X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,453d73ed292047a4 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2004-03-17 09:16:44 PST Path: archiver1.google.com!news2.google.com!fu-berlin.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail From: Konrad Szkudlarczyk Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Do czego =?iso-8859-2?Q?wykorzysta=E6?= ascii-arty? Date: Wed, 17 Mar 2004 18:15:38 +0100 Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/ Lines: 107 Message-ID: <148v80os0irqp$.dlg@mode5.uniq> References: <1s9yi12de28gu$.dlg@mode5.uniq> <14032004.7F0CAAE2@Goldmoon.Bydgoszcz.pl> NNTP-Posting-Host: pc88.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1079543824 21962 217.99.146.88 (17 Mar 2004 17:17:04 GMT) X-Complaints-To: usenet@tpi.pl NNTP-Posting-Date: Wed, 17 Mar 2004 17:17:04 +0000 (UTC) User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.10.1pl Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:2514 By� 11 marzec, gdy 'Goldmoon' napisa�: > No to s�u� przyk�adami, kt�re sam stosowa�em czy te� gdzie� zauwa�y�em :) Chodzi�o mi raczej o inne przyk�ady zastosowania asciiart�w, nie wariacje na temat 'plonk�w'. Wola�bym nie za�mieca� listy thebat r�nymi formami tego samego pomys�u. Chodzi mi po g�owie idea na zrobienie ma�ej stronki www z takimi alternatywnymi szablonami dotycz�cymi pokrywania tekstu b�otem, krwi�, ogniem, kocimi sikami... Mo�e si� kiedy� spr�� i zrobi�. > Swoj� drog� to stwierdzam, �e pare razy i mnie podes�ano na > pl.rec.humor.najlepsze ;)P Gratuluj� :-) > [ciach uroczy kotek] > No i taka uwaga techniczna ... Bez znaku cytowania a tym samym zmiany koloru > cytowanych linii, wygl�da�o by to chyba lepiej ... Widz� dwa problemy - cytowany tekst te� mo�e by� w cz�ci cytatem; za� po drugie - musi by� do�� d�ugi. Osobi�cie ca�y tekst - nawet przed i po cytacie - uzupe�ni�bym znakami cytatu. > 2. To te� wyl�dowa�o na prhn [tam te� to wygrzeba�em]. Z tym, �e nie b�dzie > to chyba zbyt cz�sto wykorzystywane/popularne ... >>>Tez dla ludzi. Kto nigdy nie sciagal "tych grup" niech pierwszy rzuci >>>kamieniem ;-) > [ciach rozbity monitor] W�a�nie, nie bardzo nadaje si� do wykorzystywania, zbyt dobrze pasuje do kontekstu; a poza tym... zbyt �atwe do zrobienia ;-) > 3. Idziemy jednak dalej ... Mo�e co� na temat nie lubianego na "niusach" > HTML'a? > [...] ROTFLastyczne! :-)))) Ale ponownie, zbyt �atwe do zrobienia. Wystarczy przekopiowa� ten tekst do szablonu podr�cznego i go wywo�a�. > 4. A mo�e tak automatyczna obs�uga potwierdze� otrzymania maila? Kiedy� ten > temat by� tu poruszany ... Jest nawet nietoperek do zaadotowania w tym�e > potwierdzeniu :)[...] > | To jest potwierdzenie dla wiadomo�ci wys�anej przez Ciebie do | > | Xxxxxx Xxxxxxxxxxx na @dres: | > | dnia: rrrr-mm-dd; o godzine: hh:mm. | > | | > | To potwierdzenie m�wi, �e Twoj� wiadomo�� zosta�a wy�wietlona | > | na moim komputerze dnia: rrrr-mm-dd; o godzinie: hh:mm. | O, to mo�e by� fajne. Niby proste, ale ramka musi by� tej samej szeroko�ci, a dane nadawcy - kt�re mo�na tu umie�ci� - maj� r�n� d�ugo��. Pomy�l�, pomy�l�. > 7. Tak mi si� przypomnia�o ... A mo�e zaczynanie wersu DU�� liter�? > > ____, > (-/ hodzi mi o co� takiego ... Co� w rodzaju tego co kiedy� stosowano > _\__,podczas tworzenia ksi�g. Pierwsza litera by�a cz�sto artystycznym > ( cudem. Oczywi�cie mo�na by wybra� zupe�nie inn� "czcionk�". Trzeba by > te� mocno pokombinowa� z wyr�wnaniem linii ... Nie znam si� na tym. Nie wiem > czy da�o by si� to zoorganizowa� skryptami TheBat'a. O w�a�nie! Fajny pomys�, w dodatku mo�liwy do zrealizowania. Szablon 'wrap' plus kilka udziwni�tek... Ju� zaczynam nad tym duma�. > ______ > | __ \ierwsze litery tak zaczynaj�cego si� postu mog�y by mie� oczywi�cie > | __/inn� wielko�� ni� ja proponuj�. W ka�dym b�d� razie ... jak dla mnie > |___| wygl�da�o by to bardzo, ale to bardzo efektownie. Widz� pierwszy problem. Literki! Literki asciiartowe! Masz pod r�k� jaki� zestaw (najch�tniej o tej samej wysoko�ci i z polskimi znakami?). Poza tym, jak s�dzisz, co robi�, je�li tekst zaczyna si� od znak�w nie b�d�cych literami (np. cudzys��w, my�lnik), albo od np. cyfry i nawiasu/kropki? Czy szablon ma ignorowa� takie teksty, czy mo�e u�y� dodatkowego obrazka asciiartowego, symbolizuj�cego taki znak? > A w�a�nie ... Tu nasun�� mi si� problem. O ile ja nie mia� bym > problem�w z odczytaniem takiego posta, to co z lud�mi, kt�rzy [o > zgrozo!] na codzie� u�ywaj� w korespondencji HTML'a czy te� jako > default'ow� czcionk� czytanych post�w maj� ustawion� czcionk� > proporcjonaln�? To jest 'wada' wszystkich asciiart�w. Musimy si� z tym pogodzi� i ewentualnie edukowa� nieo�wieconych. Generalnie wszystkie te pomys�y s� zabawkami, nieprawda�? W korespondencji biznesowej raczej nikt ich stosowa� nie b�dzie :-) Ja swojego zegarka (wkomponowanego we wrotk�) u�ywam pisz�c do kilku wybranych przyjaci� w prywatnej korespondencji. Asciiartowe plonki trafiaj� na usenet, gdzie wszyscy wiedz� czym s�, albo do plonkowanych, kt�rych nie ma co �a�owa�. Du�ymi literkami mo�na by si� bawi� np. na li�cie u�ytkownik�w The Bata, kt�rzy te� na og� wiedz�, w czym rzecz. A jak kto� nie wie, co oznacza wy�wietlaj�ca mu si� 'kaszana', to niech zapyta. Przepraszam, �e dopiero teraz odpisuj�. Nawa� zaj��... -- Pozdrawiam Konrad Szkudlarczyk [konradszkudlarczyk(at)poczta(dot)fm] Zawsze mam racj�, ale si� tym nie przechwalam.