním číslem/jménem.. to by se člověk ještě na ostatní dozvěděl věcí :-) a taky něčí další profily, protože i tuto informaci tam mají uloženu..https://www.bleepingcomputer.com/news/security/54-million-twitter-users-stolen-data-leaked-online-more-shared-privately/
(DIR) Post #AR1m9vBpLPx5NrEIrY by stepan@mastodon.skorpil.cz
2022-12-27T09:23:48Z
1 likes, 0 repeats
@mig To co popisuješ znamená že už to nebude p2p, ale přidáš server. Client-server architekturu všude používáme z dobrých důvodů, ne aby se uživatel šikanoval nutností se registrovat.Jedním z důvodů je nutnost mít kam doručit zprávy v době nedostupnosti koncového zařízení. Dalším důvodem je adresovatelnost - server je pevným dohledatelným bodem kam víme jak doručit zprávy. Klient ale roamuje po internetu, není snadno dohledatlený, takže si zase zprávy vyzvedává u dohledatelného serveru.
(DIR) Post #AR2U328FWy1es459Sy by mig@mastodon.1984.cz
2022-12-27T17:35:36Z
0 likes, 0 repeats
@stepan tak jasně, že čisté P2P není možné, aspoň ne při prvotním nalezení peerů a sesíťování se skrze NATy. Na to je samozřejmě potřeba klient-server. Taky ten kdo se k někomu připojuje, i když to je pak P2P komunikace, se pořád nazývá klient.Ale o to mi nejde. To nalezení protějšků lze řešit pomocí obecné vrstvy. Kupřikladu Tor nalezne hidden services, přestože nemá hierarchickou strukturu. Pak to funguje i přes NATy. Čili nalézt se navzájem není problém.Důležité je, jak se aplikace budou chovat potom, zda budou s protějšky komunikovat přímo nebo nadále skrze skrze prostředníka.Přímá komunikace má jistě své limity, třeba právě v nemožnosti doručit zprávu v době nepřítomnosti. Jenže v blízké době tohle nebude problém, protože zařízení budou běžně většinu času online.A třeba ten Briar toto chce řešit i pomocí vlastního zprostředkovatele, který bude neustále online a zprávu mi pak předá, až budu online. Ale nejde o "server" v tom smyslu, jak ho známe dnes, totiž kdy na jednom serveru jsou registrovány stovky uživatelů. Právě mi jde o to, aby odpadl tenhle prostředník a byl nahrazen za mesh network.Samozřejmě centrální správa má spoustu výhod. Ostatně jde o klasickou otázku, zda je lepší centrální nebo decentralizované.Centrální znamená především pohodlné a rychlé. Méně už bezpečné a ne pod vlastní kontrolou.Decentralizované ale nemusí nutně znamenat uživatelsky nepřívětivé. To nejdůležitější jsou podle mě náklady. Ty by se v decentralizovaném prostředí rozložily. Navíc by nedocházelo k přetížení centrálního uzlu (viz problémy mastodon.social).Prachy jsou bohužel to nejdůležitější, pokud by se to dělalo v masovém měřítku. Kupříkladu kdyby zítra skončil Twitter, tak pochybuju o tom, že by fediverse byl schopen pojmout miliony uživatelů. Tady jsou problémy už s pár miliony.(Asi by se toho ujaly zase nějaké velké firmy a vytvořily něco jako "gmail", ovšem pak by opět měly cíl na tom vyvařit prachy, jenže to nechci.)Kdežto pokud by mastodon fungoval jako p2p mesh network, snad by se s růstem počtu protějšků zpomalilo jejich hledání, ale nemuseli bychom řešit zásadní otázky typu Jak zaplatit server pro deset tisíc uživatelů. To jsou zcela reálné bloky masového rozšíření fediverse. A tohle všechno by p2p elegantně vyřešilo. Byť za cenu nižší rychlosti komunikace nebo faktu, že se zpráva nedoručí, když budu offline (a pro takové případy by klidně mohly vzniknout nějaké ty předávací nody, které by prostě jen předávaly cosi zašifrovaného odněkud někam, čili obecný server, k němuž bych nebyl připoután).
