Post 9oFcTvmvBLkpQe8hAe by petrjakes@nerdica.net
(DIR) More posts by petrjakes@nerdica.net
(DIR) Post #9oF8f46zZsfXnxv7p2 by joy@nerdica.net
2019-10-19T17:39:29Z
0 likes, 0 repeats
Ještě z Google+ si určitě pamatujete, že k elektrobastlířské práci používám minimální vybavení - např. páječku z Lidlu za 299 korun. Vzpomínám si, jak byl u mě v září 2015 @kamilzm podívat se, jak a kde vyrábím WiFi teploměry a byl překvapený/zklamaný z prázdné pracovny. Nebýt jednoho-dvou výstřelků (drahý osciloskop a 3D tiskárna), se snažím směrovat většinu příjmů do mé velké rodiny a sám "pro sebe" moc neutrácet - v případě mých výrobků spíš do sebe moc neinvestovat.Teď se mi ale stala taková věc, že jsem se na Twitteru "chytil špatné party" - tj. lidí, kteří se nebojí koupit si věci, které by se jim při práci/koníčcích mohly hodit. Jak jistě víte, špatné příklady táhnou, a tak když jsem se včera dočetl, že si Jirka (který to už dotáhl až na TV Nova se svými nádhernými výrobky) koupil reflow oven (pec na pečení plošných spojů), velmi to se mnou zacloumalo. Bojoval jsem s tím statečně asi 8 hodin, sehnal jsem všechny důvody proti koupi, ale nakonec jsem se asi o půl třetí ráno neovládl a koupil si tu pec taky.Pec je tady: www.ebay.com/itm/T962-Reflow-O…Důvody proti koupi jsou jednak subjektivní (strach z neznámého, strach z prodělaných peněz atd.) a pak objektivní, mezi které řadím především špatnou mechanickou konstrukci (vřelý vzduch fouká vepředu dolů na stůl a zničí ho), neuvěřitelně diletantskou montáž (vevnitř je to poslepováno malířskou papírovou maskovací páskou, která za provozu začíná doutnat), nepoužitelný firmware, chybějící měření teploty (cold junction), špatnou distribuci tepla, takže se některá místa připékají, a nějaké další "drobnosti".Tohle všechno hodlám vyřešit následováním návodů lidí, kteří to už vyřešili přede mnou:electronza.com/t-962-reflow-ov…www.instructables.com/id/T962A…github.com/UnifiedEngineering/…www.youtube.com/watch?v=62S2vP…Když už jsem odhodil všechny zábrany a koupil tu pekárnu, netrvalo dlouho a za rozbřesku jsem utratil další nelidské peníze - koupil jsem si ultrazvukovou pračku na špinavé plošné spoje! www.aliexpress.com/item/328187…Nejdřív jsem si myslel, že aspoň tady ušetřím a koupím tu menší za $35, ale pak ve mně převážila obava, že se mi do ní něco nevejde a tak jsem pro jistotu koupil tu větší a dražší za $63.Pro své extrémní chování nemám žádnou solidní výmluvu. Snad jen, že vás teď budu nejspíš moci zásobovat historkami z rozcházení těchto mašin a pokud se to náhodou všechno podaří, tak bych měl být schopen začít produkovat elektroniku na vizuálně lepší úrovni, než dnes. No a taky to může být dobrý tip pro vás, pokud máte za úkol napsat Ježíškovi a nemáte ještě dvě plné stránky A4 přání a požadavků, tak si tam dolů můžete troubu nebo pračku připsat www.ebay.com/itm/t962-reflow-o…
(DIR) Post #9oF8f4uGcg5IGmyTcu by mprymek@nerdica.net
2019-10-24T07:14:50Z
0 likes, 0 repeats
@joy @kamilzm Vidíš to mámo, já jsem ti to říkal, že jak se začne tahat s tím Jirkou po Twitteru, tak do dopadne špatně. A tady to máš!A prznitel se usmívá navzdory své podprůměrnosti a otci na očích se tahá s největším exotem v okolí!A je to tvoje vina, výsledek tvé výchovy! To měla být moje výchova! Ale to bych se nesměl ani|na vteřinu hnout z Twitteru!
