Post 9nkxpguiRGRYLyNirI by bobek@social.bobek.cz
(DIR) More posts by bobek@social.bobek.cz
(DIR) Post #9ncBe0gj6gTLc54Bhw by mprymek@nerdica.net
2019-10-05T12:09:35Z
0 likes, 0 repeats
DIN lišta je nejlepší vynález hned po krájeným chlebu!Po letech bastlení jsem konečně dokonvergoval k formfactoru mých domácích prototypů, který skvěle funguje po všech pro mě důležitých stránkách:- prototypovací desky 5x7cm (akorát tak velké, aby se tam vešly nejrůznější funkční celky)- wirewrappované propoje na desce- 3d-tištěný držák desky na DIN lištu (parametrizovaný model v OpenSCADu!)- "interní" propojení mezi deskami pomocí "dupont" konektorů (z těch ještě hodlám přejít na JST XH)- externí propojení pomocí normálních "ethernetových" kabelů - přes klasický keystone do patchpanelu- kde to jen jde, použít pro komunikaci CAN busTenhle setup je skvělý na to, že:- je víc než dostatečně spolehlivý (na testovací bastlení i polo-produkci)- propoje se dají relativně snadno předělat (sláva wirewrappingu!)- celý to má nějakou štábní kulturu, není to vrabčí hnízdo, který zabere půl stolu a ničí nervy- jakmile dokončím testovací fázi, prostě desky vezmu a přenesu do polo-produkce jenom přecvakáním na jinou DIN lištu (třeba ve vodotěsné krabici venku, v malém "rozvaděči"...)- pokud je to potřeba, dají se jednotlivé části zařízení krásně propojit i na větší vzdálenosti. Ethernetové kabely se válí všude, v libovolných délkách.Takhle třeba vypadá můj současnej testbed pro CAN-based MCU-PLC:Oproti mým dřívějším haldám bordelu - drátů, breadboardů... je to nádhera!P.S. Jasně, vím, že většina z těhle mých objevů musí být pro profi bastliče úsměvná, ale pro mě je to fakt velký krok pro člověka :)P.P.S. Dalším cílem na cestě k mé bastlířské Mekce (Jeruzalému?) nejspíš bude zkusit tenhle formfactor modifikovat tak, aby interní propoje byly přímo na sebe nacvakovací, bez kabelů. Strašně se mi totiž líbí koncept "modulární PLC", který jsem objevil teprve nedávno. Vypadá to jednoduše, ale ďábel je v detailu. Jsem zvědavej, jestli se mi to podaří zrealizovat.
(DIR) Post #9nd4PqKoIbJUvY4a6S by skautik@nerdica.net
2019-10-05T22:28:32Z
1 likes, 0 repeats
@mprymek A teď je ještě nízká DIN, úzká a krom železa dělají i hliníkové a měděné :).Siemens si pro PLCčka dělá svoje lišty, taky fajn věc.U těch "dupont" lišt bych zůstal, pro spojení deska - deska či modul - modul jen používá většina velkých výrobců nejen PLCček.U Siemens PLC S1500 mají dvouřadý FDC s roztečí cca 1mm ( tuším ), u Siemens LOGO! mají taky takový "nos" kterým se připojí předchozí modul, Allen Bradley má tuším o kousek větší rozteč na páčce kterou se připojí předchozí modul a Omron něco podobného.Tady je to hezky vidět u LOGO! www.sbazar.cz/Rommic/detail/69…
(DIR) Post #9ndCkWTy6UgJ4SjDoO by mprymek@nerdica.net
2019-10-06T00:01:22Z
0 likes, 0 repeats
@skautik Duponty jsou imho fajn pro spojeni neceho, co 1. ma relativne hodne pinu (>10) 2. neni to mechanicky namahane. Takze jako patice pro nacvaknuti ESP32 nebo STM32 do "motherboardu" super. Nejsem s nima ale spokojenej prave pro ty flexibilni interni propoje - napr. petipinovy datovy kablik od PLC modulu k rele modulu. Jak se do toho kabelu ruzne drbe, tak v te patici ty piny imho nedrzi dost pevne.Mam objednana ty XHcka, ty budou snad diky "klicce" drzet lip. A bonus je, ze se nedaji prepolovat. Dobry zkusenosti mam i s KF2510 z Ciny. Ale ty pouzivam na napajeni, takze chci neco jineho na signalove spoje, at se to neplete...
