X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,560166358387e0a9 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2004-02-02 18:22:15 PST Path: archiver1.google.com!news2.google.com!newsfeed2.dallas1.level3.net!news.level3.com!priapus.visi.com!orange.octanews.net!news.octanews.net!green.octanews.net!news-out.octanews.net!cox.net!news-xfer.cox.net!fr.ip.ndsoftware.net!217.209.241.197.MISMATCH!news-stoc.telia.net!217.209.241.210.MISMATCH!news-stod.telia.net!telia.net!news.nask.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: FAQ pl.rec.ascii-art wersja 1.3.5 <----- Wszyscy czytaj? FAQ pl.rec.ascii-art!!! Date: Tue, 3 Feb 2004 03:19:08 +0100 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_Usuwanie_skutk=F3w_wojny_oraz_odb?= =?iso-8859-2?Q?udowa_dobrych_stosunk=F3w_z_zaprzyja=BCnionymi_Elfami._:=29?= Lines: 310 Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: tel-46e.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: inews.gazeta.pl 1075774933 13578 195.136.69.46 (3 Feb 2004 02:22:13 GMT) X-Complaints-To: usenet@agora.pl NNTP-Posting-Date: Tue, 3 Feb 2004 02:22:13 +0000 (UTC) X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400 X-Priority: 3 X-User: eneuel X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Arkedocja. :-) Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:2122 Rados�aw Gancarz bvmlnl$68v$1@moria.somewhere.in.the.pl: > "Albowiem On jest JAK OGIE� z�otnika", wi�c mamy > jedynie por�wnanie do ognia a nie sam ogie�. S�uchaj, Radek! Nie wiem, ile masz lat, ale chyba jeste� na tyle m�ody, �e mog� Ci� nazwa� g�w... -- Mo�e jeszcze raz, ale troch� wolniej? -- Dobrze. :) S�uchaj, Radek! Nie wiem, ile masz lat, ale chyba dot�d nikt wystarczaj�co ostro nie zwr�ci� Ci uwagi na to, �e nie nale�y wtr�ca� si� do PRYWATNEJ konwersacji!!! (tak, wiem -- plagiat z Aleksandra, chyba zielonego) Tekst (z ogniem z�otnika) zaczerpni�ty by�/jest z ,,czyta�" Mateusza i dotyczy Karmelitanek Bosych, do kt�rych z tego� portalu dotar�em, a kt�re tak brzydko skojarzy�y ogie� w oczach... -- M�wi�em ci, �eby� pisa� wolniej, ni� my�lisz... -- To jak mam napisa�? -- Napisz, �e to nie do niego by�o, i �e adresat powinien zrozumie�. :) -- Aha... No... No, to... S�uchaj/czytaj... Ten, no, tego... No... Mo�e i rzeczywi�cie przyk�ad nie ten... Co� mi si� popl�ta�o... Zobaczy�em ogie� w tek�cie i jako� tak... -- Mo�e by�? -- Chyba tak. :) -- To teraz b�dzie ze mnie jaja robi� do ko�ca �ycia... -- Nie. :) Zadbamy i o to, aby nie robi�. :) > > Oczywi�cie to nie do Ciebie, ale do p�g��wk�w, :) kt�rzy > > uwa�ali/utrzymywali, �e Kr�lewna (kt�ra w swych oczach :) > > ma ogie�) zwi�zana jest z piek�em b�d� piekielnymi si�ami. :) > Mk (9,43-48): > Je�li twoja r�ka jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij j�; Szybko naucz� si� pisa� nogami, ustami b�d� po prostu si�� woli. :) Lubi� pisa� i pisz� od niepami�tnych czas�w. : ) Pisa�em d�ugie listy mi�osne, pisa�em d�ugie wypracowania (od po�owy mniej wi�cej og�lniaka) pisa�em d�ugie podania itd... Natury nie da si� oszuka�... :) To jak z pop�dem seksualnym. :) > lepiej jest dla ciebie u�omnym wej�� do �ycia wiecznego, ni� z > dwiema r�kami p�j�� do piek�a w OGIE� nieugaszony. I