X-Google-Thread: 9f2349c2e8,4c828408244ba30f X-Google-Attributes: gid9f2349c2e8,public,usenet X-Google-NewGroupId: yes X-Google-Language: POLISH,Latin2 Path: g2news1.google.com!news4.google.com!feeder.news-service.com!kanaga.switch.ch!switch.ch!news.belwue.de!news.uni-stuttgart.de!news.nask.pl!news.nask.org.pl!feed.news.interia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: =?iso-8859-2?Q?Re:_Kiedy=B6_trzeba_to_by=B3o_zrobi=E6...?= Date: Sun, 10 Jan 2010 01:41:58 +0100 Organization: Aleuania-Pueruania Lines: 349 Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: csknet-84-234-43-13.csk.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: inews.gazeta.pl 1263084369 19635 84.234.43.13 (10 Jan 2010 00:46:09 GMT) X-Complaints-To: usenet@agora.pl NNTP-Posting-Date: Sun, 10 Jan 2010 00:46:09 +0000 (UTC) X-MimeOLE: Numer mego telefonu '665 363835'='moj eneuel' X-Priority: 3 X-User: eneuell X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843 Xref: g2news1.google.com pl.rec.ascii-art:85 "Eneuel Leszek Ciszewski" hi8clp$pan$2@inews.gazeta.pl > \lin y724,x111,d24;kh,zZ.% Jak kto� nie ma TeXa, mo�e narysowa� kreski o��wkiem na kartce papieru. Litery h i v -- bo poziom i pion zaczyna si� w j�zyku polskim na p, ale p i l, bo pisa�em to p�niej -- st�d troch� po polsku, troch� po angielsku, ale chyba wiadomo, o co chodzi. Na ko�cu ka�dj kreski jest opis -- gdyby kt�ra� z linii narysowa�a si� niepoprawnie, od razu wiadomo, kt�ra. Od razu po w��czeniu opis�w, kt�re mo�na by�o wy�acza�. Poni�ej blankiet na wp�aty. Kartka papieru z 3 trzycz�ciowymi blankietami wp�at -- takie w�wczas by�y w u�yciu na poczcie i w wielu bankach. %%%%%%%%%%% %%%%%%%%%%%% %Izabela.tec%%%% %Programik ten s/lu/zy do %przygotowywania bankowych dowod/ow wp/lat. %Pobiera informacje z pliku o nazwie `zplata.iza'. %Je/zeli zmienna ror jest r/owna zero, %to w polu na dole wypisywany jest %napis ,,pobrano op/lat/e'' %z konsekwencj/a tego napisu. %Je/zeli zmienna ror jest r/owna jeden, %to w polu na dole wypisywany jest %tekst ,,wp/lata na ROR -- wolna od op/lat''. %Je/zeli zmienna ror jest r/owna dwa, %to w polu na dole wypisywany jest %tekst ,,wp/lata wolna od prowizji''. %Skutki podania innych warto/sci tej zmiennej, %mo/zna sobie wyobrazi/c, czytaj/ac %odpowiednie fragmenty tego programu albo zobaczy/c. %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% % Efektem prcy tego programu jest dziesi/e/c stron: %-pierwsza, to dwie kreski d/lugo/sci oko/lo 287mm %oddalone od siebie o oko/lo 67mm; %-druga, pi/ata i /osma s/a do siebie bardzo mocno podobne; %-trzecia, sz/osta i dziewi/ata - s/a podobne %bardzo mocno do siebie, podobne te/z s/a do wszystkich %innych (z wyj/atkiem pierwszej) ale r/o/zni/a %si/e od drugiej napisem u g/ory; %-podobnie rzecz si/e ma z czwart/a, si/odm/a i dziesi/at/a. %Wszystkie te strony odpowiednio si/e uk/ladaj/a na jednej %kartce w trakcie wydruku, dzi/eki czemu otrzymujemy %trzy druki przydatne w chwili, gdy znajdujemy si/e na poczcie, %lub w banku (nie ka/zdym) i odczuwamy nieodpart/a ch/e/c %podzielenia si/e naszym maj/atkiem z (na przyka/ld) %potrzebuj/acymi