(DIR) Post #AR2VGbbf36IUbysIFc by mig@mastodon.1984.cz
2022-12-27T17:49:15Z
0 likes, 0 repeats
@stepan jinak doporučuju vyzkoušet ten Briar, funguje docela pěkně; k nalezení se používá právě Tor a pak už p2p řeší synchronizaci zpráv.. má to i diskusní fóra, kde se zprávy synchronizují od všech diskutujících; snad jen jediná nevýhoda, která mi osobně brání, abych přešel na Briar je nemožnost posílat větší přílohy.. synchronizaci dělají na základě nějakých binárních bloků, a zjevně to zatím neumožňuje velkou přílohu rozdělit do mnoha (ale nevím, zda je to věcí protokolu nebo klienta).. a tak větší fotky se zatím komprimují, aby se vešly do jednoho bloku..nicméně Briar necílí na to, aby nahradil WhatsApp, ale aby byl nejvíce secure messengerem.. tudíž jde hlavně o výměnu textových informací, a proto asi ani ty fotky nemají pro vývojáře prioritu..přesto ukazuje, že to funguje.. a kdyby to nebylo tak ultra-secure, šel by takhle klidně udělat i ten whatsapp s fotkama.. ostatně pak existuje ještě aplikace Anonymous messenger, která taktéž funguje přes Tor a nad tím používá protokol Signalu.. umí dokonce i videochat, ačkoli mi to nefunguje úplně spolehlivě (taky že to vyvíjí asi dva lidi, a to asi dost sporadicky, protože už dlouho nebyla žádná nová verze)
(DIR) Post #AR2YPF6OO9sbHh3iyG by smoon@masto.ai
2022-12-27T18:24:24Z
0 likes, 0 repeats
@mig Zkus Aether. Mohlo by to být něco o čem mluvíš. Frontend je v podobě fóra, což není nic co by nešlo předělat na microblog. Nějaké uzly tam jsou, ty musí být u každého p2p softu pro najití prvních protějšků. Problém zůstává s používáním s více klienty stejně jako u všech čistě p2p věcí. Například Tox je taky dobrá věc ke studiu. https://getaether.net/@stepan
(DIR) Post #AR2ckY6NLJvo6oSyZM by g@propulse.club
2022-12-27T19:13:04Z
0 likes, 0 repeats
@mig Ne, peer2peer hype nenastane, protože to uživatelé nepotřebují a korporace nezaplatí. Hybatelem bude nanejvýš #Metaverse, pokud se dřív neutopí v nadměrných nákladech při vývoji.
(DIR) Post #AR2qmRfxbXRO7GuRJQ by mig@mastodon.1984.cz
2022-12-27T21:50:19Z
0 likes, 0 repeats
@g ano, uživatelé to nepotřebují, ti potřebují to, co od nich potřebují korporace..nicméně čas od času v IT světě vznikají různé hype.. už dlouho nic nevzniklo, proto třeba p2p? :-) metaverse mi přijde jako krok vedle.. Zuckerberg podle mě už žije v nějaké své psychopatické virtuální realitě, ale nechápe uvažování davů.. celá Meta může jít velmi rychle do kopru a podle mě se tak i stane.. možná na začátku bude pád twitteru, až ho neutáhnou finančně - uvidíme.. tyhle korporace jsou tak nadhodnocené na burze, že je otázkou času, kdy první spadne a zbytek se s ní sveze..Meta nemá zatím žádnou verzi použitelného metaversu, kterou by oslovila davy.. jestli virtuálno, tak ty davy už mají minecraft.. a že v tom metaversu si jde koupit předražené virtuální kabelky? to je fajn, jenže z hlediska davů si tam "nejde pořádně zašukat" = základní problém metaversu :-) no a zbytek.. Facebook je již mrtvý, mládež ho ignoruje.. Instagram ještě používají, ale je na úbytě.. kupodivu se ani nesnaží obšlehnout tiktok.. pokusy snad byly, ale tiktok2 pořád nevznikl.. místo toho tlačí nějakou tu virtuální realitu, ale přitom lidi chtějí pořád to stejné, totiž televizi.. tiktok je televize, nic víc.. prostě nepřemýšlet, přepínat programy ve smyslu líbí/nelíbí, nepřemýšlet..
(DIR) Post #AR2r3uAstr5BQVhPjU by LukeAlmighty@gameliberty.club
2022-12-27T21:53:27Z
0 likes, 0 repeats
@mig @g Zuckerberg kompletně zabil veškerý hype ohledně VR, a to považuji za obří tragédii.Ale zdaleka ne takovou, jako byla smrt anonymního internetu. To byl zločin proti lidstvu.
(DIR) Post #AR414SAFihTvXmGPUu by g@propulse.club
2022-12-28T11:20:12Z
0 likes, 0 repeats
@LukeAlmighty @mig Mark zřejmě nemá vlastní nápady a po shlédnutí filmu "Ready Player One" tomu propadl, aniž by si uvědomil, že na to ještě zdaleka není infrastruktura, hardware ani software. Akcionáři už mu to časem vysvětlí 😉 Internet asi nikdy nebyl úplně anonymní, ale byl rozhodně svobodný, otevřený a nezpolitizovaný...o tom se nám teď už může jen zdát 🧐
(DIR) Post #AR41lCXxf51vYhjlMe by LukeAlmighty@gameliberty.club
2022-12-28T11:28:02Z
0 likes, 0 repeats
@g @migAle ano... Před Markem bylo porozumění, že někteří lidé na internetu chtějí zůstat anonymní, ale s příchodem Facebooku byl normalizovaný nápad, že účet bude připadat fyzické osobě a není důvod mít účty dva.
