X-Google-Thread: 1045ba,81179ff31f645422 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-Language: POLISH,Latin2 Path: g2news1.google.com!news4.google.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Znicz? Date: Wed, 9 Nov 2005 02:48:06 +0100 Organization: http://news.icm.edu.pl/ Lines: 103 Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: 165-143.82-139.bia.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: achot.icm.edu.pl 1131500892 20223 82.139.165.143 (9 Nov 2005 01:48:12 GMT) X-Complaints-To: abuse@icm.edu.pl NNTP-Posting-Date: Wed, 9 Nov 2005 01:48:12 +0000 (UTC) /pl.rec.ascii-art: Eneuel X-MimeOLE: Moje numery telefonu: 607 635935 i 85 7463797 X-Priority: 3 C-Koordynaty: N 53�06'48", E 23�08'38", 1992 Arkedocja Xref: g2news1.google.com pl.rec.ascii-art:890 "Stary Dziad" dkri5v$jhg$1@nemesis.news.tpi.pl > PseudOA: + _______ + / ____ | + __________________/ / | | << Klucz do sejfu 'rodzinnej firmy' > | _______________ | | | > | | \ \____| | > |/\| \_______| > Tylko uwa�aj na Trollenuela. Ju� widz�, �e Ci� w ja�owo�� dyskusyjn� chce > wci�gn��. _______ / ______/ _________________/ / << modlitwa to klucz ;) do serca Boga >_________________ | \ \_____ \_______\ _______ .' _____/ / .' _________________/ / << modlitwa to klucz ;) do serca Boga >_________________ | \ \ \ `.____ `.______\ Duchowie�stwo przegra�o batali� o rodzinn� firm�. :) W niedziel� odczytano w farze, �e ;) Miasto pokry�o [bodaj�e] 80% pokrycia dachu owej fary... :) Innymi s�owy pisz�c -- sens istnienia ,,rodzinnych firm'', w kt�rych si� przerabia pieni�dze spo�eczne na prywatne przy okazji ,,dobroczynienia'' ;) -- staje pod znakiem zapytania... Napisz� wprost? Napisz�. :) By�em u kresu si�, gdy przytrafi� si� cud!!!! Nie mia�em ju� �adnej nadziei, gdy przysze� Elt i zada� mi k�opotliwe pytanie dotycz�ce �mierci Jana Paw�a II... Najpierw by�a chwila oddechu, spokoju -- choroby polskiego papie�a... P�niej �mier� i konklawe... Od co najmniej kilku lat wiedziano, �e kolejnym papie�em b�dzie kardyna� Ratzinger, o ile nie przytrafi si� co� niespodziewanego, a jednak wybrano go dopiero w czwartym [bodaj�e] g�osowaniu... ;) Gdy og�oszono, kto jest nowym papie�em -- nie by�em zaskoczony, ale ton wypowiedzi zdradza� niepok�j... By�em zdumiony, bo nowy papie� nie wr�y� nic ciekawego w moim �yciu... (wiem, �e wr�enie jest zabronione, ale jako� tak) I nagle... Zwrot w ca�ej tej histori... Ot� mamy nie Jana Paw�a III, ale Benedykta... W pierwszej chwili nie mog�em uwierzy� -- ot� przygotowywany od lat na papie�a kardyna�, najbli�szy wsp�pracownik polskiego papie�a, nie przybiera imienia Jana Paw�a III, ale inne... Na dodatek -- znamienne imi� Benedykta... Benedykta, czyli chce nawi�za� do Soboru II... Czy mo�na ��da� w tamtej, mojej sytuacji wi�cej od Boga?! Imi� wyznacza osobowo�� i wr�y ;) przysz�o��... Dwa razy w �yciu nie mog�em wierzy� swojemu szcz�ciu: -- raz, gdy znienacka nauczycielka Historii, �w. dzisiaj pami�ci �uksza, poinformowa�a nas o tym, �e zakwalifikowa�em si� do kolejnego etapu konkursu matematycznego, co dla mnie skutkowa�o zwolnieniem z egzamin�w wstepnych do og�lniaka -- drugi raz, gdy nowy papie� og�asza� zerwanie z polityk� swego poprzednika i zapowiada� zwrot ku normalno�ci, kt�r� od (chyba dw�ch?) lat opisywa�em... Pomy�la�em -- mo�e si� pomylili... Mo�e �le s�ysz�... Mo�e on tylko tak m�wi, ale w istocie b�dzie to kolejny dogniatacz, synchronizuj�cy duchownych w dobijaniu niepos�usznych -- takich jak ja... Po jakim� czasie Benedykt XVI wypowiedzia� czynami (niby s�owami, ale te s�owa -- by�y :) czynami) �e koniec z dogniataniem, koniec z polityk� polskiego papie�a, �e b�dzie zwrot ku normalno�ci, kt�rej po��da�em... No i �yj�. :) I �miej� si� z papie�a-Polaka, kt�ry pot�pi� inkwizycj�, a jednocze�nie stosowa� jej metody, czyli izolowanie {ludzi my�l�cych} od {reszty spo�ecze�stwa}... A by�em DOS�OWNIE u kresu si� i czeka�em (od paru miesi�cy) na �mier�... Na swoj� �mier� -- bo brakowa�o mi si� do �ycia... I nawet nie �mia�em prosi� Boga o jak�kolwiek pomoc... -- .`'.-. ._. .-. .'O`-' ., ; o.' leszekc@@alpha.net.pl '.O_' `-:`-'.'. '`\.'`.' ~'~'~'~'~'~'~'~'~'~'~ o.`., o'\:/.d`|'.;. p \ ;'. . ;,,. ; . ,.. ; ;, .;. . .;\|/....