Post AP9wqSH0nlhTSGmBXM by smoon@mastodon.online
 (DIR) More posts by smoon@mastodon.online
 (DIR) Post #AP9wqSH0nlhTSGmBXM by smoon@mastodon.online
       2022-11-01T11:10:03Z

0 likes, 0 repeats

#mastodon a vlastní one person instance. Jaké jsou vůbec klady? Zatím spíš vnímám, že nejlepší jsou otevřené instance kolem cca jednotek tisíc uživatelů. Co se vlastně stane, když server zanikne? Jestli to chápu dobře, tak přijdu o vše, protože nebude co přesměrovat ...

(DIR) Post #AP9wqSelNShOdvt9Ye by michal@spondr.cz
       2022-11-01T11:33:52Z

0 likes, 0 repeats

@smoon Klady jsou asi spíš subjektivní. :-) Z hlediska sociální sítě a interakcí je asi nejlepší jediný server, ale to se pak ztrácí výhoda decentralizace. Uvidíme, jak mě to bude bavit.

(DIR) Post #AP9wqT5LmbxxyOKO00 by ondra@social.unextro.net
       2022-11-01T12:16:54Z

0 likes, 0 repeats

@michal @smoon Vlastní server znamená kompletní kontrolu nad vlastními daty, pravidly, moderací, updaty, nastavení, volbou software atd.Když server zanikne, zůstanou po něm jen příspěvky federované do ostatních serverů. V "úmluvě" Mastodonu je ale klausle požadující varování 3 měsíce před uzavřením serveru: https://joinmastodon.org/covenant

(DIR) Post #AP9xPI9ERKuYBdkTIG by michal@spondr.cz
       2022-11-01T12:23:17Z

0 likes, 0 repeats

@ondra @smoon To je zajímavá klauzule. :-) V mém případě stojí hosting $7/měsíc, kdybych se rozhodl svou instanci zrušit, tak bych měl správně platit další 3 měsíce, aby byl joinmastodon.org spokojený? A jak by mě pak potrestali?Jako rozumím té motivaci, ale nemyslím si, že by to bylo možné nějak vynucovat. Svět decentralizovaných sítí si ale nějakou cestu, jak mezi sebou reálně fungovat, najde.

(DIR) Post #AP9y8BqMj41XfKKiP2 by smoon@mastodon.online
       2022-11-01T12:31:11Z

0 likes, 0 repeats

@ondra @michal Myslím si právě, že důvodem proč se všichni registrují k těm velkým je, že mají relativní jistotu zavedené "značky" a tím i stálost. Což je samozřejmě na úkor decentralizace. Je velká škoda, že nelze migrovat s celým repozitářem svých příspěvků třeba přes externí zálohu. Tím by obava o ztrátu historie relativně zmizela. A tím by pro mě zmizel i důvod proč mít one person instanci.

(DIR) Post #AP9yKDcfw8KietfJdQ by ondra@social.unextro.net
       2022-11-01T12:33:33Z

0 likes, 0 repeats

@michal Ta "úmluva" platí jen pro servery, které chtějí být zveřejněné na https://joinmastodon.org (tzn. zvou další uživatele, ať se na ně přidají).Vymahatelné to samozřejmě není, je to jen společenská dohoda.V roce 2017 jsem se přidal na server, který po nějaké době vcelku bez varování zmizel. Od té doby jsem taky preferoval větší instance, ale to jde zase proti smyslu federace. Tak jsem skončil na vlastním serveru. :)@smoon

(DIR) Post #AP9yjf376RVUxZACHo by ondra@social.unextro.net
       2022-11-01T12:38:12Z

0 likes, 0 repeats

@smoon Jojo, migrace příspěvků je věčné téma. Problém je to udělat tak, aby kdokoliv nemohl snadno podvrhávat příspěvky (a jak se vyrovnat se změnou username v nich po přesunu). @michal