Post AFWoS07AUdYOR5qU9A by BluRaf@a.nom.pl
 (DIR) More posts by BluRaf@a.nom.pl
 (DIR) Post #AFRgYGFrct7Io9aU1Q by BluRaf@a.nom.pl
       2022-01-14T22:42:05.081295Z

0 likes, 0 repeats

#AnomDo końca marca będę wygaszał a.nom.pl.TL;DR: zamknięcie najpóźniej z końcem marca, jest dostępna eksperymentalna opcja migracji zgodna z MastodonemMógłbym się długo rozpisywać o powodach, ale po prostu jestem rozczarowany tym, jak social media ogólnie wpłynęły na ludzi, jak i kierunkiem, jaki obrał development Pleromy (oprogramowania, na którym Anom stoi) oraz monokulturą "kompatybilności" rozpętaną przez Mastodona.Żeby ułatwić chociaż trochę migrację na nowe konta, zaktualizowałem Pleromę na eksperymentalny build z możliwością migracji obserwujących osób na nowe konto w fediwersum, na tej samej zasadzie jak jest to zaimplementowane w Mastodonie.Żeby migracja doszła do skutku, docelowe konto musi mieć wpisane konto na Anomie jako alias: https://docs.joinmastodon.org/user/moving/W zakładce "Bezpieczeństwo" w ustawieniach jest sekcja "Move account" - po podaniu adresu docelowego konta i hasła do obecnego konta na Anomie powinno przenieść obserwujących na nowe konto. Swoją listę obserwowanych trzeba będzie wyeksportować (zakładka "Import/eksport danych") i zaimportować na nowym koncie.Jako że przed chwilą wgrałem nowy build, to migracji jeszcze nie testowałem. Gdy się upewnię, że ta opcja działa, to wyślę każdemu użytkownikowi maila z informacją i instrukcją migracji, by nie zostawić nikogo na lodzie.

(DIR) Post #AFRgYGl3ku4QMuBOe8 by naruciakk@kawen.space
       2022-01-14T22:58:14.972911Z

1 likes, 0 repeats

@BluRaf >jak i kierunkiem, jaki obrał development PleromyTak, brak grup boli

(DIR) Post #AFWoS07AUdYOR5qU9A by BluRaf@a.nom.pl
       2022-01-14T23:10:17.663321Z

0 likes, 0 repeats

@naruciakk grupy to najmniejszy problem, bardziej męczy mnie to, że zamiast wytyczania nowych standardów (zwłaszcza jeśli chodzi o bezpieczeństwo) jest już tylko gonienie kompatybilności z Mastodonem. Na dodatek miałem nadzieję, że na bazie Pleromy ktoś zrobi frontend potrafiący mielić coś więcej niż tylko posty (https://www.w3.org/TR/activitystreams-vocabulary/ polecam cieplutko), ale skończyło się na byciu kolejnym klonem Twittera z dodatkami. :-(

(DIR) Post #AFWoS0gyLWC4E8b4xE by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2022-01-17T10:20:14.134469Z

0 likes, 0 repeats

Gdyby ktoś chciał robić coś więcej niż klon twittera to prawie na pewno wyszedłby klon facebooka

(DIR) Post #AFWpUY4jIbWOIRU2xk by mkljczk@pl.fediverse.pl
       2022-01-17T10:31:55.616371Z

0 likes, 0 repeats

Poza tym, pewnie gdyby backend na to pozwalał to frontendy też