Post APtbMRam01ganATJbc by RadekGG@101010.pl
 (DIR) More posts by RadekGG@101010.pl
 (DIR) Post #APtWpiF0g7Wz3TQflQ by jaczad@101010.pl
       2022-11-23T07:24:34Z

0 likes, 0 repeats

Kiedy słyszę o kolejnej strzelaninie w USA, zawsze zadaję sobie pytanie: kiedy oni się ogarną? Jak zwykle będą głosy, że trzeba ograniczyć dostęp do broni, a potem wszystko wróci na stare tory. Jak silne musi być NRA, że są w stanie zablokować każdą zmianę? A jeszcze bardziej mnie złości, że w Polsce też pojawiają się głosy, że dostęp do broni powinien być łatwiejszy. I nie dotyczy to tylko błaznów w rodzaju JKM. To pewnie ma związek z kultem męskości. Przyznaję - czuję przyjemne podniecenie trzymając w ręku pistolet lub karabin. I to właśnie mnie powstrzymuje. Jako zastępstwo kupiłem sobie replikę karabinka, który strzela plastikowymi kulkami. Tyle mi wystarczy. Boże - przyjmij do siebie ofiary obu strzelanin z ostatnich dni. A Amerykanom ześlij opamiętanie.

(DIR) Post #APtWpj5pVjmXhI8r5s by RadekGG@101010.pl
       2022-11-23T09:52:42Z

0 likes, 0 repeats

@jaczad akurat ja jestem zwolennikiem nie tyle ułatwienia dostępu do broni, a braku uznaniowości. Chociaż z drugiej strony, jeśli ktoś chce mieć broń legalnie, to przy pewnej dozie samozaparcia i zadziałania „na około” może dostać pozwolenie na broń, nie wedle uznania policji. Najważniejsza jest tu kontrola zdrowia osoby uprawnionej do posiadania broni i budowanie w społeczeństwie świadomości i kultury posiadania broni. Osoba posiadająca legalnie broń musi przejść określone procedury, a regularne jej używanie na strzelnicy powoduje utrwalanie bezpiecznych zachowań, które z upływem czasu wchodzą w nawyk i stają sie naturą. Nawet powiedzenie, że raz do roku broń sama wystrzeli, bierze się właśnie z nieprzestrzegania tych reguł. Broń sama nie strzela, tak samo jak samochód sam nie jedzie 🙂

(DIR) Post #APtWpkSuPPpxx9wnho by jaczad@101010.pl
       2022-11-23T11:52:10Z

0 likes, 0 repeats

Ja uważam że fundamentalnie jest to zły pomysł. Stan zdrowia nie jest dany raz na zawsze. Po ulicach jeżdżą półślepi staruszkowie, bo nikt ich nie bada. Broń wydana w ręce człowieka oznacza broń wydaną w ręce jego dzieci, żony, męża, szwagra. Taka osoba może się upić lub wziąć narkotyki. Może zachorować na demencję lub psychicznie. A co jest po drugiej stronie? Czysta chęć posiadania broni, która nie wnosi żadnej wartości. To po prostu zaspokojenie pewnej fantazji. Dlatego dostęp do broni powinien być ściśle reglamentowany.@RadekGG

(DIR) Post #APtWpl0wMt3jehryka by sp6ina@101010.pl
       2022-11-23T12:02:17Z

1 likes, 0 repeats

@jaczad Ale w takim bądź razie każdy ma w domu od ciula i jeszcze więcej broni białej gdzie też w łatwy sposób można kogoś zabić. A większość sowita zabójstw z wykorzystaniem broni palnej jest przez osoby które zdobyły ją nielegalnie. Popatrz na statystykę ile osób posiada broń w jakim kraju. Polska jest na samym końcu tej listy. Można mówić że w USA są strzelaniny ale z drugiej strony w Szwajcarii jest inaczej. A i tak pod kołami ginie więcej osób aniżeli od broni. I to nie pod kołami staruszków z demencją.@RadekGG

(DIR) Post #APtXrDnAxR9n9Wh36u by RadekGG@101010.pl
       2022-11-23T12:13:47Z

0 likes, 0 repeats

@sp6ina @jaczad pamietajmy, to człowiek zabija, bez względu na narzędzie, idąc tym tropem, żeby zakazać rzeczy mogących posłużyć do zabicia dojdziemy do absurdu. Zresztą tak jak @sp6ina zauważył, przestępstwa są popełniane przez osoby, które zdobyły broń nielegalnie. Legalnie posiadana broń motywuje do wyjątkowego przestrzegania prawa, żeby #PozwolenieNaBroń nie utracić. A posiadanie broni wymusza na posiadaczu przechowywanie jej w specjalnym sejfie/szafie, do której (przynajmniej wg prawa) nikt inny nie może mieć klucza/kodu, także dostęp dla każdego do broni można wsadzić między bajki 🙂 piszę oczywiście o legalnych posiadaczach, których w każdej chwili może skontrolować policja, bo są zarejestrowani tak jak każda posiadana przez nich broń.