naszej pomocy albo te/z z instytucjami, %kt/ore mile spogl/adaj/a na nasze systematycznie wnoszone datki. % Do instytucji takich nale/z/a mi/dzy innymi: %Zak/lad Energetyczny, Zak/lad Ubezpiecze/n Spo/lecznych, gazownia, %wodoci/agi i inne, czyhaj/ace na nasz/a lito/s/c, bez kto/rej pad/lyby martwe. % Dzi/ekuj/e. %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \hsize=67mm\vsize=18mm\nopagenumbers\newcount\op \def\hsp{\hskip4.45mm}\def\cl{\centerline}\def\hf{\hfill}\def\vf{\vfill} \def\sr{0.07mm}%@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@wielko/s/c kropki rastra \def\kr{\vrule width\sr height\sr} \def\df{\leaders\hbox{\kern\ol\kr\kern\oq}\hf} \offinterlineskip\parskip0pt\parindent0pt\baselineskip0pt\lineskip0pt \newbox\slz\newbox\gjw\newbox\lim\newbox\lpo\newbox\pou\newcount\ror\ror=0 \newcount\ras\ras=1%@ 0 -- linie; 1 -- raster @dodefiniowywane w inpucie. \newdimen\ol\newdimen\oq\ol=0.3mm\oq=0.35mm\newdimen\os\os=46mm \font\fpo=p1r7\font\fpa=p1r10\font\fpl=p1r10 scaled\magstep2\fpo \font\fps=p1r10 scaled\magstep1\font\fpz=p1zc10\font\fpzz=p1zcb10 %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \input zplata.iza%%%%%%%%%%%%%%%%%%% %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \setbox\lpo=\vbox to9mm{\hsize=20mm \vrule width1sp height12mm\vrule width\hsize height1sp \vrule width1sp height12mm\par\vskip-11mm %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \ifnum\ror=0%zero%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \cl{pobrano}\vskip.44mm\cl{op/lat/e}\vskip3.06mm \cl{~z/l~\vrule width3.5mm height1sp depth0pt~% gr~\vrule width6.7mm height1sp depth0pt~}\else %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \ifnum\ror=1%jeden%%%%%%%%%%%%%%%%%% \cl{wp/lata na}\vskip.7mm %\cl{ROR}\vskip.7mm \cl{konto~osobiste}\vskip.7mm \cl{--~wolna}\vskip.7mm \cl{od~op/lat}\else %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \ifnum\ror=11%jeden%%%%%%%%%%%%%%%%%% \cl{wp/lata na}\vskip.7mm \cl{EuroKonto}\vskip.7mm \cl{--~wolna}\vskip.7mm \cl{od op/lat}\else %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \ifnum\ror=2%dwa%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \vskip1mm\cl{wp/lata}\vskip.9mm \cl{\vphantom{y}wolna~od}\vskip.9mm \cl{prowizji}\else %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \ifnum\ror=3%trzy%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \cl{ofiara na cel}\vskip.7mm \cl{\kern1.1pt{}charytatywny}\vskip.7mm \cl{--~wolna od}\vskip.7mm \cl{op/lat}\else %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \ifnum\ror=4%cztery%%%%%%%%%%%%%%%%% \cl{op/lat/e}\vskip.5mm \cl{pokrywa}\vskip.5mm %\cl{w/la/sciciel}\vskip.5mm \cl{posiadacz}\vskip.5mm %\cl{konta} \cl{rachunku} \fi\fi\fi\fi\fi\fi\vss} %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \setbox\slz=\vbox to7mm{\hsize=9.9mm\cl{\kern1mm{}s/lownie} \vskip.5mm\cl{\kern1mm{}z/lotych}\vf} \setbox\gjw=\vbox to7mm{\hsize=9.9mm\cl{\kern1mm{}groszy} \vskip.5mm\cl{\kern1mm{}jak~wy/zej}\vf} \ifnum\ras=0%linie {\global\setbox\lim=\vbox to7mm{\op=5\hsize=46mm\loop \vbox to.8mm{\vrule width\hsize height1sp\vf} \ifnum\op>0\advance\op-1\repeat\vf}} \else\ifnum\ras=1%raster {\lineskiplimit-10000pt\baselineskip0.547mm\op=3 \hsize\os\advance\os-\ol\advance\os-\oq \global\setbox\lim=\vbox to7mm{\loop%@@@@@@@@@@@ \line{\df}\cl{\hbox to\os{\df}} \ifnum\op>0\advance\op-1\repeat\line{\df}\vf} }\fi\fi \setbox\pou=\vbox to4mm{ \vbox to10mm{\line{\vrule width67mm height0sp}\vf} %\vbox to10mm{\line{\vrule width67mm height1sp}\vf} \vbox to4.7mm{\fpa\cl% {z/l~\hbox to22.3mm{\dotfill}~gr~\hbox to9.9mm{\dotfill}}\vf} \vbox to16.5mm{\line{\hsp\box\slz\hf\copy\lim\hsp} \line{\hsp\box\lim\hf\box\gjw\hsp}\vf}\fpa \vbox to18.6mm{\fpl\iwi\vf\iwu\vf\iwm\vskip1mm} \vbox to1.80mm{\cl{\vrule width58mm height.24mm}\vf} \vbox to4.45mm{\cl{\fpz\iai}\vf} \vbox to4.45mm{\cl{\fpz\iau}\vf} \vbox to4.50mm{\cl{\fpz\iam}\vf} \vbox to1.30mm{\cl{\vrule width58mm height.099mm}\vf} \vbox to4.20mm{\cl{\fpz\nba}\vf}\vbox to4.20mm {\cl{\fpz\noa}\vf}\vbox to3.50mm{\cl{\fpzz\nka}\vf} \cl{\vrule width58mm height.323mm} \line{\hskip42.29mm\box\lpo\hss}\hsize=41mm \vbox to1mm{\cl{\kern5mm{\dotfill}}\vf}\fpo \vbox to7mm{\cl{\kern5mm{}podpis~przyjmuj/acego}\vf} \vbox to0mm{\line{\vrule width\hsize height0sp}\vss}\vss} %\vbox to0mm{\line{\vrule width\hsize height1sp}\vss}\vss} \vbox to0mm{\vrule width1sp height287mm%@@@ \hf\vrule width1sp height287mm\vss}\vf\eject \op=2\loop%@@@@ \null\copy\pou\cl{pokwitowanie dla wp/lacaj/acego}\vf\eject \null\copy\pou\cl{odcinek dla posiadacza rachunku}\vf\eject \null\copy\pou\cl{odcinek dla banku}\vf\eject \ifnum\op>0\advance\op-1\repeat\end Przyk�adowe pliki .iza: %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \ras=1 \ror=3 %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \def\iai{Parafia~Rzymskokatolicka} \def\iau{pw.~/sw.~Wojciecha~Bpa~i~M.} \def\iam{76-011~Wyszewo} %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \def\nba{Powszechna~Kasa~Oszcz/edno/sci} \def\noa{--~bank~pa/nstwowy~I~O\slash~Koszalin} %\def\nka{33516-1674-136} \def\nka{10202791-1674-270-1} %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \ofi=1%1,0 \ras=0%0,1 \ror=333%@@@0,3,33,333 \def\iai{Parafia~Rzymskokatolicka} \def\iau{w~Licheniu~Starym} \def\iam{62-563~Liche/n~Stary} %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% \def\nba{Wielkopolski~Bank~Kredytowy~S\kern-.65pt.\kern.65ptA.} \def\noa{Oddzia/l~w~Koninie} \def\nka{10901199-\kern-.2pt54263-\kern-1.2pt128-00-0} %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% %\def\nka{353005-54263-136-73} -=- Gdybym pieczo�owito�� wk�adan� w te ko�cio�y po�wi�ci� panienkom, mia�bym dzi� rodzin�, zamiast kt�rej mam dzi� samotno�� i ple�� na suficie �azienki. �atwo�� pozyskiwania pieni�dzy ode mnie sprawi�a, �e stawa�em si� niewolnikiem Ko�cio�a JPII. Ksi꿱 nie umieli doceni� dopieszczonych blankiet�w (ligatur na przyk�ad lub tak zwanych kerning�w czy starannie rozmieszczonych i policzonych rubryk, tak aby nie przeznacza� niepotrzebnego miejsca kosztem braku innego) i widzieli we mnie tylko g�upca p�ac�cego hojnie na ich zbytki. Innym m�drym by� Iszkowski, kt�ry uzna�, �e zbuduje jemu sieci komputerowe, kt�re przeka�� dzieciom Paj�k�w. P�aci�bym i bym budowa�, ale nie