X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,ba39cf409e05c2e7 X-Google-Attributes: gid1045ba,public Path: g2news1.google.com!news2.google.com!proxad.net!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: =?iso-8859-2?Q?Re:_Mi=B3osierdzie_Karmelitanek_Bosych_ze_Szczecina.?= Date: Mon, 14 Jun 2004 21:10:14 +0200 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_Budowa_dobrych_stosunk=F3w_z_Elfa?= =?iso-8859-2?Q?mi._:=29?= Lines: 134 Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: 165-143.82-139.bia.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: inews.gazeta.pl 1087240225 3828 82.139.165.143 (14 Jun 2004 19:10:25 GMT) X-Complaints-To: usenet@agora.pl NNTP-Posting-Date: Mon, 14 Jun 2004 19:10:25 +0000 (UTC) /pl.rec.ascii-art: Eneuel X-MimeOLE: M�j numer telefonu: 607 635935 Arkedocja. :-) X-Priority: 3 X-User: eneuel A-koordynaty: N 53�06'45", E 23�08'38"; Arkedocja. :-) Xref: g2news1.google.com pl.rec.ascii-art:452 Eneuel Leszek Ciszewski cak8u4$o2f$1@inews.gazeta.pl: > > \/ > > \/~ > > \/~ > > \/~ > > \/~ > > / > > __/____ > > |_____| > > / \ > > | I N K | > > \_______/ > > Ted > > Grusec > Efektem blisko�ci Boga -- jest w�a�nie Rado��. :) > Dlatego te� Kr�lewna w oczach ma ogie�, kt�ry > z jednej strony jest symbolem Ducha �wi�tego, > za� z innej jest zaprzeczeniem przygaszenia, :) > kt�re to przygaszenie jest typowe osobom smutnym. :) > Cio�kom i cio�kiniom, :) kt�rym te oczy kojarz� > si� z ,,ognistym" okiem wyst�puj�cym we W�adcy > Pier�cieni -- dedykuj� lektur� powa�niejsz� od > podw�rkowej czy brukowej. :) I oczywi�cie nie o to chodzi, �e JRRTolkien nale�y do autor�w tego typu, ale o og�lne nasi�kni�cie czym�, co przeszkadza czyni� dobry u�ytek z rozumu. :) Niedawno ogl�da�em wyst�pienia papie�a nagrane przed wielu laty. :) M�wi tam o tym, �e cz�owiek jest istot� rozumn�. :) -- Przy okazji prezydent Lech Wa��sa m�wi o tym, �e za s�owami papie�a id� rzeczywiste wydarzenia? -- Tak. :) Moja Mama, cho� teologiem ;) nie jest, uzna�a, �e nie ma nic z�ego w owym ogniu, za� ca�y opis :) Kr�lewny uzna�a za bardzo �adny. :) Akurat ten punkt z katechizmu Ko�cio�a katolickiego, kt�ry m�wi o tym, �e Ogie� jest symbolem Ducha �wi�tego, zapami�ta�em: 696. :) > (a �e Bogu si� niesprawiedliwo�� nie podoba -- tak�e > lokalne korzy�ci zanotujemy nie na d�ugo) :) Jak zdo�a�em zauwa�y�, w przypadku wielkich przedsi�wzi��, tak d�ugo B�g sprzeciwia� si� poczynaniom ludzi, jak d�ugo oni dzielili ,,rodzaj ludzki" na bogatych i stosownie ukoneksjowanych, :) a wi�c (; predysponowanych ;) (wg nich samych) do posiadania maj�tk�w i w�adzy oraz na opuszczon� biedot�, przeznaczon� jedynie do bezrozumnej pracy za pieni�dze tak niskie/ma�e, �e wystarczaj�ce jedynie na biologiczne prze�ycie/przetrwanie. Oczywi�cie podzia� na ,,robotnik�w" i ,,nadzorc�w" nie jest niczym z�ym, ale nie