(DIR) Post #9oFcCzgvPt4AbzG532 by joke@nerdica.net
2019-10-24T11:14:05Z
0 likes, 0 repeats
@joy @kamilzm No dlouho taky premejslim o vlastnim Rigólu, tak dlouho, az ho prestali vyrabet. Tedy konkretne ten DS1054Z, ktery mate vsichni predpokladam. Skoda no. Pripadne teda, tohle asi neni nejlepsi misto, ale nevyrabi se uz konecne nejaky pouzitelny osciloskop k PC ? Ten bych asi jeste radsi, nez dalsi vec na stole, kterou nepouziju denne. Nezavadilo neco takoveho nekomu nekde ?
(DIR) Post #9oFcD0ExNMHwJXBG5o by mprymek@nerdica.net
2019-10-24T12:44:36Z
0 likes, 0 repeats
@joke Já mám SainSmart DDS-120. Je slušnej, ale těžko k sehnání.S PC osciloskopama je hlavně problém se software, všechno jenom pro Windows...Viz nerdica.net/display/a85d7459-1…
(DIR) Post #9oFcTvmvBLkpQe8hAe by petrjakes@nerdica.net
2019-10-24T12:46:47Z
0 likes, 0 repeats
@joke @mprymek www.saleae.com/ má SW pro linux, proto jsem to fungoval. Nic se neinstaluje. Vše se pouští z jednoho adresáře. Fuguje na první našlápnutí. Jen zatím pouštím pod sudo (kvůli právům na USB port)
(DIR) Post #9oFcTwdk0y0O4SqsV6 by mprymek@nerdica.net
2019-10-24T12:48:33Z
0 likes, 0 repeats
@joke @petrjakes Jo, ale Saleae je (na můj vkus a pro moje velmi zřídkavý použití) dost drahej.
(DIR) Post #9oFd14cLNLL2MvzlUO by petrjakes@nerdica.net
2019-10-24T12:53:51Z
0 likes, 0 repeats
@joke @mprymek Já na ten nejnižší model dostal slevu -€174,50, tzn. kupoval jsem za €184,50 (bez DPH)
(DIR) Post #9oFd156TZJRPsO5pSK by mprymek@nerdica.net
2019-10-24T12:54:47Z
0 likes, 0 repeats
@joke @petrjakes Což je pro mě dost drahý :)
(DIR) Post #9oFeQIvpOOGLxQhgg4 by joy@nerdica.net
2019-10-24T13:09:01Z
0 likes, 0 repeats
@mprymek Tak ten Rigól stál tuším 12 tisíc korun, tak kdyby šlo něco podobného za 200 euro, nebylo by to tak zlé. Ale neporovnával jsem to, tak mě nekamenujte. Ten Rigól za dvanáct je čtyřkanálový 100MHz nabouchanec s všemi možnými funkcemi (jen OneWire mi chybí, jinak je tam dekódování všeho)
(DIR) Post #9oFeQJKHvRpRBI9Dns by mprymek@nerdica.net
2019-10-24T13:10:41Z
0 likes, 0 repeats
@joy No jo, jenže je to krabice bokem, s vlastním displejem a opravdovýma tlačítkama... To je imho úplně jiná liga, cenově neporovnatelná.
(DIR) Post #9oLm744SNxZGwmptlQ by joke@nerdica.net
2019-10-24T14:57:24Z
0 likes, 0 repeats
@joy @kamilzm Jj, prave sleduju na jeden aukci na eBay. No prave - to je presne to, proc jsem chtel PC osciloskop a ne dalsi "kram" na stul. Ale samozrejme obcas je kram potreba a to je to vecne kolecko. Bych to pri mem tempu vyuzil tak 2x za rok, no mozna 10x, kdyz uz bych to mel doma, ale 8x bych si poradil i jinak. No znas to sam.... Tak nahod cenu
(DIR) Post #9oLm74irxhtUy7kAkq by joy@nerdica.net
2019-10-27T09:40:10Z
0 likes, 0 repeats
@joke kup tohle a ušetři 11 tisíc korun: www.banggood.com/DANIU-ADS5012…
(DIR) Post #9oLm75DM8MHSUg0WH2 by mprymek@nerdica.net
2019-10-27T12:05:27Z
0 likes, 0 repeats
@joy Neni ten displej trochu moc malej?