Post AQIg9RgZhHmO2YnxeC by davidslizek@mastodonczech.cz
 (DIR) More posts by davidslizek@mastodonczech.cz
 (DIR) Post #AQGu63BzJgPEFUqyuW by davidslizek@mastodonczech.cz
       2022-12-04T17:30:42Z

0 likes, 0 repeats

Pokud vás minula dost zásadní zpráva z českého digitálního mediálního trhu, tady je:  https://www.lupa.cz/aktuality/google-prestane-v-cr-ukazovat-nahledy-clanku-duvodem-je-novela-podle-ktere-ma-platit-za-obsah/Můj názor na směrnici i na její českou implementaci je dlouhodobě stejný: je to těžké selhání vydavatelů, kteří zneužili svá média k tomu, aby si ze zoufalství prolobbovali nesmyslný "klacek na Google & spol." Prostě vidí, že tyhle firmy mají peníze, a tak si vymysleli důvod, proč by jim měly platit...

(DIR) Post #AQGu63jJJn3puqRaqm by davidslizek@mastodonczech.cz
       2022-12-04T17:31:10Z

0 likes, 0 repeats

[POOKRAČOVÁNÍ]: Přitom úplně ignorují, že jim mimo jiné generují návštěvnost. A kdykoli za to někdo vydavatele kritizuje, nediskutují a neargumentují, ale rovnou křičí, že je ten dotyčný ve střetu zájmů. Já otevřeně přiznávám, že můj vydavatel má s Googlem smlouvu. A opakovaně jsem i veřejně říkal, že s tou smlouvou nesouhlasím, protože jde jen o další posilování závislosti na Googlu...

(DIR) Post #AQGu6487pWuV9o3PWq by davidslizek@mastodonczech.cz
       2022-12-04T17:31:31Z

1 likes, 0 repeats

[POKRAČOVÁNÍ]: Nejsem zastáncem Googlu nebo dalších velkých platforem, na Lupě o nich často píšeme velmi kriticky. Dominance a její zneužívání je problém a měli bychom ji koncepčně oslabovat. Spíš ale jít cestou soutěžního práva (český ÚOHS je bohužel neuvěřitelně slabý a pasivní) než trapným a nekoncepčním vymýšlením, jak z těch firem aspoň něco pumpnout.

(DIR) Post #AQGu9gPvw4Fglu6nNw by FilipHorky@mastodonczech.cz
       2022-12-04T18:14:10Z

0 likes, 0 repeats

@davidslizek Myslím, že bych o tom mohl sepsat někdy nějakou knihu :-) Ale ještě nenadešel ten čas. Ještě bych naštval příliš mnoho lidí zbytečně.V krátkosti: nejde o racionálno, nejde o ekonomický aspekt, nejde o snahu docílit win-win situace, nejde o to se vzájemně něco naučit a vylepšit.Jde o urputnou snahu udržet status quo - „takhle to bylo v devadesátkách, a tak to tak má bejt dál.“

(DIR) Post #AQGu9h05ldAwa31fkG by davidslizek@mastodonczech.cz
       2022-12-04T18:15:08Z

0 likes, 0 repeats

@FilipHorky Jo, o to je to celé smutnější. Pro mě je to fakt velká deziluze :(

(DIR) Post #AQGu9hS65VZpyu82Oe by FilipHorky@mastodonczech.cz
       2022-12-04T18:17:14Z

1 likes, 0 repeats

@davidslizek Ono je to celé ještě vtipnější, že to má sloužit pro boj mj. s Facebookem.Ten je ale „mrtvý“. Zatímco právě teď ujíždí vlak TikToku a další, kteří budou ještě řádově jinde. Z FB část tehdejší generace ještě na web přišla. Z tiktoku už to bude malinkatý zlomek.Ale to je fakt jen na ilustraci.

(DIR) Post #AQGuF5dfadI6RW6zo0 by lukasvac@witter.cz
       2022-12-04T17:58:34Z

1 likes, 0 repeats

@davidslizek Vidím to úplně stejně. Pro obě strany šlo dosud o výhodný vztah, kdy Google přináší návštěvnost, média pak obsah.Paradoxní je, že u nás po regulaci nejhlasitěji člověk, který o sobě říká, jaký je pravičák.Ty smlouvy akorát poškodí malá média, s nimiž se Google vůbec nebude bavit a která nemají v zádech miliardáře s jiným byznysem.

(DIR) Post #AQIJG1uvbWp9Cagn0C by ondra@social.unextro.net
       2022-12-05T10:57:51Z

0 likes, 0 repeats

@FilipHorky @davidslizek Mě na tom fascinuje právě ta nekoncepčnost. Připomíná to "Právo na zapomnění" vymazáním z dominantního vyhledávače nebo Jourové boj s dezinformacemi ad-hoc dohodami s tehdy populárními sítěmi.Docela rád bych našel nějaké vyjádření @Pirati, kteří vpodstatě vznikli pro novelu autorského zákona a pro tohle v čele s @ivanbartos zvedli ve sněmovně jednomyslně ruku?

(DIR) Post #AQIcaAQxY0hOXKzH8K by davidslizek@mastodonczech.cz
       2022-12-05T14:34:06Z

0 likes, 0 repeats

@ondra @FilipHorky @Pirati @ivanbartos Souhlas s tou nekoncepčností. A ta novela má víc problémů, třeba tzv. overblocking.

(DIR) Post #AQIe1jVZLksj5gqrlg by ondra@social.unextro.net
       2022-12-05T14:50:34Z

0 likes, 0 repeats

@davidslizek #Overblocking jsem si teď v rychlosti dohledal a ten chápu jako protiváhu upload filtrů, které jsou při současné úrovni ML výplodem fantazie naivních technokratů. Budou-li sítě z opatrnosti preferovat blokování před riskem tučné pokuty, odskáče to plno jiných minoritních uživatelů. @Pirati @ivanbartos

(DIR) Post #AQIg9RgZhHmO2YnxeC by davidslizek@mastodonczech.cz
       2022-12-05T15:14:04Z

0 likes, 0 repeats

@ondra @Pirati @ivanbartos Ano, moc se těším na to, co se stane, až se český soud pokusí kvůli jednomu zablokovanému příspěvku zakázat celé YouTube :)

(DIR) Post #AQIghSiGNtGF4Woaa8 by ondra@social.unextro.net
       2022-12-05T15:20:30Z

0 likes, 0 repeats

@davidslizek Nebylo by jen to kvůli jednomu, ale stejně na to v praxi určitě nedojde. Proč tam ale pak taková sankce vůbec je, také nevím. :)@Pirati @ivanbartos