X-Google-Thread: 1045ba,81179ff31f645422 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-Language: POLISH,Latin2 Path: g2news1.google.com!news2.google.com!news-xfer.newsread.com!yellow.newsread.com!netaxs.com!newsread.com!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.task.gda.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Znicz? Date: Fri, 18 Nov 2005 19:38:40 +0100 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_Budowa_dobrych_stosunk=F3w_z_Elfa?= =?iso-8859-2?Q?mi._:=29?= Lines: 57 Message-ID: References: <1m79litxrllxa.dlg@u.i.u> <1lfzg8eaiid8v.dlg@u.i.u> Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: 165-143.82-139.bia.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: flis.man.torun.pl 1132339417 9518 82.139.165.143 (18 Nov 2005 18:43:37 GMT) X-Complaints-To: usenet@man.torun.pl NNTP-Posting-Date: Fri, 18 Nov 2005 18:43:37 +0000 (UTC) X-Priority: 3 /pl.rec.ascii-art: Eneuel C-Koordynaty: N 53�06'48", E 23�08'38", 1992 Arkedocja X-MimeOLE: Moje numery telefonu: 607 635935 i 85 7463797 Xref: g2news1.google.com pl.rec.ascii-art:987 "Vitro" dlkjgb$j6t$1@atlantis.news.tpi.pl > > wypowiadam, ale mnie nikt z uwag� ;) nie czyta -- st�d > > nieporozumienie! > Ja przeczyta�em z uwag�. I chyba po prostu nie zauwa�y�em ironii w > po�cie. Bo je�eli nie by�o ironii, to naprawd�nie m�wisz �le o bugu. > Emotki mnie zmyli�y :-). Wiesz -- ja nie jestem Bogiem i nie jestem wszechmog�cy. Sataram si� jak mog�, lecz wychodzi, co wychodzi. Trzeba si� po prostu liczy� z realiami. Ja chc� o nim pisa� jak najgorzej -- ale przecie� wszelkie szkalowanie musi mie� swoje granice, aby cho� wygl�da�o wiarygodnie... No nie? Mo�e jaki� przyk�ad z �ycia: -- Czy mo�na napisa�, �e Miss Polski jest najbrzydsz� kobiet� w Polsce? Niby mo�na, ale to nie b�dzie wiarygodne, dlatego je�li ju� -- to trzeba jako� umiej�tnie poprowadzi�... W przypadku Tuska -- napisano, �e jego dziadek wst�pi� dobrowolnie do Wermachtu, :) ale skutek niekoniecznie by� zgodny z oczekiwanym... No a co ja napisz� o bugu, aby go ukaza� w z�ym �wietle? M�g�bym napisa�, �e jest monogamist�, ale kto w to uwierzy? R�wnie dobrze m�g�bym napisa�, �e polscy katolicy szanuj� niemieckiego papie�a, Benedykta XVI i zamiast trajkota� Bogu o tym, co �w B�g ma wykona� -- pilnie wsch�uchuj� si� w Jego g�os -- bo to ws�uchiwanie jest r�wnie niewiarygodne, jak i to, �e Miss Polski jest najbrzydsz� kobiet� w Polsce a bug jest monogamist�... Co do tego szacunku, aby by�o jasne: -- Z Bogiem (wg aktualnego papie�a a w przeciwi�stwie do papie�a poprzedniego) nale�y rozmawia�, a wi�c i m�wi� do Niego (co jest akurat zb�dne, gdy� B�g bez naszego jazgotu zna nasze serca, czyli siedliska naszych mysli) i s�ucha� Go (co jest niby trudniejsze, a na pewno wa�niejsze) a ponadto -- nie wolno stosowa� przemocy wobec innych os�b (tak�e duchowej) i nale�y zezwala� ludziom na to, aby podejmowali swoje w�asne, czyli wolne decyzje, cho�by i z�e, jak to kiedy� Judasz uczyni�. :) Mo�na (a nawet trzeba) poucza�, ale nie wolno zmusza�. Nie warto dodawa�, �e o te ,,postulaty'', czy raczej o ich spe�nienie walczy�em przez minione lata z polskim duchowie�stwem Ko�cio�a rzymskokatolickiego na grupach dyskusyjnych, w tym g��wnie na pra-a? Niby nie warto, ale... A wracaj�c do meritum -- chyba da�em z siebie wszystko i gorzej ju� o bugu pisa� nie potrafi�... Jak si� to m�wi czasami o cz�owieku -- 'jestem ograniczony'... -- .`'.-. ._. .-. .'O`-' ., ; o.' leszekc@@alpha.net.pl '.O_' `-:`-'.'. '`\.'`.' ~'~'~'~'~'~'~'~'~'~'~ o.`., o'\:/.d`|'.;. p \ ;'. . ;,,. ; . ,.. ; ;, .;. . .;\|/....