Post A4dCUf8nfFjgxW60Aa by arkadiusz_wieczorek@101010.pl
 (DIR) More posts by arkadiusz_wieczorek@101010.pl
 (DIR) Post #A4dCUf8nfFjgxW60Aa by arkadiusz_wieczorek@101010.pl
       2021-02-22T21:50:15Z

0 likes, 0 repeats

Chętnie zagłosuję za Internetem, w którym wnoszę drobną opłatę za czytanie treści powiedzmy 0.005 PLN od artykułu, w zamian za brak reklam. Nie byłoby reklamodawców, uważam, że portale potencjalnie zarobiłby więcej, niż utrzymując się z atakowania użytkowników reklamami.

(DIR) Post #A4dCUfYg72R6FmCfVQ by Eryk@101010.pl
       2021-02-22T22:14:04Z

0 likes, 0 repeats

@arkadiusz_wieczorek Co sądzisz o modelu przeglądarki Brave? Moim zdaniem nie jest idealny, ale na większą skalę byłby czymś o wiele lepszym niż to, co mamy obenie.

(DIR) Post #A4dCUfxUcmHlUjoUBU by arkadiusz_wieczorek@101010.pl
       2021-02-22T22:28:09Z

0 likes, 0 repeats

@Eryk Nie do końca mnie to przekonuje. Z tego co przeczytałem na szybko to Brave płaci użytownikom tokenami za oglądanie powiadomień. Dobrze rozumiem?Uważam, że użytkownicy powinni głosować swoimi wyborami oraz portfelami za lepszym Internetem.Natomiast do samego Brave'a mam jeszcze zastrzeżenie, że jest oparty o Blinka, tak jak M$ Edge, Chrome, Opera. Sam Blink ma korzenie w WebKitcie → Safari. Więc wolę wspierać Firefoxa. O Brave można poczytać też wiele niepochlebnych komentarzy: https://alternativeto.net/software/brave/about/

(DIR) Post #A4dCUgNj3FGko65R4a by Eryk@101010.pl
       2021-02-22T23:00:25Z

0 likes, 0 repeats

@arkadiusz_wieczorek Reklamy są głównie w postaci obrazków w nowych kartach. Brave automatycznie przekazuje "tokeny" do witryn, które zarejestrowały się do programu Brave Rewards. Nagrody są rozdysponowane pośród strony, które odwiedzamy na podstawie "uwagi" (wyrażonej w procentach). Można wyznaczyć strony, których się nie chce wspierać. To tyle z czego ogarnąłem po kilku dniach.A co do Firefoxa: kilkoma ostatnimi decyzjami i ogólnym zachowaniem korporacji Mozilla trochę się obrzydzili.

(DIR) Post #A4dCUgmXYz7Q33hFke by arkadiusz_wieczorek@101010.pl
       2021-02-24T23:05:50Z

0 likes, 0 repeats

@Eryk co do Mozilli to prawda, ale dalej wybierając Firefox'a nie wspieramy monopolizacji rynku wśród przeglądarek

(DIR) Post #A4dCUhDTwofZOcIlkG by viggen@mas.to
       2021-02-25T06:54:26Z

0 likes, 0 repeats

@arkadiusz_wieczorek @Eryk Jeśli jest to silnik otwartoźródłowy to nazwałbym to raczej otwartym standardem niz monopolizacją. Zawsze można zrobić forka.

(DIR) Post #A4dCUhe4Lxw8j4k0Bc by kuba@toot.kuba-orlik.name
       2021-02-25T08:12:05Z

0 likes, 0 repeats

@viggen @arkadiusz_wieczorek @Eryk niestety to tak nie działa. Monopolizacja Blinka/Webkita sprawia, że Google ma możliwość wetowania standardów webowych. Gdy nie ma równowagi na rynku, fork praktycznie nie ma możliwości zabrać Googlowi tej mocy. No i Blink nie jest o tyle FOSS, co ma "jawny" kod, bo to Google decyduje co zmerge'uje, a co nie, a nie społeczność FOSS.

(DIR) Post #A4dCUi7UaZTMCKVV32 by kuba@toot.kuba-orlik.name
       2021-02-25T08:13:06Z

0 likes, 0 repeats

@viggen @arkadiusz_wieczorek @Eryk NB Google zapowiedział, że logowanie do konta Google nie będzie działało na forkach Blinka/Webkita, więc forków z dużym udziałem rynku po prostu nie będzie, bo ludzie się na nie nie przesiądą.

(DIR) Post #A4dCUiVb8wkrP5mkca by viggen@mas.to
       2021-02-25T08:32:07Z

0 likes, 0 repeats

@kuba @arkadiusz_wieczorek @Eryk Nie rozumiem dlaczego w takim razie pozwalają na logowanie z Firefoxa?  O co tu chodzi?

(DIR) Post #A4dCUisdlHBcYYZ9XM by BluRaf@a.nom.pl
       2021-02-25T11:35:34.159264Z

1 likes, 0 repeats

@viggen @kuba @arkadiusz_wieczorek @Eryk Firefox ma jeszcze na tyle duży udział na rynku, że odcięcie jego użytkowników od usług Google byłoby pijarowym strzałem w stopę. Do tego zależy im na utrzymaniu się Firefoxa na powierzchni, póki robi za dupochron na wypadek oskrarżeń o monopol.