Post APMvbBsmnavf54trto by JaZOsobna@woln.eu
(DIR) More posts by JaZOsobna@woln.eu
(DIR) Post #APMugMgZxcrM515sG0 by JaZOsobna@woln.eu
2022-11-07T18:21:17.355157Z
0 likes, 0 repeats
@mkljczk Mam (pewnie głupie) pytanie.Słyszałem, że Matrix.org potrafi łączyć się z mastodon, ale właściwie jak to wygląda w praktyce?Activity Pub jest wykorzystywane, ale co konkretnie się łączy z czym i jak to wygląda?To samo z blogami (kiedyś próbowałem), to to jest jakby kopia wpisu na bloku, ale widoczna na stronie fedi.(PS Fedi to też pixelfed, bloki, matrix.org - wszystko co sfederowane? jeśli tak, to jak nazwać sam masodon/soapbox jedną nazwą?)
(DIR) Post #APMugN8aHVGFTsCEuO by mkljczk@pl.fediverse.pl
2022-11-07T18:23:59.068809Z
0 likes, 0 repeats
Nie wiem co masz na myśli pisząc o łączeniu Mastodona z Matrixem
(DIR) Post #APMvbBsmnavf54trto by JaZOsobna@woln.eu
2022-11-07T18:27:37.545270Z
0 likes, 0 repeats
Właśnie sam nie wiem. xDChyba po prostu ogłaszano, że Matrix.org przechodzi na ActivityPub.Ale to nadal jest coś całkowicie odrębnego od fediversowych twitter-like serwisów?Może żeby prywatne wiadomości szło wysyłać między jednym a drugim? To chyba miałoby jakiś sens? Bo by wyglądało dosyć podobnie?Zwykłe wpisy to pewnie nie.
(DIR) Post #APMvbCMZ0skSZQpeJU by mkljczk@pl.fediverse.pl
2022-11-07T18:34:14.686421Z
0 likes, 0 repeats
Matrix.org to protokół o trochę innym zastosowaniu niż ActivityPub, choć funkcjonalnie jakiś overlap istnieje, ktoś zresztą próbuje ze skutkiem tworzyć jakieś platformy społecznościowe w oparciu o protokół Matrix.org.Czysto teoretycznie mogłyby istnieć jakieś mostki lub platforma mogłaby obsługiwać jednocześnie ActivityPub i Matriksa, ale wymiana prywatnych wiadomości między użytkownikami AP a Matriksem to raczej głupi pomysł