je�li twoja To prawda. :) Ale akurat te s�owa s� kierowane do cio�k�w :) w�a�nie. Cz�owiek rozumny nie boi si� piek�a, ale boi si� przegapienia okazji do czynienia dobra. :) Cz�owiek rozumny od cio�ka r�ni si� w�a�nie tym, �e �ycie swoje jakby nastawia na s�uchanie g�osu Boga, aby temu Bogu s�u�y� CA�YM SWOIM �YCIEM, swoim post�powaniem, swoimi decyzjami, swoimi wypowiedziami itd... Strach przed piek�em -- jest dobry dla cio�k�w w�a�nie. :) I s�u�y nie im (nie cio�kom) ale ich otoczeniu, bo powstrzymuje cio�ki :) od ,,czynienia" z�a. :) Napisa�em w ciapkach, bo nie chodzi o czynienie w sensie dos�ownym. :) Katolik spowiada si�: -- Zgrzeszy�em my�l�, s�owem, uczynkiem i zaniedbaniem. :) O ile jeszcze s�owo mo�na zaliczy� do czynu, o tyle trudno do czynu zaliczy� my�l i zaniedbanie, :) a grzechy zaniedbania i grzechy my�li mog�/s� nie mniej brzemienne w skutki od grzech�w pope�nionych czynami w dos�ownym 'czynu' znaczeniu. :) (chyba da si� zrozumie�) :) I do takich cio�k�w nale�y przemawia� w taki spos�b, prezentuj�c natur� piek�a jako kot�y ze smo�� i stoj�ce obok tych kot��w diab�y z wid�ami ;) b�d� jako ,,ognie piekielne". :) Cz�owiek rozumny wie, �e B�g pastwi� si� nie b�dzie nad swymi stworzeniami nawet w�wczas, gdy te stworzenia wybra�y dobrowolnie �ycie w bez Niego, i �e piek�o w rzeczywisto�ci jest ,,�wiatem" pozbawionym Boga, czyli pozbawionym Mi�o�ci... > noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij j�; lepiej jest > dla ciebie, chromym wej�� do �ycia, ni� z dwiema nogami by� > wrzuconym do piek�a. Je�li twoje oko jest dla ciebie powodem > grzechu, wy�up je; lepiej jest dla ciebie jednookim wej�� do > kr�lestwa Bo�ego, ni� z dwojgiem oczu by� wrzuconym do piek�a, > gdzie robak ich nie umiera i OGIE� nie ga�nie. A �e B�g jest Wszechmog�c� Mi�o�ci� -- jeszcze lepiej uczynisz, gdy wymodlisz sobie, aby Ci� te nogi/r�ce/oczy u�wi�ci�y. :) Po co je od razu spisywa� na straty. ;) Ten tekst o obcinaniu -- te� kierowany jest do cio�k�w, :) kt�rzy dok�adnie nie wiedz�, do czego s�u�y� maj� r�ce czy nogi. :) Skrajno��: -- Dlaczego pani zabi�a swoje dziecko? -- Dlatego, aby je uchroni� przed pot�pieniem, bo gdyby Judasza na czas zabito -- nie poszed�by do piek�a. :) -- A zdradza�o jakiekolwiek oznaki pod��ania ,,swoj� drog�"? -- Oczywi�cie, cho� by�y zupe�nie niewidoczne... ;) To do cio�k�w, kt�rzy uwa�aj�, �e cz�owiek jest z natury grzeszny, i �e nale�y go pozbawi� wszelakich praw do �ycia (jak na przyk�ad mnie) aby ustrzec go przed pot�pieniem. :) 10 lutego ubr zwr�ci�em si� z pro�b� do Karmelitanek, bo chcia�em da� im udzia� w czym�, co w�a�nie nadchodzi�o, ale one (nie po raz pierwszy zreszt�) zamiast wspiera� mnie swoj� modlitw� -- przeklina�y... Niemal z pi�ciami si� rzuci�em do Pio i pyta�em: -- Dlaczego na to pozwoli�e�?! Zna�e� ci�g dalszy... -- Ale ten -- tylko si� �mia�... I zrozumia�em, �e nie wybacza si� komu�, kto nie prosi o wybaczenie, a owe zakonnice ju� kilka razy potraktowa�y mnie w taki spos�b, tyle tylko, �e wcze�niej B�g ich przekle�stwa zamienia� w b�ogos�awie�stwa... Zrozumia�em, �e tym razem ma by� inaczej, aby mnie nauczy� rozumu... I (chyba) si� czego� nauczy�em. :) Oczywi�cie (o czym ju� raz