(DIR) Post #APtYOiAL3BCwuXUrR2 by jaczad@101010.pl
       2022-11-23T12:19:50Z

0 likes, 0 repeats

Broń biała aż tak nie oddziałuje. Trzeba też być blisko drugiego człowieka, a wtedy trudniej go zabić.@sp6ina @RadekGG

(DIR) Post #APtYaYeAGdCCrb62pU by jaczad@101010.pl
       2022-11-23T12:21:59Z

0 likes, 0 repeats

Zakładam, że piszesz o nożach kuchennych, scyzorykach i tego typu rzeczach. Owszem - można nimi zabić, bo można nawet poduszką. Jednak są one przeznaczone do krojenia chleba, warzyw i mięsa, a nie do zabijania ludzi. A do czego w domu może służyć rewolwer lub karabinek szturmowy? Poważne odpowiedzi proszę.@sp6ina @RadekGG

(DIR) Post #APtbMRam01ganATJbc by RadekGG@101010.pl
       2022-11-23T12:27:45Z

0 likes, 0 repeats

@jaczad @sp6ina dostępne dla ludzi (są wyjątki w postaci np. konwojentów czy szkolących) są bronie palne, które za jednym pociągnięciem spustu wystrzeliwują jeden pocisk, także nawet karabinem szturmowy mimo wyglądu serią nie strzela. Natomiast rewolwer może być używany np. do celów sportowych czy kolekcjonerskich, w ostateczności do obrony koniecznej (nie znaczy to, że musi być z niego wystrzał czy zabicie napadającego)

(DIR) Post #APtbMSYgPHblmyV9zE by jaczad@101010.pl
       2022-11-23T12:33:50Z

0 likes, 0 repeats

Oczywiście, że są wyjątki dla takich osób. Tylko że one są faktycznie narażone na przestępstwa.Co do użytkowej strony. Do celów kolekcjonerskich wystarczy replika lub oryginalna broń trwale pozbawiona możliwości strzelania. Cele sportowe to nie jest karabinek sportowy lub rewolwer. A nawet jeżeli ktoś uprawia taki sport, to broń może być przechowywana na strzelnicy lub w klubie. Nie ma potrzeby trzymać jej w domu.@RadekGG @sp6ina

(DIR) Post #APtbMTIPfGBi4ntgGW by seachdamh@101010.pl
       2022-11-23T12:44:53Z

0 likes, 0 repeats

@jaczad @RadekGG @sp6ina ale w polsce dostęp do broni jest. Ja sam mam w swoim otoczeniu przynajmniej 3 znajomych którzy mają pozowlenie i broń (i nie są myśliwymi): jeden to elektronik, jeden to dziennikarz technologioczny, jeden to lekarz. Każdy z nich legalnie wyrobił sobie pozwolenie na broń krótką, owszem sarkali na przepisy i formalności ale ostatrecznie - nie było to bardziej skomplikowane/upierdliwe niż zrobienie prawa jazdy.Osobiście jestem bardzo przeciwny przeciw luzowaniu tych przepisów. Statystyki są nieubłagane i wyraźnie pokazują, że powszechny dostęp do broni idzie w parze z ilością przestępst nią popełnianiaJakoś najgłośniej krzyczą ludzie mam wrażenie którzy nigdy nawet nie próbowali tego pozwolenia dostać / wyrobić. A porównanie do noża czy innego narzędzia kuchennego to sofistyka: zasięg, rażenie, łątwość zadawania obrażeń zwykłego pistoletu wielokrotnie przewyższa jakiekolwiek noże czy inne narzędzia z kuchni. Tak samo jak ilość osób które możesz zaatakować skutecznie nawet za pomocą zwykłego krótkiego pistoletu a narzędzia kuchennego jest zupełnie inna.

(DIR) Post #APtbMTvPKHNc1k8p2u by RadekGG@101010.pl
       2022-11-23T12:30:59Z

0 likes, 0 repeats

@jaczad @sp6ina także legalnie posiadana broń (poza myśliwską) również nie jest przeznaczona do zabijania, pomimo że może być w tym celu użyta 🙂 podobnie jak np. łuk🙂

