X-Google-Thread: 1045ba,f857831015dd9d0b X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-Language: POLISH,Latin2 Path: g2news2.google.com!news3.google.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.task.gda.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: =?iso-8859-2?Q?Re:_Drogi_krzy=BFowe..._?= Date: Mon, 12 Jun 2006 01:08:13 +0200 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_Budowa_dobrych_stosunk=F3w_z_Elfa?= =?iso-8859-2?Q?mi._:=29?= Lines: 125 Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek" NNTP-Posting-Host: 24-140.89-161.tel.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: news.task.gda.pl 1150067830 125 89.161.24.140 (11 Jun 2006 23:17:10 GMT) X-Complaints-To: abuse@news.task.gda.pl NNTP-Posting-Date: Sun, 11 Jun 2006 23:17:10 +0000 (UTC) X-Priority: 3 /pl.rec.ascii-art: Eneuel C-Koordynaty: N 53�06'48", E 23�08'38", 1992 Arkedocja X-MimeOLE: Moje numery telefonu: 505 704562 i 85 7463797 Xref: g2news2.google.com pl.rec.ascii-art:937 "Eneuel Leszek" e6cimo$sb4$1@news.task.gda.pl > "Eneuel Leszek" e4ogu9$fmt$1@news.task.gda.pl > > > Samulu, co ty na to, �e po�lubi� kobiet� w wieku okre�lanym mianem > > 'seniorka' i na dodatek u�omn�, i to powa�nie -- z obci�tymi nogami? :) > > Zg�d� si� baranie. :) Osobi�cie obci��em jej nogi, cho� u takich seniorek > [..] > > Ma�oretki-seniorki -- to dziewcz�ta w wieku do lat 14 (czternastu). :) > Skruszy�o si� serce moje w obliczu s�ugi Bo�ego, Henryka Samula i gniewu Bo�ego... > Przepraszam wi�c ksi�dza Henryka Samula za to, �e k�ama�em... Okazuje si�, > �e seniorki-ma�oretki, to dziewcz�ta w wieku **od** lat czternastu, czyli > czternastolatki i starsze... By� mo�e nawet po prostu starsze ni� > czternastolatki -- problemu tego nie rozstrzygn� sam, w ka�dym > razie to najstarsza grupa wiekowa w�r�d ma�oretek. :) > To jak, baranie -- zgodzisz si� na m�j �lub z tak� staruszk�? :) > Duchowy ojcze, Henryku Samulu kieruj�cy ludzi do rynsztoka? :) I aby by�o jasne -- nie twierdz�, �e ksi�dz Henryk Samul mnie wysy�a� do jakiej� starej ,,baby'', czyli seniorki. :) Raczej ksi�dz Leszek Struk, :) w czasie odprawianych przez siebie wieczornych, studenckich mszy �wi�tych, w kt�rych uczestniczy�em co tydzie�. :) Do starej i brzydkiej. :) �wiadcz� o tym dwa ,,dowody''. :) P�niej chyba Leszek Struk stara� si� ze mn� ,,pogodzi�'' w duchu, :) ale ja akurat neguj� ,,czucia modlitewne''. :) Dla mnie B�g ,,przemawia'' faktami: -- padaj�cym deszczem -- pi�knem otaczaj�cego �wiata, -- niespodziewanym zachowaniem innych os�b (wiem, �e to motyw z Tolkiena, ale jak ju� pisa�em -- Tolkien czerpie tak�e ze �wiata rzeczywistego) -- niespodziewanymi/niezrozumia�ymi u mnie preferencjami (na przyk�ad stwierdzeniem, �e jednak Jan Pawe� II, to bardzo porz�dny cz�owiek) -- itp. :) Neguj� ,,czucia'', intuicj� i ,,dodatkowe'' zmys�y -- jako zwodnicze i pozostaj� przy ocenie rozumnej, czyli opartej o ,,przyrz�dy'', zmys�y, tabelki, cyferki, wska�niki, wyliczenia, wykresy itd., kt�rym wierz� bezgranicznie, :) cho� i one czasami zawodz�. :) Jednak je�li zawiod� -- mam czyste sumienie, gdy� uwa�am, �e cz�owiek powinien w swych decyzjach kierowa� si� tylko Rozumem. :) (w tym i ,,sercem'', czyli mi�osierdziem, ale zawsze mi�osierdziem rozumnym, nie za� ,,czuciowym'') :) Wszelkie pr�by wy�udzenia :) od Boga innego rodzaju odpowiedzi -- spe�zaj� u mnie zazwyczaj na niczym. :) Dla mnie Duch �wi�ty -- to Duch Rozumu. Potrafi prowadzi�, :) przypomnie� o czym�, spotka� :) z kim�, ale ,,bezpo�rednio do serca'' moim zdaniem przemawia ka�dy duch -- i �wi�ty, i przekl�ty, i ka�dy inny, dlatego neguj� ,,czucia modlitewne'' i pozostaj� w �wiecie materialnym, poznawalnym zmys�ami i lepiej opisanym, zrozumianym, zbadanym przez cz�owieka, ni� �wiat ducha... :) Wi�cej