X-Google-Thread: 1045ba,6ce158fa883f6e48 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-Language: POLISH,Latin2 Path: g2news1.google.com!news4.google.com!news.glorb.com!newsfeed.pionier.net.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: p.r.a-a do urn! Date: Fri, 30 Sep 2005 14:52:07 +0200 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_Budowa_dobrych_stosunk=F3w_z_Elfa?= =?iso-8859-2?Q?mi._:=29?= Lines: 110 Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: 165-143.82-139.bia.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: flis.man.torun.pl 1128084909 16401 82.139.165.143 (30 Sep 2005 12:55:09 GMT) X-Complaints-To: usenet@man.torun.pl NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Sep 2005 12:55:09 +0000 (UTC) X-Priority: 3 /pl.rec.ascii-art: Eneuel C-Koordynaty: N 53�06'48", E 23�08'38", 1992 Arkedocja X-MimeOLE: Moje numery telefonu: 607 635935 i 85 7463797 Xref: g2news1.google.com pl.rec.ascii-art:740 "argothiel" pan.2005.09.30.10.32.16.336195@interia.niechce.spamu.pl > >> Literka S do g�ry nogami dalej pozostaje liter� S :) > > Nie pozostaje. I aby to zobrazowa�, wystarczy wzi�� slasza: > > > > \ > > ---------------------------- -- lustro > > / > Eneuelu, jest r�nica pomi�dzy odbiciem lustrzanym, a obrotem o 180 st. > Je�li pisz� "do g�ry nogami", oznacza to w�a�nie obr�t o 180 st. > Mo�e Pan narysowa� liter� S na kartce i obr�ci� t� kartk� do g�ry > nogami. Co Pan otrzyma? :-) Rysowa�em przy okazji 'N'. Je�li jest jedno przekszta�cenie wzgl�dem osi symetrii -- nie otrzymamy 'S', ale je�eli jest to obr�t wzgl�dem jakiego� punktu -- mo�emy otrzyma�: Wystarczy ten punkt umie�ci� w �rodku slasza i dokona� obrotu o 180 stopni nie-Celsjusza lub o pi. Przesuni�cie wyniku_obrotu oczywi�cie nie zmieni kszta�tu litery, czyli �w punkt, wzgl�dem kt�rego obracamy liter� nie musi znajdowa� si� w �rodku symetrii litery 'S', czyli nie musi znajdowa� si� w �rodku owego slasza. Samego slasza mo�na tak�e odbi� wzgl�dem osi symetrii, aby uzyska� po��dany cel, czyli tego� slasza, albowiem slasz jest p�aski i je�li o� pokrywa si� z tym slaszem -- mamy po odbiciu nadal ten sam slasz. Poniewa� jednak "argothiel" pan.2005.09.28.15.51.45.552741@interia.niechce.spamu.pl > o > Q, > A ', > PIS(s) > > > (s)SId > V ; > 6` > o > > Pozdrawiam, argothiel posta� olewaj�ca znajduje si� nadal po lewej stronie -- co wg mnie ma si� nijak do polityki -- zrozumia�em, �e to odbicie lustrzane, nie za� obr�t. Po obrocie by�oby jako� tak: > o > Q, > A ', > PIS(s) > > > (s)SId + `. V + `O + o > W tym w�a�nie w podstaw�wce mia�em problemy z plastyk� - wyobra�a�em > sobie wspania�e obrazy, a to, co wychodzi�o na kartce moj� niewprawn� > r�k�, to.. szkoda gada� :) > ASCII-arty te� mi zazwyczaj wychodz� w zupe�nie inny spos�b ni� > zamierzony. Ja w wyobra�ni widz� raczej liczby i odcinki prostych. :) I rysunki z kresek potrafi� wykona�. Oczywi�cie ,,zdj�cia'' potrafi� by� zupe�nie dowolne, ale nie potrafi� w wyobra�ni zbudowa� ,,owalnej'' bry�y. :) Mo�e owalne czy okr�g�e -- potrafi�, ale bardziej skomplikowanych -- raczej nie. > >> OA, kt�rego i tak nikt nie zrozumie ;) : > >> == > >> | > >> LPPP > >> LLLPPPPP > >> LLLLPPPPPPPP > >> LLLLPPPPPPPPPPP > > Piramida z piasku na pla�y z zatkana na� chor�giewk�. > Kto narysuje lepszy sejm? :P Sejm jednak wygl�da inaczej. > >> Pozdrawiam, argothiel > > To imi� jakiego� anio�a? :) > Nie - to m�j pseudonim ;) Powsta� z dodania cz�stki -iel do nicku > Argoth, kt�ry kiedy� wymy�li�em i przez pewien czas u�ywa�em. No tak, a Argoth pochodzi sk�d, je�li wolno zapyta�? > Pozdrawiam, argothiel -- .`'.-. ._. .-. .'O`-' ., ; o.' leszekc@@alpha.net.pl '.O_' `-:`-'.'. '`\.'`.' ~'~'~'~'~'~'~'~'~'~'~ o.`., o'\:/.d`|'.;. p \ ;'. . ;,,. ; . ,.. ; ;, .;. . .;\|/....