pisa�em) nasze modlitwy NIE ODMIENIAJ� Eneuel Leszek Ciszewski bvempe$s7k$1@inews.gazeta.pl > Wprawdzie ;) Pismo �wi�te przekazuje nam obietnic� Chrystusa > dotycz�c� spe�nienia wszystkiego, o co ludzie poprosz�, ale > niestety (a raczej -- na szcz�cie) nasze modlitwy nie odmieniaj� > los�w/dziej�w �wiata. :) Jest to pozorny paradoks [..] biegu wydarze� i mia�em tego �wiadomo��, �e Karmelitanki NICZEGO nie s� w stanie wymodli�. :) Po prostu chcia�em, aby mia�y sw�j udzia� w moim szcz�ciu... :) Jak�e si� pomyli�em, uwa�aj�c, �e one pragn� szcz�cia... :) > Ap (20,7-10) > A gdy si� sko�czy tysi�c lat, z wi�zienia swego szatan zostanie > zwolniony. I wyjdzie, by omami� narody z czterech naro�nik�w > ziemi, Goga i Magoga, by ich zgromadzi� na b�j, a liczba ich > jak piasek morski. Wyszli oni na powierzchni� ziemi i otoczyli > ob�z �wi�tych i miasto umi�owane; a zst�pi� OGIE� od Boga z > nieba i poch�on�� ich. A diab�a, kt�ry ich zwodzi, wrzucono do > jeziora OGNIA i siarki, tam gdzie s� Bestia i Fa�szywy Prorok. > I b�d� cierpie� katusze we dnie i w nocy na wieki wiek�w. Pami�tam, jak przed dziesi�ciu laty wspomnia�em cos o tym tysi�cu lat w obecno�ci pracowniczek dziekanatu i jedna z nich zauwa�y�a (nie wiem, czy powiedzia�, czy tylko pomy�la�a) �e powinienem uczy� religii lub jako� by� zwi�zany z kim�, kto uczy. :) B�g ju� wcze�niej przygotowa� co� w moim �yciu, ale da� tej kobiecie szans� na to, aby to si� sta�o ,,ze wzgl�du" na jej pro�b�. :):):) No, ale jako� posz�o inaczej. :) I to tak�e za spraw� (czy mo�e raczej zlew�) owego ksi�dza kanonika Henryka Samula, :) kt�ry skutecznie udaremni� mi ma��e�stwo z katechetk� Agnieszk�. (zapewne uznaje �w kanonik, �e ma��e�stwo jest z�em, i �e nie pochodzi od Boga) :) Mia�em w�wczas wyst�pi� w roli bogatego m�a katechetki. :) To dla niej zreszt� nieco zaprzyja�ni�em si� ;) z nauk� Ko�cio�a, i pocz��em oddala� si� od Arkedocji, za co p�niej zap�aci�em straszliw� cen�... Agnieszka -- wyst�puje w Naszyjniku Per�y, a Naszyjnik Per�y -- jest zapisem refleksji, wys�anych m@ilem do mojej znajomej, kt�ra rozumie, czym s� takiety itp... Dla czytelnik�w pozosta�ych -- �w Naszyjnik mo�e by� :) niezrozumia�y w odbiorze, dlatego pocz�tkowo uzna�em za g�upot� postawienie tego� na stronie WWW, ale bug ;) chcia�, wi�c... :) Z oczywistych te� przyczyn Naszyjnik Per�y jest ca�kiem mi�� (cho� niezrozumia�� dla niewtajemniczonych) w odbiorze narracj�, podczas gdy ostatnie moje ,,wyst�pienia" mia�y posta� suchych dialog�w, :) nios�cych maksimum tre�ci i minimum liter. :) (przynajmniej w swym zamiarze mia� to by� taki minimaks; s�owo minimax -- z radiowego Nied�wiedzkiego, o ile dobrze pami�tam pisowni� nazwiska) :) > Ale moj� intencj� nie jest licytowanie si� z Tob� tylko pokazanie > Ci, �e ogie� w Biblii wyst�puje w wielu znaczeniach. Tak. :) Bo Biblia nie jest kierowana tylko do ludzi rozumnych, ale tak�e do cio�k�w. :) I po tym mo�na odr�ni� cio�ka od cz�owieka rozumnego, �e rozumny -- czyta i rozumie, a cio�ek -- nie. :) Jako� ludzie z tej grupy nie wpadli w panik� i nie zobaczyli w Kr�lewnie diab�a. :) Podobnie ze s�owami: -- 'Jestem Dzieckiem �mierci' czy 'jestem Kr�lewskim Elfem'. :) Powy�sze s�owa skierowane zosta�y do