X-Google-Thread: 1045ba,232f18c192905d16 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-Language: POLISH,Latin2 Path: g2news1.google.com!news2.google.com!news4.google.com!border1.nntp.dca.giganews.com!nntp.giganews.com!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail From: Vitro Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Prezenty! Date: Tue, 27 Dec 2005 12:03:55 +0100 Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/ Lines: 50 Message-ID: References: NNTP-Posting-Host: dgq226.neoplus.adsl.tpnet.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1135681450 9330 83.23.172.226 (27 Dec 2005 11:04:10 GMT) X-Complaints-To: usenet@tpi.pl NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Dec 2005 11:04:10 +0000 (UTC) User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.2 (Windows/20050317) X-Accept-Language: pl, en-us, en In-Reply-To: Xref: g2news1.google.com pl.rec.ascii-art:332 Eneuel Leszek napisa�(a): > (...) > No tak. :) A tyle si� m�wi o miniaturyzacji w elektronice... > M�wi�c `du�e pieni�dze' mia�em na my�li du�� ich ilo��, a nie du�e fizycznie rozmiary. > > Hm... Drogiej... A konkretnie -- jak drogiej? I wg jakiej/czyjej wyceny? :) > Eneuel robi to specjalnie :-). Bardzo droga, dla mnie, wg mojej osobistej wyceny. Wystarczy :-)? > > (... tutaj du�o o Bogu) Nie zgadzam si�. Skoro modlitwa jest *rozmow�* z Bogiem, to tak jak przy ka�dej rozmowie powinni�my *nie tylko s�ucha�, ale te� m�wi�*. Rozmowa jest dyskusj�, wymian� pogl�d�w, a wi�c tak samo jak niekt�rzy wielcy w Starym Testamencie pytali: Dlaczego ja? tak samo my mo�emy pyta�. I tak jak oni m�wili: We� kogo� innego, Panie. tak samo my mo�emy m�wi�. Nie warto si� z Bogiem targowac, nie warto mu grozi� (bo to si� mo�e raczej �le sko�czy�) ale warto go uporczywie przekonywa�. Wprawdzie B�g jest idealny, a Jego m�dro�� nie ma wymiernych granic, ale jest tak�e �ywy i podobny do nas, a wi�c ma emocje i uczucia (o tym �wiadczy Pismo, w kt�rym nie raz jest mowa o mi�o�ci albo gniewie Boga). Pojawi si� pytanie: lecz czy gra na uczuciach jest dobra? Odpowiadam: to zale�y. Zabawa czyimi� uczuciami (o kt�rej w przypadku Boga oczywi�cie mowy by� nie mo�e) nie jest czym� dobrym, ale prawie ka�dy z nas chce by� np. kochany i dlatego prowokuje w innych zachowania o mi�o�ci �wiadcz�ce. Dlaczego wi�c nie mogliby�my stara� si� wywo�a� w Bogu - nie poz�r, lecz faktyczn� - �ask�? Nie ma mowy o przekonywaniu Go swoimi argumentami, lecz mo�emy stara� si� by dostrzeg� nasz� rosn�ca wiar� i wytrwa�o�� w swoich pro�bach. To moje zdanie na ten temat. -- . . \`.,\/,.'/ Butterfly is still free > :: < Vitro, the Lord of Rats . ^^ .