stworzy� B�g cz�owieka po to, aby �w cz�owiek pracowa�, a stworzy� B�g najpierw cz�owieka, a dopiero p�niej stworzy� B�g prac�, aby cz�owiek m�g� si� rozwija� :) poprzez t� w�a�nie prac�. :) (niekoniecznie zarobkow�, cho� w zdecydowanej wi�kszo�ci przypadk�w powinna by� to praca zarobkowa, aby nie popada� w niedobre uzale�nienia od ludzi g�upich) "...Bo pi�kno na to jest, by zachwyca�o do pracy - praca, by si� zmartwychwsta�o" (Cyprian Norwid). Akurat podepr� si� t� stron�, ale chodzi o wiersz CKNorwida, nie o stron�. :) http://www.opoka.org.pl/biblioteka/P/PS/PK/2003-30-3.html I oczywi�cie g�upot� jest utrzymywanie, i� nie ma dla mnie pracy tam, gdzie pracowa�em przez dziewi�� lat i dwa tygodnie, :) gdy� B�g wszystko stwarza w zerowym czasie i bez wysi�ku, tak wi�c i ewentualn� dla mnie prac� -- zd��y�by stworzy� na czas. :) (przynajmniej z tej strony ;) Go pozna�em) I zmaganie si� z Bogiem tak�e nie przyniesie dobrych efekt�w. :) Rozumiem, �e nie ka�demu si� podoba to, i� zamierzam powr�ci� do pracy na uczelni, ale akurat nie ludzie (nawet wysoko utytu�owani, ale B�g zajmie w tej sprawie wi���ce :) stanowisko) Moim zdaniem dobrze si� sta�o, i� przed wielu laty (w 1991 roku) rektor Gajewski odwa�y� si� i utworzy� dla mnie etat na posiedzeniu komisji senackiej do spraw redukcji etat�w. :) > > Bogu si� s�u�y tylko w�wczas, gdy si� mu s�u�y tak (i tam) jak > > (i gdzie) on tego od nas wymaga. :) I zazwyczaj �ciganie si� > > w czynieniu dobra -- przynosi z�o. I oczywi�cie nie t�skni� do osoby mojego ex-prze�o�onego, prof. Jerzego Kopani, ani by� mo�e do nikogo z dawnego Wydzia�u Humanistycznego, ale ,,t�skni�" do pracy na uczelni, gdy� wiem o tym, �e w�a�nie tam jest moje miejsce. :) (i podpowiada mi to rozum, nie ,,czucie") Gdy w listopadzie 1989 roku zaczyna�em prac� w O�rodku Komputerowym Katedry Fizyki -- pracy/zaj�cia dla mnie nie by�o, ale pojawi�a/o si� zupe�nie nieoczekiwanie, gdy� ,,przedwcze�nie" przekazano Katedrze stosowny sprz�t komputerowy. :) P�niejsze wydarzenia wykaza�y, �e B�g wiedzia�, ;) co robi. :) > I chyba warto czasami ;) pami�ta� o tym, �e cho� B�g jest > DOS�OWNIE wszechmog�c� Mi�o�ci�, :) potrafi�c� czyni� > cokolwiek bez jakichkolwiek :) ogranicze� i na dodatek > w czasie zerowym, :) to nie jest On naszym s�u��cym. :) > (nie jest On nawet ;) s�u��cym papie�a i innych > biskup�w czy kardyna��w, o czym mogli przekona� > si� chyba nieraz) A dedykuj� te s�owa ksi�dzu J�zefowi �wietlickiemu (czyli �wietlnemu Przyjacielowi Eneuela) i ksi�dzu Leszkowi Strukowi oraz innym ksi�om, kt�rym ani w g�owie respektowanie postanowie� Boga, o kt�rych to postanowieniach wiedz� z ust dobrych, bo w�asnych, kiedy to usta ich przekazywa�y dla mnie g�os od Boga, czyli w�wczas, gdy owi ksi�a byli poddani dzia�aniu Ducha �wi�tego. :) Tego samego Ducha, kt�rego symbolem jest w�a�nie ogie�. :) E. :)