(DIR) Post #AR425LIuoO82VjIsoi by LukeAlmighty@gameliberty.club
2022-12-28T11:31:41Z
0 likes, 0 repeats
@g @mig Co se týče jeho pohledu na Ready player one... :peepoShrug: Je těžké si představit nudnější budoucnost. Spojená jedna hra s univerzální měnou a loot on death je svět, kde si člověk nemůže nikdy odpočinout, ani užít něco unikátního.Jde o antithezi všeho, co dělá PC gaming tak pohodlným koníčkem.
(DIR) Post #AR429oMMj2Tdme339U by g@propulse.club
2022-12-28T11:32:26Z
1 likes, 1 repeats
@LukeAlmighty @mig Tak takhle jsem na to nenahlížel, moje chyba...já to bral anonymitu z pohledu státní tajné služby a podobných organizací. Asi to bude tím, že jsem Facebook nikdy aktivně nepoužil a přišlo mi to vždy jako další z mnoha zbytečných webových aplikací, které vznikají a zanikají 😀
(DIR) Post #AR42gUsKBnr4uSaBFI by LukeAlmighty@gameliberty.club
2022-12-28T11:38:23Z
0 likes, 0 repeats
@g @mig Ano, takový typ anonymity je jiná liga, ale co se normie týče, tak jim Facebook koncept internetové "persony" zemřel a doteď to většina nechápe.
(DIR) Post #AR4Le8AdX2s52gjVom by honzad@mastodonczech.cz
2022-12-28T15:10:07Z
0 likes, 0 repeats
@mig jaké výhody by mělo ipfs?Ono třeba friendica jde propojit s jinými sociálními sítěmi. A na VoIP a chat se hodně používá signal ale má mě tu třeba takový jami.net
(DIR) Post #AR4Lt6i3FL08r3VIjw by honzad@mastodonczech.cz
2022-12-28T15:12:52Z
0 likes, 0 repeats
@mig @stepan Zajímalo by mě jaké jsou problémy. Nemám přehled a jsem zvědavý.. :-)
(DIR) Post #AR4fngtfmtP2QxdOpE by mig@mastodon.1984.cz
2022-12-28T18:56:43Z
0 likes, 0 repeats
@honzad ipfs je distribuovane uloziste.. cili napriklad moje aplikace ulozi profilova data do souboru na ipfs.. soubor dostane unikatni CID, pod nimz je dostupny kdekoli na svete.. tim lze ten soubor sdilet mezi vice aplikacemi, aniz by byl ulozen na konkretni serveru.. pokud tedy mam sva profilova data takto ulozena, nepotrebuju registraci na zadnem konkretnim serveru.. staci mi ten unikatni identifikator..Stejne tak mohou byt reseny prispevky, ktere publikuju. Ulozim je do souboru, ten dostane uniktni CID, ktere ulozim do dalsiho souboru, v nemz bude moje casova osa. Ostatni si ten soubor stahnou, pokud budou chtit zobrazit ten muj prispevek. (Velmi zjednodusene, samozrejme.)Takze ani k publikovani obsahu nepotrebuju server, opet jen staci nejaky globalne dostupny identifikator. Dalsi vyhoda spociva v tom, ze ipfs node cachuje stazena data, takze pokud nekdo dalsi chce tentyz soubor, tak ten se jiz stahuje od vsech kteri ho maji, a tudiz nedojde k pretizeni jedineho uzlu.Nemuzu si pomoct, vidim v tomhle pristupu vic pozitiv nez negativ, kdyz to porovnam s klasickym centralnim serverem.Asi to budu muset naprogramovat, nikdo se k tomu nejak nema :-D
(DIR) Post #AR4gCl07fLvCOybUcy by mig@mastodon.1984.cz
2022-12-28T19:01:15Z
0 likes, 0 repeats
@honzad jinak signal ma centralni server, jami funguje p2p a hledani protejsku si resi po svem (ma na to nejake prvotni propojovaci servery).. taky moznost, ackoli byl bych radsi, kdyby to byla nejaka obecna vrstva, pouzitelna nejruznejsimi aplikacemi.. nicmene jak ti jami funguje? Pouzivas ho nejak intenzivneji?