w taki spos�b, jaki to widzieli co, kt�rzy nie rozumieli, dlaczego niekt�re litery trzeba odsun�� od siebie, inne zla�, a inne dosun�� i dlaczego ka�d� rubryk� trzeba starannie policzy�, przewiduj�c to, co b�dzie tam wpisywane. Na grosze trzeba zawsze po�wi�ci� wi�cej miejsca ni� na z�ot�wki, cho� to wydaje si� w pierwszej chwili niem�dre -- tak jednak jest w miejscu na op�aty czy prowizje. Czy kiedykolwiek taka prowizja si�gn�a 10 z�otych? Nie. Ale grosze zawsze zajmuj� dwie cyfry... Takich kwiatk�w jest ca�a masa. Zaczyna si� to na papierze, przy blankietach, ale ko�czy w tak zwanym �yciu -- wywala si� mas� czego� tam, gdzie to nie jest potrzebne kosztem tego, gdzie jest to konieczne. Tak tworz� si� kryzysy, tak powstaje bieda, tak ludzie marniej� -- wszystko na wi�ksz� chwa�� Boskiego majestatu, gdzie pieni�dze znacz� wi�cej od m�dro�ci czy po prostu staranno�ci i pracowito�ci, panie Makulski!!!!! Ostatni raz mog�em budowa� sieci dla Iszkowskiego jeszcze po zawaleniu si� rodzinnej firmy. By�yby ciekawsze od tych budowanych z t� fimr�. By�yby budowane przez specjalist�w prawdziwych -- w odr�nieniu od specjalist�w rodzinnej firmy czy samego Iszkowskiego. :) Do ich budowy d�ugo mnie namawiano, ale mnie brakowa�o spokoju -- rodziny!!! Teraz brakuje i spokoju, i zdrowia. :) Kolejne marzenia odesz�y w niebyt zapomnienia. :) -=- Przyk�ad g�upoty, kt�ry pojm� durnie typu Makulskiego: Gdyby m�j m�dry_inaczej ojciec udost�pni� mi kilka miesi�cy temu pusty gara�, doprowadzi�bym Pann� Mercedes do dobrego stanu i sprzeda�bym j� komu�, kto mia�aby z niej zadowolenie. M�j ojciec jednak wola�, aby gara� sta� pusty, a samoch�d usi�owa� sprzeda� swoimi metodami -- bez skutku. Aktualnie samoch�d stoi na letnich ko�ach, zasypany �niegiem, z uszkodzonymi lewymi drzwiami przednimi a ja jestem nadal chory i by� mo�e nie wyzdrowiej� nigdy. W gara�u, w kt�rym stoi nowy samoch�d, nie ma miejsca na kolejne ko�a, wi�c Volvo je�dzi na letnich ko�ach... Dlaczego ojciec wolnego/pustego gara�u nie udost�pni�? Dlatego, aby mnie zmusi� do sprzedania samochodu. Efekt uzyska� odwrotny, ale czy to ma jakie� znaczenie? B��d w sztuce... Powy�szy przyk�ad zrozumiej� durnie typu Makulskiego. Bardziej skomplikowanych przyk�ad�w -- nie. Marnuje si� moje �ycie, marnuje si� dobytek, marnuje si� wszystko, ale dzieje si� tak na wi�ksz� chwa�� Bo�ego majestatu. Jednemu zabra�, cho� na to pracowa�, aby da� innemu, kt�ry to zmarnuje, gdy� tego po prostu nie rozumie. (a je�li nie rozumie -- nie ceni!!) Podatnik p�aci, rodzinna firma bierze miliony (mojego ojca lub inna -- inne firmy bior� wi�cej) i marnuje, gdy� te pieni�dze dawane s� g�upcom podatnym na sterownie Ko�cio�a, nie za� ludziom m�drym. Benedykt XVI m�wi, �e powodem ka�dego kryzysu jest kryzys moralny. Racji w 100% raczej nie ma -- czy� kryzys moralny bierze sw�j pocz�tek w kryzysie moralnym, czyli sam w sobie? Ale pomijaj�c te zawi�o�ci -- jest to prawd�. Na pocz�tku jest my�l -- gdy jej brakuje, �ycie staje si� piek�em. Makulskiemu potrzeba tylko jedzenia i spania -- i na to zbiera pieni�dze. Inni maj� wi�ksze potrzeby zar�wno ducha, jak i