Post AEpkfSptDDnYDebA0W by albi@fedi.skladka.net
 (DIR) More posts by albi@fedi.skladka.net
 (DIR) Post #AEndCmEuu2qm0Ol6K8 by mig@mastodon.1984.cz
       2021-12-26T15:12:16Z

0 likes, 0 repeats

V Izraeli už otáčej. ".. v poradním panelu navíc zazněly hlasy, že příliš mnoho dávek oslabí schopnost organizmu se s nákazou koronavirem vypořádat."https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/izrael-ockovani-koronavirus-ctvrta-davka_2112260945_pj

(DIR) Post #AEpHBBM8jwdGeFtKnQ by albi@fedi.skladka.net
       2021-12-27T07:58:17.948380Z

0 likes, 0 repeats

@mig to uz snad musi byt dokonale analyzovane u kazdorocniho ockovani proti chripce, ne?

(DIR) Post #AEpHBBm1BjKfwW008G by mig@mastodon.1984.cz
       2021-12-27T10:14:54Z

0 likes, 0 repeats

@albi jde o to, ze uz driv jsem si vsimal toho, ze se tvrdi, ze imunita ziskana prodelanim covidu je trvanlivejsi a lepe chrani proti dalsim variantam -> tudiz mechanismus neni stejny jako pri podani vakciny..prave z toho duvodu mam od zacatku tytez pochybnosti: co se stane, kdyz budou cloveka dlouhodobe (a casto) ockovat a pote davky nahle vysadi? treba se  nestane vubec nic, to je mozne..presto mi vychazi lepe ten covid prodelat a ziskat tak tu lepsi imunitu.. mnozi z nas covid jiz prodelali a tak vedi, co mohou ocekavat.. predpokladam, ze kdyz jsem mel prvni reakci spatnou (vyradilo me to na mesic, ale prezit se to dalo), tak dalsi reakce uz nebudou tak silne..zejmena u deti si navic nejsem jisty, jestli je ockovani vhodne, protoze vetsine z nich covid nedela vubec nic.. jde taky o porovnani rizik.. riziko plynoucich z ockovani a riziko plynouci z covidu je opacne u ditete a 40leteho cloveka.. a je jine u 60leteho zdraveho a 60leteho nemocneho.. proto si myslim, ze plosne ockovani je chyba.. (samozrejme fungovat to bude, celkove to zajisti mene mrtvych, ovsem nekteri lide to odnesou trvalymi nasledky, ktere by jinak nemeli, kdyby se to delalo selektivne)mimochodem, mel jsem k ockovani ryze pozitivni pristup, protoze mi nic nedelalo, ale zmenil jsem nazor, jelikoz mam v blizkem pribuzenstvu pripad, kdy ockovani skoncilo zanetem srdecniho svalu a ani pul roku pote dotycny nemuze nic nez pomalu chodit..vidim naopak smysl v tom, aby se ockovalo selektivne.. delaly se nejprve testy na protilatky a podle toho se ockovalo - totiz taky zrejme ty spatne reakce po ockovani mohou vznikat tim, ze uz ma clovek dostatek protilatek kdyz dostane vakcinu..dale zrejme jiz existuji testy, ktere prokazuji sklon k tezkemu covidu.. samozrejme to neco stoji, ale nejspis podobne jako plosne ockovani a hlavne, covid v nasledujicich letech uz nebude takovy problem, aby se musel panicky resit..

(DIR) Post #AEpHGrj0do4tV7IZJQ by mig@mastodon.1984.cz
       2021-12-27T10:15:58Z

