X-Google-Thread: 1045ba,d60772f46d84bca7 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-Language: POLISH,Latin2 Path: g2news2.google.com!news2.google.com!news3.google.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.task.gda.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Ascii-Artowa lekcja j. hebrajskiego. Date: Tue, 1 Aug 2006 03:32:57 +0200 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_Budowa_dobrych_stosunk=F3w_z_Elfa?= =?iso-8859-2?Q?mi._:=29?= Lines: 285 Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek" NNTP-Posting-Host: 10-152.89-161.tel.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: news.task.gda.pl 1154395985 19065 89.161.10.152 (1 Aug 2006 01:33:05 GMT) X-Complaints-To: abuse@news.task.gda.pl NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Aug 2006 01:33:05 +0000 (UTC) X-Priority: 3 /pl.rec.ascii-art: Eneuel C-Koordynaty: N 53�06'48", E 23�08'38", 1992 Arkedocja X-MimeOLE: Moje numery telefonu: 505 704562 i 85 7463797 Xref: g2news2.google.com pl.rec.ascii-art:1071 "Vitro" ealr0s$9fk$1@atlantis.news.tpi.pl > Chyba �e robisz to specjalnie... > Si� nie obra��, ale zaczynam w�tpi�. Ostatnio cz�sto s�ysz�, �e marnuj� > czas na bzdury :-|. Teraz si� powy�ywam na duchowie�stwie i ca�ym ludem odkupionych/przekupionych ;) miast i wsi z prymasem Polski na czele. :) _______ / / / ' / ___ , _ , _ ___ .___ , __ , . . ___ ___ ____ ___ ____ | | | | / ` |' `|' `. / ` / \ |' `. | | \ .' ` .' ` / / ` ( | | | | | | | | | | | | ' | | | | | |----' | ,/ | | `--. | | | `--/ `.__/| / ' / `.__/| / / | `._/| /` | `.___, `._.' /__.' `.__/| \___.' ` ` ` \___/` :_. ` ' ' ' Mo�na to opisa� s�owami: -- Chrystus zmartwychwsta� -- daj ofiar�!!! (najlepiej ca�opaln� -- jak pod Je�ewem) Duchowni s� twardzi. :) Nauczaj�, �e najwi�kszym grzechem jest odej�cie od Boga a najcenniejszym darem czas... Boj� si� powiedzie� mi na spowiedzi, �e mam wraca� do ,,rodzinnej firmy'' (bo proboszcz postanowi� to uczyni� i najpierw go pogoni�o ;) od konfesjona�u ?do wychodka? a p�niej w og�le go :) pogoni�o z tego �wiata) i pod przykrywk� bratania mnie z ,,rodzin�'' -- zmuszaj� mnie do uczynienia tego czego�, czego B�g mi uczyni� zabroni�. :) B�g nie zabroni� reaktywowania firmy matki, ale �wietlicki (i nie tylko on) wie, :) �e firma ta mo�e pom�c mi w odzyskaniu moich p�l �upieckich w Bia�ymstoku i poza Bia�ymstokiem, wi�c... B�g nawet przygotowa� dwa wydarzenia -- jedno pisane �mierci�, drugie wiekiem: -- matka moja zemdla�a i upad�a (a to zawsze zbli�a zwa�nione strony) i dozna�a sporego uszczerbku zdrowia (widzia�a wszystko podw�jnie) po czym powr�ci�a do zdrowia... Mo�e niech stanie si� to przestrog� dla tych, kt�rzy zbyt szybko uznaj� kogo� za nieuleczalnie :) chorego i skazuj� go na umieranie, pozbawiaj�c prawa do opieki medycznej :) i do pracy -- jak duchowni rzymskokatoliccy post�pili ze mn�, twierdz�c, �e z depresji nie ma powrotu do �wiata ludzi �ywych. :) -- konkurentka mojej