cia�a, ale musz� �y� jak zwierz�ta (jak Makulskiemu si� �yczy) lub nawet gorzej, bo nawet zwierz�t nie trzyma si� w pople�nia�ych oborach czy budach. :) Przynajmniej teoretycznie. I zaraz obudzi si� �cierwo, kt�re �yje gorzej od Makulskiego, kt�re karmi�em, gdy by�em bogaty, czyli w�wczas, gdy mi nie odebrano jeszcze mo�liwo�ci zarabiania pieni�dzy prac�. :) �cierwo kopuluje jak na zwierz�ta przysta�o i �yje (zalicza �ycie -- nie my�li, nie prze�ywa, nie zastanawia si� nad sob� czy nad �wiatem) z dofinansowania. �adnej pracy w �ycie nie w�o�y, bo i po co -- mo�na wszak wszystko wymodli�, wymusi�, wydrze�, zabra� intrygami, si�� -- a wszystko to na wi�ksz� chwa�� Boskiego majestatu!!! Dzi� g�upcze Makulski nie uda si� zwr�ci� mi �ycia czy zdrowia. Czasu cofn�� nie mo�na a g�upio wydawane pieni�dze (nawet miliomy) niewielkie daj� korzy�ci. Jest nawet o tym mowa w Pi�mie �wi�tym: Podarunek nierozumnego nie przyniesie ci po�ytku Niewiele jest takich os�b, kt�re wspierane prze mnie nie rozwin�y si�. (i chyba o czym� to �wiadczy!!!) Ja za�, za swoj� dobroczynno��, zosta�em skazany na rodzinn� firm�, albowiem potrafi ona zarobi� (przynajmniej w marzeniach) wi�cej ode mnie. A zosta�em skazany, aby mie� wi�cej i aby wi�cej m�c p�aci� na ko�cio�y. Przekl�ty niech b�dzie ka�dy duchowny, kt�remu p�aci�em dobrowolnie pieni�dze. A ka�dy, kto p�aci tym g�upcom, niech wie o tym, �e ,,nagrod�'' jest sterowanie, wynikiem kt�rego jest n�dza -- g�upi Makulski, cho�by i mia� dobre ch�ci, nie potrafi dobrze wybiera�. Akurat Makulskiemu przy�wiecaj� dwa cele -- w�adza oraz pieni�dze, czyli ma z�� wol�, ale nawet gdyby �yczy� w swym mniemaniu dobrze, �yczy�by g�upio, czyli �le. :) Pozdrawiam ka�dego, kto straci (lub straci�) najbli�szych z powodu �wi�skiej grypy. Ja musz� traci� p�uca z wyroku g�upc�w, kt�rym wydaje si�, �e gdyby tak mnie przycisn�� (jak ojciec z gara�em i samochodem), to bym zarabia� pieni�dze, a gdybym zarabia�, to bym p�aci� na ,,Ko�ci�''... :) Ot� przyciskanie niczego dobrego nie daje. My�li tylko taki cz�owiek, kt�ry jest szcz�liwy. Dociskany przez Ozorowskiego (za pomoc� Kopani) nie wymy�li niczego dobrego -- dlatego w�a�nie musi by� �le w tym kraju. :) Gn�j Ozorowski my�li sobie - dobrze, �e Eneuela dociskamy!! Dzi�ki temu niczego nie nauczy si�, bo jednak jakiekolwiek tw�rcze �ycie w takich warunkach nie jest mo�liwe, wi�c po �mierci ojca b�dzie musia� przej�� rodzinn� firm�, aby bra� (kra��?) pieni�dze podatnik�w i p�aci� na Ko�ci�!!! Ot� gnoju Ozorowski -- nie b�d� ci (ani innym gnojom) p�aci�. :) Zapami�tam gnoju Ozorowski z�o, kt�re mi uczyni�e� i powiem ci ju� dzisiaj, �e nie zap�ac� ci (ani innym gnojom) ani grosza. :) Ja, gnoju Ozorowski, nie o�eni�em si�, nie prze�y�em swego �ycia. I nie prze�yj� bo ju� za p�no na to prze�ycie. Pieni�dze skurwysynu, cho�by i ogromne, niczego ju� nie zmieni�. Ty �yjesz, aby je��, ja jad�em, aby �y�. My�la�e� skurwysynu, �e ja b�d� pracowa�, a �cierwi�tka b�d� bra�y pieni�dze, siedz�c na stanowiskach menad�er�w? :) Je�li �cierwi�tka s� tak m�dre, �e mog� by� menad�erami -- nie potrzebuj� mnie. Leszek Ciszewski z Bia�egostoku