innej grupy ludzi, zosta�y odczytane przez nich i ludzie ci te� nie wpadli w panik�, cho� nie do ko�ca poj�li o co chodzi. :) A nie wpadli [w panik�] -- gdy� s� lud�mi rozumnymi. :) (notabene -- najrozumniejszymi z rasy :) ludzkiej) :) Ludzie z tej grupy nie uznali, �e bredz�, gdy ,,wyja�ni�em" StfoRkowi, �e CMYK -- to zestaw straszliwych toksyn, Leszek Ciszewski aisf7b$ia3$1@flis.man.torun.pl: > "StfoReK" > > > > /\ /\ /\ /\ > > /""\ /""\ /""\ /""\ > > i oo Y oo Y oo Y oo i > > : : : : : > > |'--'|'--'|'--'|'--'| > > | | | | | > > | .- |. .|. . |. . | > > |: ||''|| Y ||< | > > | '- |' '| ' |' ' | > > | | | | | > > | | | | | > > | | | | | > > '.__.'.__.'.__.'.__.' fsc > > > > > Od czego to skr�t? Zawsze mnie to zastanawia�o :) > > Niestety nie mam odwagi zapyta� googli.. :( > > To jest zestaw straszliwych toksyn: > -- cyjanowod�r -- kwas pruskiego pochodzenia > -- machorka -- wiadomo co > -- Yersin Alexandre D�uma -- napisa� powie�� o toksynie b�onniczej > -- kwas metanowy -- czerwonomr�wkowy inaczej -- HCOOH > > a MLS wprowadza Ci� w b��d!!! a wr�cz przeciwnie: :) Sergio aiteq0$pc7$1@news.tpi.pl: > > "Leszek Ciszewski" > wrote in message news:aisf7b$ia3$1@flis.man.torun.pl... > > > a MLS wprowadza Ci� w b��d!!! > > > > Jest jeszcze jeden zestaw toksyn -- RGB, ale chyba go znasz... > > Powiedzmy, �e tych toksyn jest odrobink� wi�cej ;))) > Jak cho�by taka silniejsza odmiana RGB czyli sRGB, > oraz najgro�niejsza z nich wszystkich LAB ;) > > Pozdr > > Sergio Sergio ,,uznaje" moje s�ownictwo i w��cza si� do rozmowy. :) Rozumny cz�owiek umie czyta� i jednocze�nie uk�ada� w g�owie (w czasie :) rzeczywistym) to, co czyta, dobieraj�c stosownie znaczenia do s��w wieloznacznych, a cz�owiek g�upi -- pozostaje na powierzchni s��w, :) dzi�ki czemu krzyczy: -- Na krzy� z tym, kt�ry pisze o sobie, �e dokonywa� aborcji. :) Znowu uk�on w stron� m�odej damy (i mniej m�odego ,,kawalera", kt�ra pono� kocha Boga, a we mnie -- by�a zakochana. kt�ry pono� kocha Boga a kt�ry pono� mnie nazwa� t�pakiem u�ywaj�cym s��w, bez ich zrozumienia; chodzi�o pono� o 'tolerancj�') W tamtym akurat przypadku 'aborcj�' -- by�o przerywanie pracy program�w, a nie dzieciob�jstwo, kt�rego na swym sumieniu nie mam. :) > >> OA (ze specjaln� dedykacj� dla pewnej czepliwej osoby): > >> ^OO^ > >> ('`) > >> _/\_ > >> Zdziwiony Balrog Ale bardzo �adny. :) Jakby go za uchem podrapa� -- to by duszy znieprawionej nie mia�, ale mia�by praw�. :) > > �liczny. :) (poza tym, �e z paskudn�, znieprawion� dusz�) > Jakby nie by�o Varauko, demon OGNIA. (bo gdyby Tolkien pisa� tylko do m�drych -- ksi��ka mog�aby na siebie nie zarobi�) :) > BTW: Wiesz, �e nie wszystkie duchy ognia u Tolkiena s� z�e? Ariena jest > z "tych dobrych". Nie wiem, ale wiem, �e ksi��ka jest dobra i chyba film j� sp�yca. :) (a ksi��ki nie czyta�em) :) Nie wiem, ale ch�tnie pos�ucham/poczytam. :) > > BTW -- W�adca pier�cieni traktuje sprawy w�adzy. > > Tak czy nie? :) > Traktuje mi�dzy innymi o w�adzy. A o czym jeszcze? :) > OA: Nessie > __ > (oo) > '' > \\ ____ ____ _ > \\ /.--.\ /.--.\ // > \\ // \\ // \\ // > ,.,+"'"+,.,+"'"+,.,+"'"+,.,+"'"+,.,+"'"+,.,+"'"+,., > > Pozdrawiam To chyba bug Ci� zainspirowa�. ;) > Radek FH LC. :)