(DIR) Post #9ndGE3SwqmvTd01ayG by skautik@nerdica.net
2019-10-06T00:40:44Z
1 likes, 0 repeats
@mprymek IMHO ta pevnost bude závislá i na provedení samice. Ty lišty mají jen takovou obyčejnou "Y" vidličku ( mají to i ty značkové ale možná silnější materiál ). Musím ale k té vidličce dát jednu pozitivní zkušenost. Do práce jsem dělal takovou schránku kam se hodí papír a člověk ze skladu si jej vyzvedne. A aby o tom ten člověk ve skladu věděl, bylo tam přidáno trocha elektroniky aby to houkalo a blikalo ve skladu. Některé spoje - optozávora třeba - jsem udělal právě přes "dupont" a navzdoru tomu že to mělo být dočasné řešení na 6 měsíců, po 2 letech pořád funguje. A podstatnou dobu byla namotnována na těžkých dveřích kterýma se hodně třískalo ( při zavírání ) mnohokrát za den každý pracovní den. Takže se tváří že nic moc a pak překvapí.JST- XH jsou fajn - taky to sem tam někam dám ale už se mi párkrát stalo že špatný kontakt či dokonce vylezl z "domečku" byť byl předtím zacvaknut dobře ( tím jsem si jist, kontrolu konektorů a jejich lisování / pájení mám už jako pracovní deformaci :D ). Rovněž se mi úplně nezdá to jak to drží zacvaknuté, někdy to bylo takové dost neurčité ale budiž.Samozřejmě je to z Číny takže nemám velké iluze. A k originálu jsem se ještě nedokopal.K čemu jsem se ovšem dokopal byla objednávka Molex konektoru deska - kabel. www.aliexpress.com/item/327925…Ty se mi líbí mnohem více ( krom ceny v Číně ) a faktu že do plastu pasují originální Molex piny které sem tam cpu do kostek pro ISP ( 2x3 či 2x5 pinů ) a do jednotlivých ( 1x1 ) když je třeba.Jen je potřeba dávat pozor na provedení pinu neboť třeba Molex versus NINGI versus "nějaký drahý pin který máme v práci, jehož vyrobce si nepamatuji" mají jiné provedení té části pinu která slouží k zajištění v "domečku" a NENÍ to vzájemně kompatibilní ( vyzkoušeno za Vás - půjčím si od Petra ).
(DIR) Post #9ndpZgW2M8VdDRWEIS by mprymek@nerdica.net
2019-10-06T07:16:58Z
0 likes, 0 repeats
@skautik Jj, to provedení vidličky je právě to, co mě na dupontu nejvíc znepokojuje. Není tam prostě nic, co by konektor silou přidržovalo ve správné pozici. I malá síla ve směru kolmým na konektor mi přijde potenciálně nebezpečná.Ten, co odkazuješ, vypadá fakt pěkně, ale cena relativně vysoká a hlavně já se dívám spíš po co nejstandardnějších komponentách. Není nic otravnějšího než když projekt stojí, protože čekám měsíc na součástku z Číny...Proto jsem taky uvažoval nad nejrůznějšíma konektorama, co se používají v PC, aby byly snadno dostupné. Dost přemýšlím právě nad tím jednotným propojením modulů - buď to jde udělat nacvakávací zboku (každý modul nacvaknutý na předchozí), což je relativně složitý udělat dobře, nebo mít nějakej backplane. Ale zatím jsem nenarazil na nic, co by mě vyloženě chytlo za srdce, že to je ono. Docela se mi zamlouvá třeba takový ten konektor, co se nacvakne přímo na PCB (ISA, PCI, ...). Jenže to není kompatibilní s prototypovacími PCB :( Tak možná nějaký samořezný konektor, co se nacvakává na přímo na plochý kabel? Takové to, co se kdysi používalo na IDE disky, akorát bych měl variantu tak s osmi piny max.Tohle je prostě ještě otevřený. Ale nijak intenzivně nad tím nebádám, to individuální propojení pomocí custom kablíků s nakrimpovanými duponty/JST-XH je pro mě zatím good enough...
(DIR) Post #9nfpGZ4s1ExDpr0wxU by joy@nerdica.net
2019-10-06T20:43:10Z
0 likes, 0 repeats
@mprymek Nemíváš prosímtě nějaké dny otevřených dveří? Jsi zjevně tam, kam se chci dostat, a jsem tvými pokroky a úspěchy úplně oslněn! Prozatím by mi velmi pomohl aspoň OpenSCAD pro držák na lištu... Díval jsem se na to asi před rokem a nedokázal jsem si představit, že to půjde vytisknout tak, aby to bylo opakovaně nacvaknutelné. Nakonec jsem vyměkl až tak, že jsem zvažoval kupovat tu nacvakávací část a teprve na ni nějak montovat vlastní krabičku, ale to už jsem nedotáhl, už se to moc komplikovalo...
