X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,37e7e0d761eac634 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-10-12 15:48:57 PST Path: archiver1.google.com!news2.google.com!news.maxwell.syr.edu!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news.task.gda.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.man.poznan.pl!news.telbank.pl!news.tkb.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Czekolada, krowa i zmiana stanowiska. ;) Date: Mon, 13 Oct 2003 00:48:52 +0200 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_po_=B6mierci_Kr=F3lowej_F._:=29_U?= =?iso-8859-2?Q?suwanie_skutk=F3w_wojny_oraz_pomoc_w_podnoszeniu_z_upadku_?= =?iso-8859-2?Q?zaprzyja=BCnionych_Elf=F3w._:=29?= Lines: 91 Message-ID: References: <1xckoz3d7q2oq$.dlg@Lukasz.Dabrowski> Reply-To: "Eneuel Leszek" NNTP-Posting-Host: cpe-10-2-5-14.cpe.tkb.net Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: shapieron.stars.eu.org 1065998938 6693 10.2.5.14 (12 Oct 2003 22:48:58 GMT) X-Complaints-To: abuse@tkb.pl NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Oct 2003 22:48:58 +0000 (UTC) X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Arkedocja. :-) X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400 Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:375 Eneuel Leszek Ciszewski news:bm77dt$6rh$1@flis.man.torun.pl: Poniewa� znale�li si� tacy, kt�rzy uznali, �e pomiesza�y si� w mojej ;) g�owie przykazania Boskie, wyja�niam: > Sk�adam Bogu podzi�kowanie, �e by�o mi dane niskim kosztem > sta� si� Jemu tak bliskim, czyli biednym do granic niemo�liwo�ci. :) > Bywa�o, �e nie mia�em co je�� i nie mia�em na rachunek za elektryczno��. :) > Samochodem przeje�d�a�em tyle, aby go utrzyma� na chodzie. :) Ostatni raz > kupi�em spodnie w 1998 roku. :) (a lubi� :) zmienia� co najmniej raz dziennie) > Cho� jest jesie� -- zmuszony jestem chodzi� w tenis�wkach, bo na zimowe buty > za wcze�nie, a innych (ca�ych) ju� nie mam. :) �yj� z dnia na dzie�. > Bywa, i� nie wiem, za co b�d� wkr�tce �y� i czy komu� nie odbije, > i nie sprawdzi, czy ju� mo�na mnie bezkarnie zje��. :) (czy ju� > jestem na tyle bezsilny, aby si� nie broni�) > Pozdrawiam swoje bogate rodziny oraz tych, kt�rzy przetrzymuj� > nale�ne dla mnie pieni�dze :) ze spadku. :) Je�eli chcecie i�� > do piek�a -- to ja wam nie broni�, ale moj� w�asno�� -- jednak > musicie mi odda�. :) > Swoj� drog� -- ciekawe, czy na spowiedzi > pami�tacie o pi�tym przykazaniu Boskim? :) > A mo�e uwa�acie, �e je�eli si� nie upominam > przez komornik�w, policjant�w, bandyt�w, wr�ki > itp. os�b -- to mo�ecie mnie okrada� bez grzechu? :) Pi�te przykazanie Boskie m�wi o stosunku do �ycia. :) W wielkim skr�cie -- 'nie zabijaj'. :) Jednak nie chodzi tylko o dos�owne zabijanie, ale o co� wi�cej. :) Je�eli si� przyw�aszcza bezprawnie czyj�� w�asno�� -- to jest to kradzie�. :) Ale je�eli si� *przy okazji* skazuje tego kogo� na �mier� -- to jest to zab�jstwo. :) (je�eli kradn�c -- pozbawia si� kogo� niezb�dnych dla jego �ycia �rodk�w) > Tam, gdzie ludzkie prawo nie si�ga -- tam B�g gwarantuje dotrzymanie umowy. :) > A Ty mnie tu o honorze. :) > Ja nie mia�em co je��, a kilku ksi�y domaga�o si� ode > mnie ,,dobrowolnych" darowizn i stara�o si� u�y� swoich > wp�yw�w do tego, aby mnie nie przyj�to do pracy, :) bo > kiedy� p�aci�em, a teraz -- nie chc�. :):):):) :) I nie zechc�. :) Wprawdzie pi�te przykazanie ko�cielne m�wi o zaradzaniu potrzebom Ko�cio�a, to ja zauwa�am, �e potrzeba Ko�cio�a siedzi pod ko�cio�em ;) i �ebrze. :) O tym, jak Ko�ci� si� t� potrzeb� troszczy -- przekona�em si� na w�asnej :) sk�rze, kiedy mnie spychano w�a�nie na margines �ycia. :) Oczywi�cie nazwiska i opisy sytuacji -- na ��danie. :) Powo�a�em do �ycia Ducha i nada�em Mu Imi�. :) A to znaczy -- �e wymierzy�em sobie pewien kierunek w �yciu. :) Wymierzaj�c -- pos�u�y�em si� s�owami otrzymanymi na spowiedziach oraz wiedz� przez siebie posiadan�. :) (na przyk�ad nauk� Ko�cio�a) Nie kierowa�em si� ,,czuciami", ani koniunktur� czy og�ln� sytuacj�. :) Sprzeciwi� si� *ka�demu*, kto stanie na mojej drodze, prowadz�cej mnie do Boga. :) Nie kratki konfesjona��w, ale Duch �wi�ty sprawi, �e �aden ksi�dz nie powie do mnie w trakcie spowiedzi: -- Musisz dar -- kt�ry Ci B�g przekaza� -- po�wi�ci� i zamieni� na pieni�dze. :) Jeszcze OA... :) Najtrudniejszy moment w pisaniu post�w na tej grupie. ;) __ __ |##| |##| .[##]. .[##]. . [##] `_ _` [##] . .| [##] | `. .` | [##] |. . | [##] | | `._ _.` | | [##] | . .| | [##] | | | |`-__ __-`| | | | [##] | |. . | | [##] | | | | | |`--__ __--`| | | | | | [##] | | . .| | | [##] | | | | | | | | |''''''''''''''| | | | | | | | | [##] | | |. ==========[##]==================================================[##]========= . [##] [##] . . [##] [##] . [##] [##] [##] [##] [##] [##] [##] [##] E. :)