0 likes, 0 repeats

@albi jde o to, ze uz driv jsem si vsimal toho, ze se tvrdi, ze imunita ziskana prodelanim covidu je trvanlivejsi a lepe chrani proti dalsim variantam -> tudiz mechanismus neni stejny jako pri podani vakciny..prave z toho duvodu mam od zacatku tytez pochybnosti: co se stane, kdyz budou cloveka dlouhodobe (a casto) ockovat a pote davky nahle vysadi? treba se  nestane vubec nic, to je mozne..presto mi vychazi lepe covid prodelat a ziskat tu lepsi imunitu.. mnozi z nas covid jiz prodelali a vedi, co mohou ocekavat.. predpokladam, ze kdyz jsem mel prvni reakci spatnou (vyradilo me to na mesic, ale prezit se to dalo), tak dalsi reakce uz nebudou tak silne..zejmena u deti si navic nejsem jisty, jestli je ockovani vhodne, protoze vetsine z nich covid nedela vubec nic.. jde taky o porovnani rizik.. riziko plynoucich z ockovani a riziko plynouci z covidu je opacne u ditete a 40leteho cloveka.. a je jine u 60leteho zdraveho a 60leteho nemocneho.. proto si myslim, ze plosne ockovani je chyba.. (samozrejme fungovat to bude, celkove to zajisti mene mrtvych, ovsem nekteri lide to odnesou trvalymi nasledky, ktere by jinak nemeli, kdyby se to delalo selektivne)mimochodem, mel jsem k ockovani ryze pozitivni pristup, protoze mi nic nedelalo, ale zmenil jsem nazor, jelikoz mam v blizkem pribuzenstvu pripad, kdy ockovani skoncilo zanetem srdecniho svalu a ani pul roku pote dotycny nemuze nic nez pomalu chodit..vidim naopak smysl v tom, aby se ockovalo selektivne.. delaly se nejprve testy na protilatky a podle toho se ockovalo - totiz taky zrejme ty spatne reakce po ockovani mohou vznikat tim, ze uz ma clovek dostatek protilatek kdyz dostane vakcinu..dale zrejme jiz existuji testy, ktere prokazuji sklon k tezkemu covidu.. samozrejme to neco stoji, ale nejspis podobne jako plosne ockovani a hlavne, covid v nasledujicich letech uz nebude takovy problem, aby se musel panicky resit..

(DIR) Post #AEpcIuOzkxJlQ8kiY4 by vitSkalicky@fosstodon.org
       2021-12-27T14:11:38Z

0 likes, 0 repeats

@mig @albi https://xkcd.com/2557/

(DIR) Post #AEpefrXAmmSL5teOie by mig@mastodon.1984.cz
       2021-12-27T14:38:12Z

0 likes, 0 repeats

@vitSkalicky @albi ja to chapu, me jde spis o princip, jak se ted bez pochybnosti prijima neco,co bylo otestovano jen dva roky a hned se to cpe vsem, zatimco epidemie jiz evidentne polevuje. Predtim se bazirovalo na tom, aby byly testy provadeny nejmene pet let, aby zahrnovaly tehotne, atd. Muze kdokoli tvrdit cokoli o bezpecnosti, ale dokud neuplyne tech aspon pet let, je to jen _vira_ bud v to nebo ono.(Nicmene pro viru jsou lide schopnise i zabijet :-))

(DIR) Post #AEpgWRSWYvoHWg6zku by albi@fedi.skladka.net
       2021-12-27T14:55:05.609040Z

0 likes, 0 repeats

@mig zase pokud jsou nejhorsi vyhlidky tech testu lepsi nez tezke prubehy, stoji za to to proste risknout @vitSkalicky

(DIR) Post #AEpgWRxMiGTp4KXcpM by mig@mastodon.1984.cz
       2021-12-27T14:58:53Z

0 likes, 0 repeats

@albi @vitSkalicky ano ale jak jsem psal predtim, zalezi na cilove skupine.. pokud ten risk maji podstupovat ti, pro nez covid neni rizikovy, pak nechapu proc..

(DIR) Post #AEphRHczmq5LXe77Ka by vitSkalicky@fosstodon.org
       2021-12-27T15:09:06Z

0 likes, 0 repeats

@mig @albi Za těch 5 let zemře na covid daleko, daleko víc lidí než na očkování. A mnohem více lidí přijde o zaměstnání/jinak jim lockdown zničí život.Já radši risknu malou šanci že budu mít špatnou reakci na očkování než výrazně větší šanci že budu mít těžký průběh covidu, který stejně dřív nebo později chytnu (možná ne, když se naočkují ostatní :) )

(DIR) Post #AEpirNzWqlXClEfElk by mig@mastodon.1984.cz
       2021-12-27T15:25:05Z

0 likes, 0 repeats

@vitSkalicky @albi dobre,ale jak se to vylucuje se selektivnim ockovanim? proti ockovani jako takovemu nic nemam, jenom nevidim duvod toho, proc je nutno delat plosne.. vidim v tom lenost nebo nechut draze zjistovat uroven protilatek..a v pripade ockovani deti nevim, jak by melo snizit pocet umrti v rizikovych skupinach.. zejmena pokud se bude covid sirit jako omikron,nemelo by ockovani deti vliv na rychlost sireni zadny..

