X-Google-Thread: 1045ba,dcd87cdf0e23651e X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-Language: POLISH,Latin2 Path: g2news2.google.com!news4.google.com!news3.google.com!news.glorb.com!newsfeed.pionier.net.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: =?iso-8859-2?Q?Powody=2C_dla_kt=F3rych_warto_=BFy=E6._:=29_?= Date: Wed, 28 Jun 2006 20:27:54 +0200 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_Budowa_dobrych_stosunk=F3w_z_Elfa?= =?iso-8859-2?Q?mi._:=29?= Lines: 94 Message-ID: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: 10-152.89-161.tel.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: inews.gazeta.pl 1151519606 21664 89.161.10.152 (28 Jun 2006 18:33:26 GMT) X-Complaints-To: usenet@agora.pl NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Jun 2006 18:33:26 +0000 (UTC) /pl.rec.ascii-art: Eneuel X-MimeOLE: Moje numery telefonu: 505 704562 i 85 7463797 X-Priority: 3 X-User: eneuel C-Koordynaty: N 53�06'48", E 23�08'38", 1992 Arkedocja Xref: g2news2.google.com pl.rec.ascii-art:983 Istotnie -- nieprawd� jest, �e jedynym powodem, dla kt�rego warto prze�y� w niesprzyjaj�cych warunkach jest widok radosnych oczu Kr�lewny lub kogo� innego. Innym powodem jest inna rado��, te� przekazywana za po�rednictwem zmys��w. Oto ona: Cho� nie mo�na sfotografowa� �piewu, mo�na fotografowa� �piewaj�cych ludzi: Izabella Tarasiuk i Adam �ak. Zdj�cia niedo�wietlone, gdy� brakowa�o ,,pa�eru'' ;) w lampie o liczbie przewodniej 55 metr�w. :) 55 metr�w dla film�w o czu�o�ci ISO 100 oraz ogniskowej obiektywu 105 mm. W istocie by�o ISO 400 (czyli dwie dzia�ki wi�cej lub 6 DIN w nieliniowej skali czu�o�ci) i ogniskowa obiektywu od 80 mm do 300 mm, przy czym lampa b�yskowa dostosowywa�a si� tylko do ogniskowych (od 24 do 105) mm, a przy d�u�szych ogniskowych -- bezu�ytecznie o�wietla�a tak�e pustk�. Tak zwane �wiat�o obiektywu -- od 4.0 (dla 80 mm) do 5.6 (dla 300 mm). Im ta liczba jest mniejsza -- tym obiektyw ja�niejszy a skuteczny zasi�g lampy -- jest odwrotnie proporcjonalny do owej liczby. Innymi s�owy przy najd�u�szej ogniskowej mamy: 55 metr�w [liczba przewodnia lampy] * 2 [dzia�ki -- ISO 400, zamiast ISO 100] / 5.6 [�wiat�o obiektywu] co daje w efekcie 110 metr�w / 5.6 =~ 19.6428571, czyli oko�o 20 metr�w. W istocie, cho� moja odleg�o�� by�a znacznie mniejsza owych 20 metr�w, chyba �adna klatka filmu nie otrzyma�a z lampy b�yskowej dostatecznie du�ej porcji �wiat�a przy fotografowaniu z ogniskow� 300 mm. :) Przy mniejszej ogniskowej podchodzi�em bli�ej. :) Smutna te� jest klatka F1000018.JPG -- cho� poprawnie obliczy�em �wiat�o (; r�cznie ;) -- na klatce s� w istocie dwa zdj�cia, co spowodowane jest smutnym uszkodzeniem aparatu, kt�re raz na jaki� czas si� objawia. (film nie jest prawid�owo przewijany) Oczywi�cie ;) w tym przypadku podszed�em bli�ej i wzi��em pod uwag� okoliczno�ci ,,sceniczne''. Na celownik rzecz jasna ;) wzi��em twarz smyczka (czyli skrzypaczki) kt�r� wida� na klatce F1000016.JPG. Mo�e jeszcze s�owo o �wietle obiektywu. Liczone jest w