X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,560166358387e0a9 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2004-02-05 14:05:10 PST Path: archiver1.google.com!news2.google.com!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: FAQ pl.rec.ascii-art wersja 1.3.5 <----- Wszyscy czytaj? FAQ pl.rec.ascii-art!!! Date: Thu, 5 Feb 2004 22:50:09 +0100 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_Budowa_dobrych_stosunk=F3w_z_Elfa?= =?iso-8859-2?Q?mi._:=29?= Lines: 77 Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: tel-46e.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: inews.gazeta.pl 1076018709 28 195.136.69.46 (5 Feb 2004 22:05:09 GMT) X-Complaints-To: usenet@agora.pl NNTP-Posting-Date: Thu, 5 Feb 2004 22:05:09 +0000 (UTC) X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400 X-Priority: 3 X-User: eneuel X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Arkedocja. :-) Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:2187 Eneuel Leszek Ciszewski bvu7k5$3tu$1@flis.man.torun.pl: > Eneuel Leszek Ciszewski bvn0kk$d8a$1@inews.gazeta.pl: > > [..] Cz�owiek rozumny od cio�ka r�ni si� w�a�nie > > tym, �e �ycie swoje jakby nastawia na s�uchanie g�osu Boga, aby temu > > Bogu s�u�y� CA�YM SWOIM �YCIEM, swoim post�powaniem, swoimi decyzjami, > > swoimi wypowiedziami itd... Strach przed piek�em -- jest dobry dla > > cio�k�w w�a�nie. :) [..] > -- B�g jest Mi�o�ci� i stworzy� cz�owieka nie po to, > aby mu �ycie uprzykrza�, ale po to, aby podzieli� > si� z cz�owiekim szcz�ciem, rado�ci� itd. :) Tak > wi�c naszym obowi�zkiem jest �y�, nie za� ba� si� > Boga. :) �y� rado�nie, ufnie, kochaj�co, :) a owo > ,,ws�uchiwanie si�" polega na czym innym. :) Jest > to nastawienie si� na poznanie Boga, ale nie o to > chodzi, �eby nic innego nie robi� i trwo�nie Boga > ,,poznawa�", lecz o to, aby Go nie ignorowa�. Ju� > kilka :) razy pisa�em, �e Bogu si� s�u�y w�wczas, > gdy si� Mu s�u�y tak, jak On tego wymaga. :) Bywa > czasami tak, �e ludzie poszukuj� wielkich czyn�w, > wielkich zada�, godnych > > [ich wykszta�cenia :) czy > pozycji spo�ecznej b�d� ich (; urodzenia] > > powo�a� Tyle s��w, to mo�e przyk�ad z ,,�ycia": :) Napisa�em, �e Wilu -- s�u�y Bogu. :) bvbcpa$rln$1@inews.gazeta.pl > Bogu si� s�u�y tylko w�wczas, gdy si� Mu s�u�y tak, jak On tego wymaga. :) > I ten B�g pokaza� mi, �e Ty -- s�u�ysz Bogu, a ja -- szanuj� takich, > kt�rzy Mu s�u��, bez wzgl�du na to, pod jakimi ,,sztandarami" s�u��, :) A co robi� Wilu? Wilu -- akurat w�wczas robi� ze mnie jaja. :) I w ten spos�b -- nabijaj�c si� ze mnie -- s�u�y� Bogu. :) (nie b�d� tego wyja�nia� dok�adniej, bo zaraz si� znajd� na�ladowcy Wila i zaczn� ,,s�u�y�" Bogu poprzez nabijanie si� ze mnie b�d� z kogo� innego, przez co rozmin� si� z Bogiem) Jan pod krzy�em, na kt�rym umiera� Chrystus, te� niewiele robi�, :) ale Bogu spodoba�a si� postawa Jana i wynagrodzi� t� postaw�, gdy� Jan -- jako jedyny z najbli�szego grona Chrystusa -- umar� naturaln� �mierci�, :) co powszechnie ��czy si� z postaw� Jana pod owym krzy�em. :) Inn� osob� stoj�c� pod tym krzy�em -- by�a Maryja. Ko�ci� naucza, �e zosta�a zabrana do Nieba. Nie jej dusza, ale i dusza, i cia�o. :) B�g naprawd� nie wymaga od nas straszliwych po�wi�ce�. :) To my -- zazwyczaj szukamy ,,wielkich" czyn�w, przez co pomijamy te istotne. :) Czasami tym stosownym czynem -- jest u�miechni�cie si� do kogo�, b�d� jaki� gest. :) Nawet papie� o tym m�wi�, �e B�g nie wymaga od nas dzisiaj takich po�wi�ce�, jakich wymaga� od pierwszych Chrze�cijan. :) Czasami wymaga od nas uczynienia znaku krzy�a w autobusie, gdy przeje�d�amy obok budynku ko�cio�a b�d� publicznego pozdrowienia napotykanego w�a�nie ksi�dza. :) Jan pod krzy�em nie krzycza�: -- Ludzie! Jezusowi si� krzywda dzieje!! Nie stara� si� Go z tego� krzy�a zdj��, nie wywo�ywa� w Jerozolimie zamieszek, ale robi� to, czego wymaga� od niego w tamtym momencie B�g. :) Mo�na by rzec zuchwale, �e Jan w�wczas nic nie robi�. :) (podobnie, jak nic nie robi jaka� �r�bka w jakiej� konstrukcji) E. :)