dla mnie znacz� kontakty ,,bezpo�rednie'', ,,rozmowy osobiste'' itd. :) Nawet nie lubi� rozmawia� za po�rednictwem telefonu i preferuj� raczej odwiedzenie kogo�, z kim chcia�bym porozmawia�, o ile jest to mo�liwe. :) I w trakcie takich rozm�w potrafi� du�o wyczyta� z gest�w, reakcji i spojrze� :) osoby z kt�r� rozmawiam, dlatego czasami patrz� rozm�wcy prosto w oczy, cho� wiem o tym, �e to zazwyczaj ludzi peszy. :) Cz�sto potrafi� godzinami, a nawet latami ogl�da� fotografie, aby si� z nich czego� dowiedzie�, o ile znam :) osob� (o ile znam jej typowe zachowania, grymasy twarzy itd.) odbicie kt�rej tam si� znajduje i znam okoliczno�ci powstania zdj�cia, gdy� cz�sto identyczny grymas twarzy towarzyszy zupe�nie r�nym przyczynom. :) Nigdy jednak tak pozyskanych informacji (niepopartych poznaniem zmys�owym i bezpo�rednim) nie uwa�am za wiarygodne, dop�ki ich nie zweryfikuj�. :) -==- Pozdrawiam Monik�C :) z dawnych lat, :) kt�r� dzi� spotka�em, :) cho� nie dane mi by�o z ni� porozmawia�. :) -==- Dlaczego wi�c wylewam pomyje na Samula, nazywaj�c go baranem? (ciekawe co gorsze 'skurwysyn', czy 'baran' -- pierwsze jednak dotyczy cz�owieka) Dlatego, �e to on mnie nam�wi� do wsp�pracy? I tak, i nie. Ostatecznie zna�em swego ojca, i wiedzia�em doskonale o tym, �e igram z diab�em. :) Do Samula mam te same pretensje, co do innych: Nieudzielenie mi pomocy. :) Odwiedzi�em go w 2001 roku i nie otrzyma�em od niego pomocy. :) Od nikogo nie otrzyma�em. :) ,,Modlitewna'' jego pomoc tylko mnie denerwowa�a. :) Nauka katolicka m�wi, �e trzeba i modli� si�, i pracowa�. :) Sama modlitwa, cho�by ,,wyt�ona'', cho�by czysta na poz�r -- jest nic zazwyczaj nie warta. Dlaczego wi�c pod niebiosa wychwalam Mart� -- Kr�lewn� Azalandii? To tajemnica. :) Wiem o Marcie wi�cej, ni� wolno mi wiedzie�. :) I nawet na torturach :) nie ujawni� tego, czego ona ujawnienia -- nie �yczy sobie, cho� to dla wielu ludzi �adne tajemnice. :) Ponadto Marta sam� sw� obecno�ci� chroni mnie i os�ania przed wieloma lud�mi. :) T� osob� mia� by� �wietlicki, ale nie chcia� ni� by�. :) Marta, nie po��daj�c moich d�br -- chroni mnie przed lud�mi, kt�rzy �udz� si� tym, i� moja ewentualna bez�enno�� (ciekawe, czy jest takie s�owo) :) i id�ca za tym bezdzietno�� -- przynios� im profity. :) Ot� nie przynios�, bo w razie czego :) -- wszystko oddam jej, czyli Marcie w�a�nie. :) Dlaczego wi�c wychwalam mormon�w i innych ludzi, kt�rzy jedynie mi dotychczas b�ogos�awili? Bo akurat ich modlitw -- B�g wys�uchiwa�. :) Ponadto byli i s� na tyle bogaci i/lub kulturalni, �e nie dybali na to, co stanowi moj� w�asno��. :) Mormoni nawet wymadlali (ale nie w litaniach itp.) mi panienki, dziewczyny. :) Og�lnie jednak sama modlitwa jest niewiele warta. :) Zazwyczaj bowiem B�g odpowiadaj�c swemu rozm�wcy -- udziela mu uczynkowej �aski. :) Je�li cz�owiek z �aski tej nie skorzysta -- prawdopodobnie jego modlitwa nie zostanie zaakceptowana przez Boga. :) [..] a Mi�o�ci bym nie mia� -- nic bym nie zyska� [..] Wracaj�c do Samula -- nie przeszkadza mi to, �e grzebiesz si� w mojej przesz�o�ci. :) Parafrazuj�c -- i Samula stworzy� B�g. :) (i grzesznika stworzy� B�g) Dzi�ki temu odzywaj� si� znajomi z dawnych lat. Szkoda, �e na tak kr�tko, jak wy�ej wspomniana MonikaC. :) -==- Pozdrawiam tak�e Lucynk� z Choroszczy. :) Oczywi�cie, �e (; nie pami�tam ;) plotek, kt�rym przys�uchiwa�em si� przed laty. :) Darek niestety nie �yje. Jak mnie zechcesz zapozna� z ma�oretkami (lub jedn� :) z nich) -- nry telefon�w w nag��wku. :) Ciekawe, czy kt�ra� z Twoich c�rek ma�oretkuje. :) _____ _.'_____`._ .'.-' 12 `-.`. /,' 11 1 `.\ // 10 / 2 \\ ;; / :: || 9 ----O 3 || OA -- http://www.asciiartfarts.com/20060517.html :: ;; \\ 8 4 // \`. 7 5 ,'/ '.`-.__6__.-'.' ((-._____.-)) _)) ((_ '--'SSt '--' E. :)