(DIR) Post #9nfpGZUkT1ed877cIK by mprymek@nerdica.net
2019-10-07T06:22:46Z
0 likes, 0 repeats
@joy Ty jsi ale lichometník :) Myslím, že to trochu přeháníš :)Ten model ti pošlu, jakmile budu u druhýho komplu, to není problém. Akorát je teda blbý, že by si zasloužil trochu poladit ("opakovaně nacvaknutelný" to je, akorát těch opakování zvládne v současným stavu max malý desítky bych řekl) a ten kód je dost nečitelný - je tam spousta konstant označených a, b, c, d, ... a bohužel jsem někde zašantročil náčrt, co jednotlivý konstanty znamenají. Debil, no :) Nevím jestli nebude snazší si to vytisknout a podle výtisku napsat kód znovu, než se ten současnej snažit pochopit :)
(DIR) Post #9ngfQ1JFPU90Gzcrw0 by skautik@nerdica.net
2019-10-07T14:31:45Z
0 likes, 0 repeats
@mprymek Je otázka co je u Tebe standardní komponenta. Já si třeba nedovedu představit nějakou jinou montáž než je DIN lišta a cokoliv umístitelné na ni. Stejně jako různé konektory, materiály obecně včetně nářadí.Většinou díky zaměstnání které mám a tím jaké máme zákazníky, včetně toho kam se snaží vedení firmy růst. Jsem i dost vděčen komunitě ( kdysi G+, teď tady a na Twitteru ), protože mě jaksi udržuje trochu na zemi co se týká třeba i jen těch cen různých věcí. Protože člověku se ta "míra" změní když dělá s hoodně drahými věcmi, i když jsou to jen "blbé" konektory a piny.Konektor je to ale poměrně standardní bych řekl a dá se samozřejmě koupit u jakéhokoliv autorizovaného distributora. Jen ta cena je zas o kus vyšší.Tady je u TME levnější od výrobce NINIGIwww.tme.eu/cz/details/ncdg-04/…www.tme.eu/cz/details/ncdw-04/…A tady jsem u sebe ve "šrotu" vyhrabal jeden rozebraný modul z LOGO!, jednu desku z WAGO ( a podobných PLC ) - modrý PCB a nějaký řídící modul do měniče.Jen jako co tam používají oni.photos.app.goo.gl/GYxbAwS31L4c…Ty WAGO plc mají komunikační sbernici řešenou na boku karet, na plastovém pouzdru je drážka a na protikusu kolejnička.Ty další tři drážky které jsou vidět na obrázku níže slouží k distribuci napájeníwww.newark.com/productimages/s…
(DIR) Post #9ngfQ2Dc1vEN5nzsn2 by mprymek@nerdica.net
2019-10-07T16:06:39Z
0 likes, 0 repeats
@skautik Tyjo, dik moc za ty fotky! Je dobry videt, ze se tech klasickych "dupontovych" pinu neboji.Schvalne jsem zkusil jenom tak prilozit nejakej delsi hrebinek, co jsem doma nasel, ale je pro moje ucely moc nizkej:nerdica.net/photo/16865130695d…nerdica.net/photo/48578599025d… Tohle je vubec vec, ktera me od toho nacvakavaciho reseni trochu odrazuje - nutnost presne sirky, pritom ja tam davam ruzny soucastky, ruzne vysoky. Obcas by ta nutna konkretni sirka mohla byt limitujici, obcas by naopak modul homl byt zbytecne siroky jenom kvuli konektoru. To je trochu blby. Proto si rikam, jestli by fakt nebyl lepsi nejaky backplane, nejaka sbernice nebo tak neco no...Jediny, co me zatim napadlo, jako primerene schudny pro moje amatersky podminky, je tady tahle klasika: www.monotaro.sg/g/00924782/- staci koupit plochej kabel, konektory se na nej snadno cvaknou v libovolnym miste, z modulu staci bokem vystrcit zalomeny piny. Vsechno snadno dostupny a snad i dobre spolehlivy (v tech dvou radach).