matki odesz�a na emerytur�, :) przez co ,,zwolni�a'' klient�w, kt�rymi mog�a si� zaopiekowa� firma mojej matki (gdyby moja matka mia�a pracownik�w, czy raczej pracowniczki) niestety w tej sytuacji klient�w przej�a moja matka chrzestna (kt�ra bardzo dobrze sprawuje si� jako moja matka chrzestna: gdy rodzicom odbi�a szajba tak zwana, a duchowni rzymskokatoliccy wgniatali w ,,rodzinn� firm�'', domagaj�c si� sk�adania im ofiar -- chrzestna matka tak�e mia�a mnie w dupie) Innymi s�owy -- B�g stawi� si� :) na czas i ze �mierci� (z wypadkiem) i z uzdrowieniem, :) i z klientel�... :) Niestety: -- �apanie pracowniczek na ulicy nie przynosi efektu... -- do pracy na uczelni (gdzie �apanki by�yby skuteczniejsze) wraca� nie mog�, gdy� Chrystus zmartwychwsta�!!!... ;) A firma matki tak�e jest mojej ;) produkcji -- czyli niby jest, ale jej nie ma, podobnie jak mia�o to miejsce z ,,rodzinn� firm�'', s�yn�c� na ,,ca�� Polsk�'', ;) w kt�rej to ,,firmie'' �wietlicki, Makulski, Butwi�owski i sp�ka ;) upatrywali z�otych jaj z/a\noszonych dla ;) Ko�cio�a... ;) Oczywi�cie firma mojej matki mo�e w ka�dej chwili :) by� postawiona na nogi, (p�ki �yje moja matka), ale pod warunkiem zachowania w tej firmie Prawa Arkedocji -- Rozumnej Mi�o�ci. :) (w rzymskokatolickiej Polsce na to Prawo miejsca nie ma, ale w Pueruanii -- jest) Lepiej (cho� te� ci�ko i bez efektu) przebiega �apanka ;) narzeczonych. ;) (to znaczy efekt jest, ale niezadowalaj�cy, wi�c jakby go nie ma) ;) Wracajmy do tracenia czasu: -- w ubieg�ym roku za�ata�em dwa z�by -- w tym pi��, z czego jeden ten sam, kt�ry �ata�em w ubieg�ym roku; niestety mam do �atania kolejne cztery, na co nie mam pieni�dzy... (cholernie ;) boli w trakcie szczotkowania) -- pop�ywa�oby sobie kajakami i innymi �upinkami (bez skojarze� z Marysi� Rokit�, kt�ry tak w�a�nie nazwa� holownik o imieniu Langenort, na kt�rym to holowniku zamordowano osiem os�b w majestacie mi�dzynarodowego ;) prawa i przy czynnym sprzeciwie kapitana portu dumnego :) W�adys�awowa i masy ludzi stamt�d :) oraz ,,rodzimych'' Holendr�w) ale nie mam pieni�dzy... -- odwiedzi�bym ca�� mas� :) miejsc na �wiecie (mo�e nie w g�owie mi takie wycieczki jak poprzedniemu papie�owi, kt�ry zwiedza� �wiat ZA MOJE PIENI�DZE i prosi� Matk� Bosk� o ,,poskromienie'' z�o�liwej ;) Kr�lewny, za co zosta� upokorzony na oczach ca�ego �wiata za po�rednictwem kamer TV w czasie swej 104 wyprawy, :) lecz jednak bym gdzie� pod namiot z panienkami pojecha�) ale nie mam pieni�dzy... -- kupi�bym nowy z�om (komputer) bo ten ju� si� sypie, ale nie mam pieni�dzy... -- kupi�bym nowe ubrania (kilkunastoletnia kurtka zimowa ju� cienko ;) wygl�da), ale nie mam pieni�dzy... -- wyremontowa�bym zdeflorowan� ;) pann� Mercedes (kt�r� czasami stawiam pod latarni� -- jak to z tak� kobiet� ;) si� czyni), aby ukry� przed �wiatem te jej haniebne defloracje, ;) ale nie mam pieni�dzy... -- zainstalowa�bym klimatyzacj� w samochodzie i w mieszkaniu, ale nie mam