prymitywnie prosty spos�b: Dzieli si� po prostu :) �rednic� przedniej soczewki przez d�ugo�� ogniskowej obiektywu. Na ka�dym normalnym obiektywie s� napisy m�wi�ce o: -- d�ugo�ci ogniskowej (lub zakresach d�ugo�ci w przypadku obiektywu zmiennoogniskowego) -- jasno�ci obiektywu (czyli �wietle lub jak kto woli przes�onie) a czasami tak�e producent podaje tak zwan� g��bi� ostro�ci i/lub �rednic� gwintu znajduj�cego si� z przodu obiektywu, gdzie zazwyczaj umieszcza si� filtry. :) Zale�no�� g��bi ostro�ci od d�ugo�ci obiektywu i jego jasno�ci jest trudna do obliczenia, ale im obiektyw kr�tszy i im przes�ona wi�ksza (czyli im obiektyw jest ciemniejszy :) i im ma kr�tsz� ogniskow�) tym owa g��bia jest wi�ksza. (i dlatego w�a�nie proste aparaty fotograficzne by�y zaopatrywane w obiektywy o kr�tkich ogniskowych i ma�ych �rednicach, �eby wykonanie zdj�cia ostrego by�o �atwe; niestety -- zazwyczaj ogniskowe nie mog� by� zbyt kr�tkie, gdy� dzieli nas zbyt du�a :) odleg�o�� od tego, co fotografujemy; czasem celowo t� odleg�o�� zwi�kszamy, by unikn�� smutnych zniekszta�ce� ,,panoramicznych'' -- obraz na fotografii jest tym wi�kszy, im mniejsza dzieli nas od niego odleg�o��; a czasami po prostu nie mo�emy podej�� zbyt blisko. :) Co do jasno�ci -- im obiektyw jest ja�niejszy, :) tym mniej potrzebujemy �wiat�a. Idealnie ;) skrajnie ostrym jest obiektyw o �rednicy punktowej, przez kt�ry jednak wpada (; ma�o ;) �wiat�a. :) http://www.bstok.pl/news/?news=837 <-- to niemoje, ale to ta impreza http://www.leszekc.w.tkb.pl/kros/izabella/ <-- to moje, surowe, poskanowane na labowym skanerze w rozdzielczo�ci (1840 x 1232) na 3 bajty na kolor. Cho� s� a� trzy bajty na jeden piksel, co daje 2^24 liczb� kolor�w, w istocie przeci�tne zdj�cia (nawet te z bardzo dobrych skaner�w) zawieraj� oko�o 1024, czyli 2^10 kolor�w. :) O tym, jak g��boko si�gnie skaner w dany piksel, decyduje tak zwane D. ;) Im wi�ksze -- tym lepiej. Czasami takich kolor�w jest zastraszaj�co ma�o -- na przyk�ad 2^8. :( Dobrze owe kolorki liczy Imagine, kt�r� mo�na �ci�gn�� na przyk�ad ode mnie: http://www.leszekc.w.tkb.pl/kros/mundury/imagine%20oraz%20totalny Zapraszam do ASCIIartowania. :) _______________________________________ -- ______________ ___.' ________ | Cho� mam ,,uaktywnion�'' us�ug�, zwan� .-' ____ Y V | ju� dawno doczeka�em si� | ,,poczt� g�osow�'' -- nie mam do niej | | | _| Eneuel Leszek Ciszewski | dopisania tego numeru do | dost�pu, dlatego prosz� nie sk�ada� :) '->| ||_ 85 .-. 8789052, 7463797 <+-spisu TP S.A. | .--tam swoich informacji, jako �e nie .->| |__| ~~~_@_ _[##] 607 635935 | : zostan� one przeze mnie ods�uchane. By� : |____| (;eneuel#ascii.art.pl;) tego ju� nie mam od dawna | : mo�e us�ug� t� zdeaktywuj� jakim� cudem. :) '------. ^ ^-------------------------' : (albo nawet uzyskam dost�p do owej poczty, :---------------' : w co jednak w�tpi�, gdy� jestem cz�owiekiem ,..: .---' s�abej wiary) i tego tak�e ju� nie mam; mam natomiast 0505 704562 <----' nadto i @dres 'eneuel#ascii.art.pl' nie jest ju� aktualny