X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,15b86aef32070b15 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2004-02-14 15:32:09 PST Path: archiver1.google.com!news2.google.com!news.maxwell.syr.edu!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!news.man.poznan.pl!news.telbank.pl!not-for-mail From: "Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Tik. Date: Sun, 15 Feb 2004 00:32:05 +0100 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_Usuwanie_skutk=F3w_wojny_oraz_odb?= =?iso-8859-2?Q?udowa_dobrych_stosunk=F3w_z_zaprzyja=BCnionymi_Elfami._:=29?= Lines: 82 Message-ID: References: <1075911982.433519@discordia.pl> <1075918262.552196@discordia.pl> <1075990277.763884@discordia.pl> <1075999676.530950@discordia.pl> <1076005621.21067@discordia.pl> <7qria3ywzyyf$.dlg@u.i.u> <17lfcy9gcd1te$.dlg@u.i.u> Reply-To: "Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: tel-46e.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: news.telbank.pl 1076801528 4284 195.136.69.46 (14 Feb 2004 23:32:08 GMT) X-Complaints-To: usenet@news.telbank.pl NNTP-Posting-Date: 14 Feb 2004 23:32:08 GMT X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Arkedocja. :-) X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400 Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:2301 Uzupe�nienie do Leszek Ciszewski c0lrqn$20n$1@news.telbank.pl: > Wyja�niam te�, �e na bezsenno�� aktualnie cierpi� ;) praktycznie codziennie... > Dos�ownie codziennie, gdy� jest o cierpienie ;) cykliczne: > -- rozpoczyna si� ono rano i ko�czy wieczorem, > czyli w nocy -- nie cierpi� na bezsenno��, > a jedynie w dzie� Wymieniany przeze mnie ksi�dz �wietlicki -- utrzymywa�, �e modlitwa i praca si� uzupe�niaj�, i por�wna� to do p�yni�cia kajakiem, gdzie wios�owanie z jednej strony jest modlitw�, za� z przeciwnej -- prac�. -- Nale�y -- powiedzia� mi -- modli� si� i prosi� Boga o b�ogos�awie�stwo w tej pracy. Wyja�ni�em mu, �e moim zdaniem m�dl si� i pracuj nale�y rozumie� inaczej: -- Zapytaj Boga w czasie modlitwy o to, co masz czyni�. (modlitwa) -- Wykonaj to. (praca) Ale oczywi�cie wypr�bowa�em w praktyce i jego metod�. :) Ot� istotnie -- ,,wyt�ona" ;) modlitwa potrafi przynie�� kr�tkotrwa�e skutki, ale w efekcie jednak Klemens z Aleksandrii mia� racj�, a nie ksi�dz �wietlicki. :) (co oczywi�cie nie dziwi) Wracaj�c do Frosta, bo o nim chcia�em: -- Wysy�anie mi zi� ma bezsenno�� i modlenie si� o to, aby mi si� przyda�y, czyli o to, �ebym cierpia� na bezsenno�� niewiele da. :) Owszem -- B�g na chwil� wys�ucha, aby ukaza� g�upot� takiej modlitwy i w ten spos�b mnie czego� o kim� nauczy�. :) Generalnie jednak nale�y z Bogiem ustala� >>co nale�y czyni� i jak<<, a nie forsowa� w�asne zdanie. :) (oczywi�cie bardzo cz�sto nic nie nale�y ustala�, bo wszystko i tak jest jasne) Podobnie b�d� si� wy�miewa� z **ka�dego**, kto swymi modlitwami zechce Boga zmusza� do czego�, czego B�g nie chce. (cho� jest wszechmog�cy i zapewne m�g�by co� zechcie� nawet w�wczas, gdy nie chce) :) A swoj� drog� -- w innych krajach walczy si� o �ycie tych, kt�rym zagra�a �mier�. :) W Polsce -- skazuje si� na straty z byle powodu, czy wr�cz bez powodu, :) czego dowodem mo�e by� moja depresja, z kt�rej ca�kowicie wyszed�em. :) A by� mo�e wszed�em i wyszed�em, aby pokaza�, �e moja siostra nie musia�a sko�czy� w tak smutny spos�b, w jaki sko�czy�a. :) Do g�upich Karmelitanek: -- Ja naprawd� �yj� :) i nie zamierzam w najbli�szej przysz�o�ci przesta� �y�. :) Zajmijcie si� mo�e w�asnymi problemami, w tym finansowymi, bo s�ysza�em, �e tego rodzaju plac�wki ci�ko prz�d�. :) Ja wam nie wy�l� ju� ani jednej z�ot�wki. :) A dlaczego wam wys�a�em swego czasu? To proste: -- Lubi� bia�y kolor, :) dlatego wys�a�em po raz pierwszy. -- Drugi raz by� odpowiedzi� na wasze a� nazbyt natarczywe ,,modlitwy". :) I pewnie bym wam wysy�a� nadal, lecz za du�o z waszego powodu straci�em, :) a chyba trudno ��da� ode mnie, abym pomaga� tym, kt�rzy mnie niszcz�. :) Ale teraz -- ju� was nie lubi�, bo zobaczy�em, �e szybko si� przywi�zujecie do pieni�dzy. :) Wysy�a�em ca�ej masie ,,plac�wek" i zazwyczaj nie powodowa�o to takich smutnych nast�pstw jak w przypadku Frosta i waszym. :) E. :) Postscriptum: OA nie b�dzie, bo mi si� nie chce, a poza tym, OA w tym wypadku jest bezczelno�ci� :) wi�ksz� ni� jego brak. :)