Post AR74MZ8HR0VG46ySTA by honzad@mastodonczech.cz
 (DIR) More posts by honzad@mastodonczech.cz
 (DIR) Post #AR72Fm5OfwyGIwG9fE by mig@mastodon.1984.cz
       2022-12-29T22:17:43Z

0 likes, 0 repeats

@honzad tak jsem koukal na ten XXmessenger.. první dojem: tisíc buzzwords na jednom místě, něco mi smrdí.. hledám dál.. zajímají mě kódy.. nacházím ale jen zdrojáky k aplikacím pro Android a iOS, ale ne k infrastruktuře uzlů.. zkouším tedy hledat, jak rozchodit vlastní uzel -> je nutno instalovat tarball s binárkami.. hmm.. (nakonec jsem přece jen nějaké zdrojáky objevil, ale zda je to kompletní, kdo ví; rozhodně na stránkách je nijak neinzerují)..druhý dojem: XX messenger je velmi podobný messengeru Session.. ten taky staví na decentralizované anonymizační síti (Lokinet).. opět i zde, když se rozhodnu, že budu provozovat uzel, tak musím koupit nějaké crypto a mám příslib, že mi pak z těch crypto poplynou... no crypto :-) xx network, zdá se, funguje podobně jako Lokinet.. taktéž je nad tou sítí možno provozovat další aplikace (dApps) kromě messengeru.. přesně jako u lokinetu; ti slibují, že do budoucna by mělo vzniknout víc aplikací kromě Session a tím by se to mělo zaplatit lidem, kteří provozují uzly a mají v tom peníze.. předpokládám, že XX network funguje podobně..celkem by stálo za to, porovnat zdrojáky XX messengeru a Session, jestli to náhodou není fork, protože mi oboje přijde až příliš podobné..nicméně musím uznat, že Lokinet funguje a dokonce je rychlejší než Tor.. XX network jistě funguje taktéž..nicméně od začátku mě odrazuje právě to crypto.. nevím jak to řeší XX network, ale u oxen.io lze postavit vlastní node jedině tak, že budu investovat až 100 tisíc Kč do nákupu crypto (může se to rozdělit mezi čtyři lidi, přesto je to drahé jako prase)..jde určitě o zajímavý byznys model, avšak mám se na pozoru, jestli to není tak trochu letadlo.. a jelikož jsem založením typ člověka, který když v něčem cítí prachy, tak jde od toho pryč (neboť prachy jsou nástroj ďábla :-), tak s tím crypto mám problém.. je-li nějaké crypto zadrátované v projektu už od začátku, tak tam prostě ten ďábel zadrátováný je taky :-D  jo a ještě detail, u toho Oxenu pravidla stanovuje nadace, která je kýmsi řízena.. ti diktují, kolik bude co stát a nejspíš mohou pravidla i změnit.. také proto se mám na pozoru, protože to je fakticky centrální bod.. sice nadace, přesto se chová jako firma, která si navíc z těch koupených crypto bere podíly, které si sama stanovuje (prý na vývoj).. tuším, že u xx network to bude podobné.. proto volám spíš po tom p2p nad nějakou obecnou vrstvou, která by umožňovala najít protějšky, ale celé by to bylo opensource a zdarma, bez žádných crypto.. tou vrstvou může být třeba Tor, který kupodivu zdarma funguje, ostatně taky provozuju tor exit node..v tom p2p vidím právě tu výhodu, že každý je sám sobě serverem, a tudíž náklady na provoz sítě se rozloží mezi všechny uživatele..

(DIR) Post #AR74MZ8HR0VG46ySTA by honzad@mastodonczech.cz
       2022-12-29T22:40:36Z

0 likes, 0 repeats

@mig tomu je asi nejblíž ten briar?