(DIR) Post #APtbMTwTGKEM52dfhg by sp6ina@101010.pl
       2022-11-23T12:53:01Z

0 likes, 0 repeats

@seachdamh Nie pwiedziałem że się nie da wyrobić bo z bronią palną mam do czynienia od bardzo wielu lat niestety wiem że biurokracja z tym związana jest głupia jednym słowem i należało by to lekko inaczej rozwiązać. Porównanie do prawa jazdy jest niefortunne w tym wypadku. ;)https://repozytorium.uwb.edu.pl/jspui/bitstream/11320/11630/1/R_Rejmaniak_Posiadanie_broni_palnej.pdfWiadomo że im więcej broni palnej tym te zdarzenia będą miały miejsce tak jak z samochodami, im więcej samochodów tym więcej wypadków. Natomiast nie są to proporcjonalne statystyki w stylu 10% więcej osób ma broń to przestępczość podniesie się o 10%. Z nożem jest takie porównanie bo nóż kupisz za 50zł i jak będziesz chciał zabić to zabijesz a na broń musisz wydać kilka tysięcy. A co do przestępstw to w większości są to ludzie którzy i tak tego pozwolenia nie mają i na stan psychiczny raczej by nie dostali. Jestem za zluzowaniem tych przepisów ale nie za ogólnodostępnością. @jaczad @RadekGG

(DIR) Post #APtbpWiw00Wd6b9n96 by seachdamh@101010.pl
       2022-11-23T12:58:18Z

0 likes, 0 repeats

@sp6ina uh. Ogwizdkuje sobie Twój post, bo pewnie dzisiaj nie znajdę czasu, żeby przeczytać tego badania, a bez sensu jest dyskutować (lub i nie) z nim w ciemno. @jaczad @RadekGG

(DIR) Post #APtcVF4zzQjMXtMvZ2 by RadekGG@101010.pl
       2022-11-23T12:45:56Z

0 likes, 0 repeats

@jaczad @sp6ina wyjątkami takimi sa również siły policji, o których częściej w PL słyszy się o „niepoprawnym użyciu broni” niż przez cywili. Czy im też należy odebrać broń? Jeśli chodzi o sport, to karabin jest jedną z kategorii w strzelaniu sportowym. A co do przechowywania w klubie czy innym miejscu, jeśli coś posiadam, to jestem za to odpowiedzialny, nie zaufałbym osobom trzecim, których nie znam. Broń pozbawiona cech użytkowych nie ma konstrukcji oryginału, a co za tym to nie jest to samo 🙂 bandzior bez względu na prawo broń zdobędzie, czemu praworządnego i zdrowego obywatela pozbawiać możliwości potencjalnej obrony? Gdyby ludzie mieli broń w domu, włamywacze nie byliby tacy śmiali, musieliby się liczyć z możliwością „niespodzianki”🙂 prawda jest taka, że rozumiem Pana argumenty, nawet je przyjmuję jako racjonalne, jednak nie są one w stanie mnie przekonać 🙂 zakładam również, że mimo chęci nie przekonam Pana🙂

(DIR) Post #APtcVFXiGfhPywnrJw by jaczad@101010.pl
       2022-11-23T12:59:35Z

0 likes, 0 repeats

Nie mam wrażenia, że o policji mówi się tak często w takim kontekście. Za to myśliwi co roku zabijają, czasem więcej niż jedną osobę. A przecież oni powinni być właśnie tymi doświadczonymi. Im też broni bym nie dał. Dla mnie myślistwo jest brutalnym, wręcz bestialskim hobby.@RadekGG @sp6ina

(DIR) Post #APtcVG66CpClhatJuy by sp6ina@101010.pl
       2022-11-23T13:05:49Z

0 likes, 0 repeats

@jaczad To ja bym nie dał ludziom samochodów bo bestialsko piją za kółkiem i zabijają. Idioci zawsze się znajdą.Sarkazm ale chce Ci pokazać że wszystkim można zabić a skupiamy się tylko na broni palnej gdzie korelacja między ilością broni a zabójstwami w większości świata jest słaba (są wyjątki). A posiadając legalnie broń musisz mieć szafę, badania itp itd. I wszystko powinno zostać ale moim zdaniem samo wyrobienie powinno być mniej biurokratyczne. A morderca jak będzie chciał to tą broń i tak będzie miał bo w dupie ma prawo.@RadekGG

(DIR) Post #APtciiBF6arqZ3iCiu by jaczad@101010.pl
       2022-11-23T13:05:23Z

0 likes, 0 repeats

Dlatego właśnie nie uważam, żeby do celów sportowych mieć broń na własność. Broń strzelecka jest własnością klubu i on za nią odpowiada. A co do karabinka... No wiem, że jest taka kategoria, ale karabinek sportowy i karabinek bojowy to są różne rzeczy.Ten wątek kolekcjonerski mnie trochę intryguje. Zastanawiam się, czy nie zacząć kolekcjonować niewybuchów. W moim bloku mam schowek lokatorski z półkami, gdzie mogłyby się ładnie prezentować. No i oczywiście nie mam zamiaru wyciągać zapalników, bo straciłyby walor oryginalności.Mógłbym się tak bawić długo, ale mi się nie chce. Ktoś chce kolekcjonować broń - proszę bardzo. Ale musi być to broń w stanie uniemożliwiającym skorzystanie z niej w przewidziany przez producenta sposób.@RadekGG @sp6ina

