X-Google-Thread: 1045ba,e75884e884625585,start X-Google-NewGroupId: yes X-Google-Attributes: gid9f2349c2e8,domainid0,public,usenet X-Google-Language: POLISH,Latin2 Received: by 10.68.135.231 with SMTP id pv7mr1429739pbb.8.1330069278800; Thu, 23 Feb 2012 23:41:18 -0800 (PST) Path: h9ni2934pbe.0!nntp.google.com!news1.google.com!goblin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.pionier.net.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: =?iso-8859-2?Q?Fizyka_;=29_do=B6wiadczalna?= Date: Fri, 24 Feb 2012 08:41:14 +0100 Organization: Aleuania-Pueruania Lines: 136 Message-ID: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: c39-026.client.duna.pl Mime-Version: 1.0 X-Trace: inews.gazeta.pl 1330069278 11738 83.151.39.26 (24 Feb 2012 07:41:18 GMT) X-Complaints-To: usenet@agora.pl NNTP-Posting-Date: Fri, 24 Feb 2012 07:41:18 +0000 (UTC) X-MimeOLE: Numer mego telefonu '665 363835'='Moj Eneuel' X-Priority: 3 X-User: eneuell X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5512 Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original Content-Transfer-Encoding: 8bit Przeprowadzam do�wiadczenie z obro�cami krzy�a. _ (_) <-------------- uderzenie kijem bilardowym /|\ / | \ / | \ <-- te kreski oznaczaj� wzajemne powi�zania, / | \ czyli si�y, oddzia�ywania / | \ / | \ _/ | \_ (_)------+------(_) \ | / \ | / \ | / \ | / \ | / \ | / \|/ (_) _ (_) <-------------- uderzenie kijem bilardowym <-- teraz to samo, ale bez kreseczek, bez wzajemnego powi�zania, bez si�, bez oddzia�ywania _ _ (_) (_) _ (_) Teraz mi potrzebny diabelski pentagram i �ydowska gwiazda Dawida. Oczywi�cie w rogach tych twor�w maj� by� ,,kulki'' powi�zane wzajemnie si�ami przedstawionymi kreseczkami. Tym oto sposobem pr�buj� pokaza�, �e zasady dynamiki Newtona (kwestionowane przez lotnika z grupy lotniczej pl.rec.lotnictwo) nie s� �amane przez pi�karzy kropi�cych pi�ki. Jak wiadomo, pi�k� mo�na wkopa� z rogu wprost ;) (znaczy -- po �uku) do bramki. Lotnik pojmuje, �e na pi�k� kr�con� (jak na skrzyd�o) dzia�a powietrze, za sprawa kt�rego (zgodnie z prawem Bernoulliego) pi�ka zakr�ca -- z tym nie ma problem�w. Po tej stronie wiruj�cej pi�ki szybko�� sumuje si�, po tamtej si� odejmuje, wi�c jest r�nica szybko�ci liniowych, jest r�nica ci�nie�, jest i si�a zakrzywiaj�ca tor lotu ca�ej pi�ki... Jednak co uczyni�, aby jednym kopniakiem zakr�ci� pi�k�? Bez zakr�cenia (woko�o osi tej�e pi�ki) nie ma skr�cenia toru lotu ca�ej pi�ki... Zasady Newtona zaprzeczaj� mo�liwo�ci nadania ruchu obrotowego za pomoc� pojedynczej, sta�ej si�y. Aby ruch by� obrotowy, raczej musi by� si�a do�rodkowa, z konieczno�ci stale zmieniaj�ca sw�j kierunek, czyli skierowana zawsze do pewnego �rodka... Lotnik twierdzi, �e zasady dynamiki Newtona ograniczaj� si� do mas skupionych w jednym punkcie. Ja za� twierdz�, �e takie skupienie nie jest mo�liwe (zbyt wielka g�sto�� w�a�ciwa) i �e mam spok�j z tymi rysunkami (post z tymi rysunkami postawi�em trzy razy, kto� m�g�by cho� zauwa�y�, �e powtarzam si� niepotrzebnie) dop�ki jest tam krzy� -- obro�cy krzy�a albowiem mnie chroni�... Jednak wymiana krzy�a na pentagram lub gwiazd� Dawida -- musi wywo�a� oburzenie. :) -=- No i... Eksperyment to pot�ga. Trzeba wymieni� krzy� (niby jako� obramowany, ale jednak krzy�) na gwiazdy... -=- Czy kto� mi pomo�e w narysowaniu wiadomych gwiazd? -- pi�cioramiennej (pentagramu diabelskiego) i (�ydowskiej gwiazdy Dawida) sze�cioramiennej? -=- Jestem infantylny? Lotnicy podgl�daj�? Zapoznaj� si� z moimi zamiarami? Trac� efekt zaskoczenia? Ano trac� -- ale i tak wywo�am burz�. :) Ludzie to nie zwierz�ta -- mo�na nimi manipulowa�, mo�na nimi sterowa�... S� jak automagi -- wykonuj� algorytmy... Troch� niepokoi mnie obramowanie krzy�a... Ale krzy� to krzy�... A gwiazda to nie krzy�. :) I krzy�, i obie gwiazdy -- to uproszczone modele cia�a kopanego. Chc� wykaza�, �e pi�karz nie nadaje pi�ce ruchu obrotowego (dooko�a osi tej pi�ki) ale deformuje t� pi�k� i nadaje jej (?ca�ej? pi�ce) szybko�� prostoliniow�. Mo�e nie nadaje ca�ej pi�ce, ale jej cz�ci, ta cz�� ci�gnie (za pomoc� si� spinaj�cych cz�stki pi�ki) reszt�. W deformowanej pi�ce powstaj� zaburzenia dzia�aj�cych tam si�, powstaje niezr�wnowa�ona si�a do�rodkowa - i pi�ka zaczyna obraca� si� dooko�a swej osi. -=- Jak �atwo zgadn�� -- Newtona zasad broni� nie zamierzam. Obroni� si� same -- setki lat by�y podwa�ane przez ,,naukowc�w''. Chc� podst�pnie wykaza� moje b��dne my�lenie sprzed lat, kiedy to twierdzi�em, �e ludzie my�l�... Ot� teraz kajam si� w prochu i w popiele -- teraz twierdz�, �e ludzie nie my�l�. Mog� nawet bi� si� w moje piersi -- bo Neplit czyni cuda i p�uca mam w dobrej formie. -=- No nic -- narysuje kto� te gwiazdy? Chyba chcecie pom�c mi w wykazaniu mego b��dzenia sprzed lat... ;) -=- Wczoraj by�y moje urodziny. W og�le chyba nie pami�tacie godziny �mierci Jana Paw�a II! Jak tak mo�na?! To oburzaj�ce! Taki wielki cz�owiek... -- .`'.-. ._. .-. .'O`-' ., ; o.' eneuel@@gmail.com '.O_' `-:`-'.'. '`\.'`.' ~'~'~'~'~'~'~'~'~ o.`., o'\:/.d`|'.;. p \ ;'. . ;,,. ; . ,.. ; ;. . .;\|/....