X-Google-Thread: 1045ba,d60772f46d84bca7 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-Language: POLISH,Latin2 Path: g2news2.google.com!news3.google.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail From: Vitro Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Ascii-Artowa lekcja j. hebrajskiego. Date: Mon, 31 Jul 2006 22:59:38 +0200 Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/ Lines: 60 Message-ID: References: Reply-To: bulbin_22@CIACHNIJ_TO_BEZ_SKRUPULOW.o2.pl NNTP-Posting-Host: dfr150.neoplus.adsl.tpnet.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1154379612 9716 83.23.147.150 (31 Jul 2006 21:00:12 GMT) X-Complaints-To: usenet@tpi.pl NNTP-Posting-Date: Mon, 31 Jul 2006 21:00:12 +0000 (UTC) User-Agent: Thunderbird 1.5.0.5 (Windows/20060719) In-Reply-To: Xref: g2news2.google.com pl.rec.ascii-art:1070 Eneuel Leszek Ciszewski napisa�(a): > No tak.. Vitro jak to Vitro -- bez sensu oczywi�cie... :-\ > Mo�e by� tak zbudowa� ca�e zestawy font�w hebrajskich > i umie�ci� to w figlecie, zamiast marnowa� czas na takie co�... > [...] > Mam nadziej� Vitro, �e tym razem si� nie obrazisz. :) Chyba �e robisz to specjalnie... Si� nie obra��, ale zaczynam w�tpi�. Ostatnio cz�sto s�ysz�, �e marnuj� czas na bzdury :-|. Z fontami do figleta s� dwa problemy: mniejszy i wi�kszy. Mniejszy polega na tym, �e zwyczajnie nie mam poj�cia, jak si� fonty do figleta robi i nie za bardzo wiem nawet od czego zacz�� (od zainstalowania figleta i poczytania jego strony podr�cznika 'man' -- przyp. elt); ten problem jest jednak mniejszy, bo zawsze mog� pos�ucha� tego elta, co naskroba� przypis kilka wyraz�w dalej i si� nauczy�. Wi�kszy k�opot tkwi w mojej znajomo�ci hebrajskiego. Nie jestem studentem judaistyki, nie jestem te� �ydem ani nawet �yda w rodzinie nie mam [chyba]. Transfer liter z jednego alfabetu do drugiego nie jest spraw� prost�; wiadomo przecie�, i� nie jest tak, �e ka�dy znak hebrajski ma sw�j odpowiednik w alfabecie �aci�skim. Nawet gdybym ustali� powi�zania wedle tego, jak si� jak� liter� wymawia (a z tym te� by�by problem, bo: 1. w hebrajskim nie ma znak�w dla samog�osek; samog�oski tworzy si� dodaj�c kropki i kreski do istniej�cych liter (cho� AFAIR w potocznym pisaniu si� tego nie robi, bo za du�o z tym pracy); 2. niekt�re litery maj� dwa d�wi�ki, np. liter� waw czyta si� w zale�no�ci o wyrazu albo jako "o" albo jako "u"), to niekt�re litery by wypad�y, bo istniej� pary znak�w, kt�re dubluj� swoje d�wi�ki; np. mamy dwie literki "k" (z tego co pami�tam, s� to bodaj�e kaf i kuf). Poza tym, �e stosuje si� je raz tak, a raz inaczej (w pi�miennictwie hebrajskim s� jakie� dziwne niuanse na temat tego, �e niekt�re litery -- np. mem -- je�eli s� pisane na ko�cu wyrazu, to wygl�daj� zupe�nie inaczej ni� normalnie), to istnieje te� konieczno�� stosowania odpowiednich liter z pary w zale�no�ci od tego, czy piszemy wyraz pochodzenia stricte hebrajskiego, czy te� pochodzenia obcego. Tak wi�c mamy dwie literki "k" i w zale�no�ci od pochodzenia wyrazu piszemy albo kaf, albo kuf (mog� si� tu myli�, ale wydaje mi si�, �e w s�owach nie b�d�cych rasowo hebrajskimi stosuje si� kuf, kt�re przypomina troch� ma�� liter� pe). W figlecie nale�a�oby przyj��, �e wszystkie wyrazy do przetworzenia s� pochodzenia obcego, a wi�c wszystkie literki kaf by nam wypad�y, bo figlet "k" bezwzgl�dnie zamienia�by na kuf. OA: o bombardowanie o o o o o o _ . _ // . o | |// . . . ----- . __\|/__ -- Pozdrawiam, V. Email to bulbin_22@@o2.pl or phone to +48 667 507 630. . eom [end of message]