X-Google-Thread: 1045ba,9d236a2a868455ff X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-Language: POLISH,Latin2 Path: g2news1.google.com!news4.google.com!news.glorb.com!newsgate.cistron.nl!skynet.be!195.114.173.131.MISMATCH!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: KONKURS Date: Sat, 18 Jun 2005 22:30:12 +0200 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_Budowa_dobrych_stosunk=F3w_z_Elfa?= =?iso-8859-2?Q?mi._:=29?= Lines: 136 Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: 165-143.82-139.bia.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: inews.gazeta.pl 1119126671 25433 82.139.165.143 (18 Jun 2005 20:31:11 GMT) X-Complaints-To: usenet@agora.pl NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Jun 2005 20:31:11 +0000 (UTC) X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000 X-Priority: 3 X-User: eneuel X-MSMail-Priority: Normal C-Koordynaty: N 53�06'48", E 23�08'38", 1992 Arkedocja Xref: g2news1.google.com pl.rec.ascii-art:2270 "Stary Dziad" d91abp$c2t$1@nemesis.news.tpi.pl > > CO do zmys��w -- istotnie mam trzy wady wzroku i niedowidzenie oka lewego. > Tak, to mo�e wyja�nia� pewne sprawy. Ale widz� znacznie lepiej, ni� dwie trzecie ludzi w Polsce: Stereoskopowe widzenie otrzymuj� poprzez poruszanie g�ow� na tak zwane ;) boki, dalekowzroczno�� i astygmatyzm koryguj� okulary -- s� to wady nieznaczne, a niedowidzenie chyba ma znaczenie aktualnie nijakie. :) Najsmutniejsze s� zmiany w kr�gos�upie powsta�e gdzie� w okolicy nerek a spowodowane siedzeniem na pod�odze. Z tego powodu pisz� coraz mniej i coraz bardziej nienawidz� duchownych katolickich, kt�rzy wyznaczyli mi taki los. :) No i oczywi�cie tracony czas. :) Korzystaj�c z nauki katolickiej: Czas -- to Mi�o��, :) jak m�wi� Prymas Tysi�clecia. Szkoda, �e oficjalna nauka Ko�cio�a katolickiego ma si� nijak do rzeczywisto�ci. :) Nauka ca�kiem niez�a, podobnie jak i za�o�enia komunizmu, ale praktyka -- dok�adnie odwrotna. :) Dobrze, �e kolejny papie� troch� ;) na zdrowiu kuleje, co da�o si� zauwa�y� w czasie jego pierwszej pielgrzymki, i co rokuje szybkie ponowne konklawe, a �e wyb�r jest niet�gi -- by� mo�e wkr�tce katoliccy duchowni przestan� niszczy� �ycie ludziom zbyt s�abym, aby si� skutecznie przed nimi broni�. :) (takim jak ja) Inna sprawa, �e gdzie ludzkie prawo nie si�ga -- tam B�g staje si� Gwarantem Sprawiedliwo�ci. Z tak zwan� rodzin� ju� si� nie pojednam, z ex-szefem, prof. Jerzym Kopani� tak�e i z duchownymi katolickimi r�wnie�. Cztery lata sp�dzone bez mebli -- pokaza�y dok�adnie, �e nie ka�dy cz�owiek dor�s� do tego, aby �y�. :) �ycie w takiej izolacji ukazuje wielko�� (i w pewnym sensie oboj�tno��) Boga, kt�rego sta� na wszystko, tak�e na drwiny z ,,w�asnych'' kap�an�w, z innej za� strony -- staje si� po prostu nudne. :) Podczas gdy inni ludzie od pocz�cia otoczeni s� troskliw� opiek� -- ja pojawi�em si� jako tak zwane ,,nieoczekiwane'' dziecko, kt�re sprawia�o trudno�ci, zanim si� urodzi�o, o czym mnie informowa�a moja matka chrzestna s�owami: -- Z tob� nale�a�o zrobi� porz�dek, zanim si� urodzi�e� -- to znaczy nale�a�o ci� wyskroba�. Dlaczego pozwolono mi �y� -- trudno zgadn��, ale wielokrotnie pr�by zabicia mnie -- ko�czy�y si� niedobrze dla tych, kt�rzy pr�by te podejmowali. Jak zrozumia�em (a ,,rodzina'' du�o na ten temat nie m�wi�a) -- przy podejmowaniu decyzji o wyskrobaniu mnie -- tak�e jaka� nieznana i niezrozumia�a si�a dokona�a interwencji na moj� korzy��. :) W zasadzie rodziny nigdy nie mia�em. Dla rodzic�w by�em ,,obcy'', dla dalszej rodziny nie istnia�em w og�le. Sytuacja odmieni�a si� przed kilkunastoma