(DIR) Post #9ngfeIB1UiPudlaIU4 by mprymek@nerdica.net
2019-10-07T16:09:57Z
0 likes, 0 repeats
@skautik Jinak jeste k tomu, co je pro me "standardni komponenta": ja si s timhle "PLC" projektem hraju ne z komercnich duvodu, ale chtel bych udelat takovou komplet opensource stavebnici, kterou by si mohl kazdej poskladat, vytisknout a upravit. Takze definice "standardni" pro me je asi tahle: cim vic dostupny komukoli kdekoli za pohodovou cenu, tim vic standardni.
(DIR) Post #9ngnSByHXWt9YKMkwi by joy@nerdica.net
2019-10-07T17:36:48Z
0 likes, 0 repeats
@skautik A to já jsem zase vděčný, Lukáši, kdykoliv nám ukážeš, jak se to dělá normálně, abychom to pořád jen neprasili nějak, ale taky to trochu posouvali výš...
(DIR) Post #9nkaU0WAZZMdq0akLI by bobek@social.bobek.cz
2019-10-09T13:30:49Z
1 likes, 0 repeats
@mprymekNaprostý souhlas. Zrovna včera mi dorazilo dalších 4m DIN lišt.
(DIR) Post #9nkbKeKfmva0NYJea0 by joy@nerdica.net
2019-10-09T13:40:19Z
0 likes, 0 repeats
@bobek @mprymek cítím se neuvěřitelně out. Kam jako ty lišty dáváte? Do pokojů na zdi? Na fasádu? Jsem bezradný!
(DIR) Post #9nkhBs3I0cfG33Nl2o by mprymek@nerdica.net
2019-10-09T14:45:02Z
0 likes, 0 repeats
@joy @bobek Tak jednu máme všichni v domovním rozvaděči, že jo :) Já mám pak ještě dvě venkovní krabičky, kde mám elektroniku k řízení zalívání, tak tam mám ty svoje modulky taky nacvakaný na DIN liště. Pak ještě tu ten testbed, co byl výš na fotce. A ještě jednu lištu schovanou v rohu knihovny, kde mám pokusnou automatizaci obýváku (ovládání světel, hifi, ...)Celkově teda po baráku jich mám teď pět. A to jenom proto, že nejsem teď ve svým, takže nebuduju domácí automatizaci, jak bych chtěl.
(DIR) Post #9nkheovCj7kqjmP99M by joy@nerdica.net
2019-10-09T14:48:49Z
1 likes, 0 repeats
@mprymek zítra zajedu někam ty železa koupit teda, abych nebyl takový mimoň, ale nejspíš mi to tu jen zůstane ležet na hromadě dalších věcí, které jsem si podle jiných nakoupil )
(DIR) Post #9nkiduJFJG9f6zmJtI by mprymek@nerdica.net
2019-10-09T15:02:19Z
0 likes, 0 repeats
@joy Jo, zajdi, já ti někdy bro pošlu ten model a pak už nebudeš mít výmluvu, abys to nevyzkoušel! ;)
(DIR) Post #9nkipSrNByt7SBFgUS by mprymek@nerdica.net
2019-10-09T15:03:50Z
0 likes, 0 repeats
@joy To mělo být "brzo", ne "bro". Zas takovej gansta nejsu :)
(DIR) Post #9nkksDiEAOFjFePqq0 by joy@nerdica.net
2019-10-09T15:27:15Z
0 likes, 0 repeats
@mprymek na rozdíl od doby, kdy jsem na DIN zkoušel naskočit minule, dnes Thingiverse nabízí mnoho a mnoho modelů, co prý jdou nacvaknout. Některé na to nevypadají, ale jiné trochu ano. Takže jsem zvědav i na ten tvůj, je-li from scratch, jak jsi to pojal :)
(DIR) Post #9nkprKrQbS7Uu37JRo by mprymek@nerdica.net
2019-10-09T16:23:12Z
0 likes, 0 repeats
@joy Cestou nejmenšího odporu, jako vždycky :)
(DIR) Post #9nkxjw8suGebqXGUsa by bobek@social.bobek.cz
2019-10-09T17:51:28Z
0 likes, 0 repeats
@joyFriction fit! A když nepůjde nasadit, tak větší silou ;)@mprymek
(DIR) Post #9nkxpguiRGRYLyNirI by bobek@social.bobek.cz
2019-10-09T17:52:32Z
0 likes, 0 repeats
@joyJako trošku podvadim. Mám v plánu zrekonstruovat rozvaděč. Takže minimálně půlka padne na něj.@mprymek