(DIR) Post #AR4k7rg5oV0pTk9pZ2 by honzad@mastodonczech.cz
2022-12-28T19:44:27Z
0 likes, 0 repeats
@mig nemám s kým. Dřív když jsme zkoušel #jami tak zprávy chodili o chvíli opožděně a museli být obě strany on-line nebo to šlo řešit přes nějaký mezi server který ty zprávy ukládal (bylo možné provozovat vlastní). Od té doby tam přidávali funkce a vylepšovali ale není to asi moc známé a rozšířené.Podpora IAX vypadla a SIP to umí ale byly drobné mouchy (chyba při vytáčení kterou SIP server co jsme používal umělá řešit). Ještě existuje ten protokol #manyverse https://www.manyver.se/
(DIR) Post #AR4kJ0PJhLAnjocgqm by honzad@mastodonczech.cz
2022-12-28T19:46:28Z
0 likes, 0 repeats
@mig Spíš se chystám na tu #friendica je kompatibilní s dost prpstokly i mastodonem a nemá to tam ty omezení federalizace co mastodon..
(DIR) Post #AR4moWGrTnW9Rkp5Jg by honzad@mastodonczech.cz
2022-12-28T20:14:34Z
0 likes, 0 repeats
@mig ipfs už má tuším fórum. Ale je otázka jakou to má režii a zda je lepší ipfs než alternativy..https://en.m.wikipedia.org/wiki/Peer-to-peer_web_hostingNebo kecalci alá jami.net
(DIR) Post #AR64swIycV1BgJ1t8C by honzad@mastodonczech.cz
2022-12-29T11:11:46Z
0 likes, 0 repeats
@mig https://www.chip.cz/novinky/software/jde-o-celosvetove-nejbezpecnejsi-komunikator-zabezpeceni-whatsappu-je-proti-tomu-detskou-hrackou/#xxmessenger
(DIR) Post #ARImTzYs6WLYmYK4A4 by mig@mastodon.1984.cz
2023-01-04T14:17:33Z
0 likes, 0 repeats
... ještě jeden argument pro "čisté" peer-to-peer řešení: alternativa k YouTube a množství dat.Ačkoli již máme k YT alternativu - PeerTube - tak stále platí, že videa jsou uložena na jednom serveru (tedy videa uživatelů registrovaných u toho serveru).PeerTube řeší pouze distribuci videí skrze bittorrent, takže pokud už video někdo zhlédnul a ještě ho má v cache, tak ostatní si ho načítají také od něj a nezatěžují jediný zdrojový server. Přesto dál platí, že na tom zdrojovém serveru musejí být uložena všechna videa. A to je problém z hlediska kapacity.Z hlediska kapacity se nejedná o nějaké fotky a zprávy (stovky megabyte), ale o gigabyty dat. Pochybuju o tom, že by se našli dobrovolníci, kteří by "za kávu" umožnili běh veřejného PeerTube, aby si na něj pak mohl každý nahrávat kdejaké nesmysly. Navíc PeerTube server musí překódovávat videa, což je extrémně náročné na CPU. Na tohle je potřeba dedikovaný server, ne nějaký levný cloud.Proto mi přijde, že #p2p aplikace by dokázala konkurovat YouTube tím způsobem, že videa byste měli uložena přímo ve vašem zařízení, odkud by byla sdílena třeba skrze IPFS. Jednalo by se tedy o úplné rozprostření nákladů. #p2p má spoustu nevýhod oproti centralizovaným řešením, přesto právě ty náklady jsou podle mě zásadní, pokud to má provozovat komunita.
(DIR) Post #ARImtmS5T219eYRj5E by vojtakrejcir@cztwitter.cz
2023-01-04T14:22:11Z
0 likes, 0 repeats
@mig Tady vidim prooblem v tom, ze typické připojeni k internetu ma obvykle rychlej download, ale upload uz taková hitparáda nebyvá...
(DIR) Post #ARIo5shW9y2ESkzuwS by igisho@rockosbasilisk.com
2023-01-04T14:35:34Z
0 likes, 0 repeats
@mig myslím že na toto odpovedá v princípe Jack Dorsey v paperi ktorý publikoval pre nostr. Neviem kde som to čítal ale oni toto analyzovali keď riešili nostr-protokol https://github.com/nostr-protocol
(DIR) Post #ARIpP6d2hUl57DdS8e by smoon@masto.ai
2023-01-04T14:50:14Z
0 likes, 0 repeats
@mig Tam, ale je ten problém, že to zařízení by musel být stále ON. Takže vlastně stačí, aby měl každý svou vlastní instanci PeerTube a je to?
(DIR) Post #ARKb4G3lQmz3F3DcgK by igisho@rockosbasilisk.com
2023-01-04T18:11:27Z
0 likes, 0 repeats
@mig konkrétne teda tu to píše: https://github.com/nostr-protocol/nostr
(DIR) Post #ARKeysD54m85drGSYa by mig@mastodon.1984.cz
2023-01-05T12:02:54Z
0 likes, 0 repeats
@igisho super, díky za info