laty, gdy zacz��em zarabia� pieni�dze -- lekko i raczej w du�ych ilo�ciach, podczas gdy reszta rodziny -- klepa�a bied�. W tym czasie niekt�re osoby z tej mojej rodziny poprzysi�g�y mi zemst� (mi�dzy innymi rodzony ojciec) w zamian za to, i� to do mnie, nie do nich u�miecha� si� tak zwany los i czekali cierpliwie na dogodny moment, kt�ry by nigdy nie nast�pi�, gdyby nie interwencja nie�yj�cego honorowego pra�ata, Stanis�awa Rabiczko, ksi�dza J�zefa �wietlickiego, ksi�dza Henryka Samula itp. os�b. Samul -- ,,modli�'' si� o to, abym nigdy si� nie o�eni� i abym trafi� na tak zwany margines �ycia, lecz aby jego intencje pozosta�y przede mn� ukryte a� do czasu, gdy b�dzie za p�no na uratowanie mnie. Jak ka�dy g�upi cz�owiek -- czego� nie przewidzia�: Nie przewidzia� pot�gi internetu, nie przewidzia� pot�gi b�ogos�awie�stw, kt�rymi si� w mi�dzyczasie otoczy�em, wreszcie nie przewidzia� pot�gi Boga, kt�ry pokonuje wyroki �mierci, gdy� kocha. Wymieniane swego czasu przeze mnie kuzynki z E�ku -- kocha�y si� w atmosferze, kt�ra mnie otacza�a. Najpierw dobrze mi sz�o w pracy, p�niej dobrze zarabia�em, a obok tego -- istnia� ,,magiczny'' las, kt�ry by� mi jako� obiecywany przez nie�yj�c� ju� ,,kr�low�'' Franciszk�. Po latach -- dosz�a jeszcze ,,rodzinna firma''. :) Z biegiem czasu i one posz�y po rozum do g�owy i zauwa�y�y, �e warto�� owego lasu jest symboliczna, a �ycie -- znaczy wi�cej ni� �w las :) piwiarnia, z kt�rej si� utrzymuj�, morduj�c innych i ,,rodzinna firma'', kt�r� rozwi�za�em. I aby by�o jasne: Na spowiedziach zabroniono mi udzielania si� w tej firmie, a nawet nakazano mi ograniczenie kontakt�w z ojcem do minimum. :) Codziennie prosz� Boga o ukaranie ka�dego, kto tej woli si� sprzeciwia. :) Efekty moich pr�b s� widoczne a� nazbyt wyra�nie. ,,Poszkodowanym'' -- nie wsp�czuj�: :) Kilku zapalonych trudzicieli modlitewnych nie �yje, inni si� mocno rozchorowali lub zbiednieli. Ja mam si� coraz lepiej, cho� trac� czas. �mier� Samula, �wietlickiego i kilku innych os�b -- jest przeze mnie mile widziana, :) cho� rozumiem, �e nie mnie decydowa� o tym -- kto kiedy i jak umrze. :) Oczywi�cie prosz� te� o �aski dla moich dobrodziei. :) Zawsze wydawa�em du�o pieni�dzy i czyni�em to z pewnym rozmachem, ale nigdy ich nie po��da�em w nadmiarze, co zem�ci�o si� na mnie w niedogodnej dla mnie chwili, przed ponad czterema laty. > PS. Mo�e podaj link do swojej strony www? :> Poszukaj sobie samodzielnie. :) Urodzi�em si� z dwiema chorobami, czy jak kto woli -- wadami: ##################### ##################### -- wzroku i sk�ry. ##################### ##################### Wzrok si� z czasem mocno poprawi�, sk�ra te�, ale ze sk�r� mam ##################### bardzo du�e problemy. :) Mokre/wilgotne dni pogarszaj� spraw�, ##################### ale z innej strony -- lubi� deszcze, :) chocia� mam k�opoty ##################### z zatokami. :) ##################### ##################### -- ##################### .`'.-. ._. .-. ##################### .'O`-' ., ; o.' eneuel@@ascii.art.pl '.O_' ##################### `-:`-'.'. '`\.'`.' ~'~'~'~'~'~'~'~'~'~' o.`., ##################### o'\:/.d`|'.;. p \ ;'. . ;,,. ; . ,.. ; ;, .;. . .;\|/.... ##################### Postscriptum: Uk�adam opowiadania, ale ich nie zapisuj� z powodu b�l�w kr�gos�upa, kt�ry staje si� zbyt dokuczliwy, aby normalnie pisa� czy my�le�. Sporo chodz�, ale po przej�ciu kilkunastu kilometr�w nie tylko pokonuje mnie nuda, ale tak�e �wiadomo�� zm�czenia, objawiaj�cego si� dopiero nast�pnego dnia lub nawet po kilku dniach. OA przedstawia blok betonu :) i symbolizuje twardzieli umys�owych. :)