X-Google-Language: POLISH,Latin2 X-Google-Thread: 1045ba,35f52a3f71783d8 X-Google-Attributes: gid1045ba,public X-Google-ArrivalTime: 2003-10-30 10:01:32 PST Path: archiver1.google.com!news2.google.com!fu-berlin.de!news.task.gda.pl!news.man.torun.pl!not-for-mail From: "Eneuel Leszek Ciszewski" Newsgroups: pl.rec.ascii-art Subject: Re: Hm ;-) Date: Thu, 30 Oct 2003 19:01:22 +0100 Organization: =?iso-8859-2?Q?Arkedocja-Azalandia_:=29_po_=B6mierci_Kr=F3lowej_F._:=29_U?= =?iso-8859-2?Q?suwanie_skutk=F3w_wojny_oraz_pomoc_w_podnoszeniu_z_upadku_?= =?iso-8859-2?Q?zaprzyja=BCnionych_Elf=F3w._:=29?= Lines: 131 Sender: leszekc@tel-21e.tkb.net.pl Message-ID: References: Reply-To: "Eneuel Leszek Ciszewski" NNTP-Posting-Host: tel-21e.tkb.net.pl Mime-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2" Content-Transfer-Encoding: 8bit X-Trace: flis.man.torun.pl 1067536891 10896 195.136.69.21 (30 Oct 2003 18:01:31 GMT) X-Complaints-To: usenet@man.torun.pl NNTP-Posting-Date: 30 Oct 2003 18:01:31 GMT X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400 X-Priority: 3 X-MSMail-Priority: Normal X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Arkedocja. :-) Xref: archiver1.google.com pl.rec.ascii-art:697 bug bnr7h8$d0b$1@inews.gazeta.pl: E> To tak a propos tych stert starych gazet, :) E> czy mo�e raczej b�lu z niedocenienia. :) > Dobrze, �e doda�e�, bo ju� mia�em zapyta� > a propo czego przebrn��em przez te opowie�ci? ;) > Uff... Ty to umiesz opowiedzie�. :) Chodzi�o oczywi�cie o te blankiety do wp�at i o brak :) b�lu z powodu niedocenienia. :) BTW -- nadal pude�ko takich (wydrukowanych) blankiet�w stoi jeszcze u mnie w pokoju. :) S� chyba ju� nieaktualne :) z powodu zmiany numeru konta tej parafii. :) Poza tym chyba w bankach ju� si� takich nie stosuje. Co do Poczty -- nie wiem. :) Przeznaczy�em na nie tysi�c :) �wczesnych (1998 rok) z�otych. :) Cz�� zosta�a wykorzystana. :) Przedtem te� troch� tego ,,wyprodukowa�em" :) ale nie na maszynach drukarskich. :) OA: ____________________________________________________________________________________________ | | | | | Odcinek dla Ofiarodawcy | Odcinek dla banku/poczty | Odcinek dla Sanktuarium | | | | | | z�......... gr.... | z�......... gr.... | z�......... gr.... | | | | | | s�ownie z�otych ``````````` | s�ownie z�otych ```````````` | s�ownie z�otych ```````````` | | ``````````````````````````` | ```````````````````````````` | ```````````````````````````` | | ```````````groszy jak wy�ej | ````````````groszy jak wy�ej | ````````````groszy jak wy�ej | | | | | | wp�acaj�cy: | wp�acaj�cy: | wp�acaj�cy: | | da ................ | da ................. | da ................. | | od | od | od | | kr ........................ | kr ......................... | kr ......................... | | �e | �e | �e | | .s ........................ | .s ......................... | .s ......................... | | ============================ | ============================ | ============================ | | Parafia Rzymskokatolicka | Parafia Rzymskokatolicka | Parafia Rzymskokatolicka | | reszta | reszta | reszta | | adreu | adreu | adreu | | ---------------------------- | ---------------------------- | ---------------------------- | | Wielkopolski Bank Kr... S.A. | Wielkopolski Bank Kr... S.A. | Wielkopolski Bank Kr... S.A. | | Oddzia� w Koninie | Oddzia� w Koninie | Oddzia� w Koninie | | 10901199-54263-128-00-0 | 10901199-54263-128-00-0 | 10901199-54263-128-00-0 | | ============================ | ============================ | ============================ | | ____________________ Op�ata | ____________________ Op�ata | ____________________ Op�ata | | podpis przyjmujacego z� gr | podpis przyjmujacego z� gr | podpis przyjmujacego z� gr | |______________________________|______________________________|______________________________| Wszystko by�o obliczone tak, by by�o �atwo pisa�: Nie: z� __________ gr __ ale: z� ____ gr ________ gdy�: op�aty takowe wygl�da�y jako� tak: z� 1 gr 50 z� 3 gr 50 czyli dwie cyfry dla groszy i jedna dla z�ot�wek (rzadko ;) bywa�y prowizje dwucyfrowe) :) By�y te� wersje z pomijaniem prowizji na wypadek, gdyby sanktuarium podpisa�o stosowne umowy z Poczt� czy bankami. :) Wiem, �e mo�na by�o takowe podpisa� z Poczt� i z niekt�rymi bankami, i �e (poza fatyg�) nic one nie kosztowa�y; wiem -- bo pyta�em w tych instytucjach) Wszelakie inne pola te� by�y stosownie przeliczone z uwzgl�dfnieniem r�nych :) sytuacji. :) Nawet kerningi by�y poczynione, coby �adniej wygl�da�o. :) (na przyk�ad podsuni�cie/odsuni�cie kropki pod_jak��_liter�/od_jakiej�_literki) Pami�tam, jak zakwestionowa�em stan ilo�ciowy. :) W�a�cicielka drukarni da�a mi o oko�o 20 procent mniej ni� powinna. :) (zap�aci�em jej za ile�tam a otrzyma�em mniej) :) Zapyta�a mnie, na jakiej podstawie utrzymuj�, �e zosta�em oszukany. :) Odpowiedzia�em, �e policzy�em ile�tam sztuk, zwa�y�em te ile�tam sztuk, zwa�y�em wszystko i stosownie przeskalowa�em, po czym... :) policzy�em wszystkie!!! Kartka po kartce!!! A by�o tego z p�tora tysi�ca sztuk. :) (kartek, nie blankiet�w, bo tych by�o oczywi�cie trzy razy wi�cej) :) To znaczy tyle powinno by�o by�, :) bo Okaza�o si�, �e by�o za ma�o i okaza�o si�, �e wa�enie da�o bardzo dok�adny wynik. :) (r�nica pomi�dzy wa�eniem i liczeniem :) kartka po kartce -- wynosi�a zaledwie kilka owych kartek) Oczywi�cie za wszystko p�aci�em z w�asnej kieszeni. :) (pieni�dzmi sanktuarium si� nie podpiera�em) Troch� zainwestowa�a uczelnia, gdy� skorzysta�em z uczelnianego komputera (swojego w�wczas nie mia�em) i uczelnianych drukarek. :) Moim zdaniem mie�ci�o si� to w dozwolonych :) ramach. :) Ostateczny wydruk na kalkach (czyli to, co posz�o do drukarni) zosta� dokonany ;) na HP 6 co�tam, za� pr�bne wydruki na ,,mojej" HP IIp, kt�ra teraz jest ju� moja, gdy� j� od uczelni kupi�em. :) Drukarka si� albowiem (w �smym roku eksploatacji) zepsu�a i m�j Ojciec zaproponowa� zreperowanie jej za swoje pieni�dze. :) Koszt reperacji by� niepomiernie wy�szy od nowej, wi�c nikomu nie zale�a�o na czym� takim, poza mn�. :) Ja albowiem ;) nie chcia�em rani� uczu� ;) i odkupi�em drukark� od uczelni za 100 z�otych, i zleci�em napraw� jej za 500 z�otych plus VAT, :) i teraz czasami z tej drukarki korzystam. :) E. :)