pieni�dzy... -- o�eni�bym si�, ale nie mam pieni�dzy... W og�le -- na wszystko brakuje mi pieni�dzy... Na szcz�cie ko�ci mi si� wzmocni�y, :) dzi�ki czemu mog� t�uc w tle ;) stopami o pod�og� w trakcie pisania na le��co, :) a nawet nie s� mi gro�ne liczne urazy na przykr�tkich hu�tawkach nienastroju ;) itp... Szkoda, �e to, co si� po�ama�o i �le :) zros�o -- nie naprawia si�, cho� post�py po ostatniej rehabilitacji s� widoczne go�ym okiem -- sk�ra jest normalniejsza i mo�na j� moczy�... BTW uraz�w: Kciuk :) prawej stopy, kt�rym zary�em ;) w ziemi� w trakcie hu�tania si� na hu�tawce nienastroju nad niealkoholowym ;) zalewem (tym samym, nad kt�rym Eulia 12 listopada bodaj�e :) 1994 roku rzuca� antyurok na doszcz�tnie spalon� Ziemi� Kapodocji, czyni�c z niej �yzn� krain� uprawian� latami przez Kapodocja�skich cham�w, czyli parobk�w, czyli biznesowych robotnik�w) mocno boli, ale mam nadziej�, �e nic w nim nie p�k�o... ;) Tak wi�c marnuj� czas i dybi� na jakiego� Vitra, ;) z kt�rym mo�na pogada�... Tutaj gdzie wegetuj�, o taki towar, do kt�rego mo�na zagada� -- trudno... :) �yj� niby w�r�d ludzi, ale jakby na pustyni... (nowe oblicze dawnej �wi�tej ;) Inkwizycji -- czyli separacja/izolowanie od ludzi) To chyba ma co� wsp�lnego z moczymord�, :) o kt�rym kiedy� pisa�em -- inspektorem Urz�du Miasta Bia�egostoku, ?Jerzym? Misztalem, kt�ry co jaki� czas spija� si� :) (by� alkoholikiem) i kt�remu nikt nie chcia� w takich chwilach :) pom�c poza moim ojcem biologicznym, kt�remu �w moczymorda musia� podpisywa� faktury na trze�wo... No -- ale moczymorda �w mia� chody tu i �wdzie, wi�c w katolickiej Polsce mo�na mu by�o pracowa� mimo ,,schorzenia''. ;) Ja chod�w nie mam, :) chyba �e u Boga, ale Boga rzymskokatolickie duchowie�stwo (kt�re teraz niepodzielnie w tym kraju rz�dzi) ma w dupie, :) tak wi�c jakbym nie mia�, poza tym, �e od czasu do czasu �w B�g -- kogo� spali w autokarze, kogo� przysypie pod gruzami katowickimi itd. (dzi�ki czemu z jednej strony ludzie mnie nienawidz�, a z innej -- zadaj� sobie pytanie typu -- 'w celu jakim nasze dzieci odchodz� przedwcze�nie z tego �wiata i czy �w cel jest naprawd� warty tej ofiary?') Wracamy do figleta... > Z fontami do figleta s� dwa problemy: mniejszy i wi�kszy. Mniejszy polega > na tym, �e zwyczajnie nie mam poj�cia, jak si� fonty do figleta robi i nie O tym wi�c trzeba podyskutowa� -- poderwa� duchy tej (i nie tylko tej) grupy i popyta�... :) > za bardzo wiem nawet od czego zacz�� (od zainstalowania figleta i > poczytania jego strony podr�cznika 'man' -- przyp. elt); ten problem jest > jednak mniejszy, bo zawsze mog� pos�ucha� tego elta, co naskroba� przypis > kilka wyraz�w dalej i si� nauczy�. Co to znaczy 'elt'? Pytam, bo wygl�da jako� podejrzanie... ;) > Wi�kszy k�opot tkwi w mojej znajomo�ci hebrajskiego. Nie jestem studentem > judaistyki, nie jestem te� �ydem ani nawet �yda w rodzinie nie mam [chyba]. To nie grzech, ale wstyd... ;) No -- i �le wr�y... Ju� my�la�em, �e