X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,badf98efe3f0efc2 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2004-03-05 09:35:35 PST Path: archiver1.google.com!news2.google.com!fu-berlin.de!news.task.gda.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Konfitura zamiast obiadu. ;) Date: Fri, 5 Mar 2004 18:35:29 +0100 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_Usuwanie_skutk=F3w_wojny_oraz_odb?= =?iso-8859-2?Q?udowa_dobrych_stosunk=F3w_z_zaprzyja=BCnionymi_Elfami._:=29?= Lines: 150 Sender: leszekc@165-143.82-139.bia.tkb.net.pl Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: 165-143.82-139.bia.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: flis.man.torun.pl 1078508134 19825 82.139.165.143 (5 Mar 2004 17:35:34 GMT) X-Complaints-To: usenet@man.torun.pl NNTP-Posting-Date: 5 Mar 2004 17:35:34 GMT X-MimeOLE: M�j numer telefonu: 85 7463797 Arkedocja. :-) X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Arkedocja. :-) Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:2405 Eneuel Leszek Ciszewski c254fo$oc6$1@flis.man.torun.pl: > E -- Mam do�� ju� tego jedzenia z puszek! > K -- Co? Tu�czyk si� przejad� czy ananasy? > E -- Brzoskwinie... Dlaczego nie mog� je�� > �wie�ych? > K -- Bo nie! Trzeba cierpie�! I tyle!!! E -- Co Ty mi dajesz?! K -- Pono� brzoskwinie si� Tobie znudzi�y... ;) E -- Kon-fi-fit... Cholera (przepraszam egzorcyst� za u�ywanie jego s�ownictwa) Okulary... K -- Prosz�. :) E -- Konfitura. Prosi�em o �wie�e owoce! Brzoskwi... Mmmm... Jakie to smaczne. :) A obiad? Wisienki... :):) Co konfitur� r�ni od d�emu? K -- Cztery obiady -- u Weroniki... Czy�by� zapomnia�... E -- Nie... Ale... K -- Co ale? :) E -- Ale to nudne... Poza tym... K -- Nie lubisz jej siostry, Mirki... E -- Nie chodzi o to, lecz... K -- Mo�esz zam�wi� pizz�. E -- To �wi�stwo.... Wol� omija�!!! :( K -- Id� do Hortexu, do Jana, gdziekolwiek... E -- A co z wyjazdem? K -- �wietlny Przyjaciel twierdzi, �e musisz jeszcze pocierpie�. E -- Ta �winia... K -- Nie �winia, lecz �wietlny Przyjaciel. ;) E -- Ciekawe po co mam cierpie�? K -- By si� oczy�ci�. E -- Ciekawe z czego? K -- Pono� kanonik podaje, �e masz na sumieniu grzechy straszliwe... E -- No, mam. I co z tego? K -- I z tego w�a�nie -- masz si� oczy�ci�. :) E -- Z tego, �e Ojca Pio prosi�em o pomoc, gdy �wietlny Przyjaciel le�a� ,,pod no�em" w szpitalu? K -- C�... Pomin� milczeniem. :) Kanonik twierdzi, �e tajemnica spowiedzi zabrania mu m�wi� o Twoich grzechach, lecz... E -- Lecz s� one tak du�e, �e kaza� mnie �mierci� g�odow� ,,uleczy�"? :) K -- Co� ko�o tego. :) E -- A c� to za grzechy... Prosi�em o spowied�, gdy on -- bibliotek� mia� zwiedza� na Watykanie... K -- Mo�e nie chodzi o to. E -- A o co chodzi? To� dnia poprzedniego mi wszystko wybaczy�! S -- Po co Ci� dzisiaj spowiada�, skoro wczoraj wybaczy�em Ci wszystkie grzechy. Z ca�ego �ycia Ci wybaczy�em. E -- P�niej, przez dziesi�� lat **NIGDY**, ***NA �ADNEJ*** spowiedzi, mi nie powiedzia� formu�ki: -- B�g, Ojciec mi�osierdzia, kt�ry pojedna� �wiat ze sob� przez �mier� i zmartwychwstanie swojego Syna i zes�a� Ducha �wi�tego na odpuszczenie grzech�w, niech ci udzieli przebaczenia i pokoju przez pos�ug� Ko�cio�a. I ja wybaczam tobie grzechy w imi� Ojca i Syna, i Ducha �wi�tego... K -- A jak rozgrzesza�, je�li ;) rozgrzesza�? S -- B�g Ci wybaczy� wszystkie Twoje grzechy. E -- M�wi� to i po polsku, i po �acinie... K -- To� Ty �aciny nie znasz. :) E -- Tych kilka s��w -- znam... K -- No, dobra. :) Zapewne mia� dobre zamiary. :) Na pewno Chcia� tak�e od siebie -- da� rozgrzeszenie, lecz... E -- Lecz mu Duch �wi�ty pozwoli� na k�amstwa nie zechcia�. :) K -- Nie b�d� zuchwa�y. :) Sam pr�bowa�e� z tym Duchem wojowa�, wi�c wiesz, �e w czasie spowiedzi (bywa, �e i nie tylko w�wczas) kap�an nie mo�e powiedzie� niczego wbrew Bogu... E -- Przez kilka lat -- te rozgrzeszenia w pami�ci mojej ,,brz�cza�y"... A� wreszcie spyta�em, co maj� znaczy�... -- Wiem, �e wszystko mi wybaczy�e�... -- Wszechwiedz�cy jeste�, wi�c wiesz o tym, �e wiem... -- Wi�c po co mi m�wisz, �e wybaczy�e�... O -- A� siedz�c przy klawiaturze bez si�, poj��e�, �e nie w tym, co powiedziane, lecz w tym, czego brakuje, zawiera si� S�owo od Boga. :) E -- To prawda. :) O -- I za��da�e� ;) wyja�nie�. :) E -- To prawda. :) K -- I mnie spotka�e�. :) E -- Nie marud�!!! Powiedzcie mi wreszcie, za jakie grzechy tu cierpi�?! O -- Ty jeste� Elf -- Eneuel!!! Zrodzony jako niewolnik, lecz podniesiony **w �asce** do rangi Bia�ego Elfa! E -- I tak si� Bia�ego Elfa traktuje? K -- No w�a�nie. :) I tak Bia�y Elf ugania� si� za Korteriuszami, by im wp�atami dogadza�, cho� sam raczej zbyt wiele nie mia�?! E -- Z tego zwyczaju -- si� oczy�ci�em. :) Cho�by Asferruss da� mi bogactwa, jakich nie spos�b zliczy� -- nawet jednego grosza Korterii nie oddam bez musu! K -- Po europejsku... E -- Centa, centu czy grosza, filmu, ogryzka -- czy czegokolwiek!!! Nic ju� tym ludziom nie dam z dobroci! Przysi�g� Bogu stosown� z�o�y�em w tym celu! K -- P1RP jest oskar�any, �e Albatrosa Plan -- palcem na wodzi by� napisany, a Tobie... E -- W �yciu lepszego planu ni� Albatrosa... K -- Pyta Ci�, czy starczy Tobie odwagi, by stan�� raz jeszcze... E -- Do? K -- Do Albatrosa Drugiego. :) E -- Nic z tego!!! K -- ?? E -- Trzeba od zera zaczyna�!!! (wiesz, co to znaczy) :) Powiedz wi�c Jemu, �e ani Mi�o�ci, ani nadziei mi nie brak, lecz mam od zera zaczyna�, wi�c niechaj stosownie to nazwie! :) K -- Plan Albatrosa Zero? :) E -- Dok�adnie. :) O -- A masz jeszcze wiar� w zwyci�stwo? E -- Nie! Ani troch�!!! O -- Wi�c jak wygra� zamierzasz? :) E -- Kr�lewny wiary (i Twojej) wystarczy. :) O -- A je�li Ci powiem, �e mnie tu nie ma? E -- :) P -- Z lud�mi -- ju� nie zaczynaj! Poza Elfami nie szukaj przyjaci�. :) Posi�ki s� w drodze. :) Chcesz da� Kr�lewnie Koron�? Daj, lecz tak, aby �wiat si� ca�y o tym dowiedzia�. :) E. :)