(DIR) Post #APtciiaPb105p7UIxE by sp6ina@101010.pl
       2022-11-23T13:08:15Z

0 likes, 0 repeats

@jaczad Są rożne kategorie w strzelectwie sportowym, jedynie broń cywilna nie może mieć ognia ciągłego. I tak, możesz mieć w domu np. Grota który jest w WOT i wchodzi do liniówki w domu i jedyna różnica to będzie brak ognia ciągłego. I tak z takim karabinkiem uczestniczysz w zawodach. Bo na zawody idziesz ze swoją bronią, mało kto wypożycza.@RadekGG

(DIR) Post #APtcsFMh5wBo5icC7k by sp6ina@101010.pl
       2022-11-23T13:10:00Z

0 likes, 0 repeats

@jaczad Poza tym klub w większości to zwykłe stowarzyszenie ludzi z pasją i nie wyobrażam sobie by prezes takiego stowarzyszenia nagle miał przechowywać kilka setek broni palnej w jednym miejscu. @RadekGG

(DIR) Post #APtct25hvsiVDE2owy by PawelK@noagendasocial.com
       2022-11-23T13:10:09Z

0 likes, 0 repeats

@sp6ina @seachdamh @jaczad @RadekGG Ja tak naiwnie myślę tak, że kiedy juž osiągniemy zbiorowy mentalny poziom Szwajcarii, to wtedy to prawo też mogłoby się zmienić.

(DIR) Post #APtcydq90h2jjjRJ0S by sp6ina@101010.pl
       2022-11-23T13:11:09Z

0 likes, 0 repeats

@PawelK Ale mówiąc ciągle że my nie możemy bo jesteśmy 100lat za murzynami to nic się nie zmieni. Komuchy odebrały nam możliwość posiadania broni i teraz się to ciągnie za nami.@seachdamh @jaczad @RadekGG

(DIR) Post #APtdKyPRDNchtyb2AK by seachdamh@101010.pl
       2022-11-23T13:15:11Z

0 likes, 0 repeats

@PawelK wiesz, ja nie jestem przeciw uwspółcześnieniu i ujednoliceniu przepisów - bo mam wrażenie, że często miesza się tutaj wątek "ułatwienia dostępu do broni" z "poprawą przepisów i formalności potrzebnych do uzyskania pozwolenia na broń". I o ile dla pierwszej kwestii jestem zdecydowanie przecwiny to ta druga kwestia jest porządana: nie tylko normalizuje zasady ale też w przypadku przestępstwa z wykorzystaniem broni pownna ułatwiać znalezienie właściciela / źródła broni.Ale w Polsce to nie jedyny przypadek, gdy trzeba się użerać z przepisami mentalnie i koncepcyjnie rodem z lat 60. I to fakt, należałoby przemyśleć i ewentualnie poprawić (ewentualnie, bo nie wszystko wymyślone 20-30-40 lat temu z automatu musi być złe) @sp6ina @jaczad @RadekGG

(DIR) Post #APtdRoucvGVMTURve4 by PawelK@noagendasocial.com
       2022-11-23T13:16:26Z

0 likes, 0 repeats

@sp6ina @seachdamh @jaczad @RadekGG Toteż nie napisałem nigdy, próbuje mieć wyważone stanowisko, ale jestem równie daleki od forsowania na szybko ułatwień.

(DIR) Post #APtdYgxsryERqxFXrk by PawelK@noagendasocial.com
       2022-11-23T13:17:41Z

0 likes, 0 repeats

@seachdamh @sp6ina @jaczad @RadekGG To brzmi rozsądnie.

(DIR) Post #APtiRECzsyP0PXZy2y by RadekGG@101010.pl
       2022-11-23T14:12:20Z

0 likes, 1 repeats

@PawelK @sp6ina @seachdamh @jaczad praca u podstaw, dostępność strzelnic -> upowszechnienie strzelectwa -> zmiana świadomości ludzi 🙂

(DIR) Post #APtkHz5uuVLapxzHJw by smigol@rigcz.club
       2022-11-23T14:33:04Z

0 likes, 0 repeats

@jaczad jak ktoś kogoś zabije samochodem, trzeba włożyć go do samochodu i podpalić samochód. Jak ktoś kogoś zabije bronią palną, należy włożyć broń palną do niego i go podpalić@RadekGG

(DIR) Post #APtkJnBo8ybkUfbZ3I by sp6ina@101010.pl
       2022-11-23T14:33:24Z

0 likes, 0 repeats

@PawelK @seachdamh @jaczad @RadekGG https://www.hoplofobia.info/zaleznosc-przyczynowa-miedzy-bronia-a-przestepczoscia-w-usa/