na grupie mamy jakiego� �yda/�yda, kt�ry mo�e nas ocali z pogromu, a tu takie co�... :( > Transfer liter z jednego alfabetu do drugiego nie jest spraw� prost�; Pewnie tak, zwa�ywszy, �e to zupe�nie inne pismo... > wiadomo przecie�, i� nie jest tak, �e ka�dy znak hebrajski ma sw�j > odpowiednik w alfabecie �aci�skim. Wiadomo... > Nawet gdybym ustali� powi�zania wedle Dawniej 22 lipca... ;) To znaczy najpierw EWedel, p�niej 22 lipiec d.EWedel, a teraz znowu Wedel, ale nie wiem, czy E... > tego, jak si� jak� liter� wymawia Na szcz�cie tu niczego wymawia� nie trzeba. ;) (bez wym�wienia ;) te� mo�na wywali� z pracy na zbity pysk) ;) > (a z tym te� by�by problem, bo: > 1. w hebrajskim nie ma znak�w dla samog�osek; (co� pami�tam) > samog�oski tworzy si� dodaj�c kropki i kreski do istniej�cych > liter (cho� AFAIR w potocznym pisaniu si� tego nie robi, bo za > du�o z tym pracy); Pono� z tego powodu ,,my'' ;) piszemy Jahwe, a ,,oni'' Jehowa. ;) ______________________________________-_--_____________-_-_-_____ --------------------------------------J-hw-------------J-h-w----- > 2. niekt�re litery maj� dwa d�wi�ki, np. liter� waw czyta si� > w zale�no�ci o wyrazu albo jako "o" albo jako "u"), A to bestia!!! > to niekt�re litery by wypad�y, bo istniej� pary znak�w, kt�re dubluj� > swoje d�wi�ki; np. mamy dwie literki "k" (z tego co pami�tam, s� to > bodaj�e kaf i kuf). > Poza tym, �e stosuje si� je raz tak, a raz inaczej (w pi�miennictwie > hebrajskim s� jakie� dziwne niuanse na temat tego, �e niekt�re litery > -- np. mem -- je�eli s� pisane na ko�cu wyrazu, to wygl�daj� zupe�nie > inaczej ni� normalnie), to istnieje te� konieczno�� stosowania odpowiednich > liter z pary w zale�no�ci od tego, czy piszemy wyraz pochodzenia stricte > hebrajskiego, czy te� pochodzenia obcego. > Tak wi�c mamy dwie literki "k" i w zale�no�ci od pochodzenia wyrazu piszemy > albo kaf, albo kuf (mog� si� tu myli�, ale wydaje mi si�, �e w s�owach nie > b�d�cych rasowo hebrajskimi stosuje si� kuf, kt�re przypomina troch� ma�� > liter� pe). > W figlecie nale�a�oby przyj��, �e wszystkie wyrazy do przetworzenia s� > pochodzenia obcego, a wi�c wszystkie literki kaf by nam wypad�y, bo figlet > "k" bezwzgl�dnie zamienia�by na kuf. Przecie� w figlecie chodzi o co� innego. :) O ,,powi�kszenie'' liter. :) Ty -- powiniene�: -- przypisa� hebrajskim literom �aci�skie odpowiedniki (oboj�tne jak przypisa�, oby jednoznacznie) -- zbudowa� macierze ;) (fonty) hebrajskich czcionek/liter/znak�w -- jako� to podpi�� do figleta -- zdoby� akceptacj� �rodowiska ASCII-artowego na �wiecie :) (w tym �yd�w) Inni (ci, kt�rzy zechc� u�ywa� tego zapisu) powinni si� martwi� o poprawno�� zapisu. :) > OA: > o bombardowanie > o o > o o > o o > _ . > _ // . o + | |// . . . + ----- . __\|/__ OA: o o o o o o o _ . _ // . o | |// . . . ----- . __\|/__ o OA: o o o o o . _ o . _ // . . . | |// . o __\|/__ ----- A mo�e by tak zbudowa� lotniska i bombowce... E. ;)