(DIR) Post #AEpkfSptDDnYDebA0W by albi@fedi.skladka.net
       2021-12-27T15:24:20.561526Z

0 likes, 0 repeats

@mig vsak ja nemluvim ve prospech povinneho ockovani deti, to je politicke rozhodnutimam ale tendenci verit vedcum, ze svoji praci (vyzkum) delaji alespon tak dobre, jako my ostatni tu svoji, i kdyz byva casto zneuzivana nebo chybne interpretovana @vitSkalicky

(DIR) Post #AEpkfTRSxVr86CBAZs by mig@mastodon.1984.cz
       2021-12-27T15:45:20Z

0 likes, 0 repeats

@albi @vitSkalicky ve vede mam dojem ale jednoznacny konsensus taky neni.. fakt, ze se 99 vedcu domniva, ze neco je platne jeste neznamena, ze 1 oponujici nema pravdu, viz Galileo Galilei.. z vedy se ponekud dela politika, je snaha umlcovat ty, co rikaji neco jineho.. jenze to je bezna vec, vedec by mel byt skepticky a dokud nema dukazy, tak nemuze neco tvrdit..zde musim brat v potaz vahu dotycneho.. napriklad pokud neco rika Robert Malone, ktery stal za vyvojem mRNA vakcin, tak to pro me ma vahu podstatnou.. a pokud navic vidim, ze jeho videa soustavne mizi z youtube, zacinam mit pochybnosti, kde je pravda a proc se mi kdosi snazi zamlcet nejake skutecnosti..

(DIR) Post #AEplhh0Bc84Mgi2btg by vitSkalicky@fosstodon.org
       2021-12-27T15:56:56Z

0 likes, 0 repeats

@mig @albi protože očkování nejen způsobí že nelehneš, ale zároveň nebudeš covid šířit dál, čímž ochráníš zranitelné a zploštíš křivku.I když mladý člověk prodělá lehký průběh stále při to mohl nakazit babičku před tím, než si všiml příznaků.U dětí asi doufají že zpomalí šíření, ale nemám k tomu žádné informace.

(DIR) Post #AEpmyrJicFwPYYvVk8 by mig@mastodon.1984.cz
       2021-12-27T16:11:17Z

0 likes, 0 repeats

@vitSkalicky @albi to je  zjednodušení..zaprvé to pořád neospravedlňuje nutnost plošného očkování před selektivním na základě protilátek.. zadruhé argument o ochraně babiček se používá jako nátlak.. kdybych jako očkovaný opravdu covid neroznášel, tak bych se nechal očkovat, jenže právě že ho můžu roznášet taky.. pravdou je, že asi v menší míře, nicméně v případě omikronu je to stejně fuk, protože ten se rozšíří tak rychle, že na to nebude mít moje očkování pražádný vliv..

(DIR) Post #AEpz0xhv1izdPA10gS by mig@mastodon.1984.cz
       2021-12-27T18:26:07Z

0 likes, 0 repeats

@vitSkalicky @albi .. tak už vím o třech případech, kdy očkování dotyčným způsobilo problémy, a to docela vážné.. jedním z nich je můj táta, který to půl roku tajil a až teď jsem pochopil, proč mě v září nevyprovodil domů jako vždycky, on by totiž býval nevyšel kopec... zřejmě vysoké protilátky jsou kontraindikace k očkování, doufám že to na ministerstvu vezmou v potaz..takže pokud budu mě donutí na třetí dávku, počkám si až na novavax, a to až tehdy, když se ukáže, že nemám protilátky..

(DIR) Post #AEpz3p69UYY1ZZiMWu by mig@mastodon.1984.cz
       2021-12-27T18:26:38Z

0 likes, 0 repeats

@vitSkalicky @albi .. tak už vím o třech případech, kdy očkování dotyčným způsobilo problémy, a to docela vážné.. jedním z nich je můj táta, který to půl roku tajil a až teď jsem pochopil, proč mě v září nevyprovodil domů jako vždycky, on by totiž býval nevyšel kopec... zřejmě vysoké protilátky jsou kontraindikace k očkování, doufám že to na ministerstvu vezmou v potaz..takže pokud mě donutí na třetí dávku, počkám si až na novavax, a to až tehdy, když se ukáže, že nemám protilátky..

(DIR) Post #AEtvmoyLBVE71r6MrI by vitSkalicky@fosstodon.org
       2021-12-29T16:08:47Z

0 likes, 0 repeats

@mig @albi to spíš bude lepší vyhledávat lidi, kteří mají větší riziko komplikací při očkování a ty neočkovat než očkovat jen ty, kterým hrozí velké potíž při covidu. To pak záleží na implementaci a kvalitě lékařů, jestli budou schopni odhalit rizikové před očkováním. A těm neočkovaným nezbude nic než se testovat více.Mimochodem, babíčku jsem nechtěl použít jako zastrašování ale jako zkratku pro "osobu v rizikové skupině se kterou se mohl dotyčný potkat".